88'
Gift Emmanuel Orban
88'
3 - 1

AA Gent is rechtgekrabbeld na de klappen die het vorige week kreeg. De ploeg van Hein Vanhaezebrouck kon tegen Westerlo een achterstand uitwissen dankzij goals van Hong, Kums en Orban. Zo begint het toch met een positieve noot aan de Europe Play-offs en de jacht op dat felbegeerde Europese ticket.

AA Gent - Westerlo in een notendop:

• Sleutelmoment: Gent duikt de rust in met een 0-1-achterstand, maar zet die scheve situatie kort na rust recht met twee treffers in drie minuten. Hong brengt de thuisploeg langszij en Kums zorgt voor de voorsprong.

• Man van de match: Hyun-seok Hong kreeg opnieuw een basisplaats en bedankte daarvoor met een sterke wedstrijd. De Zuid-Koreaan maakte het de Westelse defensie knap lastig en luidde de ommekeer in met zijn gelijkmaker.

• Opvallend: Gent zit nu al aan 14 wedstrijden zonder nederlaag tegen Westerlo. Het is al 14 jaar geleden dat Westerlo nog eens kon winnen tegen Gent.

Prachtgoal van Fixelles

Het pijnlijk mislopen van de Champions' Play-offs zinderde nog na in de Ghelamco Arena. Weinig thuissupporters en weinig animo voor de start van de Europe Play-offs. Óp het veld was er wel Gents enthousiasme. De thuisploeg schoot goed uit de startblokken en dwong Westerlo meteen in het defensief.

Het leverde tot bijna 70 procent balbezit op, maar tot veel uitgespeelde kansen leidde dat veldoverwicht niet. In de laatste fase ontbrak steevast de nodige kwaliteit. Vooral Tissoudali kon niet verbergen dat hij nog aan de terugweg timmert na zijn blessure.

Op het halfuur sloeg Westerlo plots genadeloos toe. Fixelles mocht ongehinderd oprukken en pakte uit met een heerlijke pegel van buiten de zestien. De bal verdween enig mooi in de kruising, Nardi keek kansloos toe. Een onmondig Gent kon het tij nadien niet keren.

Gent draait scheve situatie in een mum om

Net als in de eerste helft begon Gent ook sterk aan de tweede periode en nu leverde dat wél iets op. In een mum van tijd ging de thuisploeg  van 0-1 achter naar 2-1 voor. Hong trof van dichtbij raak op een voorzet van Cuypers en amper drie minuten later nam Kums Bolat te grazen met een laag afstandsschot.

Westerlo was het noorden kwijt en ontsnapte aan de 3-1 toen Tissoudali de bal over Bolat lobde, Reynolds bracht redding op de lijn. Ook Okumu kon de wedstrijd definitief beslissen toen hij Bolat aftroefde op een hoekschop, maar hij kopte de reuzenkans naast.

De bezoekers kwamen er nauwelijks nog aan te pas, al liet invaller Nene wel een mooie kans op de aansluitingstreffer liggen. In de slotfase besliste Orban de wedstrijd. Na enkele weken zonder goal vond de Nigeriaan weer de weg naar doel. Gent begint zo uitstekend aan de Europe Play-offs.

Vanhaezebrouck: "De harde kern heeft ons op sleeptouw genomen"

Na de pijnlijke ontknoping van de reguliere competitie vorig weekend kon Hein Vanhaezebrouck opnieuw lachen. Zijn Gent miste de start in de Europe Play-offs niet. "Ik moet twee groepen bedanken. Ten eerste mijn spelers, die vandaag een fantastische mentaliteit hebben getoond."

"We controleerden de eerste helft, zonder gevaarlijk te zijn. We waren net niet scherp genoeg, maar gaven ook bijna niks weg. Plots kwam er dan een schot dat langs iedereen ging en je stond 0-1 achter. Aan de rust hebben we bijgestuurd en daarna hebben we volledig de controle genomen. We zijn beloond met kansen en doelpunten. Ik ben trots op mijn spelersgroep."

"De tweede groep die ik absoluut moet vermelden zijn de supporters en dan vooral de harde kern achter het doel. Die hebben vandaag geen seconde gezwegen, ze zijn blijven zingen van de eerste tot de laatste minuut. Dat is fenomenaal. Het stadion was maar half gevuld, er waren er al veel thuisgebleven, maar die mannen niet. Zij hebben de ploeg op sleeptouw genomen en getoond dat ze achter ons staan."

"Voor mij was het ook een signaal dat ze weten wat wij dit seizoen allemaal meegemaakt hebben en dat ze appreciëren dat wij er blijven voor gaan. Chapeau, ik vond dit geweldig. Spijtig voor zij die er niet waren, dat is hun keuze. Zij die er waren, waren gewoon fantastisch. Wij moesten hen iets teruggeven toen we in de tweede helft naar hen speelden. Ik ben blij dat het voor beide groepen fantastisch is uitgedraaid, voor mijn spelers en die supporters."

De Roeck: "15 minuten vergeten te voetballen"

• Jonas De Roeck (trainer Westerlo): "Het is jammer dat we in de tweede helft 10 à 15 minuten vergaten te voetballen in balbezit. We leden onnodig balverlies en creëerden zo kansen voor Gent. We zijn niet scherp genoeg uit de kleedkamer gekomen. In de eerste helft hadden we het wel goed onder controle en vingen we Gent goed op. We kwamen er af en toe goed uit en maakten een mooi doelpunt. Na de rust vergaten we door te voetballen en tegen een ploeg als Gent wordt dat afgestraft. Er waren mogelijkheden om hier punten te pakken, het lag vandaag vooral aan onszelf."

• Tarik Tissoudali (AA Gent): "Tijdens de rust heeft de coach twee wijzigingen doorgevoerd en die hebben meteen geholpen in de tweede helft. Het resultaat volgde ook meteen. Ik merk zelf dat ik nog wat tijd nodig heb, dat is deel van het proces. Het is nog maar negen maanden na mijn blessure. Ik maak nu minuten waar ik alleen maar beter van word. Ik ben blij dat ik die minuten krijg en alles zal vanzelf wel terugkomen."

90+3'

Gent spoelt de ontgoocheling van de gemiste Champions' Play-offs door en maakt een goede start in de Europe Play-offs. Aan de rust keek het nog tegen een 0-1-achterstand aan, maar in de tweede helft zette de thuisploeg snel orde op zaken. Hong, Kums en Orban zorgden voor een 3-1-overwinning.

90+1'

89'

Orban doet het licht uit

Orban maakt zijn misser van daarnet al meteen goed. Cuypers kopt een hoge voorzet in de loop van zijn collega-aanvaller. Na een knappe controle fusilleert die Bolat. Boeken toe voor Westerlo.

88'

Orban mist precisie

Samoise schildert een voorzet op het hoofd van Orban. Die kopt van dichtbij over. Dat heeft hij dit seizoen al beter gedaan.

83'
83'

Geel voor Tissoudali

Scheidsrechter Jasper Vergoote loopt ongelukkig in de weg bij een door Gent afgebroken Westerlo-aanval. De ref geeft de bal eerst onterecht aan Westerlo, maar komt dan terug op die beslissing. Tissoudali, met een pak ijs op zijn dijbeen, maakt misbaar op de bank en gooit zelfs een ijsblokje naar de vierde ref. Het komt hem op geel te staan.

80'

Odjidja kapt naar zijn linker en waagt zijn kans vanaf het halve maantje. Zijn vizier staat niet op scherp, het schot gaat een eind naast.

76'

Tissoudali mag gaan rusten. Hij toonde zich bijzonder gretig, maar de topvorm heeft hij nog niet te pakken na zijn zware blessure. Hij wordt afgelost door Orban.

74'

Nene laat aansluitingtreffer liggen

Neenee, dat kon beter Nene. De invaller kan in de zestien vrij aanleggen, maar hij doet dat te overhaast en besluit pal op Nardi. Hier was veel meer mee te doen.

73'
72'

Nog eens dreiging van Westerlo

Westerlo kan eindelijk nog eens onder de druk uit komen. Vetokele wil een voorzet van De Cuyper terugkoppen tot bij Matsuo, maar Nardi is alert en zit er goed tussen.

70'

Okumu laat de 3-1 liggen

Opnieuw komt Gent dicht bij de 3-1. Okumu troeft Bolat af op een hoekschop, maar kan zijn kopbal niet kadreren. Hier komt Westerlo goed weg.