Jupiler Pro League - speeldag 5 - 15/05/22 - 18:32
Deniz Undav
0 - 2
Deniz Undav
50'

Op 1 speeldag van het einde zijn alle plaatsjes verdeeld in de Champions' Play-offs. Union sluit zijn droomseizoen af op de 2e plaats, na een 0-2-overwinning op Anderlecht, dat zelf niet meer van de 3e plaats zal wegkomen. Union won dit seizoen al zijn confrontaties met de grote Brusselse broer.

Anderlecht - Union in een notendop

• Sleutelmoment: Je zou denken dat Anderlecht zijn lesje heeft geleerd uit de 0-1, maar paars-wit begint ook niet scherp genoeg aan de tweede helft. Undav scoort in twee tijden en Union komt amper nog in de problemen.
  • Man van de Match: Twee keer een dutje doen bij een doelpunt van de tegenstander en als klap op de vuurpijl rood krijgen voor een smerige fout, je moet het maar doen. Vaak brengt Amir Murillo aanvallend nog iets bij, maar dat lukte vandaag ook al niet.
  • Opvallend: Anthony Moris werd slechts één keer echt getest, maar gaf geen krimp. De Luxemburgse doelman van Union pakte zijn 17e clean sheet van het seizoen, eentje meer dan Simon Mignolet.

Mitoma maakt razendsnel de 0-1

In Brugge barstte rond de aftrap het titelfeestje van Club los, maar dat liet Union niet aan zijn hart komen. Het spoelde de teleurstelling door met een vliegende start. Bij Anderlecht stonden ze nog te slapen toen Lazare een voorzet van Lapoussin slim liet lopen en zo kon Mitoma simpel van dichtbij scoren.

Dankzij de voorsprong kon Union zijn favoriete spelletje spelen: inzakken en loeren op de counter. Anderlecht kreeg de bal, maar slaagde er niet in om de organisatie van de kleine buur te ontwrichten. Moris schrok wel toen een vrije trap van Amuzu de buitenkant van de paal likte. Poginkjes van diezelfde Amuzu en Zirkzee konden de doelman helemaal niet verontrusten.

Tussendoor bleef Union zelf af en toe gevaarlijk. Delcroix moest Undav afblokken, Vanzeir mikte over en een afgeweken trap van Nielsen vloog in de armen van Van Crombrugge. Diep in de toegevoegde tijd van de eerste helft rolde de bal plots goed voor Arnstad, maar de Noor verslikte zich en liet de - liggen.

Boeken kunnen dicht na 0-2 van Undav

Anderlecht moest in de tweede helft minstens twee keer scoren om uitzicht te behouden op de tweede plek. Die opdracht werd snel zwaarder. Undav leek te lang te treuzelen en had twee pogingen nodig, maar kon na een opnieuw laks verdedigen de 0-2 in doel schuiven.

Union zat helemaal op rozen, zeker omdat Anderlecht aanvallend weinig stootkracht toonde. De fans bleven de spelers echter steunen en zo vielen er toch een paar kansjes uit de lucht. Kouamé kopte te centraal en Zirkzee schoot mis. Moris moest zich enkel onderscheiden op een afgeweken voorzet. Die tikte hij met een achterwaartse duik op en over de lat.

De thuisploeg werd hoe langer hoe donkerder paars van frustratie, ook al door het soms iets te viriele optreden van de mannen van Union. Vijf minuten voor affluiten onderstreepte Murillo zijn barslechte wedstrijd met een rode kaart. De Panamees schopte wild tegen de enkel van Mitoma.

Van Crombrugge: "Het ligt aan concentratie"

Hendrik Van Crombrugge heeft ondertussen schoon genoeg van nederlagen tegen Union. "Ik ben geen fan van clichés, maar ik denk dat we dit seizoen een zwart beest gehad hebben aan Union. Over 4 wedstrijden krijg je 11 tegengoals, denk ik, en maak je er zelf maar 2. Dat zegt genoeg."

"Als je in 3 van die 4 wedstrijden binnen de 5 minuten achter komt, maak je het jezelf heel moeilijk", zei de doelman van Anderlecht. "Dat tweede doelpunt komt ook veel te gemakkelijk. Iedereen moet doorschuiven. Als dat niet gebeurt, dan vallen er gaten. En als er één ploeg zulke gaten benut, dan is het Union wel."

Hoe komt het dan dat Anderlecht zo vaak op achterstand sukkelt? "Ik denk dat het vandaag aan de concentratie ligt. Dat is sowieso een werkpunt. Of het het grootste is, dat weet ik niet. Er zijn meer elementen."

Anderlecht sluit het seizoen af tegen landskampioen Club Brugge. "Dat is in mijn ogen een onnodige wedstrijd. Maar goed, we zijn enorm goed betaald. Dan zijn we het aan de club en de fans verplicht om een prestigeduel te spelen."

Undav: "Het was mentaal moeilijk"

Deniz Undav scoorde, ondanks een zere rug. "Ik had veel pijn, maar ik moest de tweede helft spelen. Ik wil niet opgeven. Als ik pijn heb, speel ik door de pijn heen."

Eindelijk heeft de topschutter van Union ook in de play-offs een goal beet. "Ik had in de eerste 4 wedstrijden niet gescoord, en nu eindelijk wel."

"Mentaal was het natuurlijk moeilijk. We moesten toch eventjes slikken", haalde Undav de misgelopen titel aan. "We kregen het bericht dat iemand in de staf van Anderlecht had gezegd dat zij de betere ploeg waren. Dat was onze motivatie."

90+4'

Union wint voor de vierde keer dit seizoen de derby tegen Anderlecht en is zeker van de tweede plek. Daar hangt een ticket voor de voorronde van de Champions League aan vast.

90+2'

Voor ons hoeft het niet, maar er komt nog heel wat extra tijd. Het is er tussen de lijnen niet gezelliger op geworden.

90+1'

89'
88'

Rood voor Murillo

Murillo haalt het einde van de wedstrijd niet. De Panamees had boter op het hoofd bij de twee tegengoals en trapt nu puur uit frustratie na op de kuit van Mitoma. Een rampzalige avond.

87'
85'

Aftellen maar

De wedstrijd kabbelt rustig naar het laatste fluitsignaal.

83'
82'

Amuzu probeert een strafschop te versieren, maar dat lukt niet.

81'

Wat uitgespeelde kansen betreft is het toch weer teleurstellend wat Anderlecht gebracht heeft. Ook al botste de bal twee keer tegen het kader, Union kwam zelden of nooit in de problemen.

77'

Dubbele wissel bij de bezoekers. Vanzeir en Teuma staan hun plaats af aan Nieuwkoop en Puertas.