Jupiler Pro League - speeldag 8 - 12/05/24 - 13:32
6'
Franco Russo
0 - 1
6'

OHL is het zwarte beest van KAA Gent in deze Europese Play-offs. De Buffalo's, die wel al zeker zijn van de eindzege, gingen voor de tweede keer onderuit tegen de Leuvenaars. Na amper 6 minuten scoorde Franco Russo het enige doelpunt. Gent ging tevergeefs op zoek naar de gelijkmaker en mocht finaal nog blij zijn dat Leuven de score niet uitdiepte.

KAA Gent - OH Leuven in een notendop:

• Sleutelmoment: Al na 6 minuten komt een scherp gestart OH Leuven op voorsprong. Verdediger Russo staat vrij op een hoekschop en kopt overhoeks binnen. Vanaf dan kan Leuven achterover leunen, Gent kraakt de code van de bezoekende verdediging niet meer.
  • Man van de match: Franco Russo was vandaag de belangrijkste man bij OH Leuven. Niet alleen zorgde de Argentijn voor het enige doelpunt, ook als leider van de verdediging deed hij het uitstekend. De Leuvense defensie was op geen foutje te betrappen vandaag.
  • Opvallend: OH Leuven heeft iets wat andere ploegen niet hebben in deze Europe Play-offs.  Als enige konden ze Gent van de overwinning houden. Sterker nog: Leuven won beide confrontaties met de Buffalo's.

Vroege opdoffer voor experimenteel Gent

KAA Gent was na de overwinning op het veld van KV Mechelen zeker van winst in de Europe Play-offs.  Hein Vanhaezebrouck zei dan ook dat het nu tijd was om enkele zaken te testen richting de barragewedstrijd en begon zelfs met een viermansdefensie.

De thuisploeg begon echter niet scherp genoeg en betaalde dat meteen cash. Russo stond moederziel alleen bij een hoekschop en kopte de bal goed overhoeks binnen.

Wat volgde was een groot Gents breiwerk. De thuisploeg had voortdurend balbezit, maar kreeg met moeite een doelpoging in elkaar gestoken. Een afgeweken schot van Kums viel naast doel, Fortuna werd afgeblokt en Tissoudali mikte de grootste mogelijkheid van de eerste helft op doelman Prévot.

OH Leuven zette daar in een kansarme eerste helft helemaal niets meer tegenover.

Stugge Leuvense defensie blijft overeind

De tweede helft begon voor Gent met een driedubbele wissel, waardoor teruggegrepen werd naar het gekende systeem met drie centrale verdedigers.

Dat leek aan het begin beterschap te brengen, een enthousiaste Brown zorgde voor onrust in de Leuvense defensie.

Die stond echter als een huis en kende weinig problemen met de Gentse aanvallen. Bij een zeldzame inschattingsfout van doelman Prévot kon Gandelman niet binnen het kader koppen. Ook claimde Gent meermaals een strafschop voor vermeend hands, de bal ging geen enkele keer op de stip.

OHL probeerde naast het verdedigende werk ook nog af en toe Gentse foutjes af te straffen. Vooral Watanabe was minder secuur dan normaal, Maertens kon niet afwerken.

Toen diezelfde Maertens enkele minuten later Mueanta alleen voor Roef afzonderde leek de 0-2 een feit, maar de invaller schatte de bal volledig verkeerd in en liet de mogelijkheid liggen.

Zo behield Gent de hoop tot op het bittere eind, twee gevaarlijke hoekschoppen zorgden ook nog bijna voor een al bij al verdiende gelijkmaker. Watanabe kopte nipt over, Mitrovic kopte in de handen van Prévot.

Een nieuwe overwinning dus voor OH Leuven tegen Gent, de Leuvenaars mogen zelfs nog dromen van een 7e plaats. Voor Gent zullen er enkele lessen kunnen getrokken worden, maar is deze nederlaag ook zeker geen ramp.