8
WesterloKV Mechelen
Matogna Simonini
Het Kuipje

KV Mechelen neemt afstand van Westerlo met 0-2-zege en kan tweede plaats in PO 2 al ruiken

za 18 mei 2024 21:14
  1. 25' - Doelpunt - Bilal Bafdili (0 - 1)
  8. 86' - Verv. Kerim Mrabti door Rafik Belghali
  9. 90' - Doelpunt - Rafik Belghali (0 - 2)
  10. 90+2' - Verv. Ngal'ayel Mukau door Jannes van Hecke
Jupiler Pro League - speeldag 9 - 18/05/24 - 18:16
25'
Bilal Bafdili
0 - 1
25'
90'
Rafik Belghali
0 - 2
90'

KV Mechelen heeft op het veld van Westerlo een grote stap gezet richting de tweede plaats in de Europe Play-offs. Malinwa profiteerde van een sterke start via Bafdili. Westerlo knokte vervolgens voor wat het waard was, maar kwam niet verder dan een afgekeurd doelpunt en de lat. In het begin van de tweede helft verdiende het wel een strafschop, maar op het eind zorgde de uit kruisbandblessure terugkerende Belghali voor het Mechelse orgelpunt.

Westerlo - KV Mechelen in een notendop:
  1. Sleutelmoment
    Bij het begin van de tweede helft tackelt Daam Foulon wild in de eigen zestien Bryan Reynolds neer. Het lijkt een overduidelijke strafschop, maar de debuterende ref Simonini vindt van niet, ook niet nadat de VAR hem naar het scherm heeft geroepen. Met een strafschop voor Westerlo kon de wedstrijd nog kantelen, maar dat gebeurde niet.
  2. Man van de wedstrijd
    Bafdili was als oprukkende middenvelder een gevaar voor de verdediging van Westerlo. Bij een eerste oog-in-oogduel hield Bolat zich nog staande, maar bij een tweede moest hij zich toch gewonnen geven. Bafdili zette KV Mechelen op weg naar de overwinning.
  3. Opvallend
    Bijna 8 maanden was hij buiten strijd, maar vandaag zat Rafik Belghali opnieuw in de wedstrijdselectie en kreeg hij zelfs speelminuten. En het helseizoen voor hem krijgt dan toch een sprookjesachtig einde, want hij scoorde zelfs. Op het schot van Slimani dat Bolat moest lossen, volgde hij goed en zorgde hij voor de 0-2-eindstand.

Bij het openbreken van de hemelsluizen, dicteerde KV Mechelen de wet. Vooral op de tegenaanval schakelde het een versnelling te hoog voor Westerlo.

Eerst was Bolat nog op de afspraak bij een zwabberbal van Pflücke en een oog-in-oogduel met Bafdili, maar even later moest de Westerlo-doelman zich toch omdraaien na een nieuwe één-tegen-éénstrijd met Bafdili.

Na een halfuur afzien, knokte Westerlo zich terug in de wedstrijd. Alcocer  miste van dichtbij onbegrijpelijk de gelijkmaker. Vanuit de draai scoorde Stassin luttele minuten later wel, maar ook vanuit buitenspel.

Westerlo gaf niet op, het eindigde de eerste helft met nog een mogelijkheid, het afzwaaiend schot van Bos vloog afgeweken net naast de verste paal.

Van rotseizoen naar sprookjesachtig einde voor Belghali

En Westerlo begon ook het best aan de tweede helft. Wanneer Reynolds de rechthoek infiltreerde, pakte Daam Foulon uit met een stevige tackle, die altijd een strafschop zou zijn, maar niet voor de debuterende ref Marco Simonini. Zelfs na het zien van de beelden die de VAR hem voorschotelde, bleef hij bij zijn standpunt.

Geen strafschop en nog steeds geen gelijkmaker dus voor Westerlo. Dat er wel op jaagde. Stassin beleefde niet zijn efficiëntste dag. Hij probeerde het nog eens in de draai, hoog over en ook eens van dichtbij, maar Thoelen sprong op zijn poging. Haspolat pakte dan uit met een stevige vrije trap vol effect die uiteenspatte op de lat.

Ook de spits aan de overzijde, Lauberbach, die de voorkeur kreeg op Slimani om wat aan speelminuten en vertrouwen te winnen, beleefde niet zijn beste avond. Wanneer Foulon zijn spits met een perfecte assist de 0-2 voorschotelde, weigerde hij om met zijn minst goede voet af te drukken.

Dan was het maar aan Slimani, die inviel voor Lauberbach, om de boel te forceren. Van ver trapte hij naar doel. Voor Bolat een te verraderlijke bal, die hij wegduwde in de voeten van de goed gevolgde Belghali. Na 8 lange revaliderende maanden, zegt hij zijn kruisbandblessure definitief vaarwel met een goal.

Voor Westerlo zat er meer in, maar over de hele wedstrijd verdiende KV Mechelen wel de 0-2-zege. Daarmee is het nu bijna zeker van de tweede plaats in de Europe Play-offs en de achtste plaats in de eindklassering. Volgende week mag het daarvoor niet verliezen in eigen huis tegen het geplaagde Standard, terwijl STVV zou moeten winnen.

Belghali: "Na bijna 9 maanden niet spelen, voelt dit ongelofelijk"

• Rafik Belghali (KV Mechelen): "Ik heb bijna 9 maanden niet gespeeld, dan toch krijg ik hier 10 minuten en wanneer ik bij mijn eerste balcontact kan scoren, dat is een ongelofelijk gevoel. Voor mij was het een heel moeilijke periode, zeker omdat Mechelen het beter en beter begon te doen in de competitie en ik daar niet van kon meegenieten. De coach spoorde me aan om hard te werken, ik ben blij dat ik ook zijn geduld kan belonen vandaag. Iedereen steunde me volop, dat voelde goed."

• Bryan Reynolds (Westerlo): "We wonnen geen wedstrijd in PO 2 tot nu toe, maar we kunnen het maar niet afmaken. Er valt hier niet veel over te zeggen. Het probleem is dat we telkens te zwak starten, maar nadat we een doelpunt tegen krijgen, komen we toch weer in de wedstrijd. Dat moeten we veranderen. Wanneer ik in de box kwam, raakte de tegenstander mijn been. Je kan niet denken wat de scheidsrechter denkt, maar dit moest een strafschop zijn."

• Daam Foulon (KV Mechelen): "We starten goed, komen vroeg op voorsprong, maar kruipen dan naar achter. Gelukkig valt tegendoelpunt uit buitenspel. En kunnen we het nog afmaken in de laatste minuten. Reynolds vond het penalty? Als hij mij al raakte, dan was het heel licht. Ik vind het chapeau dat de scheids, ook al wordt hij naar het scherm geroepen, bij zijn beslissing blijft. Dat goaltje is geweldig voor Belghali, hopelijk doet het hem deugd."

• Bart Goor (trainer Westerlo): "Bij het begin zaten we niet in de wedstrijd. We waren slordig, lieten hen spelen, lieten hen de mogelijkheid om te counteren. Ik snap niet dat we geen strafschop krijgen, dat dit niet gefloten wordt. We waren vandaag niet gretig genoeg om de doelpunten te maken. Haspolat speelde een zeer goede wedstrijd, spijtig voor ons en hem gaat die bal tegen de lat en niet binnen. Tegen Leuven moeten we geloven in onszelf."

• Besnik Hasi (trainer KV Mechelen): "Een totaalprestatie van ons, het moest na enkele minuten al 0-3/0-4 zijn. De tweede helft hebben we gecontroleerd, ze kwamen wel, maar op een bal tegen de lat na, zijn ze niet ver gekomen. We vonden altijd de vrije man en we hebben getimmerd aan de ploeg omdat er velen afwezig waren, maar het is goed dat ze dit doen. Van hieruit kon ik de penaltyfase niet zien, maar als de scheids naar de beelden kijkt en hij ziet geen penalty dan is het geen penalty, simpel. We hebben de play-offs zo spannend mogelijk gemaakt, chapeau voor mijn spelers. Ik hoop dat ik in België kan blijven, we zullen wel zien wat komt."

20:11

EINDE: Westerlo 0-2 KV Mechelen

Over de hele wedstrijd is de overwinning voor KV Mechelen verdiend. In de eerste helft bekroonde het een dominant halfuur met een doelpunt en ook in de tweede helft, waarin het goed op en af ging, kon het vlak voor het einde scoren. De invallers zorgden voor de doodsteek. Slimani met de inzet, Belghali met de rebound. Een deugddoend doelpunt voor hem bij zijn terugkeer na maandenlang blessureleed. Westerlo had wel kansen om op 1-1 te komen. Bij het begin van de tweede helft kreeg het geen penalty na nochtans een stevige tackle van Foulon op Reynolds. In de eerste helft zag het de gelijkmaker van Stassin terecht afgekeurd voor buitenspel.

Een overwinning dus, voor KV Mechelen dat nu zeker is van de tweede plaats in de Europe Play-offs en de achtste plaats in de algemene stand. Volgende weken kan het dat vieren in eigen huis.

90+4'

Van Den Keybus krijgt nog veel ruimte voor een schot. Hij kan het niet goed kadreren, het vliegt over doel.

90+3'
90+2'
90+1'

89'

De invallers met de doodsteek!

Wat een terugkeer in stijl voor Rafik Belghali. Nadat hij maanden aan de kant stond met een kruisbandblessure, staat hij nu weer op het scorebord. Invaller Slimani vuurt een goed schot af, waar Bolat alle moeite mee heeft. Belghali is goed gevolgd en tikt zijn tweede doelpunt van het seizoen binnen. Wat een deugd moet hem dat doen!

86'
86'
86'
82'

Mukau slingert zich eens door de defensie van Westerlo. Meteen na zijn dubbele schaar trapt hij naar doel, Bolat gaat plat.

79'
74'

HaspoLAT!

Haspolat bewijst waarom hij na zijn schorsing meteen weer een basisplaats krijgt van Bart Goor. Zijn gouden traptechniek kan gevaar opleveren. Ook nu weer. Een vrije trap op zo'n 16 meter trapt hij met een zwabberende schicht naar doel. De bal zakt op het juiste moment, maar het schot spat uiteen op de lat. En misschien was de plaatsing iets te centraal. Knappe vrije trap van Haspolat, had meer verdiend.

73'

Het zit niet mee voor Lauberbach

Daam Foulon heeft een boulevard aan ruimte op de linkerkant. Met een goeie lage voorzet schotelt hij zijn spits een ideale assist voor de 0-2. Maar Lauberbach mist het vertrouwen om binnen te jassen. De bal komt voor zijn rechtervoet, maar hij wil met zijn linkervoet iets proberen en dat mislukt falikant.

69'

Sayyadmanesh heeft een goeie versnelling in de benen. Bolingoli laat zich aftroeven, de Iraniër van Westerlo probeert met een punter naar doel te trappen. Konate werkt in hoekschop.