• home
 • video
 • pas verschenen

  Anderlecht bijt zijn tanden stuk op 10 spelers van STVV

  einde
  00
  1. 22' - Rood - Cristian Ceballos
  1. 90' - Verv. Roman Bezus door Daichi Kamada
  2. 84' - Verv. Yohan Boli door Jonathan Legear
  3. 82' - Verv. Francis Amuzu door Kenny Saief
  4. 73' - Verv. Jordan Botaka door Wataru Endo
  5. 70' - Verv. Adrien Trebel door Evgeniy Makarenko
  6. 61' - Verv. Pieter Gerkens door Nany Dimata
  7. 61' - Geel - Sven Kums

  Anderlecht heeft de luikende crisis niet de kop kunnen indrukken. Het kon niet scoren tegen 10 spelers van STVV: 0-0. De Anderlechtenaren werden na het laatste fluitsignaal op een striemend fluitconcert getrakteerd.

  Anderlecht – STVV in een notendop:

  • Sleutelmoment: In de 94e minuut kopt Santini de allerlaatste kans voor Anderlecht naast. De supporters weten het: Anderlecht raakt niet voorbij tien STVV-spelers.
  • Man van de match: De hele Truiense defensie verdient een pluim. Ze gaf geen enkele open doelkans weg tegen een drukkend Anderlecht. We geven de titel aan Tomiyasu.
  • Opvallend: In de tweede helft haalt Vanhaezebrouck de geblesseerde Trebel naar de kant voor Makarenko. Het thuispubliek is woedend, waarop de coach met gebaren aan het publiek zijn beslissing probeert uit te leggen.

  Anderlecht blijft steken op 0-0 tegen STVV

  Spektakelrijke, maar kansarme eerste helft

  Anderlecht moest deze namiddag koste wat kost winnen tegen STVV. Paars-wit ging eerder deze week tegen Union roemloos onderuit in de Croky Cup en had iets recht te zetten tegenover het eigen publiek.

   

  De omstandigheden werden wat gunstiger gemaakt toen STVV'er Ceballos al na 24 minuten mocht gaan douchen. Van Driessche gaf hem na het herbekijken van zijn overtreding op Saelemaekers een terechte rode kaart.

   

  Tot dan was STVV nochtans de gevaarlijkste ploeg. Eerst werd een doelpunt van Boli afgekeurd voor nipt buitenspel, meteen daarna kopte diezelfde Boli een voorzet van Ceballos onbegrijpelijk over. Het thuispubliek zag het niet graag gebeuren en trakteerde zijn spelers op een fluitconcert.

   

  Met het mannetje meer voerde Anderlecht de druk aan het einde van de eerste helft op, maar het bezoekende blok stond pal. Botaka, Teixeira en Tomiyasu hielden de defensieve muur gesloten. Een zeldzaam stiftballetje van Trebel sloopte dan wel een steen of twee, maar Gerkens stond buitenspel. 0-0 na een aantrekkelijke eerste helft.

  Saelemakers pakt uit met knappe handenstand over de boarding

  Thuispubliek trakteert Vanhaezebrouck op fluitconcert

  Anderlecht kreeg nog een volledige tweede helft om de broodnodige driepunter tegen tien bezoekers binnen te halen, maar begon ontstellend zwak aan het tweede bedrijf. Het Truiense blok bleef stevig op de benen staan. De thuissupporters namen hun spelers op de korrel en viseerden wat later ook hun coach.

   

  Toen Vanhaezebrouck de geblesseerde Trebel naar de kant haalde voor Makarenko, werden de thuissupporters woedend. De coach van paars-wit probeerde met gebaren duidelijk te maken dat hij de middenvelder naar de kant haalde met een blessure, maar dat zorgde voor nog meer commotie. Een fase die de crisis bij paars-wit compleet maakte.

   

  Het slotoffensief van Anderlecht was te zwak om STVV nog te bedreigen. Makarenko trapte tot twee keer toe over de dwarslat, Santini kopte in de allerlaatste minuut nog naast. Anderlecht blijft verweesd achter, STVV pakt na vier overwinningen op een rij met tien spelers een al even knap punt in het Astridpark.

  Vanhaezebrouck wisselt geblesseerde Trebel en krijgt fluitconcert over zich heen

  Reacties:

  • Hein Vanhaezebrouck (coach Anderlecht): "We waren vandaag zo dominant dat er op onze eigen helft duiven kwamen zitten. Dat heb ik nog nooit gezien in het voetbal. Ik weet dus niet goed waarom de supporters op deze manier reageerden. Er zijn andere stadions waar de supporters hun ploeg naar voren schreeuwen, hier hoor je al vroeg in de tweede helft dat ze de spelers gewoon uitjouwen. Als ze dan ook nog eens reageren bij een wissel van een geblesseerde speler, dan raakt me dat. Dat er ruis zit op de relatie met het publiek, dat weten we al vele jaren. Ik begrijp dat de mensen ontgoocheld kunnen zijn, maar je moet tijdens de wedstrijd je ploeg aanmoedigen, niet afbreken."
  • Marc Brys (coach STVV): "We hadden de intenties om hier goed voetbal te brengen. Je maakt altijd een scenario op als coach en ik had een fel en agressief Anderlecht verwacht in de openingsfase. De rode kaart, al dan niet terecht, verandert dat plan natuurlijk. Anderzijds is het niet makkelijk voor de tegenstander om tegen tien spelers uit te komen die daardoor extra gemotiveerd zijn om het blok onwrikbaar te houden. Voor mij was het geen gemene fout, maar eerder een ongelukkige. Ceballos' been schiet uit en zo scheurt hij de kous van Saelemaekers. Het was zeker niet bewust. Ik had trouwens liever met elf blijven staan, ook al verlies je dan misschien. Ons plan was niet voorzien op tien spelers. Het is al bij al een mooi punt dat we hier pakken en we zijn er heel blij mee. "

  Na laatste fluitsignaal scanderen fans "Shame on you"

  Vanhaezebrouck: "Zou helpen mochten de fans de ploeg ook pushen"

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 96. Afgelopen! De spelers van Anderlecht worden getrakteerd op een striemend fluitconcert. Ze komen tegen 10 Truienaars niet verder dan een 0-0-gelijkspel. De crisis is compleet.
  2. tweede helft, minuut 94. Santini laat het liggen. Santini krijgt in extremis nog de kans om de drie punten toch binnen te halen voor Anderlecht. Hij klimt hoog, maar kopt naast.
  3. tweede helft, minuut 91. Het is Saief die het met zijn linkervoet mag proberen, maar ook hij mikt te hoog. Er komen vijf minuten extra tijd bij.
  4. tweede helft, minuut 90. Legear trapt op de hielen van Dimata. Anderlecht krijgt nog een vrije trap aan de rand van de zestien. .
  5. tweede helft, minuut 90. Vervanging bij STVV, Daichi Kamada erin, Roman Bezus eruit
  6. tweede helft, minuut 88. "Als iemand het kan doen, is het Bakkali". Peter Vandenbempt, Sporza Radio.
  7. tweede helft, minuut 87. Dimata voelt een duwtje in de rug en gaat theatraal naar de grond. Van Driessche wuift het appel terecht weg. .
  8. tweede helft, minuut 84. Vervanging bij STVV, Jonathan Legear erin, Yohan Boli eruit
  9. tweede helft, minuut 83. Tomiyasu gaat gretig liggen na een schouderduwtje van Saief. Hij komt goed weg zonder geel voor deze schwalbe uit het boekje.
  10. tweede helft, minuut 82. Vervanging bij Anderlecht, Kenny Saief erin, Francis Amuzu eruit