Ga naar de inhoud

Topschutter Cuypers kruidt zijn productief seizoen af met hattrick

KAA Gent
einde
3-1
Standard
 1. 5' - Geel - Matisse Samoise
 2. 11' - Doelpunt - William Balikwisha (0 - 1)
 3. 23' - Doelpunt - Hugo Cuypers (1 - 1)
 4. 43' - Doelpunt - Hugo Cuypers (2 - 1)
 1. 59' - Geel - Noah Ohio
 2. 60' - Verv. Hong Hyun-seok door Andrew Hjulsager
 3. 60' - Verv. Kamil Piatkowski door Bram Lagae
 4. 60' - Verv. Vadis Odjidja Ofoe door Tarik Tissoudali
 5. 67' - Verv. William Balikwisha door Philip Zinckernagel
 6. 67' - Verv. Merveille Bokadi door Nathan Ngoy
 7. 76' - Geel - Ibe Hautekiet
 8. 77' - Geel - Aron Dønnum
 9. 79' - Doelpunt strafschop - Hugo Cuypers (3 - 1)
 10. 80' - Verv. Hugo Cuypers door Malick Fofana
 11. 81' - Verv. Noah Ohio door Renaud Emond
 12. 81' - Verv. Marlon Fossey door Sacha Banse
 13. 88' - Verv. Gojko Cimirot door Jacob Barrett Laursen
 14. 88' - Verv. Gift Emmanuel Orban door Jens Petter Hauge
Jupiler Pro League - speeldag 6 - 03/06/23 - 20:32
homeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
0 - 1
William Balikwisha
11'
23'
Hugo Cuypers
1 - 1
43'
Hugo Cuypers
2 - 1
79'
Hugo Cuypers
3 - 1

AA Gent heeft zijn winst in de Europe Play-offs nog een beetje meer glans gegeven met een thuiszege tegen Standard. Hugo Cuypers was de grote uitblinker met drie doelpunten. Hij klokt zo af op 27 treffers en is topschutter in onze competitie. 

KAA Gent - Standard in een notendop:

 • Sleutelmoment: Een kwartier voor het einde gaat de bal op de stip voor Gent. Bodart pareert eerst de elfmeter van Cuypers, maar na een VAR-interventie treft de Gentse spits bij de herkansing wél raak. 3-1 en wedstrijd beslist.

 • Man van de match: Hugo Cuypers sloot zijn topseizoen vanavond in stijl af met een hattrick. De Gentse spits dreef zijn doelpuntentotaal zo nog verder op tot 27 stuks en pakt daarmee de topschutterstitel. In totaal trof hij dit seizoen zelfs 34 keer raak in alle competities.

 • Opvallend: Voor Standard is het al meer dan twee jaar geleden dat het nog eens kon winnen tegen Gent. In de laatste 8 onderlinge duels met Gent ging het 6 keer onderuit (waarvan 1 keer in de beker) en speelde het twee keer gelijk.

Gent draait vroege achterstand om in voorsprong

Gent was als winnaar van de Europe Play-offs al zeker van een Europees ticket en ook voor Standard stond er niks meer op het spel. Alle ingrediënten dus aanwezig voor een typische eindeseizoenswedstrijd. Bodart leek alvast in vakantiemodus met knullig balverlies in de openingsminuut, Kums strafte het net niet af.

Pas na 10 minuten knutselde Standard een voldragen aanval in elkaar en het was wel meteen raak. Donnum zette zich knap door in de zestien en legde perfect terug naar de vrijstaande Balikwisha. Die maakte het in één tijd keurig af.

Gent bakte er weinig van, maar had genoeg aan een klasseflits van Cuypers om halfweg de eerste helft langszij te komen. Na een bijzonder knappe één-twee met Vadis Odjidja maakte de topschutter alleen voor Bodart zijn 25e competitietreffer.
 

De thuisploeg groeide in de wedstrijd, Standard moest het spel ondergaan. Bodart had een knappe reflex nodig om Hong van de 2-1 te houden. Kort voor de rust lukte het wel opnieuw voor Gent. Wie anders dan Cuypers kopte raak op een uitstekende voorzet van Torunarigha.

Hattrick én topschutterstitel voor Cuypers

Standard gaf zich niet zomaar gewonnen. Iets voorbij het uur kwam Melegoni na knap samenspel met Donnum plots dicht bij de gelijkmaker, maar Nardi stak er met een prima reflex een stokje voor. 

Odjidja was toen net onder luid applaus naar de kant gehaald in wat mogelijk zijn laatste wedstrijd voor KAA Gent was. Vanop de bank zag hij hoe Gent een kwartier voor het einde een penalty kreeg na een overtreding op Kums. 

Bodart hield Cuypers eerst nog van zijn derde treffer, maar na een VAR-interventie moest de strafschop hernomen worden. Cuypers liet de herkansing niet liggen en maakte zijn hattrick en het Gentse feestje compleet. Met 27 competitietreffers kroont hij zich tot topschutter van dit seizoen.

Gent sluit de Europe Play-offs ongeslagen af met een indrukwekkende 16 op 18 en mag naar de tweede kwalificatieronde van de Conference League. Een schril contrast met de pijnlijke 2 op 18 van Standard. 

Odjidja: "Weet nog niet waar mijn toekomst ligt"

Bijzonder moment in de Ghelamco Arena toen Vadis Odjidja in de tweede helft onder luid applaus naar de kant gehaald werd. Een afscheidsapplaus voor de Gentse aanvoerder. 

"Ik denk dat het vanavond een afscheid is, ik ben mij daarvan bewust. Ik heb geen contract meer voor volgend jaar. Het is een mooie periode geweest met ups en downs, maar aan alle mooie liedjes komt een einde."

 

"Ik zal vooral de steun van het publiek onthouden. Ik ben een echte Gentenaar, het was voor mij een hele eer om hier te mogen spelen en kapitein te mogen worden van de ploeg. Ik heb heel veel mooie momenten meegemaakt en die wegen zeker op tegen de ontgoochelingen."

 

"Ik weet nog niet waar mijn toekomst ligt. Vandaag is hier het afscheid en daarna zien we wel. Ik voel me nog zeer goed, ik heb vandaag ook laten zien dat ik zeker nog van waarde ben. Ik denk dat ik nog een paar jaar zal blijven voetballen."

Odjidja kreeg een applausvervanging in zijn laatste match voor Gent.

Bodart: "Jammer dat seizoen zo slecht geëindigd is"

 • Hein Vanhaezebrouck (trainer KAA Gent): "Ik vond het een superseizoen. Gezien alle omstandigheden hebben we het supergoed gedaan, ik kan alleen maar trots zijn op de groep. We hebben een heel kleine groep en speelden twee seizoenen op rij heel veel matchen. We zijn net als vorig jaar op een zucht van de Champions' Play-offs gestrand en haalden de kwartfinales in Europa. Ik kan iedereen alleen maar feliciteren, want het was niet makkelijk. Wie er anders over denkt, kent wellicht niet alles wat ons dit seizoen is overkomen. Als we kern gehad hadden van 35 spelers, dan hadden we er misschien veel meer uit kunnen halen. Er was een kloof met de top drie en die kloof moeten we proberen kleiner te maken. We gaan ons daarvoor proberen te wapenen."

 • Arnaud Bodart (Standard): "In vergelijking met vorig seizoen hebben we het dit jaar uitstekend gedaan, maar het is jammer dat het seizoen zo bijzonder slecht geëindigd is. We hebben veel goals geslikt en konden geen enkele keer winnen in de play-offs. Het is tijd dat het voorbij is. Je weet dat je in die Play-off II voor een Europees ticket speelt en eenmaal dat weg is, is er niks meer om voor te spelen. We zijn er niet in geslaagd om desondanks toch het beste van onszelf te geven tot op het einde en dat is jammer."

Fase per fase

 1. tweede helft, minuut 94. Einde. Het laatste fluitsignaal weerklinkt in de Ghelamco Arena. Gent sluit de Europe Play-offs ongeslagen af met een indrukwekkende 16 op 18. Cuypers was vanavond de held met een hattrick tegen Standard. Hij sluit het seizoen zo af als topschutter met 27 competitietreffers. .
 2. tweede helft, minuut 94 match afgelopen
 3. tweede helft, minuut 88. Vervanging bij KAA Gent, Jens Petter Hauge erin, Gift Emmanuel Orban eruit
 4. tweede helft, minuut 88. Vervanging bij Standard, Jacob Barrett Laursen erin, Gojko Cimirot eruit
 5. tweede helft, minuut 87. Orban baalt. Frustraties bij Orban, het zit hem vanavond niet mee. Zijn kopbal landt op het dak van het doel.  .
 6. tweede helft, minuut 85. Vrije schietkans voor De Sart op de rand van de zestien. Hij haalt in één tijd uit, maar besluit net naast. De Gentse honger lijkt nog niet helemaal gestild, bij Standard denken ze al aan de vakantie. .
 7. tweede helft, minuut 81. Vervanging bij Standard, Sacha Banse erin, Marlon Fossey eruit
 8. tweede helft, minuut 81. Vervanging bij Standard, Renaud Emond erin, Noah Ohio eruit
 9. tweede helft, minuut 80. Vervanging bij KAA Gent, Malick Fofana erin, Hugo Cuypers eruit
 10. tweede helft, minuut 80.
 11. Doelpunt na strafschop tijdens tweede helft, minuut 79 door Hugo Cuypers van KAA Gent. 3, 1.
 12. tweede helft, minuut 79. Cuypers met zijn derde! Na tussenkomst van de VAR moet de penalty hernomen worden en die herkansing laat Cuypers niet liggen. Hij maakt zijn hattrick compleet, zijn 27e competitietreffer. .
 13. tweede helft, minuut 77. Cuypers mist! Cuypers kan vanaf de penaltystip zijn derde van de avond maken, maar dat is buiten Bodart gerekend. Hij kiest de goede hoek en pareert de strafschop. Maar er komt een VAR check. Was de doelman te vroeg vertrokken? Of kwamen de spelers van Standard te snel in de zestien? .
 14. Gele kaart voor Aron Dønnum van Standard tijdens tweede helft, minuut 77
 15. Gele kaart voor Ibe Hautekiet van Standard tijdens tweede helft, minuut 76
 16. tweede helft, minuut 76. Penalty! Hautekiet trekt in de zestien even aan het shirt van Kums en die gaat wel erg gretig liggen. D'Hondt twijfelt niet en legt de bal op de stip. Hautekiet krijgt geel. .
 17. tweede helft, minuut 67. Standard geeft zich nog niet gewonnen. Donnum probeert het met een plaatsbal vanaf de rand van de zestien, maar mikt net naast. .
 18. tweede helft, minuut 67. Vervanging bij Standard, Nathan Ngoy erin, Merveille Bokadi eruit
 19. tweede helft, minuut 67. Vervanging bij Standard, Philip Zinckernagel erin, William Balikwisha eruit