Jupiler Pro League - speeldag 22 - 20/01/19 - 18:01

Winteraankoop Sørloth heeft zich meteen tot matchwinnaar gekroond in de topper tegen Anderlecht. Hij bezorgde Gent de zege meteen na de rode kaart van Amuzu. Door de volle buit te pakken, klautert Gent met evenveel punten als Anderlecht de top 6 in.

Bekijk de goal uit AA Gent - Anderlecht (1-0)

KAA Gent – RSC Anderlecht in een notendop:

• Sleutelmoment: Amuzu verliest de bal aan Bronn en wil zijn foutje rechtzetten. Hij gaat jeugdig enthousiast in de fout en krijgt zijn tweede gele kaart. Amper een minuut later maakt Sørloth het winnende doelpunt.
  • Man van de match: Alexander Sørloth werkte hard. In de eerste helft was hij nog ongelukkig in de afwerking, maar een kwartier voor tijd bracht hij toch de verlossing.
  • Opvallend: Jess Thorup heeft nog altijd een quasi perfect thuisrapport. Sinds zijn aanstelling heeft Gent in eigen huis al alle wedstrijd gewonnen, met uitzondering van het gelijkspel tegen Antwerp op speeldag 16 (0-0).

Kansrijke eerste helft, maar de doelmannen staan pal

Na een emotioneel eerbetoon dat Gent-doelman Thoelen en zijn vriendin een hart onder de riem moest steken na het verlies van hun pasgeboren kindje, begonnen Gent en Anderlecht aan de wedstrijd. Thorup gooide Sørloth meteen voor de leeuwen, voor Fred Rutten was het de eerste wedstrijd als coach van paars-wit.

Sørloth debuteerde opvallend. Hij toonde zich een bonkig wapen in de Gentse aanval, maar koos twee keer voor kracht in plaats van precisie. Didillon stond telkens pal op de pegels van de Noor.

Bij Anderlecht was Amuzu de beste man. Met een paar knappe dribbels en scherpe passes was hij betrokken in zowat elke bezoekende aanval. De beste kans voor Anderlecht kwam er echter op aangeven van Bakkali. Kums nam zijn listige steekpass op de slof, maar ook Kaminski bewees dat hij wakker was.

Het tempo ging met de rust in zicht liggen. Eén keer nog kwam de wedstrijd dicht bij een deugddoend doelpunt, maar Dompé kreeg te weinig krul in zijn schot naar de verste hoek. 0-0 halfweg.

Lijnrechter vlagt voor buitenspel na een inworp

Debutant Sørloth beslist de wedstrijd

Het openingskwartier van de tweede helft was er een om snel te vergeten. De enige opvallende fase in het derde kwart van de wedstrijd was een scrimmage die verwarring zaaide bij vriend en vijand. Odjidja ging voor de bal liggen, maar Lardot liet doorspelen. Toen de bal vrijkwam, mikte Najar hem naast.

Kort na het uur stonden de netten dan toch een keertje bol. Bronn verlengde een hoekschop van Dompé naar de tweede paal, Jaremtsjoek devieerde daar in doel. Juichen kon de Oekraïner helaas voor Gent niet, hij stond een dikke meter buitenspel.

Een 0-0 leek in de maak. Het spel speelde zich vooral rond de middencirkel af en de wedstrijd was redelijk in evenwicht. Toen Amuzu uit jeugdig enthousiasme echter twee keer op korte tijd in de fout ging, kwam Anderlecht plots met een mannetje minder te staan. Het brak paars-wit zuur op, want Sørloth kopte bij zijn debuut de 1-0 op aangeven van Jaremtsjoek in doel.

Santini had de gelijkmaker aan de voet, maar Kaminski liet zich niet kennen op het centrale schot. Gent kwam nadien niet meer in de problemen tegen tien bezoekers en speelde de partij kinderlijk eenvoudig uit. Het doet een prima zaak en komt naast Anderlecht op de 5e plaats.

Tweemaal pure kolder voor het doel van AA Gent

Rutten: "Na de wissels kwamen we minder voor de dag"

Fred Rutten had zijn eerste interview na een competitiewedstrijd van Anderlecht wellicht liever als winnaar gegeven. "In de eerste helft hebben we onze voet naast die van Gent kunnen zetten. Na de rust en zeker na de rode kaart werd het natuurlijk een pak moeilijker", begint hij aan zijn uitleg.

"Dat de kern te smal zou zijn om mee te doen voor de knikkers vind ik nog te vroeg om te beweren. Ik moet een grondige analyse maken van deze wedstrijd. Het viel me wel op dat we na de wissels minder voor de dag kwamen. Of ik Amuzu iets kwalijk neem? Hij zal toch moeten leren dat dit soort acties zijn ploeg in de problemen kan brengen. Op zijn leeftijd kan zoiets wel eens gebeuren, maar als speler van Anderlecht moet je op dat moment slimmer zijn."

"We strijden inderdaad met vier ploegen voor een plek in de top 6. Mijn spelers en ikzelf willen absoluut onze mouwen opstropen en gaan hard aan de slag om die plaats in Play-off I te veroveren", klinkt het nog.

Thorup: "Belangrijke zege voor het vertrouwen van mijn spelers en onze supporters"

"Deze overwinning doet heel veel deugd. We hebben deze partij door de break lang kunnen voorbereiden. De wedstrijd was behoorlijk in evenwicht, elk team had zijn momenten, maar aan het einde tellen alleen de drie punten en die hebben we gepakt. Deze zege is trouwens ook belangrijk voor de supporters, die er vertrouwen uit kunnen putten dat we thuishoren bovenaan het klassement", zegt Gent-coach Thorup na afloop van de match.

"Het doelpunt kwam er na een tactische verschuiving. Als coach kan je af en toe minimaal ingrijpen. Ik had het gevoel dat we geen doelpunt gingen maken op de manier waarop we tot dan speelden, hoewel we kort daarvoor wel nog een paar kansen hadden. Maar ik ben heel opgetogen dat we dan toch dat doelpuntje wisten te maken."

"Sørloth werkte hard, creëerde kansen en scoorde een doelpunt. Hij oogt fit en sterk. Ik ben zeer tevreden over zijn wedstrijd. Je zou kunnen zeggen dat hij nog beter werd toen hij mee in de spits ging lopen, maar of ik op basis daarvan volgende week met hem in de punt ga spelen, moet ik nog beslissen. Vanavond gaan we eerst genieten van deze overwinning en vanaf morgenvroeg bereiden we de bekermatch van donderdag voor", besluit Thorup.

Rutten: "Na de rode kaart was de wedstrijd gelopen"

Kums: "We hadden hier even goed ook kunnen winnen"

Sørloth: "Perfect voor een spits om bij een ploeg te zijn dat altijd wil winnen"

90+6'
90+4'

Einde partij!

Anderlecht-coach Fred Rutten debuteert met een nederlaag. Gent wint met 1-0 na een kopbaldoelpunt van nieuwkomer Sorloth.
90+3'
Bronn trapt in de slotminuut nog net naast.
90+3'
Sorloth schermt de bal af aan de cornervlag. De buit is binnen voor la Gantoise.
90+1'

90'
Drie minuten extra.
88'

"Het bijna perfecte thuisrapport van Thorup is in de maak"

Peter Vandenbempt, Sporza Radio
85'
Nog vijf minuten reguliere speeltijd op de klok. Geeft Gent de zege nog uit handen? De Buffalo's spelen autoritair.
82'

Santini trapt mooie kans recht op Kaminski

81'
Santini is dicht bij de gelijkmaker. Zijn half-volley in de rebound na een poging van Kums strandt pal in de armen van Kaminski.
80'
Thorup wil de voorsprong graag vasthouden en kiest met Verstraete voor een frisse vervanger op het middenveld.
77'
Fred Rutten staat maar beteuterd te kijken. Erg rigoureus stond zijn defensie niet te verdedigen.
75'

Debutant Sorloth scoort de 1-0

75'

Gent straft het meteen af!

Nog geen minuut na de rode kaart voor Amuzu klimt Gent op voorsprong. Jaremtsjoek troeft vier bezoekers af en zet voor, debutant Sorloth knikt voorbij Didillon de 1-0 in doel!