Mirakel voor Waasland-Beveren: het wendt rechtstreekse degradatie af

  1. 42' - Geel - Thomas Henry
  2. 30' - Doelpunt - Louis Verstraete (0 - 1)
  3. 25' - Geel - Danel Sinani
  4. 8' - Geel - Kristiyan Malinov
  1. 90+6' - Geel - Yannick Aguemon
  2. 90+3' - Verv. Jur Schryvers door Jenthe Mertens
  3. 88' - Geel - Jur Schryvers
  4. 83' - Verv. Daan Heymans door Joseph Efford
  5. 77' - Verv. Dylan Ouédraogo door Yannick Aguemon
  6. 77' - Verv. Isaac Asante door Derrick Tshimanga
  7. 71' - Verv. Aboubakary Koita door Brendan Schoonbaert
  8. 70' - Geel - Aboubakary Koita
  9. 67' - Doelpunt - Louis Verstraete (1 - 2)
  10. 55' - Geel - Louis Verstraete
  11. 47' - Doelpunt - Siebe Schrijvers (1 - 1)

  Waasland-Beveren heeft de laatste strohalm gegrepen. Het ging dankzij Louis Verstraete winnen bij OHL en springt zo over Moeskroen naar de 17e plaats. Waasland-Beveren speelt barrages tegen Seraing om in de JPL te blijven.

  OH Leuven - Waasland-Beveren in een notendop

  • Sleutelmoment: De 1-1 vlak na de kantwissel had, voor een ploeg die dit seizoen al talloze klappen heeft gekregen, de definitieve knockout kunnen zijn. Waasland-Beveren veerde echter meteen weer recht en sloeg op zijn beurt hard terug.
  • Man van de Match: Louis Verstraete kwam pas in februari aankloppen op de Freethiel, maar de huurling van Antwerp mag zich de voorlopige redder van de club noemen. De middenvelder maakte voor het eerst in zijn carrière twee doelpunten in één match.
  • Opvallend: Op 18 april 1979 zat het toenmalige SK Beveren precies tussen de heen- en terugmatch van de halve finale van de Beker der Bekerwinnaars. Die zou het bijzonder nipt verliezen van Barcelona. 42 jaar later loopt het beter af voor de Waaslanders.

  Bekijk de goals uit OHL – Waasland-Beveren (1-2)

  Beveren overleeft vroeg Leuvens offensief

  Oud-Heverlee sleepte zich de laatste weken naar het einde en moest na de nederlaag tegen tien Cercle-spelers achterin puzzelen. Brys trok Tamari een rijtje achteruit naar de rechtsachter. Waasland-Beveren moest het in de wedstrijd van de waarheid dan weer rooien zonder Vukotic, maar kon wel rekenen op de ervaring van Wuytens.

   

  Ondanks de inzet hadden die van Beveren niet meteen last van de zenuwen, het botste in het eerste kwartier simpelweg op een frisser voetballend Leuven. Sowah mikte net te hoog na een vloeiende aanval over Henry en Mercier. Diezelfde Sowah probeerde het nog twee keer en ook Tamari deed een duit in het zakje met een plaatsbal die net langs de paal scheerde.

   

  Op wilskracht klauwden de Leeuwen van Waasland-Beveren zich in de wedstrijd. Koita, opnieuw in de basis, waarschuwde de thuisploeg met een knal in het zijnet en Heymans - zij het in buitenspel - wipte een lobje net over de lat. Kilometervreter Verstraete zorgde voor de doorbraak. Hij pakte de voorzet van Schryvers aan, draaide zich vliegensvlug en vond het piepkleine gaatje in de korte hoek.

   

  Beveren haalde zonder problemen de rust, maar kort erna sloeg het noodlot toe. Schrijvers, pas ingevallen en nota bene ex-WB, pakte uit met een prachtige persoonlijke actie en hing de bordjes weer gelijk. Toen Moeskroen ook nog eens op voorsprong kroop op het veld van Club Brugge, leek dat het einde te betekenen van Waasland-Beveren in 1A.

  VIDEO: Khammas (WB) pakt uit met heerlijke passeerbeweging

  Verstraete is met twee doelpunten de held

  Die van Beveren bleven zich echter vol concentratie richten op hun eigen taak. Er viel een leuke kans uit de lucht voor Nilsen, maar die kraakte zijn schot. Toen Frey de bal wel vol op zijn slof kreeg, lag Romo dan weer in de weg. Ook de rebound van Koita geraakte niet voorbij de doelman van OHL. Henry, de Leuvense prijsschutter, kwam slechts één keer in het stuk voor. Met een kopbal in gestrekte duikvlucht voltrok hij ei zo na het vonnis van Waasland-Beveren.

   

  De bezoekers overleefden en klommen zelfs opnieuw op voorsprong. Opnieuw was Verstraete de afwerker, de afgemeten voorzet kwam ditmaal van Schryvers. Terwijl op Jan Breydel de kansen voortdurend keerden, zocht Beveren naar zekerheid over zijn eigen driepunter. Romo weigerde echter zijn medewerking. De Venezolaan bleef oog in oog met Sinani overeind en pakte met een dubbele wondersave uit op pogingen van Schoonbaert en Wuytens.

   

  Het nieuws van de aanstaande nederlaag van Moeskroen sijpelde snel door tot aan Den Dreef. Met dichtgeknepen billen en volledig afgebeten vingernagels sloeg Beveren zich door een zenuwslopend slot. Het weerde elke aanval van Oud-Heverlee Leuven af. De beste mogelijkheden waren zelfs nog voor Waasland-Beveren. Romo stopte ternauwernood een verre poging van Frey en invaller Efford verknoeide nog twee counters, maar kwalijke gevolgen had het niet meer.

   

  Beveren mag zich ondertussen de Houdini van 1A noemen, want voor de zoveelste keer ontsnapt het op het nippertje aan de degradatie. Helemaal gered is de fusieploeg natuurlijk nog niet, want er wachten nog twee barrageduels tegen Seraing. OHL sluit een puik seizoen af in mineur en is helemaal uitgespeeld.

  VIDEO: Doelman Romo pakt uit met 3 fantastische reddingen in dezelfde minuut

  VIDEO: Frey (WB) probeert het van op de eigen helft en verrast nog bijna doelman Romo

  Hubert: "Dit blijft wel even hangen"

  Of de 0 op 9 aan het eind van de competitie een wrange nasmaak achterliet bij David Hubert? "Dat is een beetje een nutteloze vraag, want je kent het antwoord", zei de aanvoerder van OHL. "We hadden het vandaag graag anders gezien."

   

  "Het was de laatste weken niet goed, maar vandaag in de eerste helft wel. Het enige dat we misten was dat doelpuntje. Dat valt dan aan de andere kant met hun enige kans van de eerste helft. Dan moet je weer vol aan de bak in de tweede helft."

   

  "We wilden het seizoen absoluut op een mooie manier eindigen. Op onze manier, het maakt niet uit wat de andere uitslagen zijn. Het is heel zuur als dat dan niet gebeurt. Als je het midden van ons seizoen bekijkt, dan gingen die kansen erin. Nu is het andersom", zuchtte Hubert.

   

  "Het is heel moeilijk om nu een globaal overzicht van ons seizoen te maken. We mogen niet vergeten waar we vandaan komen en welke weg we hebben afgelegd. Daar mogen we best trots op zijn, maar dit blijft wel even hangen."

   

  Promovendi OHL en Beerschot vallen dus buiten de play-offs. "Het zure is dat die twee ploegen bijna constant in de top 4 of top 8 hebben gezeten. Ik denk dat dit de enige weken zijn waarin we erbuiten vallen. Dat is heel, heel, heel zuur en bijna ongezien. Niemand had gedacht dat dat nog kon. Een verklaring heb ik niet."

  Verstraete: "Rotsvast overtuigd van goed einde"

  Louis Verstraete was de held van Waasland-Beveren. "Het was weer een rollercoaster. We speelden een goede eerste helft en dan was het weer het verhaal van ons seizoen. Ze kwamen snel gelijk en ik dacht echt dat we het moeilijk gingen krijgen. Maar we hebben dan die tweede goal kunnen maken en hebben onze adem teruggevonden."

   

  Toch bleef het nagelbijten. "We wilden het blijkbaar niet afmaken. We wilden het spannend houden. Gelukkig heeft Club Brugge zijn job gedaan. We kunnen er voor blijven gaan en zijn helemaal klaar voor de volgende twee matchen."

   

  Verstraete greep even naar zijn haren bij de 1-2. "Ja, dat was even ongeloof. Ik was zodanig diep gegaan, dat ik blij was dat ik even kon rusten. Ik was tevreden om de ploeg te kunnen helpen op een belangrijk moment. Voor mij persoonlijk was het mooi meegenomen."

   

  "Op het veld was de ontlading enorm, maar iedereen zat stikdood. Het was eventjes heel stil in de kleedkamer. Iedereen was de match op zijn eigen manier aan het verwerken. Het feest zal nog wel doorgaan, op een veilige manier."

   

  Het werk is natuurlijk nog niet af. "We gaan niet zeggen dat het al gedaan is. Op dit moment hebben we nog niets. Beveren heeft al vaker in moeilijke papieren gezeten. Ik ben er rotsvast van overtuigd dat we het tot een goed einde gaan brengen."

  Schryvers: "Elk jaar is het strijden"

  Jur Schryvers en zijn maats hielden geen rekening met Moeskroen. "Tijdens de rust wisten we dat het daar nog 0-0 was, maar tijdens de wedstrijd waren we daar absoluut niet mee bezig. Wij moesten in de eerste plaats onze wedstrijd winnen. Daar hadden we het al moeilijk genoeg mee. We hebben wel wat kansen gehad in de omschaling, maar Leuven heeft ook kansjes gehad. We zijn heel blij met het resultaat."

   

  Met vier dienstjaren is Schryvers een veteraan op de Freethiel. "Het is hier nooit saai. Ik had het misschien liever af en toe anders gehad. Elk jaar is het strijden. We zijn intern een structuur aan het zetten. We wisten dat het een moeilijk jaar ging worden. Dat is zo als je pas een week voor het seizoen weet dat je in 1A mag uitkomen. Alle columnisten zetten ons al op de 18e plaats. Dan mogen we heel blij zijn met die 17e plaats. Nu hebben we het zelf in handen."

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 96 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 96. Einde! De ontsnappingskoningen doen het weer! Waasland-Beveren wint van Oud-Heverlee Leuven en geeft de rode lantaarn nog door aan Moeskroen. De Leeuwen spelen de barrages tegen Seraing. .
  3. Gele kaart voor Yannick Aguemon van OH Leuven tijdens tweede helft, minuut 96
  4. tweede helft, minuut 94. Efford mag moederziel alleen op Romo af, maar verslikt zich in de controle. Even later wijkt hij te ver uit bij zijn dribbel. Zo blijft het een zenuwenslag. .
  5. tweede helft, minuut 93. Vervanging bij Waasland-Beveren, Jenthe Mertens erin, Jur Schryvers eruit
  6. tweede helft, minuut 93. Frey verrast Romo bijna vanop zijn eigen helft. De Venezolaanse doelman kan er nog net een teen tussensteken. .
  7. Vijf minuten. Veel succes aan de persoon die straks moet vegen voor de bank van Beveren. Daar ligt het nu al vol met afgebeten vingernagels. . tweede helft, minuut 91.
  8. tweede helft, minuut 89. Schoonbaert kopt een bal nodeloos weg, waardoor het hachelijk wordt. OHL blijft rond de rechthoek hangen, tot Jackers uiteindelijk kan klemmen en zich op de bal stort. .
  9. tweede helft, minuut 88. De manier waarop maakt niets meer uit. Schryvers haalt de botte bijl boven en pakt geel. .
  10. Gele kaart voor Jur Schryvers van Waasland-Beveren tijdens tweede helft, minuut 88
  11. tweede helft, minuut 87. Bijna 2-2! De Norre draait zich onorthodox met zijn rug naar een hoekschop. Hij krijgt de bal tegen zijn dijbeen en werkt hem maar een paar centimeter naast. Bibberen voor Beveren! .
  12. tweede helft, minuut 86. Een kwieke Leuvense aanval eindigt met een schot hoog boven de deklat. Dat doet er allemaal niet toe, want Lang heeft de hoop op de Beverse redding nieuw leven ingeblazen met de 3-2 tegen Moeskroen. .
  13. tweede helft, minuut 83. Vervanging bij Waasland-Beveren, Joseph Efford erin, Daan Heymans eruit
  14. tweede helft, minuut 83. Daarnet kwamen Aguemon en Tshimanga erin voor Leuven, nu is het de beurt aan Efford voor Beveren. De bezoekers moeten deze 1-2 vasthouden en hopen op Brugse bijstand. .
  15. Romo, voor de zekerheid. Heymans vertrekt buitenspel, maar dit is de tijd van wait and see. De bal gaat vervolgens naar Frey, die hard op de vuisten van Romo ramt. Dan pas wordt er gefloten. . tweede helft, minuut 81.
  16. tweede helft, minuut 81.
  17. tweede helft, minuut 80. Na een paar warrige minuten haalt Nilsen de vaart eruit. Hij gaat zitten en lijkt last te hebben van krampen. OHL komt nu wel opzetten. .
  18. tweede helft, minuut 77. Vervanging bij OH Leuven, Yannick Aguemon erin, Dylan Ouédraogo eruit
  19. tweede helft, minuut 77. Vervanging bij OH Leuven, Derrick Tshimanga erin, Isaac Asante eruit
  20. tweede helft, minuut 77. Bij OHL voelt Brys dat hij moet ingrijpen met enkele wissels. .