Jupiler Pro League - speeldag 6 - 01/09/18 - 20:02
75'
Jordan Botaka
75'
1 - 0

Sint-Truiden heeft voor het eerst dit seizoen de volle buit gepakt, het versloeg KV Oostende met het kleinste verschil. De thuisploeg moest er wel voor knokken, pas een kwartier voor het einde zorgde Botaka voor de verlossing vanaf de penaltystip. "Dit was zeker niet onze beste wedstrijd, maar daar gaan we niet over treuren", zegt Marc Brys.

Bekijk de goal uit STVV - Oostende (1-0)

STVV - KV Oostende in een notendop:

• Sleutelmoment: Meteen na de 1-0 ontsnapt STVV aan de gelijkmaker. Vandendriessche slingert de bal met een vrije trap naar de tweede paal en daar besluit de pas ingevallen Banda in één tijd rakelings voorlangs.
  • Man van de match: Een onvergetelijke wedstrijd speelde Jordan Botaka niet, maar met z’n penaltytreffer bezorgde hij STVV wel z’n eerste driepunter van het seizoen.
  • Opvallend: Voor STVV is het de 4e thuiszege op rij tegen KV Oostende. Zowel vorig seizoen als het seizoen voordien versloeg het KVO ook al in de reguliere competitie. Ook in PO II hield het vorig seizoen de punten thuis tegen de kustploeg.

Zivkovic en Buya laten de schaarse kansen onbenut

Na vier gelijke spelen en een nederlaag snakte STVV naar z’n eerste competitiezege, maar ook Oostende was tuk op puntenwinst. Dat leverde een enthousiast wedstrijdbegin op met kansen aan beide kanten, al werd noch Steppe noch Ondoa echt zwaar op de proef gesteld.

Na een kwartier was de pret alweer voorbij en gleed de wedstrijd af naar een bedroevend niveau. Op het halfuur kreeg Zivkovic uit het niks plots een enorme kans, maar alleen voor Steppe miste hij zijn balcontrole.

Aan de overkant overkwam Buya kort voor de rust hetzelfde. Op een vrije trap voor de thuisploeg werd hij met een listige lobbal van Bezus alleen voor Ondoa gebracht, maar ook Buya had te veel moeite met z’n balcontrole en verknoeide zo een unieke kans op de 1-0.

Teixeira en Boli laten het liggen, Botaka niet

Een vijfde puntendeling zag STVV niet zitten en dus schakelde de thuisploeg een versnelling hoger na de rust. Teixeira kwam akelig dicht bij de 1-0 na een vrije trap van Bezus, zijn kopbal ging rakelings voorlangs.

Niet veel later kroop de Portugees in de rol van aangever met een uitstekende voorzet naar Boli. Die kon van dichtbij de openingstreffer in doel mikken, maar kopte jammerlijk over. Twee pijnlijke missers voor STVV, Oostende kwam evenveel keer goed weg.

Maar een kwartier voor het einde was het geluk van Oostende op. Ondoa kon een knap schot van De Norre nog in hoekschop werken, maar meteen daarna ging de bal op de stip voor een overtreding van Bjelica op Boli. Botaka faalde niet en zette de penalty feilloos om: 1-0.

De pas ingevallen Banda bracht Oostende meteen daarna bijna weer op gelijke hoogte, de bal stuiterde rakelings voorlangs. Dichter bij een goal kwamen de bezoekers nadien niet meer.

Botaka: “Geen stress bij penalty”

Jordan Botaka was de matchwinnaar met z’n penaltytreffer en bezorgde STVV zo z’n eerste driepunter. “We hebben er lang op gewacht. Het waren lange weken, we hebben hard gewerkt en  vaak niet het resultaat gekregen dat we wilden. Vandaag is het wel gelukt, dus ik ben heel blij.”

Van zenuwen had Botaka geen last bij z’n penalty. “Ik wist dat het moest gebeuren, maar ik had geen stress. Mijn teamgenoten hadden ook vertrouwen in mij, omdat ze mij op training ook elke dag penalty’s zien nemen.”

“Ook in de wedstrijden die we niet gewonnen hebben, waren er vlagen van goed voetbal. Ook tegen tegenstanders waarvan je dat niet zou verwachten. Er zit heel veel kwaliteit in dit elftal en we leren elkaar steeds beter kennen.”

De Bock: “Punt was verdiend geweest”

Het werd een debuut in mineur voor Laurens De Bock bij KV Oostende. “Het is zuur, een punt was verdiend geweest. Zeker ook door de manier waarop het gebeurd is, het had toch wel anders gekund.”

“In de eerste helft hadden we het spel in handen, maar kwam het er in de laatste fase niet echt uit. In de tweede helft was er wat meer evenwicht, maar ik had niet het gevoel dat STVV zou scoren. Dat een penaltyfase een wedstrijd moet beslissen is toch wel spijtig.”

Brys: “Een hele opluchting”

Hij heeft er samen met z’n ploeg lang op moeten wachten, maar de eerste competitiezege is eindelijk binnen voor Marc Brys. “Eindelijk, het is een hele opluchting en mooi meegenomen.”

“In het eerste deel van de eerste helft speelde Oostende het een aantal keer mooi uit. Het duurde te lang vooraleer we ons daaraan konden aanpassen. Daarna lukte het wel en in de tweede helft hebben we het initiatief genomen en kansen gecreëerd, waarvan er toch ééntje binnen mocht zijn.”

“Ik ben blij dat we er uiteindelijk in geslaagd zijn om te scoren en de nul te houden. Dit was zeker niet onze beste wedstrijd, maar daar gaan we niet over treuren. Wie onze matchen gezien heeft, moet toch toegeven dat we te weinig punten gepakt hebben. Net onze minste wedstrijd winnen we dan.”

Verheyen: “Schieten onszelf in de voet”

“Als je ziet wat we gebracht hebben, kan ik tevreden zijn van het middenveldspel en wat meer comfort aan de bal dan in de voorgaande wedstrijden. Maar we zijn helemaal niet gevaarlijk geweest. Dat is wel spijtig natuurlijk”, zegt Gert Verheyen.

“Ik had het gevoel dat we hier met 0-0 naar huis konden gaan en dan was ik best tevreden geweest. Met die penalty schiet je jezelf in de voet natuurlijk. We hebben er alles aan gedaan, dus op zich kan ik de jongens niks verwijten. Maar soms moet je wat slimmer zijn en jezelf inhouden.”

90+4'

STVV heeft z'n eerste competitiezege te pakken. Een penaltytreffer van Botaka een kwartier voor het einde was genoeg om een slap KV Oostende te verslaan.
90+1'
Applaus van de thuisaanhang voor Bezus. Hij wordt naar de kant gehaald voor Sankhon. De buit is bijna binnen voor STVV.
90+1'
90+1'

89'
84'
De tijd begint stilaan te dringen voor Oostende. Hebben ze nog een reactie in huis of keren ze straks met lege handen terug naar de kust?
81'
80'
STVV lijkt niet meer van plan de driepunter nog uit handen te geven en gaat zelfs op zoek naar de 2-0. Boli zet zich door, maar zijn schot gaat hoog over.
79'
77'

Bijna 1-1

Oostende komt meteen na de 1-0 bijna weer op gelijke hoogte. De pas ingevallen Banda schuift de bal gevaarlijk voor doel, Milovic komt net te laat om de gelijkmaker in doel te tikken. De bal stuitert rakelings voorlangs.
75'

Botaka klaart de klus

STVV komt een kwartier voor het einde op voorsprong. Botaka opent de score vanaf de penaltystip.
74'

Penalty STVV

Hoekschop voor STVV en die levert op z'n beurt een strafschop op voor de thuisploeg. Bjelica haalt Boli onderuit en ref Dierick is onverbiddelijk: de bal gaat op de stip.