Ga naar de inhoud

Titelstrijd wordt ongeziene thriller mét Racing Genk: Limburgers derde kandidaat na zege op Club Brugge

Club Brugge
einde
1-3
KRC Genk
 1. 12' - Doelpunt - Joseph Paintsil (0 - 1)
 2. 20' - Geel - Denis Odoi
 1. 61' - Verv. Yira Sor door Bilal El Khannous
 2. 64' - Doelpunt - Hans Vanaken (1 - 1)
 3. 72' - Verv. Bryan Heynen door Aziz Ouattara Mohammed
 4. 82' - Doelpunt - Patrik Hrošovský (1 - 2)
 5. 83' - Verv. Antonio Nusa door Chemsdine Talbi
 6. 83' - Verv. Mike Trésor door Ángelo Preciado
 7. 86' - Doelpunt - Joseph Paintsil (1 - 3)
 8. 89' - Verv. Raphael Onyedika door Shion Homma
 9. 89' - Verv. Romeo Vermant door Cisse Sandra
 10. 90+5' - Geel - Joseph Paintsil
Jupiler Pro League - speeldag 5 - 28/05/23 - 18:31
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
12'
Joseph Paintsil
0 - 1
Joseph Paintsil
12'
64'
Hans Vanaken
64'
Hans Vanaken
1 - 1
82'
Patrik Hrošovský
1 - 2
Patrik Hrošovský
82'
86'
Joseph Paintsil
1 - 3
Joseph Paintsil
86'

Antwerp, Union én Racing Genk. De slotspeeldag wordt een ongeziene thriller nu ook de Limburgers als derde hond meestrijden om de titel. Op bezoek bij Club Brugge greep Genk zijn laatste strohalm door met 1-3 te winnen. Paintsil en Hrosovsky zorgden voor de goals. Kan u ook al niet wachten tot de slotspeeldag volgende week zondag?

Club Brugge - Genk in een notendop

 • Sleutelmoment: Een dik uur lang lijkt de fut eruit bij de bezoekers, tot ze zich met wat moeite naar de 1-2 wroeten. Enkele minuten later hangt de 1-3 tegen de touwen en is de overwinning veilig, maar Genk had vandaag echt geen overschot.
 
 • Man van de Match: Doorgaans is Patrik Hrosovsky meid voor alle, vooral onzichtbare, werk. Vandaag kroop hij uit de schaduw om een levensbelangrijk doelpunt te maken. De Slovaak blies de Genkse titelhoop eigenhandig nieuw leven in.
 
 • Opvallend: Eindelijk kan Genk nog eens winnen op verplaatsing, na zeven uitwedstrijden in de competitie zonder zege. En dat uitgerekend op het veld van Club Brugge, waar het de afgelopen negen jaar slechts één keer wist te zegevieren.

Paintsil bezorgt Genk gevleide voorsprong

Tegen een halve noodploeg van Club Brugge, waar vooral veel aanvallende spelers niet beschikbaar waren, mocht Genk niet al te veel problemen ondervinden. Ook al omdat er voor de thuisploeg buiten de eer niks meer op het spel stond. Dat de eerste grote kans voor Club was, kon je dan ook verrassend noemen. Vandevoordt tikte de inzet van Vermant met een geweldige reflex tegen de lat.

 

Lang duurde het niet vooraleer Genk gepast reageerde. Tolu kopte de bal hoog de lucht in, Paintsil ramde hem zonder aarzelen hard in doel. De Brugse fans, die vooral Antwerp de titel misgunden, juichten bijna even hard mee met de Genkse aanhang. Bijna hadden ze meteen meer te vieren. Mignolet hield Paintsil erg sterk van de 0-2.

 

Daarmee had Racing Genk zijn beste kruit verschoten. Club Brugge nam de wedstrijd geruisloos over met pogingen van Nusa en Meijer. Wat later bleef een voorzet van die laatste plakken in de kleine rechthoek en moest Arteaga de knal van Rits van de lijn keren. Genk haalde de rust zonder averij, ook al omdat Vermant een twee-tegen-één slordig uittikte.

Vanaken doet Genkse hoop even wankelen

De tweede helft bracht geen beterschap voor de Limburgers, die opvallend lijzig stonden te voetballen. Ze leken een beetje verlamd door de druk. De kansjes bleven op die manier voor Club. Na een wijd uitgesponnen aanval schoof Buchanan de beste mogelijkheid rakelings naast.

 

Pas met de invalbeurt van El Khannouss zat er weer wat meer vuur in bij Genk. De Marokkaan deed Mignolet meteen schrikken met een pegel vanuit een scherpe hoek. Net dan viel de gelijkmaker toch. De onvermijdelijke Vanaken knikte een hoekschop binnen en duwde Genk virtueel uit de titelstrijd. Toen Heynen huilend de strijd moest staken, zag de hemel er nog donkerder uit voor de bezoekers.

 

Het was Hrosovsky die de zon opnieuw deed schijnen. Op wilskracht en in twee tijden maakte hij er 1-2 van, en enkele minuten later nam Paintsil de laatste twijfel weg. In de allerlaatste minuut werd de 2-3 van Rits nog afgekeurd wegens buitenspel, maar dat had allemaal geen belang meer.

 

Racing Genk hield zijn kansen op de titel gaaf en mag op de laatste speeldag samen met Antwerp en Union knokken om het kampioenschap. Dat wordt ongetwijfeld smullen!

Vanaken: "Gaan ons uiterste best doen"

Het zijn niet de play-offs van Club Brugge. "Ik denk dat het alle kanten op kon gaan. Zeker na de rust waren we beter dan Genk, en we gaven eigenlijk ook geen al te grote kansen weg. Het gevoel dat ik al de hele play-offs heb, is dat je die matchen niet hoeft te verliezen", sakkerde Hans Vanaken.

 

De aanvoerder zelf draait met veertien goals wel een topseizoen. "Ik had liever bovenaan gestaan en maar twee doelpunten gemaakt. Persoonlijk is het leuk. Het betekent dat je toch iets goeds gedaan hebt dit seizoen. Maar als je als ploeg op dit moment voor niets meer kan spelen, is dat teleurstellend."

 

"Alles kan nog op de laatste speeldag. Ik denk dat ik dat in tien jaar eerste klasse nog niet heb meegemaakt. Wij gaan ons uiterste best doen tegen Union. Dat mag iedereen verwachten en daar staan we ook voor als Club Brugge", verzekerde Vanaken de concurrentie.

Hrosovsky: "Kijk uit naar laatste speeldag"

Patrik Hrosovsky keerde het tij voor Genk met zijn 1-2. "Het was een belangrijk doelpunt, want het was niet de beste wedstrijd van onze kant. We hebben al vaker beter gespeeld en niet gewonnen. Vandaag was het belangrijk om de punten te pakken."

 

De 1-1 viel andermaal op een stilstaande fase. "Dat deed ons een beetje pijn. Ze hebben veel grote spelers en kregen veel corners. Het was vooral belangrijk voor ons om daarna te reageren, en dat hebben we gedaan", zei de Slovaakse middenvelder.

 

Op de laatste speeldag bikkelen dus drie ploegen voor de hoofdprijs. "Dat heb ik ook nog nooit meegemaakt", lachte Hrosovsky. "Het wordt leuk voor de fans, en ook voor ons als spelers. Dat zijn de wedstrijden die je wil spelen. Ik kijk ernaar uit."

Fase per fase

 1. tweede helft, minuut 98 match afgelopen
 2. tweede helft, minuut 97. Einde! Het heeft heel wat moeite gekost, maar Genk heeft zijn titeldroom levend gehouden. Dankzij een 1-3 zege op het veld van Club Brugge knokt het op de slotspeeldag met Antwerp en Union om het kampioenschap! .
 3. Buitenspel! De goal van Rits gaat niet door, iemand liep blijkbaar buitenspel. . tweede helft, minuut 97.
 4. tweede helft, minuut 95. Toch nog 2-3! Na een lekkere actie van de kwieke Homma nagelt Rits de bal nog in het doel. Veel maakt het allemaal niet meer uit. .
 5. Gele kaart voor Joseph Paintsil van KRC Genk tijdens tweede helft, minuut 95
 6. tweede helft, minuut 94. El Khannouss is niet de man die veel goals zal maken. Hij mikt een wenkende kans naast. 1-4 zou ook een schromelijk overdreven score zijn. .
 7. tweede helft, minuut 93. Odoi probeert. Het juiste moment afwachten en dan de trekker overhalen. Odoi doet het bijna allemaal goed, alleen rolt zijn schot voorlangs. .
 8. tweede helft, minuut 91. Een gevaarlijke voorzet van Odoi valt tussen twee Genkse verdedigers. Toch nog even uitkijken voor de bezoekers in de extra tijd. .
 9. Er komen 5 minuten extra tijd bij. tweede helft, minuut 91.
 10. tweede helft, minuut 89. Vervanging bij Club Brugge, Cisse Sandra erin, Romeo Vermant eruit
 11. tweede helft, minuut 89. Vervanging bij Club Brugge, Shion Homma erin, Raphael Onyedika eruit
 12. tweede helft, minuut 89. Homma, een Japanner van 1m64, mag zijn debuut maken voor Club. .
 13. tweede helft, minuut 88. Vermant heeft het geluk niet aan zijn zijde. Hij botst op een puike save van Vandevoordt. .
 14. tweede helft, minuut 86. Boeken dicht! Club Brugge laat ruimte, en daar maken ze bij Genk gretig gebruik van. Paintsil kiest het ruime sop en prikt de 1-3 naast de broek van Mignolet. We gaan naar een slotspeeldag met drie titelpretendenten! .
 15. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 86 door Joseph Paintsil van KRC Genk. 1, 3.
 16. tweede helft, minuut 84. Beide coaches voeren meteen een vervanging door. Bij Club komt Talbi erin, bij Genk gaat Trésor eruit voor Preciado. .
 17. tweede helft, minuut 83. Vervanging bij KRC Genk, Ángelo Preciado erin, Mike Trésor eruit
 18. tweede helft, minuut 83. Vervanging bij Club Brugge, Chemsdine Talbi erin, Antonio Nusa eruit