RSCA rijgt Genk na vroege achterstand aan zijn degen en sluipt top 4 weer in

  1. 28' - Geel - Josh Cullen
  2. 22' - Doelpunt - Anouar Ait El Hadj (1 - 2)
  3. 19' - Own goal - Danny Vukovic (1 - 1)
  4. 2' - Doelpunt - Theo Bongonda (1 - 0)
  1. 90+1' - Geel - Jhon Lucumi
  2. 89' - Geel - Timon Wellenreuther
  3. 84' - Verv. Kristian Thorstvedt door Cyriel Dessers
  4. 83' - Verv. Anouar Ait El Hadj door Adrien Trebel
  5. 74' - Verv. Lukas Nmecha door Mohammed Dauda
  6. 62' - Verv. Jacob Bruun Larsen door Paul Mukairu
  7. 54' - Geel - Gerardo Arteaga
  8. 49' - Geel - Bryan Heynen

  Racing Genk heeft geen vervolg kunnen breien aan zijn blitzstart tegen Anderlecht. Paars-wit zette een scheve situatie recht en sluipt de top 4 weer binnen.

  Genk - Anderlecht in een notendop:

  • Sleutelmoment: Dat moet de gelijkmaker zijn. De pegel van Amuzu verdwijnt via de paal en de rug van Vukovic in doel. Was de remonte ook gelukt zonder die kleine portie geluk?
  • Man van de match: Anouar Ait El Hadj was indrukwekkend voor de rust, maar deemsterde daarna weg. Albert Sambi Lokonga was dan net iets constanter en zijn assist was om duimen en vingers af te likken.
  • Opvallend: De boomlange Paul Onuachu (2,01 m) is een gevaar op stilstaande fases. Toch werd hij gedekt door Ait El Hadj (1,74 m), een verschil van 27 centimeter. Dat is te vergelijken met een klein stokstaartje of een grote chihuahua. Of een kop verschil, als dat duidelijker is.

  Bekijk de goals uit Genk - Anderlecht (1-2)

  Anderlecht recht de rug na een desastreuze start

  Anderlecht trok met een klein hartje naar de Luminus Arena. Het verloor niet alleen zijn laatste vier duels in Genk, met slechts 4 treffers was het sinds de jaarwisseling ook het minst productieve team in 1A. Het was niet allemaal kommer en kwel, want met 4 tegendoelpunten was het op dat vlak de primus.

   

  Het duurde nog geen 3 minuten vooraleer Anderlecht die laatste strohalm te grabbel gooide, en hoe. Miazga leek aan de grond genageld wanneer een bal zijn richting uitkwam. Bongonda ging er dankbaar mee aan de haal en plaatste het leer via Wellenreuther in doel. Een droomstart voor Genk, een absolute nachtmerrie voor de bezoekers.

   

  De troepen van Kompany zochten tevergeefs naar een opening en leken een flits nodig te hebben om weer in de wedstrijd te komen. Francis Amuzu eiste die rol op met een schicht vanop een meter of 20. Zijn knal spatte uit elkaar tegen de paal, maar via de rug van Vukovic hobbelde de gelijkmaker alsnog in doel.

   

  Lang hingen de bordjes niet in evenwicht, want halfweg de eerste helft ging Anderlecht erop en erover. Sambi Lokonga stuurde El Hadj met een heerlijk lobje de zestien in en die laatste maakte er met een half vluchtschot knap 1-2 van. Een nagenoeg exacte kopie leverde ei zo na een derde doelpunt op, maar Amuzu zag zijn inzet afgeblokt.

  Klein foutje! Plots moet El Hadj bij een corner verdedigen op Onuachu

  Genk brengt de bezoekers niet meer in verlegenheid

  Van een voorsprong naar een achterstand en vooral erg mak voetbal: John Van den Brom had stof tot nadenken tijdens de rust. De inbreng van Toma moest het antwoord bieden en Genk kwam in elk geval een pak levendiger uit de kleedkamer.

   

  Toch waren de grootste kansen aanvankelijk voor de bezoekers en dan vooral voor invaller Mukairu. De Nigeriaan deed telkens alles goed tot op het laatste moment. Te lang talmen voor een schot, wild naast trappen in plaats van afleggen op de vrijstaande Nmecha… Anderlecht vergat de thuisploeg af te maken en dat is altijd wraakroepend.

   

  Vijf minuten voor tijd werd Dessers nog in de ploeg gedropt en bijna strafte hij onoordeelkundig uitkomen van Wellenreuther uit. Gelukkig voor de Duitse goalie viel de kopbal op het dak van het doel. In de slotseconden konden Dessers en Onuachu een ultieme aanval in elkaar boksen, maar de paars-witte achterlinie was lucide genoeg om het gevaar in de kiem te smoren.

   

  Zo hield Anderlecht het hoofd koel en de voorspong vast in de slotminuten, wat dit seizoen toch al enkele keren fout liep. Met deze drie gouden punten springt Anderlecht naar de 4e stek, op amper 2 punten van Genk. We maken ons op voor een heerlijke strijd voor de dure plekjes bij de eerste 4.

  Van den Brom maakt zich druk aan de zijlijn: “Hoe is het mogelijk, man!"

  Pijnlijke split voor Nmecha

  Zo kreeg Genk het veld sneeuwvrij voor de topper

  Van den Brom: "Bij de les zijn of we geven weg waar we zo hard voor geknokt hebben"

  John Van den Brom (coach Genk): “Natuurlijk heb je een plan of een idee. Je kan eender welk systeem gebruiken, maar als je zo onnauwkeurig aan de bal bent zoals wij vandaag, met vrije ballen die we zomaar inleveren of wegtrappen, dan wordt het lastig tegen een elftal dat heel goed kan voetballen. Het is een terechte nederlaag voor ons, maar de teleurstelling zit vooral in de manier waarop. Nu komt er een speciale wedstrijd aan, een derby in de beker en zaterdag moeten we naar Oostende. We moeten snel weer bij de les zijn, anders geven we weg waar we zo hard voor geknokt hebben.” 

   

  Bryan Heynen (Genk): “Het was vandaag gewoon te weinig. Ik denk dat we vijf minuten goed hebben gespeeld en dat waren de eerste vijf. Daarna hebben ze ons goed vastgezet, zodat we moeilijk vooruit konden voetballen. In balbezit speelden ze dan weer hun mannetje meer op het middenveld goed uit, waarmee ze ons pijn konden doen. In de tweede helft speelden we met een ander systeem. Daardoor hadden we vaker de bal, maar echte kansen leverde dat niet op. Er moet nu iets veranderen. Ik weet niet wat, maar we moeten ons herpakken.”

  Kompany: "Op vlak van talent zijn we de beste ploeg in België"

  Vincent Kompany (coach Anderlecht): “Ik heb niets gezien dat me verrast heeft: hard werkend en technisch verfijnd, veel kansen creëren en weinig kansen weggeven. Zolang we dit laten zien, zitten we op een progressielijn die voor ons belangrijk is. Op vlak van talent zijn we de beste ploeg van België, op vlak van kwaliteit zijn we een ploeg die moet vechten en intensiteit moet laten zien.”

   

  Albert Sambi Lokonga (Anderlecht): “Dit is een belangrijke zege die de ploeg zeker deugd zal doen. Op het einde hebben we het onszelf wel moeilijk gemaakt door onze kansen niet af te maken. Als we onszelf iets kunnen verwijten, is dat we de wedstrijd niet vroeger hebben doodgemaakt. Wanneer Anderlecht een wedstrijd wint, hoor ik altijd dat alles nog mogelijk is en dat we nog kampioen kunnen worden. En wanneer we dan nog eens verliezen, is het weer een ramp. Mijn gedacht is dat we een jonge ploeg zijn en niet te ver vooruit moeten kijken, dat we het match per match moeten bekijken en moeten spelen zoals vandaag.”

  Kompany: "Progressie van Lokonga zal hem misschien een kans geven om bij de Duivels te geraken op het EK"

  Thorstvedt: "We lieten ze in de match komen"

  Wellenreuther: "Zelfs al maakt iemand een fout, we gaan gewoon door"

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 95 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 94. Anderlecht pakt drie gouden punten! Ondanks de slechtst denkbare start pakt Anderlecht drie gouden punten in Genk. Een afgedwongen own-goal en een knappe treffer van Ait El Hadj draaiden de rollen nog voor de rust om. .
  3. tweede helft, minuut 93. In de slotseconden is het nog even schrikken voor iedereen met een paars-wit hart. Onuachu en Dessers leiden de aanval van de laatste kans, maar botsen op een sterke Anderlecht-verdediging. .
  4. Drie minuten extra. Maar daarvan is er al een minuut weggetikt. . tweede helft, minuut 91.
  5. Gele kaart voor Jhon Lucumi van KRC Genk tijdens tweede helft, minuut 91
  6. tweede helft, minuut 90. Schoolvoorbeeld van spelbederf. Lucumi met een schoolvoorbeeld van spelbederf. Amuzu kan even tegenprikken, maar wordt cynisch op de voet getrapt door de Colombiaan. .
  7. tweede helft, minuut 89. Genk dringt steeds wat harder aan. Deze keer ontdoet Dessers zich van een eerste belager, maar tikt de bal dan te ver voor zich uit. .
  8. Gele kaart voor Timon Wellenreuther van Anderlecht tijdens tweede helft, minuut 89
  9. tweede helft, minuut 87. Anderlecht komt goed weg! Trebel verliest de bal op het middenveld aan Ito. Enkele tellen later belandt een Genkse voorzet op het hoofd van Dessers. Wellenreuther komt uit, maar mist de bal en mag blij zijn dat de kopbal op het dak van het doel belandt. .
  10. tweede helft, minuut 84. Vervanging bij KRC Genk, Cyriel Dessers erin, Kristian Thorstvedt eruit
  11. tweede helft, minuut 84. Van den Brom grijpt dan toch in. Na de inbreng van Toma bij de rust is het tijd voor een tweede vervanging bij Genk. Dessers komt Thorstvedt vervangen, een overduidelijk aanvallende wissel. Maar komt de wissel op tijd? .
  12. tweede helft, minuut 83. Ait El Hadj mag gaan rusten. Ait El Hadj, de dirigent voor de rust, maar onzichtbaar erna, wordt naar de kant gehaald. Adrien Trebel is zijn vervanger. Waar blijven de Genkse vervangers? Deze 11 gaan het misschien niet redden. .
  13. tweede helft, minuut 83. Vervanging bij Anderlecht, Adrien Trebel erin, Anouar Ait El Hadj eruit
  14. tweede helft, minuut 81. Wil Anderlecht een strafschop? Sambi Lokonga gaat neer in de zestien, maar krijgt geen overtreding mee. De jonge aanvoerder protesteert zelf niet en de herhaling toont waarom. Na een licht contact van Thorstvedt trapt de middenvelder recht in de grond. .
  15. tweede helft, minuut 80. Na twee Genkse hoekschoppen komt de bal terecht bij Arteaga, die de bal wild in de tribunes knalt.  Zo duiken we de laatste 10 minuten in. De voorsprong van Anderlecht is nog steeds verdiend, maar uiteraard ook nog altijd fragiel. .
  16. tweede helft, minuut 80.
  17. tweede helft, minuut 75. Nog een kwartier! En als deze tussenstand ook de eindstand wordt, springt Anderlecht van plek 7 naar de 4e stek, op amper 2 punten van Genk. Genk moet volgende weekend dan weer naar Oostende, allesbehalve een makkelijke verplaatsing. .
  18. tweede helft, minuut 74. Vervanging bij Anderlecht, Mohammed Dauda erin, Lukas Nmecha eruit