14. 90+8' - Doelpunt strafschop - Cameron Puertas (2 - 0)
Jupiler Pro League - speeldag 1 - 28/07/23 - 20:45
90+8'
Cameron Puertas
90+8'
2 - 0

Op deze start hadden ze bij Anderlecht niet gerekend. In de seizoensopener incasseerde paars-wit meteen een tik door alweer van Union te verliezen. Meer nog dan het resultaat (2-0) was het vertoonde spel met amper uitgespeelde kansen verontrustend. En voor wie twijfelde aan Union: de ploeg van Blessin verzilverde zijn dominantie met een goal van Eckert en een late strafschop.

Union - Anderlecht in een notendop:

• Sleutelmoment: In de extra tijd gaat een slap Anderlecht bijna nog met een punt lopen. Amuzu troeft Mac Allister af en Dolberg is Burgess te snel af, maar oog in oog met Moris ook afwerken lukt de Deense nieuwkomer niet.

• Man van de match: Dennis Eckert-Ayensa was de exponent van een sterk Union in de eerste helft. De Duitse aanvaller opende op het halfuur de score en had met iets meer meeval ook een tweede keer gescoord. De lat besliste er anders over.

• Opvallend: Twee jaar geleden speelde Union ook tegen Anderlecht op de openingsspeeldag. Het vierde toen zijn rentree op het hoogste niveau met een klinkende overwinning in het Lotto Park. Sindsdien won het alle confrontaties met de Brusselse rivaal. Maar liefst zeven in totaal.

Zwak Anderlecht ontsnapt aan meer averij

Teuma, Boniface, Kandouss, Van der Heyden en Adingra. Het zijn niet minste namen die Union zag vertrekken en dus was het afwachten of de Brusselse club die leemte kon opvullen. Evenveel vraagtekens bij Anderlecht, dat na een historisch slecht seizoen ook een flinke metamorfose onderging.

Twee ploegen in de steigers dus, al bleken die bij paars-wit nog bijzonder wankel. Lapoussin kreeg al na één minuut te veel ruimte in de zestien, Dupé moest meteen aan de bak om een vroege goal te voorkomen. De toon was wel gezet. Union domineerde, een erg slap Anderlecht kwam niet in het stuk voor.

Halfweg de eerste helft zette Ashimeru dat nog eens de verf met een dramatische pass. Nieuwkoop nam het cadeau aan, maar vergat het uit te pakken. Zijn schot strandde op de paal.

Op het halfuur strafte Union nieuw geklungel bij Anderlecht wél af. Patris liet zich op een verre uittrap van Moris makkelijk aftroeven door Lapoussin en ook Eckert werd niks in de weg gelegd: 1-0. Een meer dan verdiende voorsprong voor de thuisploeg.

Paars-wit was in de eerste helft welgeteld één keer gevaarlijk, op een afgeweken vrije trap van Arnstadt. Na een knap hakje van Dolberg besloot Dreyer over. Kort voor de rust maakte Eckert er met een fraaie kopbal bijna 2-0 van, maar na de paal bracht nu de lat redding voor Anderlecht.

Eén kans, Dolberg laat ze liggen

Ook in de tweede helft kreeg Anderlecht er geen schwung in. Niet-uitvoerend voorzitter Wouter Vandenhaute keek vanuit de tribune met lede ogen toe. Union drong niet meer aan en liet het balbezit aan paars-wit, maar de bezoekers vingen er niks mee aan.

Invaller Sardella bracht wel wat meer vuur in het aanvalsspel van Anderlecht. Maar tot één uitgespeelde kans komen? Nee, dat lukte een amechtig voetballend paars-wit lang niet in een tweede helft die niet om aan te gluren was.

Toch griste Anderlecht in de extra tijd bijna nog een punt weg, maar Dolberg mikte van dichtbij op Moris. Geen 1-1, wel 2-0, want na een discutabele penalty stelde Puertas de overwinning voor Union helemaal veilig.

Ondanks het vertrek van een resem sterkhouders begint Union zo uitstekend aan het nieuwe seizoen. Bij Anderlecht heeft het enthousiasme al meteen een flinke deuk gekregen.

Reacties Union: "Op dezelfde voet voortzetten als de afgelopen drie jaar"

• Bart Nieuwkoop: "Met de intensiteit die we brengen maakt het niet uit wie er op het veld staat. Dat zag je vandaag terug. In de eerste helft speelden we heel erg goed. We klappen erop. Dat is wat we deden en nog steeds doen. Het is leuk om hier weer in het stadion te zijn en de energie te voelen. We hebben daar goed gebruik van gemaakt. We zijn op dezelfde manier doorgegaan, in een iets andere formatie. We zetten op dezelfde voet voort als de afgelopen drie jaar. Deze coach heeft weer andere trainingsvormen, dat is alleen maar goed voor ons."

• Dennis Eckert-Ayensa: "Dit is een belangrijke overwinning voor het team. We hebben een nieuwe trainer, heel wat spelers zijn vertrokken. We wisten dat het een moeilijke wedstrijd zou worden. Ik ben heel trots op de ploeg en blij dat ik kon helpen met mijn doelpunt. Ik weet dat ik het niveau van de Belgische competitie aankan. Het voorbije seizoen was moeilijk door de vele blessures en daarna geloofde de trainer niet in mij. Nu kan ik eindelijk doen waar ik van hou. In de eerste helft hebben we het heel goed gedaan. Het nieuwe systeem vraagt wel iets meer krachten en dat kon je zien op het einde van de tweede helft. Maar als we blijven werken, dan zullen we dit systeem 90 minuten aankunnen en zullen we een heel gevaarlijke tegenstander zijn."

• Alexander Blessin (trainer): "Het zijn maar drie punten, maar het is altijd leuk om te beginnen met een overwinning. We hebben heel sterk gespeeld in de eerste helft. Iedereen was altijd gefocust op het wedstrijdplan. Enkel op het einde van de eerste helft lieten we achteraan enkele keren een steek vallen. Voor de tweede helft wisten we dat we na 3 weken voorbereiding nog niet 100 procent zijn. Het is logisch dat Anderlecht toen wat meer druk kon ontwikkelen. Maar Anderlecht heeft maar twee kansen gecreëerd, ik ben heel tevreden met de clean sheet. Onze kansen in de eerste helft om de 2-0 te maken waren ook veel groter dan die van Anderlecht om terug te keren in de match. Ik ben blij om hier terug in België te zijn."