Anderlecht doet zichzelf weer tekort met rode kaart en verlies in Eupen

 1. 42' - Verv. Michel Vlap door Michael Murillo
 2. 41' - Geel - Timon Wellenreuther
 3. 40' - Geel - Stef Peeters
 4. 39' - Rood - Kemar Lawrence
 5. 14' - Geel - Michel Vlap
 1. 90+2' - Verv. Smail Prevljak door Carlos Embalo
 2. 90+2' - Verv. Amara Baby door Emmanuel Sowah Adjei
 3. 90+2' - Geel - Konan N'Dri
 4. 90' - Geel - Matt Miazga
 5. 85' - Doelpunt - Smail Prevljak (2 - 0)
 6. 85' - Verv. Paul Mukairu door Mario Stroeykens
 7. 82' - Verv. Julien Ngoy door Andreas Beck
 8. 78' - Verv. Francis Amuzu door Mohammed Dauda
 9. 75' - Doelpunt - Smail Prevljak (1 - 0)
 10. 52' - Verv. Benoît Poulain door Konan N'Dri
75'goalSmail Prevljak1 - 0
85'goalSmail Prevljak2 - 0

Het uitcomplex van Anderlecht is nog wat groter geworden. Het verloor met 2-0 in Eupen. Voor de rust was het nochtans baas, maar maakte het zijn kansen niet af. Een (te strenge?) rode kaart in de 39e minuut van Lawrence zorgde voor de kentering. Een matig Eupen kon zo in het slotkwartier afstand nemen: Prevljak maakte zijn 4e en 5e doelpunt in 1 week tijd. Andermaal werkte Anderlecht zichzelf tegen, ook doelman Wellenreuther was niet secuur.

Eupen - Anderlecht in een notendop:

 • Sleutelmoment: Tot aan de uitsluiting van Lawrence was Anderlecht baas in Eupen. Met z’n tienen kregen de bezoekers nog maar weinig voor elkaar.
 • Man van de match: Smail Prevljak is de man in vorm bij Eupen. Met zijn twee rozen van vanavond erbij, zit hij aan vijf doelpunten in drie wedstrijden.
 • Opvallend: Michel Vlap leek op weg naar de uitgang bij Anderlecht, maar stond vandaag plots weer aan de aftrap. Helaas duurde zijn wedstrijd maar 40 minuten, hij werd gewisseld na de uitsluiting van Lawrence.

Bekijk de goals uit Eupen - Anderlecht (2-0)

Anderlecht maakt kansen opnieuw niet af

Bij Anderlecht mocht Michel Vlap zowaar nog eens aan de wedstrijd beginnen door de blessure van Lokonga, maar het was Mukairu die de aandacht opeiste in de openingsfase. De Nigeriaan deed de defensie van Eupen pijn met enkele snelle acties, maar de afwerking was andermaal het pijnpunt bij Anderlecht.

 

Eupen kwam er intussen amper aan te pas. Pas na een halfuur kon de thuisploeg eens voor wat dreiging zorgen. Ngoy en Peeters mikten de twee zeldzame schietkansen naast.

 

Vijf minuten voor de pauze kreeg Anderlecht een stevige opdoffer te verwerken. Aanvoerder Lawrence kreeg eerst geel voor een stevige tackle op Agbadou, maar na een tussenkomst van de VAR werd die gele kaart omgezet in rood: een zwaar verdict voor de gelegenheidsaanvoerder bij paars-wit, Anderlecht met tien verder.

Lawrence krijgt na tussenkomst VAR rood voor stevige tackle op Agbadou

Prevljak is de kwelduivel van paars-wit

Na de pauze slaagde Eupen er maar moeilijk in om het numerieke overwicht uit te buiten. Het had wel meer balbezit en drukte Anderlecht achteruit, maar grote kansen bleven uit.

 

Een kwartier voor tijd besloot Wellenreuther dan maar om de thuisploeg een handje te helpen. De doelman van Anderlecht kwam onoordeelkundig uit bij een hoge bal, miste zijn interventie en kon enkel toekijken hoe sluipschutter Prevljak de 1-0 rustig tegen de touwen schoof.

 

Vijf minuten voor affluiten besliste Prevljak de partij met zijn tweede van de avond. De Bosniër vond eerst nog de paal op zijn weg, maar prikte de bal in tweede instantie door de benen van Wellenreuther: 2-0 en boeken toe voor Anderlecht, dat zo tegen zijn vijfde uitnederlaag aanloopt. Voor Eupen is het pas de derde thuiszege van het seizoen.

Kompany: "Voetbal wordt sneller, refs moeten zich aanpassen"

Vincent Kompany zag zijn elftal sterk uit de startblokken schieten: “Ik ben heel fier op wat mijn spelers lieten zien in de eerste helft: agressief en met veel intensiteit. Elke tweede bal was voor ons. En we hebben een pak kansen gecreëerd, maar helaas worden die niet afgemaakt. Anders hadden we de wedstrijd al kunnen beslissen in het eerste halfuur.”

 

Maar dan kwam natuurlijk de rode kaart, waar de coach van Anderlecht wel het een en ander over te zeggen had. “Modern voetbal gaat om intensiteit. En als het voetbal snel gaat, moeten de scheidsrechters zich daaraan aanpassen. Lawrence wil zich met zijn tackle in de baan van de bal plaatsen. Hij kan zo snel en zo hard tackelen als hij wil, als hij tackelt om de loop van de bal te stoppen, is het niet gevaarlijk.”

 

“Los van de interpretatie van de actie, gaat het voor mij om een belangrijk principe van hoe ik voetbal zie. Voetbal wordt sneller en sneller. Als er geen enkele intentie is om een speler te blesseren en als er zuiver op de bal wordt gespeeld… Sorry, pas u aan. Voetbal wordt sneller, voetbal wordt harder. We lopen gewoon achter. Als er zelfs op training nooit geklaagd wordt over dit soort duels, waarom moeten scheidsrechters dan plots het gevoel hebben dat ze daar moeten tussenkomen?"

San Jose: "We voelden de vermoeidheid"

"Ik ben heel trots op mijn ploeg. Het is een heel lastige en drukke periode voor ons, maar de spelers doen enorm hun best. In de eerste helft voelden we de vermoeidheid, maar tegen het einde van die eerste helft kwamen we toch beter in de wedstrijd. Na de rust hebben we de match gedomineerd, weliswaar tegen tien man, maar uiteindelijk is deze overwinning wel verdiend", zei Eupen-coach Benat San Jose na de wedstrijd.

 

"De omstandigheden blijven moeilijk voor ons, met enkele geblesseerden en nu ook nog Poulain die uitvalt. En dan is er ook nog iemand met een coronabesmetting in de ploeg. Dat is niet gemakkelijk. We zullen het wedstrijd per wedstrijd moeten aanpakken en elke keer het beste van onszelf geven."

Fase per fase

 1. tweede helft, minuut 96 match afgelopen
 2. tweede helft, minuut 95. Einde. Afgelopen! Anderlecht lijdt op het veld van Eupen zijn tweede nederlaag op een rij: 2-0, twee goals van Prevljak. Anderlecht speelde de hele tweede helft met tien. .
 3. tweede helft, minuut 92. Vervanging bij KAS Eupen, Carlos Embalo erin, Smail Prevljak eruit
 4. tweede helft, minuut 92. Vervanging bij KAS Eupen, Emmanuel Sowah Adjei erin, Amara Baby eruit
 5. Gele kaart voor Konan N'Dri van KAS Eupen tijdens tweede helft, minuut 92
 6. Er komen 4 minuten extra tijd bij. tweede helft, minuut 91.
 7. Gele kaart voor Matt Miazga van Anderlecht tijdens tweede helft, minuut 90
 8. tweede helft, minuut 90.
 9. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 85 door Smail Prevljak van KAS Eupen. 2, 0.
 10. tweede helft, minuut 85. Prevljak slaat opnieuw toe. Over en uit in Eupen! Prevljak beslist de wedstrijd met zijn tweede van de avond. Zijn eerste schot strandt nog tegen de paal, in de rebound prikt hij de bal door de benen van Wellenreuther. .
 11. tweede helft, minuut 85. Vervanging bij Anderlecht, Mario Stroeykens erin, Paul Mukairu eruit
 12. tweede helft, minuut 84. San Jose gooit met Beck nog een extra verdediger in de strijd. Bij Anderlecht brengt Kompany de jonge Stroeykens in de ploeg. .
 13. tweede helft, minuut 82. Vervanging bij KAS Eupen, Andreas Beck erin, Julien Ngoy eruit
 14. tweede helft, minuut 80. Heeft Anderlecht nog een reactie in huis? De pas ingevallen Dauda mengt zich meteen in het gewoel bij een hoekschop, maar er volgt geen kans uit. .
 15. tweede helft, minuut 78. Vervanging bij Anderlecht, Mohammed Dauda erin, Francis Amuzu eruit
 16. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 75 door Smail Prevljak van KAS Eupen. 1, 0.
 17. tweede helft, minuut 75. Prevljak straft misser Wellenreuther af. Daar is dan toch de goal voor de thuisploeg, maar het is met dank aan Anderlecht-doeman Wellenreuther, die onhandig naast een hoge bal slaat. Prevljak ligt op de loer en schuift de 1-0 koelbloedig tegen de touwen. .
 18. tweede helft, minuut 69. Afzwaaier Baby. Baby vuurt een stevige knal af, maar er zit te weinig precisie in het schot. Wellenreuther hoeft niet in te grijpen. .