Antwerp wint het duel om de voorrondes van de Europa League tegen Anderlecht

  1. 17' - Verv. Yari Verschaeren door Zeno Debast
  2. 13' - Rood - Matt Miazga
  1. 90+3' - Geel - Abdoulaye Seck
  2. 90+2' - Verv. Pieter Gerkens door Jérémy Gelin
  3. 90+1' - Geel - Didier Lamkel Ze
  4. 78' - Verv. Francis Amuzu door Jacob Bruun Larsen
  5. 78' - Verv. Josh Cullen door Mohammed Dauda
  6. 78' - Verv. Elias Cobbaut door Adrien Trebel
  7. 70' - Verv. Maxime Le Marchand door Nill De Pauw
  8. 61' - Verv. Anouar Ait El Hadj door Majeed Ashimeru
  9. 60' - Geel - Birger Verstraete
  10. 58' - Geel - Albert Sambi Lokonga
  11. 48' - Doelpunt - Didier Lamkel Ze (1 - 0)
  48'goalDidier Lamkel Ze1 - 0

  Alle teerlingen in de Champions’ play-offs zijn geworpen. Antwerp heeft zich in een rechtsreeks duel tegen Anderlecht verzekerd van de derde plaats en mag deelnemen aan de laatste voorronde van de Europa League. Anderlecht speelt als vierde de 3e voorronde van de Conference League. Een vroege rode kaart voor Anderlecht-verdediger Miazga speelde een bepalende rol op de Bosuil.

  Antwerp - Anderlecht in een notendop:

  • Sleutelmoment: De rode kaart voor Miazga na nauwelijks een kwartier was een serieuze streep door de rekening van Anderlecht, al duurde het tot na de pauze voor Antwerp kon profiteren van het mannetje extra.

  • Man van de match: Didier Lamkel Zé stond voor het eerst in de basis sinds zijn coronabesmetting en was meteen bepalend. Hij was betrokken bij de uitsluiting van Miazga en scoorde het enige doelpunt van de match.

  • Opvallend: Anderlecht sluit de eindronde af zonder overwinning. Met twee nederlagen en vier gelijke spelen kan Kompany geen al te best rapport voorleggen in de Champions’ play-offs.

  Bekijk de enige goal uit Antwerp - Anderlecht (1-0)

  Anderlecht al na een kwartier tot tien gereduceerd

  Ondanks het sportieve belang van de wedstrijd viel er in de openingsfase weinig te beleven op de Bosuil. Antwerp liet de initiatief aan de bezoekers, die de bal rustig rondspeelden, zonder echt dreigend voor de dag te komen.

   

  Een gezapig eerste kwartier eindigde met een serieuze domper voor Anderlecht. Miazga ging even aan het truitje van Lamkel Zé hangen en deed dat volgens ref Boucaut als laatste man: rood voor Miazga, Anderlecht nog 75 minuten met tien verder.

   

  Het numerieke overwicht inspireerde Antwerp niet meteen tot meer dadendrang. Anderlecht hield aanvankelijk gemakkelijk stand met tien man en kon zelfs af en toe venijnig tegenprikken. Murillo mikte de beste kans voor de bezoekers in het zijnet.

   

  Pas in het slot van de eerste helft drukte Antwerp even het gaspedaal in. De Laet zag zijn kopbal tegen de paal stranden, een scherp aangesneden vrije trap van Verstraete werd door Cobbaut bijna in eigen doel geduwd.

  Kompany vindt de rode kaart voor Miazga wat streng, en krijgt zelf ook geel

  Lamkel Zé maakt het verschil voor Antwerp

  Kort na de pauze lukte het wel voor Antwerp, al was het een nipt geval. Anderlecht-doelman Verbruggen bokste een kopbal van Lamkel Zé uit zijn doel, maar volgens de lijnrechter was de bal over de lijn geweest. Moeilijk te zeggen op basis van de beelden, maar hoe dan ook: 1-0 voor Antwerp.

   

  Het doelpunt was een serieuze mentale tik voor Anderlecht, dat met z’n tienen nauwelijks nog een aanval in elkaar wist te boksen. Antwerp ging intussen, zonder echt door te drukken, op zoek naar een geruststellende tweede goal. Verbruggen hield Gerkens van de 2-0.

   

  Bij het ingaan van de laatste twintig minuten vond Anderlecht toch nog even z’n tweede adem. Dat leverde een paar kansjes op voor Nmecha, maar die kreeg de bal niet tussen de palen.

   

  Het laatste woord was nog voor Lamkel Zé, die zijn tweede van de avond afgekeurd zag wegens buitenspel. Het bleef dus 1-0, Antwerp pakt op de valreep het ticket voor de laatste voorronde van de Europa League, Anderlecht moet zich troosten met de Conference League.

  Kompany kan nog altijd een aardig potje voetballen

  Ontlading is groot bij Vercauteren (richting Anderlecht-bank?) na laatste fluitsignaal

  Vercauteren: "De omstandigheden zaten mee"

  "Je moet altijd spreken over de vorm en het geluk van de dag. We waren misschien niet heel goed, en het was ook moeilijk tegen tien. Dat brengt soms mentaal en qua spel problemen met zich mee, hoe raar het ook is. We mochten niet uit de organisatie gaan, want we zagen dat Anderlecht nog altijd gevaarlijk kon zijn."

   

  "Uiteindelijk is het wel gelukt. Maar het was een rare match. De omstandigheden zaten mee voor ons. Je kunt daarover praten, maar wij hebben ook al twee matchen met tien moeten spelen. Dat is geen excuus, uiteindelijk moet je dat ook proberen op te lossen."

   

  "Mijn vreugde-uitbarsting na de match heeft niets met Anderlecht te maken. Ik was gewoon heel blij dat we dit bereikt hebben. Gezien het seizoen is dit al een hele prestatie voor Antwerp, na wat er dit jaar gebeurd is, ook in de periode voor mij. De eerste twee machten van de play-offs hebben we wat gemist om nog verder te kunnen. Maar als je alles bekijkt, denk ik dat de groep goed gewerkt heeft. Maar dat betekent niet dat de ambities niet nog mogen groeien."

  Kompany: "Frustratie, maar ook fierheid"

  "Ik kan er bijna om lachen, maar het gaat om twee cruciale beslissingen. Wat mij stoort, is dat die beslissingen pijlsnel worden genomen. Ze kunnen niet snel genoeg een speler wegsturen of terug naar de middenstip lopen. Mijn ploeg gaat progressie moeten maken, maar wij zijn niet de enige. Er is nog veel werk aan de winkel."

   

  "Ik kan een brief van 100 pagina’s schrijven van dingen die op een simpele manier veel beter moeten. Het is allemaal goed en wel om alles te hebben qua ‘look and feel’, maar op bepaalde momenten is de inhoud ook belangrijk. Wat ik nu zeg, mag niet vernietigend klinken. We hebben er alle baat bij dat we samen een betere competitie creëren."

   

  "Wat houd ik vandaag over? Frustratie, maar ook fierheid op mijn ploeg en op wat die jongens hebben gedaan. De toekomst is van ons. Wij zijn heel lang en vaak succesvol mogen zijn. Nu is het even doorbijten en begrijpen dat dit soort momenten deel uitmaken van waar we ons vandaag bevinden. We zullen geen hulp krijgen. We zullen het zelf moeten doen. So be it."

  Verstraete: "3e plaats is misschien de correcte plaats voor ons"

  Sambi Lokonga: "Ben klaar om de stap hogerop te zetten"

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 95 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 95. Einde. Afgelopen! Antwerp verslaat Anderlecht met 1-0 en wipt zo nog over de Brusselaars in de stand. Antwerp mag naar de laatste voorronde van de Europa League, Anderlecht moet tevreden zijn met een ticket voor de 3e voorronde van de Conference League. .
  3. tweede helft, minuut 94. Bruun Larsen mist. Het wordt niets voor Anderlecht. Bruun Larsen krult de vrije trap over het muurtje en over de kooi van Butez, Kompany beseft dat het voorbij is. .
  4. tweede helft, minuut 93. Vrije trap voor Anderlecht! Dit wordt de allerlaatste kans voor Anderlecht, een vrije trap op een heel interessante plek! .
  5. Gele kaart voor Abdoulaye Seck van Antwerp tijdens tweede helft, minuut 93
  6. tweede helft, minuut 92. Vervanging bij Antwerp, Jérémy Gelin erin, Pieter Gerkens eruit
  7. Gele kaart voor Didier Lamkel Ze van Antwerp tijdens tweede helft, minuut 91
  8. tweede helft, minuut 91. Lamkel Zé scoort uit buitenspel. Lamkel Zé scoort bij het ingaan van de blessuretijd zijn tweede van de avond, maar wordt teruggefloten voor buitenspel. Hij had wel al zijn truitje uitgetrokken om te vieren en krijgt dus nog een gele kaart. .
  9. 4 minuten extra. Er worden nog 4 minuten bijgeteld. . tweede helft, minuut 90.
  10. tweede helft, minuut 89. De nervositeit neemt toe op de Bosuil! Anderlecht forceert nog een hoekschop, maar kan daar weinig mee aanvangen. Een schot van Trebel zeilt hoog over. .
  11. tweede helft, minuut 85. Vijf minuten voor affluiten gaat Lamkel Zé nog van schoenen wisselen. Waar is dat in godsnaam voor nodig? Zijn ze plots te klein geworden? Bert Sterckx op Radio 1.
  12. tweede helft, minuut 84. Dat was ook al even geleden: een kans voor Antwerp. Seck verstuurt een geweldige zwiepende voorzet vanaf rechts, Mbokani kan er zijn hoofd niet voluit tegen zetten. .
  13. tweede helft, minuut 82. Nog eens Nmecha. Nmecha probeert het nog eens met een schot van buiten de grote rechthoek, Butez ziet het leer een eind naast vliegen. .
  14. tweede helft, minuut 80. Kompany gooit met Dauda, Trebel en Bruun Larsen zijn laatste troeven op tafel. Kunnen zij Anderlecht nog over de streep trekken? .
  15. tweede helft, minuut 78. Vervanging bij Anderlecht, Jacob Bruun Larsen erin, Francis Amuzu eruit
  16. tweede helft, minuut 78. Vervanging bij Anderlecht, Mohammed Dauda erin, Josh Cullen eruit
  17. tweede helft, minuut 78. Vervanging bij Anderlecht, Adrien Trebel erin, Elias Cobbaut eruit
  18. tweede helft, minuut 77. Anderlecht groeit. De bezoekers beseffen dat de tijd dringt en beginnen nu toch wat meer risico's te nemen. Murillo snelt de zestien meter in en levert een lage voorzet af, net te scherp voor Nmecha. .
  19. tweede helft, minuut 77.