• home
 • video
 • pas verschenen

  Essevee trekt zich (voorzichtig) uit degradatiemoeras, Charleroi houdt RSCA in top 6

  einde
  31
  1. 42' - Doelpunt - Cristian Benavente (2 - 1)
  2. 36' - Doelpunt - Hamdi Harbaoui (2 - 0)
  3. 34' - Geel - Marco Ilaimaharitra
  4. 15' - Doelpunt - Hamdi Harbaoui (1 - 0)
  1. 90+2' - Verv. Hamdi Harbaoui door Chris Bedia
  2. 90+1' - Geel - Hamdi Harbaoui
  3. 84' - Verv. Nill De Pauw door Mikael Soisalo
  4. 74' - Verv. Massimo Bruno door Jérémy Perbet
  5. 63' - Verv. Christophe Diandy door Romain Grange
  6. 54' - Verv. David Henen door Adama Niane
  7. 49' - Doelpunt - Erdin Demir (3 - 1)
  15'Hamdi Harbaoui1 - 0
  36'Hamdi Harbaoui2 - 0
  42'Cristian Benavente2 - 1
  49'Erdin Demir3 - 1

  Zulte Waregem heeft drie broodnodige punten thuisgehouden. Het won een belangrijke wedstrijd tegen Charleroi, dat met een overwinning aan de Gaverbeek de top 6 had kunnen binnendringen ten koste van Anderlecht. Essevee gaat twee banken vooruit en loopt 6 punten uit op hekkensluiter Lokeren.

  Zulte Waregem - Charleroi in een notendop:

  • Sleutelmoment: Zulte Waregem speelde een goeie wedstrijd, maar moest Dame Fortuna even te hulp roepen toen Benavente de bal vroeg in het duel tegen de onderkant van de lat poeierde.
  • Man van de Match: bij Zulte Waregem vertrekken heel wat aanvallende bewegingen bij Theo Bongonda. Met zijn gevaarlijke linker creëert hij ruimte en kansen voor zichzelf én zijn medespelers. "Theoooo, Theoooo", zongen de thuissupporters geregeld goedkeurend.
  • Opvallend: de fans van Zulte Waregem hingen voor de match een spandoek omhoog, met de tekst: "Wij zijn het beu". Wellicht een verwijzing naar de povere resultaten dit seizoen, maar vanavond hadden ze alvast niet te klagen over de uitslag (en het niveau).

  Bekijk de goals uit Zulte Waregem - Charleroi:

  Harbaoui met treffers 10 en 11

  Zulte Waregem, zonder de geschorste Baudry, de geblesseerde Marcq en Buffel en de zieke De fauw, zocht een eerste thuisoverwinning sinds 10 november. Toen legde het in een regelrecht degradatieduel Lokeren over de knie.

   

  Met een 13 op 15 (met daarbij wedstrijden tegen Club Brugge, Anderlecht en AA Gent) was Charleroi evenwel niet van plan zich naar de slachtbank te laten leiden. Benavente illustreerde de bezoekende intenties na 13 minuten met een deviatie op de onderkant van de lat.

   

  Het vizier van Hamdi Harbaoui stond een tikkeltje scherper afgesteld. Op het kwartier opende de killer de score met een hakje achter zijn steunbeen, na puik voorbereidend werk van speelvogel (in de goeie betekenis van het woord) Bongonda: 1-0.

   

  Charleroi moest even naar adem happen. Iets voorbij het halfuur kwam Osimhen wel plots oog in oog te staan met doelman Bossut. Het was de keeper die de bovenhand nam in het duel en een noodzakelijke ingreep uit zijn handschoenen schudde.

   

  Een paar minuten later was het opnieuw alarmfase 1 aan de overkant. Faik maakte zich klaar voor een vrije trap en mikte de bal hard en strak op het hoofd van Harbaoui, die er 2-0 van maakte. Het was de 11e treffer van de Waregemse aanvaller dit seizoen.

   

  De thuisploeg leek op rozen te zitten, maar toen Benavente kort voor de rust op aangeven van Osimhen de 2-1 scoorde, hadden we toch weer een wedstrijd. Zulte Waregem dacht aan buitenspel, de VAR oordeelde anders.

  Demir beslist de partij

  In de tweede helft ging Zulte Waregem meteen verwoed op zoek naar de 3-1. Die kwam er toen Bongonda de bal eerst tegen de paal trapte en de Turkse Zweed Demir in de rebound raak trof via een Charleroi-voetje.

   

  Bongonda bleef de Charleroi-defensie geselen, maar de bezoekers deden hun duit in het zakje met scherpe tegenstoten. Zo bleef de spanning lang in de partij hangen. 

   

  Het gevaarlijke heerschap Osimhen bleef hoge ogen gooien, al wilde de Nigeriaanse spits de zaak op bepaalde momenten te veel in zijn eentje forceren. Toen hij Niane in positie bracht, kwam Zulte Waregem een laatste keer in de problemen. Maar Bossut kraakte niet.

   

  In het slot liet Harbaoui zich nog even van zijn kleinste kant zien door op een volstrekt ongevaarlijke plaats op het terrein een Charleroi-speler tegen de vlakte te trappen. Een gele kaart was zijn deel. Coach Dury haalde zijn goalgetter van het veld, met een applaus van het publiek en een knuffel van Charleroi-coach Mazzu tot gevolg.

  Bekijk het verslag van Zulte Waregem-Charleroi:

  Reacties uit beide kampen

  • Theo Bongonda (Zulte Waregem): "Dit is een zeer belangrijke zege. We moesten absoluut winnen. De manier waarop was goed, dus kunnen we alleen maar tevreden zijn. Er was veel druk voor de match, maar we hebben die omgebogen in iets positiefs."
  • Felice Mazzu (Charleroi-trainer): "Als we wat geluk gehad hadden, hadden we met dat schot van Benavente 0-1 voorgestaan. Maar dat was dus niet het geval. We hebben niet goed verdedigd bij de 3 doelpunten van Zulte. Zij speelden met veel engagement, grinta en maturiteit. Harbaoui stak mijn hele verdediging in zijn zak. Het is een verdiende zege voor Zulte, want ik denk dat sommige van mijn spelers met hun gedachten al bij de wedstrijd tegen Standard van woensdag zaten."
  • Francky Dury (Zulte Waregem-trainer): "Dit doet heel veel plezier. Onze concurrenten hadden gewonnen, we wisten wat ons te doen stond. Het zal tussen 4 ploegen gaan om niet te degraderen, dat weten we. En als het een beetje tegenzat, waren we de match begonnen met een 0-1-achterstand, maar vandaag had ik de indruk dat iedereen besefte wat er op het spel stond. Dat heb ik niet in bepaalde van onze vorige matchen gezien. Wij moeten vooral hard lopen, omdat we moeite hebben om onze posities te houden. De 2-0-voorsprong gaf ons veel vertrouwen en je ziet dat we Harbaoui in de 16 moeten brengen, want dan is hij een van de beste spitsen in de JPL." 

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 94. Einde: 3-1. Zulte Waregem wint en loopt 6 punten uit op rode lantaarn Lokeren. Charleroi blijft 8e en laat na Anderlecht uit de top 6 te knikkeren.
  2. tweede helft, minuut 92. Vervanging bij Zulte Waregem, Chris Bedia erin, Hamdi Harbaoui eruit
  3. tweede helft, minuut 92. Applaus. Coach Dury haalt Harbaoui naar de kant. De spits krijgt een high five van Charleroi-coach Mazzu en felicitaties van Dury.
  4. tweede helft, minuut 91. Geel. Harbaoui loopt tegen een totaal overbodige gele kaart aan. Hij trapt zijn tegenstander onnodig tegen de vlakte, op een dan nog ongevaarlijke plaats in het veld.
  5. Gele kaart voor Hamdi Harbaoui van Zulte Waregem tijdens tweede helft, minuut 91
  6. tweede helft, minuut 88. Bossut pakt een schot van Angella. Charleroi komt toch twee keer in enkele minuten op de deur kloppen.
  7. tweede helft, minuut 87. Op de counter probeert Charleroi de zaak nog te forceren. Niane komt kracht tekort om een teruggelegd balletje van Osimhen in doel te verwerken.
  8. tweede helft, minuut 86. Net geen 4-1. Harbaoui had bijna zijn 3e van de avond gescoord. Ditmaal redt Penneteau een kopbal van de aanvaller met zijn hand.
  9. tweede helft, minuut 84. Zulte Waregem lijkt nu toch gewonnen spel te hebben. Het verweer van Charleroi is gebroken.
  10. tweede helft, minuut 84. Vervanging bij Zulte Waregem, Mikael Soisalo erin, Nill De Pauw eruit