3 - 2
86'

De Gentse Feesten zijn nog niet gedaan. Voor het eerst in 11 jaar heeft AA Gent zijn openingswedstrijd van het nieuwe seizoen gewonnen. Tegen degradatiekandidaat KV Kortrijk moest het wel zwoegen voor de drie punten. Alweer trok het gouden duo Cuypers - Orban de Buffalo's over de streep.

KAA Gent - KV Kortrijk in een notendop:

• Sleutelmoment: Gift Orban speelde zeker niet zijn beste wedstrijd, maar de Nigeriaan pikte twintig minuten voor het einde wel meteen zijn doelpunt mee. Een belangrijke treffer, die Gent net genoeg marge gaf om de drie punten te pakken.

• Man van de match: De topschutter van vorig seizoen trekt de lijn gewoon door. Na een halfuur had Hugo Cuypers zijn eerste van het nieuwe seizoen al te pakken. Vandenberghe kon maar net voorkomen dat Cuypers daar ook een schitterend tweede doelpunt aan toevoegde.

• Opvallend: Elf jaar was het geleden dat AA Gent op de eerste speeldag nog eens de volle buit kon pakken. Toen versloeg het SK Lierse, nadien volgden zeven gelijke spelen en drie nederlagen. Aan die reeks zonder zege kwam vandaag een einde.

Zelfs met een tulband kopt Cuypers raak

Door de Gentse Feesten moest AA Gent ruim 10 jaar lang buitenshuis aan de competitie beginnen. Voor het eerst sinds 2012, toen nog in het Ottenstadion, mocht het nog eens voor eigen volk de nieuwe competitie aansnijden.

Maar een Gents feestje werd het aanvankelijk niet in de Ghelamco Arena. Na amper 4 minuten keek de thuisploeg al tegen een achterstand aan, Kadri maakte het na een knappe één-twee met Bruno fraai af.

Droomstart voor Kortrijk, maar dat schoot amper drie minuten later in eigen voet. Radovanovic werkte een ongevaarlijke voorzet van Orban wel erg knullig in eigen doel: 1-1.

Diezelfde Radovanovic bezorgde Cuypers een flinke hoofdwonde bij een ongelukkige botsing. Het zorgde allerminst voor kopzorgen bij de topschutter van vorig seizoen. Zelfs met een stevig ingepakt hoofd kopte hij op het halfuur raak op een hoekschop van Hong.

Gent hield de zaakjes nadien stevig onder controle. Wasinski kon zelfs maar net een tweede treffer van Cuypers voorkomen.

Avenatti zorgt nog voor nerveuze slotfase

Ook in de tweede helft bleef Gent baas. Na 10 minuten viel een uitgelezen kans op de 3-1 voor de voeten van Hong, maar met een ultieme tackle kon Radovanovic het schot van de Zuid-Koreaan nog afblokken.

Ondanks het overwicht bleef de voorsprong krap voor Gent. Dat werd extra duidelijk toen Mbayo plots Torunarigha in de wind zette. Nardi kon met een uitstekende redding de gelijkmaker voorkomen.

Twintig minuten voor het einde gaf Orban Gent wat meer ademruimte met een puike afwerking op een snedige counter. Enkele minuten later zette hij zijn spitsbroeder Cuypers met een heerlijk hakje op weg naar de 4-1, maar Vandenberghe hield Kortrijk in leven.

Meer zelfs, enkele minuten voor het einde waren de bezoekers plots weer springlevend. De Neve schilderde een voorzet op het hoofd van Avenatti en die kon de aansluitingstreffer binnenkoppen.

Diezelfde Avenatti maakte de Gentse supporters helemaal nerveus toen hij even later in de draai uithaalde in de zestien, maar Torunarigha kon de gelijkmaker voorkomen. Zo was het voor Gent uiteindelijk met de hakken over de sloot, maar het wint wel voor het eerst sinds 2012 zijn eerste competitiewedstrijd.

Vanhaezebrouck: "Opdracht volbracht, maar je wil niet vijf minuten met de bibber zitten"

• Hein Vanhaezebrouck (trainer KAA Gent): "Opdracht volbracht, dit is wat we wilden. Gezien de wedstrijd was het ook een logische overwinning. We hebben het alleen vergeten af te maken op de juiste momenten. Daardoor waren we nog even bezorgd toen zij vijf minuten voor het einde scoorden. Maar we hebben niks meer weggegeven en we moeten vooral de drie punten onthouden. Uiteraard wil je in dergelijke matchen niet nog vijf minuten met de bibber zitten. Dat is zowel offensief als defensief een aandachtspunt."

• Edward Still (trainer KV Kortrijk): "Het was een heel goede prestatie, ik ben heel trots. De reactie van de supporters na de wedstrijd zegt alles over onze prestatie. In de eerste helft waren er op het middenveld meer mogelijkheden, maar een aantal van onze spelers waren iets te timide in balbezit op sleutelmomenten. Maar er waren ook momenten dat we het uitstekend gedaan hebben, zoals bij het eerste doelpunt. Er zijn veel positieve dingen om mee te nemen. Er was misschien een kans om iets te rapen, we hebben dat jammer genoeg niet gedaan. Maar de inzet, de kwaliteit bij momenten en de mentaliteit om tot het einde te strijden was heel positief."

90+6'

Het was uiteindelijk met de hakken over de sloot, maar Gent wint wel voor het eerst sinds 2012 zijn eerste competitiewedstrijd. Orban leek Kortrijk in de tweede helft definitief uit te tellen met zijn eerste competitietreffer, maar Avenatti zorgde met de late aansluitingstreffer nog voor een pittig einde.

90+5'
90+1'

90'

Nervositeit bij Gent

De Gentse supporters beginnen toch wat nerveus op hun zitjes te schuifelen. Avenatti kan in de draai uithalen in de zestien, Torunarigha kan zijn schot nog net afblokken. Kortrijk zet nog alles op alles.

89'

Challouk wordt nog in de strijd geworpen bij Kortrijk. Hij lost Motegnies af.

86'

Avenatti brengt weer vuur in de match

Komt Gent dan toch nog in de problemen? Kortrijk brengt weer vuur in de wedstrijd met de onverwachte aansluitingstreffer. De Neve schudt een heerlijke voorzet uit zijn sloffen en Avenatti kan te makkelijk inkoppen.

83'

Gent is nu duidelijk baas en speelt bevrijd. Voor het eerst sinds 2012 de competitie nog eens beginnen met een overwinning, het komt steeds dichterbij. Kortrijk hangt in de touwen.

78'
78'
78'
77'

Henen meteen weer naar de kant

Pijnlijk moment voor Henen. Hij staat amper op het veld wanneer hij al een hamstringblessure oploopt. Hij moet meteen weer afdruipen, Messaoudi is zijn vervanger. Ook Bruno gaat naar de kant, hij wordt vervangen door Decoene.

76'

Hong en Orban mogen gaan rusten bij Gent. Gerkens en Tissoudali zijn hun vervangers.

74'

Vandenberghe voorkomt wondermooie goal

Cuypers en Orban hebben hun eerste goal van het seizoen al te pakken en knutselen bijna iets wondermoois in elkaar. Na een knap hakje van Orban kapt Cuypers Radovanovic uit. De 4-1 lijkt in de maak, maar Vandenberghe steekt er een stokje voor.