86'
Bartosz Bialek
86'
1 - 2

Ook volgend seizoen is er eersteklassevoetbal te bewonderen op Mambourg. De Zebra's hadden voor de rust hun schaapjes al op het droge, maar bibberden in de slotfase nog tegen Eupen.  Rik De Mil houdt zo twee ploegen in eerste klasse in hetzelfde seizoen. Eupen lijkt daarentegen na 8 jaar uit de Jupiler Pro League te verdwijnen.

Eupen - Charleroi in een notendop:

• Sleutelmoment: Enkele minuten voor rust valt een bal zomaar voor de voeten van Dabbagh. De spits knalt in de draai knap voorbij Slonina. Charleroi voetbalt met de dubbele voorsprong een hele tweede vanuit een zetel, Eupen kan het enkel op het einde van de wedstrijd nog even spannend maken.
  • Man van de match: In de betere eerste helft van Charleroi ging elke aanval langs Parfait Guiagon. De Ivoriaan was niet van de bal te zetten en zorgde ook voor de assist bij de 0-1.
  • Opvallend: Rik De Mil schenkt na Westerlo het behoud aan een tweede club in hetzelfde seizoen. Dat moet wel een unicum zijn.
  • Opvallend (bis): Met nog 2 speeldagen te gaan kan zondag het doek al vallen over deze Relegation Play-offs. Als RWDM wint van Kortrijk zijn de laatste speeldagen een maat voor niets.

Scherp Charleroi neemt wedstrijd in handen

Voor de tweede week op rij keken Eupen en Charleroi elkaar in de ogen in de strijd om het behoud.

De bezoekers wisten dat ze met een overwinning zeker waren van een verlengd verblijf in de hoogste klassen en trokken onder impuls van een sterke Guiagon naar voren.

Na dik 10 minuten kreeg die Guiagon, na een goede inspanning van Dragsnes, de bal tot bij Bernier. De flankspeler haalde de trekker over van op de rand van de zestien: 0-1 voor Charleroi.

Zonder veel kansen te ontwikkelen bleef Charleroi de beste ploeg, Eupen kon slechts een paar keer uitbreken en toonde bij die uitbraken onvoldoende kwaliteit aan de bal.

Vlak voor rust werd de dominantie van de Carolo's ook omgezet in een dubbele voorsprong.

Dari mocht wel heel ver indribbelen en ging dan zijn kans vanop afstand, met een flinke portie geluk viel de bal voor de voeten van een alerte Dabbagh. De spits werkte knap af in de draai.

Koffi zorgt nog voor wat spanning

De tweede helft zagen we een ander Eupen. De thuisploeg besefte dat het punten nodig heeft en trok dan ook ten aanval.

Veel meer dan een volley vanuit buitenspel van Magnée leverde dat evenwel niet op.

Charleroi controleerde de wedstrijd zonder gevaarlijk te zijn, tot Koffi toch nog koos voor wat spanning.

De doelman trapte een bal pardoes in de voeten van Palsson, die snel doorspeelde naar spits Bialek. Die laatste pakte uit met een puike afwerking, Eupen kon nog enkele minuten op zoek naar een gelijkmaker.

Die viel uiteindelijk niet meer, Charleroi speelde de wedstrijd al bij al volwassen uit. De Carolo's verzekeren zich zo van het behoud na een moeilijk seizoen. Eupen zit daarintegen zwaar in de problemen, voor hun kan de degradatie zondag een feit zijn.

Reacties na Eupen - Charleroi:

• Rik De Mil: "Het is hier nooit gedaan, dat zei ik ook al tijdens de rust. De eerste helft brengen we op bepaalde momenten wel goed voetbal, in de tweede helft speelden we tegen een ploeg die alles of niets speelde en veel sterker was in de duels dan wij. Dat moet een les zijn voor ons, al zag ik wel een team dat streed tot de laatste seconde. Dat stelt mij ook gelukkig, je ziet dat de team spirit een pak groter is geworden de afgelopen weken. Ik had nog beter voetbal willen zien in de tweede helft, maar we winnen wel verdiend. Je ziet verschillende jongens groeien naar een beter niveau, dat maakt me blij. Ik was hier niet voor de Play-offs, ik kan dus niet goed zeggen wat er veranderd is. Ik heb gewoon gewerkt aan bouwen van een hecht team en ben hoger druk gaan zetten. We wilden meer voetbal spelen, stapje voor stapje lukte dat. Dat de supporters mijn naam scanderen doet me plezier, zij hadden toch ook veel twijfels en zorgen. Dat hebben we kunnen draaien in een aantal weken, dat stemt me gelukkig."
  • Antoine Bernier: "Het was stresserend op het einde, ze hadden nog kunnen gelijkmaken. Doorheen de wedstrijd denk ik dat we het goed controleerden, de 3 punten zijn het belangrijkste. We duwden van in het begin, het vroege doelpunt deed ons goed. Het tweede doelpunt was zelfs nog belangrijker. Ik denk dat het feit dat ik 4 wedstrijden op rij kan spelen, me extra vertrouwen geeft. Tactisch en qua goesting hebben we getoond dat we klaar waren in deze play-offs. De Mil heeft stabiliteit gebracht in de ploeg."
  • Kristoffer Andersen: "Het is moeilijk om nu dingen te zeggen door de emoties. We sliepen de eerste 10 minuten, daarna kwamen we in de wedstrijd. Het tweede doelpunt dat uit het niets viel, heeft ons gedood. Ik denk dat we doorheen het hele seizoen alles geprobeerd hebben met de ploeg, uiteindelijk heeft dat nog niet voor oplossingen gezorgd. Ik denk dat we de kwaliteit hebben in de ploeg, dat hebben we ook getoond. We waren simpelweg niet consistent genoeg, ik heb goede prestaties en catastrofale prestaties gezien. Het is nog niet gedaan, we zien wel wat er nog gebeurt."
  • Boris Lambert: "Er heerst teleurstelling, het was een moeilijke wedstrijd met een goede reactie in de tweede helft. Uiteindelijk was het alsnog te weinig. In de eerste helft hadden we het moeilijk om iets te creëren. We moeten erin blijven geloven, zeker zolang het nog kan."

90+6'

Einde: Charleroi redt zich!

Het zit erop. Eupen deed er alles voor, maar verliest uiteindelijk opnieuw van Charleroi. Dat verzekert zich dankzij de overwinning van een verlengd verblijf in eerste klasse.

90+3'

Het is toch nog even druk voor het doel van Koffi. Een schot van Keita wordt weggewerkt, Deom heeft vervolgens teveel tijd nodig om uit te halen. Heymans verdedigt scherp.

90+1'

Charleroi probeert het verstandig uit te spelen. Op een corner nemen de Carolo's veel tijd. Eupen heeft nog 5 minuten om iets te rapen.

90+1'

89'
89'

Het Eupense publiek herleeft plots. Zij geloven na de afgelopen seizoenen natuurlijk in mirakels.

88'
87'

Koffi maakt het spannend

Koffi gaat uitvoetballend compleet in de fout. Hij trapt een bal over de grond in de voeten van Palsson. Een snelle bal naar Bialek en diens puike afwerking later staat het plots 1-2. Kan Eupen het feestje van Charleroi nog verpesten?

87'
85'
84'

Bialek werkt al een hele wedstrijd hard en krijgt de bal nu nog tot bij een ploeggenoot. Er komt ook nog een voorzet van, die plukt Koffi autoritair.

82'

Chaos

Kral zorgt meteen voor chaos achterin bij Charleroi. Meerdere hoge ballen zorgen voor wat ongerustheid, uiteindelijk zonder schade voor de bezoekers. Met Möhwald en Deom wisselt Eupen nu echt voor het laatst.