Invaller Refaelov haalt zijn gram en bezorgt Antwerp broodnodige zege

  1. 3' - Doelpunt - Ilombe Mboyo (1 - 0)
  1. 90+2' - Doelpunt - Dieumerci Mbokani (1 - 3)
  2. 86' - Verv. Evgeniy Makarenko door Habib Guèye
  3. 83' - Geel - Kristof D'Haene
  4. 82' - Doelpunt vrije trap - Lior Refaelov (1 - 2)
  5. 80' - Verv. Julien De Sart door Jovan Stojanovic
  6. 69' - Verv. Eric Ocansey door Michiel Jonckheere
  7. 69' - Geel - Julien De Sart
  8. 68' - Verv. Benson Manuel door Nill De Pauw
  9. 63' - Own goal - Trent Sainsbury (1 - 1)
  10. 58' - Verv. Ritchie De Laet door Birger Verstraete

  Antwerp heeft zich dankzij een 1-3-overwinning in Kortrijk weer naar een voorlopige plek in de top zes gehesen. Het had daar wel de toverkunsten van invaller Lior Refaelov voor nodig, die een voet had in alle Antwerpse doelpunten.

  KV Kortrijk - Antwerp in een notendop:

  • Sleutelmoment: Tien minuten voor tijd zet invaller Refaelov zich achter een vrije trap centraal voor doel. Hij stopt een pak frustratie in zijn harde pegel en legt de wedstrijd in een beslissende plooi.
  • Man van de match: Lior Refaelov viel in bij de rust en zorgde er eigenhandig voor dat Antwerp beter begon te draaien. Hij kroonde zich verdiend tot matchwinnaar met een doelpunt en een pre-assist.
  • Opvallend: Ivan Leko probeerde het zonder Refaelov in de basis, een keuze waar hij al aan de rust op moest terugkomen en waar hij voortaan twee keer over zal nadenken.

  Bekijk de goals uit Kortrijk - Antwerp (1-3)

  Zelfzeker Kortrijk kent in eerste helft weinig problemen met onherkenbaar Antwerp

  Antwerp-coach Ivan Leko zocht na een 8 op 18 nog steeds naar zijn beste ploeg en wilde het in Kortrijk eens met Nsimba en Benson proberen. De Pauw en Refaelov werden geslachtofferd en moesten genoegen nemen met een plaats op de bank.

   

  Het gewaagde plannetje mocht al na een paar minuten de vuilnisbak in, want de allereerste en overigens haarfijne voorzet van D’Haene werd door Mboyo eenvoudig in doel gelopen aan de tweede paal.


  Antwerp kon niet reageren op de vroege treffer van Kortrijk. De bezoekers werden makkelijk opgevangen en Kortrijk had het betere van het spel met zelfzeker combinatievoetbal.

   

  Ocansey kreeg nog voor het kwartier de kans om de wedstrijd definitief richting te geven, maar Butez kwam gepast tussen en stond ook pal op de rebound van Makarenko. De Kortrijkse 1-0-voorsprong aan de rust was verdiend.

  Antwerp recht de rug na de rust, met dank aan sublieme Refaelov

  Bij de start van de tweede helft werd Refaelov dan toch door Leko in de ploeg gegooid en de vervanger van Pius drukte meteen zijn stempel. Benson mocht op rechts gaan voetballen en kwam daar beter tot zijn recht, Refaelov kreeg een vrije rol op de tien en verdeelde van tussen de lijnen het spel.

   

  Een aanpak die loonde. Benson legde op rechts Van der Bruggen in de luren en kreeg vrije baan naar doel. Hij legde breed op Gerkens, die Mbokani alleen zag lopen aan de tweede paal. Sainsbury zag het gevaar in en kwam ongelukkig tussen: 1-1 met nog een half uur te gaan.


  Toen Refaelov tien minuten voor tijd een vrije trap voor Antwerp mocht nemen centraal voor het doel, stak hij een pak frustraties in zijn schot. De Israëliër verloste The Great Old met een schicht voorbij Jakubech en trok eigenhandig de overwinning over de streep.

   

  In het slot ging Kortrijk nog op zoek naar een late gelijkmaker, maar wanneer Refaelov een counter opzette met een fijn lobje, rondde Mbokani het op aangeven van Nsimba helemaal af. Antwerp knoopt weer aan met een 1-3-zege, Leko zal voortaan twee keer nadenken voor hij Refaelov nog eens op de bank zet.

  Selemani trapt eerst op supporters en later in het gezicht van Seck

  Kort verslag Kortrijk - Antwerp (1-3) in Het journaal

  Leko: "Dat ik Refaelov niet liet starten was my mistake"

  • Ivan Leko (coach Antwerp): "We zagen vandaag hoe voetbal kan zijn. Alles zat in deze wedstrijd. In de eerste helft was Kortrijk heel goed en wij heel slecht. Ik neem de verantwoordelijkheid daarvoor volledig op mij. Ik wilde spelen zoals in de laatste 30 minuten tegen Eupen, met lange ballen en powerplay, maar dit team is gemaakt om het balletje te laten rondgaan. In de tweede helft zijn we beginnen voetballen en domineerden we Kortrijk. Dat ik Refaelov niet liet starten was my mistake, dat heb ik ook zo aan de jongens gezegd."
  • Yves Vanderhaeghe (coach KV Kortrijk): “We overklasten Antwerp volledig in de eerste helft en zaten op rozen bij de rust. Na de pauze staan we ineens uit positie, lopen we op een counter en moeten we een owngoal maken om Antwerp terug in de wedstrijd te laten komen. Op het einde maakt Refaelov het verschil met een mooie vrije trap. Af en toe moet de bal gewoon eens de tribune in, zo simpel is het. Ik ben kwaad over dat eerste tegendoelpunt. Iedereen kan de bal eens verliezen, maar dat we dan zo uit positie staan, kan ik niet verkroppen. Het is zaak om een voorsprong eerst te verdedigen vooraleer je probeert om eventueel een tweede doelpunt te maken.”

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 96 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 95. Afgelopen! Antwerp heeft een 1-0-achterstand na de rust nog weten om te buigen. Invaller Lior Refaelov toonde zich van vitaal belang voor The Great Old en had een aandeel in alle Antwerpse doelpunten: 1-3. .
  3. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 92 door Dieumerci Mbokani van Antwerp. 1, 3.
  4. tweede helft, minuut 92. Boeken toe. Refaelov, weer hij, zet nog een laatste counteraanvalletje op. Nsimba speelt Mbokani aan aan de tweede paal en die hoeft de bal maar in het lege doel te duwen. Boeken toe: 1-3. .
  5. tweede helft, minuut 91. De Kerels krijgen vijf minuten extra tijd om nog een punt uit de brand te slepen. .
  6. tweede helft, minuut 90. Kortrijk krijgt nog een hoekschop, Gueye kopt die tegen zijn eigen ploegmaat. De bal gaat naast. .
  7. tweede helft, minuut 88.
  8. tweede helft, minuut 86. Kortrijk komt nog dicht bij een late gelijkmaker. Mboyo neemt een hoge bal op zijn linker, Butez is nog wakker en redt uitstekend. .
  9. tweede helft, minuut 86. Vervanging bij KV Kortrijk, Habib Guèye erin, Evgeniy Makarenko eruit
  10. tweede helft, minuut 85. Antwerp krijgt opnieuw een vrije trap en de bal ligt op quasi dezelfde plaats als daarnet. Refaelov probeert het nu met een lage schuiver door en onder de muur, maar mikt te wijd. .
  11. Gele kaart voor Kristof D'Haene van KV Kortrijk tijdens tweede helft, minuut 83
  12. Doelpunt na vrije trap tijdens tweede helft, minuut 82 door Lior Refaelov van Antwerp. 1, 2.
  13. tweede helft, minuut 82. Refaelov haalt zijn gram. Leko zal twee keer nadenken vooraleer hij Refaelov nog een keer op de bank zet. De Israëliër bekroont zijn zo al puike invalbeurt met een knappe vrije trap: 1-2. Matchwinnaar? .
  14. tweede helft, minuut 80. Vervanging bij KV Kortrijk, Jovan Stojanovic erin, Julien De Sart eruit
  15. tweede helft, minuut 79. Jonckheere mikt vanuit een schuine hoek op Butez. De hoekschop die volgt wordt naar doel verlengd door Golubovic, maar het schot wijkt af en gaat weer in hoekschop. Derijck kopt deze keer naast.  .
  16. tweede helft, minuut 78. De wedstrijd kan nu alle kanten op. Kortrijk en Antwerp kiezen beurtelings voor de aanval. Valt er nog een doelpunt? De wedstrijd verdient dat alleszins. .
  17. tweede helft, minuut 75. Refaelov kijkt om zich heen maar ziet niet meteen een speelbare optie. Hij kiest voor een schotje naar de verste hoek, maar dat mist overtuiging en gaat traag naast. .
  18. tweede helft, minuut 72. Kortrijk komt er nog eens uit. De Sart voelt D'Haene over links komen, maar speelt te scherp in. Butez raapt op. .
  19. tweede helft, minuut 70. Een achteloos hakballetje van Nsimba komt bij Refaelov terecht, die klaarlegt voor Verstraete. Het schot van de invaller gaat over. .
  20. tweede helft, minuut 69. Vervanging bij KV Kortrijk, Michiel Jonckheere erin, Eric Ocansey eruit