Jupiler Pro League - speeldag 4 - 28/04/24 - 19:16
16'
Nayel Mehssatou
0 - 1
16'

KV Kortrijk leeft nog. De West-Vlamingen vermeden tegen RWDM minstens voorlopig dat ze (samen met Eupen) degraderen. In een felbevochten zege zorgde Mehssatou na een kwartier voor het enige doelpunt. Kortrijk nadert zo tot op twee punten van RWDM.

RWDM - Kortrijk in een notendop

• Sleutelmoment: In de eerste helft heeft Kortrijk meer dan genoeg kansen om meer dan één keer te scoren, maar de bezoekers laten ze stuk voor stuk liggen. Daardoor moeten ze tot de laatste minuut bibberen voor hun punten.

• Man van de Match: Ambrose was vaak het brandpunt van de Kortrijkse aanvallen, en dat wisten ze bij RWDM maar al te goed. Het was dat er steeds een paar belagers op zijn huid zaten, anders had de Fransman zonder twijfel gescoord.

• Opvallend: Doelpunten maken is dit seizoen een bijzonder lastige opdracht voor Kortrijk, maar niet tegen RWDM. Van zijn amper 27 goals dit seizoen maakte KVK er zeven tegen de Brusselaars, dat is iets meer dan een kwart.

Vroege goal van Mehssatou is net genoeg

Vorige zondag, toen RWDM op bezoek kwam in het Guldensporenstadion, keek Kortrijk na minder dan een halfuur al tegen een 0-3 achterstand aan. Dat wilden de Kerels vanavond absoluut vermijden en ze begonnen dan ook scherp.

Na een zenuwachtige openingsfase was de eerste echte kans meteen raak. Mehssatou nam knap een lange bal aan en prikte hem overhoeks voorbij Hubert. De kansen waren uitsluitend voor de bezoekers, maar Ambrose werd tot driemaal toe afgeblokt bij het schieten. De Neve kreeg wel vrije baan, maar mikte over.

RWDM stelde daar weinig tegenover. Voor de rust bleef het Brusselse gevaar beperkt tot een paar voorzetten vanaf de flank. Vlak erna was het wel bingo, al duurde het feestje erg kort. Carlos Alberto beging immers handspel vooraleer hij zijn schot in de hoek deponeerde.

De thuisploeg had wel de smaak te pakken gekregen en drukte Kortrijk steeds verder weg. De kwaliteit van de kansen bleef bij ondanks die aandrang laag. Carlos Alberto beproefde zijn geluk vanuit een te scherpe hoek en Gueye kopte slapjes. Dan was Kangwa er aan de overkant dichter bij. Hubert moest zich breed maken om de Zambiaan van de 0-2 te houden.

Het was slechts een opflakkering van Kortrijk, dat daarna weer een dubbele muur metselde. Eén keer kwam RWDM snuffelen aan de gelijkmaker. Biron werkte echter paniekerig af. Daarna verdween door enkele onderbrekingen het ritme uit de wedstrijd.

KVK mag dus blijven dromen van een verlengd verblijf in de Jupiler Pro League, en ook Eupen heeft nog een strohalm om zich aan vast te klampen. RWDM laat de kans liggen om zijn achtervolgers uit te tellen, maar ligt nog steeds in pole position om de barrages te halen.

Ferrera: "Betalen hoge prijs voor slechte start"

Yannick Ferrera leed zijn eerste nederlaag als RWDM-coach. "Na een nederlaag voel je je nooit goed. We waren niet aanwezig in de eerste helft en dat hebben we cash betaald. In de tweede helft waren we goed. We speelden constant op hun helft, maar jammer genoeg scoorden we niet."

"Voor de rust hebben we ons plan niet nageleefd. We brachten niet de intensiteit die nodig was voor zo'n match en dat moesten we corrigeren", vond de coach. "We betalen een hoge prijs voor onze slechte start. Dat is een les die we moeten leren."

De RWDM-fans roerden zich wel de hele wedstrijd. "Op Kortrijk en vandaag weer waren ze vurig en zeer aanwezig. We hadden hen graag meer gegeven. Volgende week staan we hier weer, samen met hen. Hopelijk kunnen we hen dan mooie emoties geven."

Alexandersson: "Vechten met heel ons hart"

KVK-coach Freyr Alexandersson schuwde de grote woorden niet. "Dit is heel belangrijk. Vooral mentaal was het een heel sterke overwinning. Ik zei vooraf dat we als een eenheid moesten werken. De spelers vochten voor elkaar, ze waren moedig en ze begonnen heel sterk. Dat was niet gemakkelijk."

"Toen het momentum keerde, zette RWDM ons onder druk. Ze hadden geen grote kansen, maar wel veel balbezit. Mijn spelers verdedigden met trots, met alles wat ze in zich hadden. Dat maakte het verschil", bejubelde de IJslander de mentaliteit van zijn groep.

Ook Alexandersson bedankte de supporters. "Ze waren een enorme steun. Vorige zondag zag en voelde ik hun teleurstelling. Er mag geen twijfel over bestaan dat we met heel ons hart vechten. We offeren alles op om deze club erin te houden."

"Het is nu de ene finale na de andere, dat is onze situatie. Tegen Eupen is het weer hetzelfde. De spelers moeten de druk omarmen. Ze zullen er veel uit leren, als voetballer en als mens."

90+8' tweede helft
90+7'

Einde!

Kortrijk leeft nog! Het sleept een belangrijke zege uit de brand op het veld van RWDM en heeft nog twee wedstrijden om de barrages te halen. Mehssatou scoorde op het kwartier de enige goal, na de rust was het pompen of verzuipen.

90+6'

De onvermoeibare Davies scharrelt de bal nog bijna uit de voeten van Hubert. Kortrijk krijgt ademruimte.

90+4'

KVK metselt de boel potdicht. Mboup probeert het dan maar van veel te ver.

90+2'

7 - extra time

Er komen 7 minuten extra tijd bij.
90+1'

Door alle onderbrekingen zijn die van Molenbeek hun ritme wat kwijt. Vinden ze het terug in het absolute slot?

89'

Botsing!

Mampassi en Mboup gaan vol voor de bal, maar raken vooral elkaar. Beide spelers blijven op de grasmat liggen. We gokken op heel wat toegevoegde tijd.

87'

De tijd begint te dringen voor RWDM. Een gelijkspel zou een wereld van verschil betekenen, want dan blijft de kloof met Kortrijk vijf punten met nog twee wedstrijden te spelen.

85'
85'

Verzorging voor Kadri

Kadri wordt uitgefloten, want de thuissupporters denken dat hij een blessure veinst. Hij moet uiteindelijk gewisseld worden, maar perst wel alle mogelijke seconden uit zijn verzorging.

85'
83'

Een wild schot van Biron vliegt een paar meter naast. De aanvaller probeert heel hard om er iets van te maken.