Eupen doet gouden zaak in degradatiestrijd met driepunter bij STVV

  1. 41' - Doelpunt - Amara Baby (0 - 1)
  1. 89' - Doelpunt - Smail Prevljak (0 - 2)
  2. 87' - Verv. Chris Durkin door Stan Van Dessel
  3. 87' - Verv. Julien Ngoy door Smail Prevljak
  4. 80' - Geel - Senna Miangue
  5. 78' - Verv. Ilombe Mboyo door Duckens Nazon
  6. 78' - Geel - Dimitri Lavalée
  7. 77' - Verv. Amara Baby door Jonathan Heris
  8. 70' - Verv. Knowledge Musona door Jens Cools
  9. 64' - Verv. Christian Brüls door Jarne Steuckers
  10. 64' - Verv. Maximiliano Caufriez door Daiki Hashioka
  11. 62' - Geel - Steve De Ridder
  12. 61' - Rood - Jorge Teixeira
  41'goalAmara Baby0 - 1
  89'goalSmail Prevljak0 - 2

  Eupen heeft een belangrijke stap gezet in de strijd voor het behoud. Het team uit de Oostkantons klopte STVV in een rechtstreeks duel. De thuisploeg moest niet onderdoen voor de bezoekers, maar kreeg een fikse knauw na de uitsluiting van Teixeira op het uur.

  STVV - Eupen in een notendop:

  • Sleutelmoment: Op het uur laat Teixeira zich verrassen door Musona en hij trekt de aanvaller net voor het ingaan van de zestien onderuit. Voor Teixeira betekent het rood, voor STVV is het bij een 0-1-achterstand de genadeslag.

  • Man van de match: Hij viel pas na 87 minuten in, maar Smail Prevljak tekende wel voor de mooiste actie van de wedstrijd. Hij zette 4 STVV-spelers te kijk met een knappe dribbel in de zestien en stelde met een prima afwerking de zege veilig voor Eupen. Een gouden wissel.

  • Opvallend: Eupen is er eindelijk nog eens in geslaagd om te winnen tegen STVV. Dat was in de voorgaande 7 onderlinge confrontaties niet gelukt. De vorige zege tegen STVV dateert al van 5 mei 2018. Toen haalde Eupen in Play-off II zelfs 6 op 6 tegen STVV.

  Baby slaat genadeloos toe na kansarme 1e helft

  Veel goede wil en inzet bij STVV en Eupen, maar echt vrolijk werd je niet van wat van beide ploegen in de 1e helft lieten zien. Musona probeerde het wel, maar zijn kanon stond niet goed afgericht. Aan de overkant landde een slappe vrije trap van Brüls dan weer in grijparmen van Defourny.

   

  Met het halfuur in zicht was er dan toch even een opflakkering: Lavalée stelde Defourny op de proef met een laag afstandsschot. Maar de beste kans voor STVV kwam even later toen Suzuki net te laat kwam aanglijden op een lage voorzet van Brüls.

   

  Een kansarme eerste helft stevende af op een logische brilscore, maar kort voor de rust sloeg Eupen verrassend toe. Na een kort genomen hoekschop schilderde Adriano de bal op het hoofd van Baby en met een stevige buffelstoot liet die Schmidt kansloos achter: 0-1.

  Doelman Defourny tovert een (houterige) dribbel uit zijn voeten

  Uitsluiting Teixeira snijdt STVV de adem af

  STVV wou kort na de rust meteen toeslaan en bijna lukte dat ook. Een lage voorzet van Mboyo werd door Miangue ongelukkig in eigen doel gewerkt, maar door voorafgaand buitenspel van Mboyo ging het Truiense feest uiteindelijk niet door.

   

  Integendeel, op het uur werd de opdracht nog wat moeilijker voor STVV. Musona zette Teixeira te kijk en die trok de doorgebroken aanvaller net voor het ingaan van de zestien onderuit. Rood was het onverbiddelijke verdict van scheidsrechter Boucaut.

   

  Eupen probeerde het numerieke overwicht meteen uit te buiten. Schmidt had een uitstekende redding nodig om Peeters van de 0-2 te houden. STVV bleef zo wel in de wedstrijd, al kon het Eupen niet echt in de problemen brengen.

   

  In de slotfase besliste de pas ingevallen Prevljak de wedstrijd. Met een knappe dribbel in de zestien zette hij de Truiense defensie te kijk en ook Schmidt had geen verhaal tegen zijn lage schuiver: 0-2. STVV stribbelde nog even tegen met kansen voor Nazon en Suzuki, maar bleef wel met lege handen achter.

  Maes: "Op de kantelmomenten zit het ons nu niet mee"

  • Benat San José (trainer Eupen): “Dit is een heel belangrijke overwinning voor ons. Het was een wedstrijd met 2 gezichten. In de 1e helft speelden we heel goed, met veel balbezit en offensieve creativiteit. We wisten dat STVV na de rust ging uitpakken met powerplay en dus hebben we ons een beetje aangepast en meer op de tegenaanval gespeculeerd. Dat deden we goed, we hadden ook al eerder een tweede keer kunnen scoren bij één van die counters. Dit geeft vertrouwen voor de bekerwedstrijd tegen Gent. We weten dat we tegen een grote club spelen, maar we gaan er alles aan doen om door te stoten naar de halve finales. Of we nu gered zijn? Nee, we moeten het match per match blijven bekijken. Maar we staan wel op 4 punten van de 10e plaats en we gaan er alles aan doen om in de top 10 te eindigen.”

  • Peter Maes (trainer STVV): “We speelden een mindere 1e helft. We waren heel onzeker aan de bal en durfden niks te creëren. Maar we hadden wel controle en kregen zelfs nog de beste kans. Op een weggegeven hoekschop kregen we dan die goal binnen en dat was een domper. In de 2e helft zijn we er wel voor gegaan en begonnen we vooruit te voetballen. Het kantelmoment was het buitenspel bij onze gelijkmaker. Ik denk dat Mboyo met zijn dikke teen buitenspel stond. De rode kaart was terecht, daar moeten we niet over zeuren. We hebben met 10 nog heel verdienstelijk gespeeld en zelfs meer gebracht dan in de 1e helft. Niemand is blij met 1 op 12. In elke wedstrijd zaten er wel kantelmomenten waardoor we de punten niet pakken. Vandaag was dat het terecht afgekeurde doelpunt. Op die momenten zit het ons nu niet mee. Zo is het moeilijk om een resultaat te spelen.”

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 96 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 95. Einde. STVV gaat op eigen veld met 0-2 onderuit tegen Eupen. De bezoekers kwamen kort voor de rust op voorsprong dankzij Baby. De uitsluiting van Teixeira op het uur was het keerpunt en in de slotfase besliste Prevljak de wedstrijd. .
  3. tweede helft, minuut 92. STVV schiet plots wakker met 2 grote kansen. Nazon besluit rakelings voorlangs en even later kopt Suzuki nipt naast op de hoekschop. .
  4. tweede helft, minuut 89. Prevljak mept STVV KO. De pas ingevallen Prevljak beslist de wedstrijd. Hij dribbelt zich een weg in de zestien, zet de Truiense defensie te kijk en neemt dan ook Schmidt te grazen. .
  5. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 89 door Smail Prevljak van KAS Eupen. 0, 2.
  6. tweede helft, minuut 87. Vervanging bij STVV, Stan Van Dessel erin, Chris Durkin eruit
  7. tweede helft, minuut 87. Vervanging bij KAS Eupen, Smail Prevljak erin, Julien Ngoy eruit
  8. tweede helft, minuut 86. De tijd begint te dringen voor STVV, maar ook Eupen heeft de schaapjes nog niet op het droge. Beide coaches gooien nog een frisse kracht op het veld. Van Dessel vervangt Durkin bij STVV, Ngoy ruimt bij Eupen plaats voor Prevljak. .
  9. tweede helft, minuut 81. De Ridder neemt de vrije trap voor zijn rekening, maar kan de kans niet benutten. Hij krult de bal over doel. .
  10. tweede helft, minuut 81.
  11. tweede helft, minuut 80. Nazon staat pas op het veld bij STVV en brengt Miangue al meteen in de problemen. Die begaat net buiten de zestien een overtreding, STVV krijgt een vrije trap op een interessante plaats. .
  12. Gele kaart voor Senna Miangue van KAS Eupen tijdens tweede helft, minuut 80
  13. tweede helft, minuut 78. Vervanging bij STVV, Duckens Nazon erin, Ilombe Mboyo eruit
  14. Gele kaart voor Dimitri Lavalée van STVV tijdens tweede helft, minuut 78
  15. tweede helft, minuut 77. Daar is STVV opnieuw, nu moet Cools een gevaarlijke voorzet van Mboyo in hoekschop werken. Eupen heeft de buit nog niet binnen. .
  16. tweede helft, minuut 77. Vervanging bij KAS Eupen, Jonathan Heris erin, Amara Baby eruit
  17. tweede helft, minuut 76. Durkin schudt een uitstekende pass buitenkant voet uit zijn sloffen voor Mboyo, maar Defourny is net iets sneller op de bal. STVV blijft het ondanks de numerieke minderheid toch proberen. .
  18. tweede helft, minuut 74.
  19. tweede helft, minuut 70. Vervanging bij KAS Eupen, Jens Cools erin, Knowledge Musona eruit
  20. tweede helft, minuut 70. Voor Musona zit de wedstrijd erop. Hij wordt naar de kant gehaald boor Cools. .