• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Anderlecht grijpt voor het eerst in 56 jaar naast Europees voetbal

  1. 39' - Geel - Sebastiaan Bornauw
  2. 29' - Verv. Alexander Sørloth door Roman Jaremtsjoek
  3. 15' - Verv. Adrien Trebel door Pieter Gerkens
  4. 2' - Doelpunt - Giorgi Kvilitaia (1 - 0)
  1. 89' - Verv. Jonathan David door Roman Bezoes
  2. 84' - Verv. Francis Amuzu door Bubacarr Sanneh
  3. 78' - Verv. Giorgi Kvilitaia door Brecht Dejaegere
  4. 76' - Doelpunt - Jonathan David (2 - 1)
  5. 73' - Doelpunt - Yannick Bolasie (1 - 1)
  6. 68' - Verv. Sebastiaan Bornauw door Jeremy Doku
  7. 64' - Geel - Dennis Appiah

  AA Gent heeft Anderlecht geklopt in de strijd om de 5e plaats (die bij een veroordeling van KV Mechelen nog recht kan geven op Europees voetbal). Kvilitaia bezorgde Gent een droomstart na 2 minuten. Bolasie maakte gelijk, maar David trok de thuisploeg 3 minuten later over de streep.

  KAA Gent – RSC Anderlecht in een notendop:

  • Sleutelmoment: In de 73e minuut klimt Anderlecht op gelijke hoogte. Een gelijkspel is niet genoeg om de 5e plaats te veroveren, dus duwen de Brusselaars door. Er valt ruimte in de rug van de bezoekers en daar profiteert Jonathan David een paar minuten later van.
  • Man van de match: Met vier goals in de laatste drie wedstrijden gaf Jonathan David de Gentse play-offs toch nog wat kleur. Vandaag trok hij met een welgemikte krul de zege over de streep.
  • Opvallend: Het was 56 jaar geleden dat Anderlecht nog eens naast Europees voetbal greep. Paars-wit eindigt zesde en boekt daarmee zijn slechtste resultaat in de naoorlogse periode.

  Bekijk de goals uit KAA Gent - Anderlecht (2-1)

  Nieuws over Kompany-terugkeer doet Anderlecht-defensie wankelen

  Met de vijfde plaats als inzet bekampten Gent en Anderlecht elkaar in de Ghelamco Arena. Een eindklassering die nog Europees voetbal kan opleveren als KV Mechelen veroordeeld zou worden in het voetbalschandaal. Dat Vincent Kompany volgend jaar de paars-witte rangen zal vervoegen, moest inspirerend werken voor paars-wit, dat al een heel seizoen op zoek is naar zichzelf.

   

  Wat een mentale boost moest worden, sneed daarentegen de benen af van de bezoekende verdedigers. Na amper één minuut spelen lieten Mbodji en co zich kinderlijk aftroeven door Sorloth. De Noor zette de actie zelf op, maar kon ze niet afronden. Kvilitaia was goed gevolgd en legde de 1-0 in het mandje.

   

  Helaas voor Gent viel Sorloth – net als Trebel voor Anderlecht, trouwens – nog voor de rust uit. De huurling van Crystal Palace bleef liggen na een tackle van Bornauw en wuift de Ghelamco Arena dus wellicht uit met een enkelblessure. De prijs voor een definitieve overname zou te hoog liggen.

   

  Gent liet het nadien na om Anderlecht volledig af te maken en de wedstrijd nog voor de rust te beslissen. Bornauw moest meer werk opknappen dan hem lief is en werd niet echt geholpen door Mbodji, die stond te trillen op zijn benen. Schrik om zijn plaats volgend jaar te moeten afstaan aan Kompany?

  Sorloth wordt geblesseerd van het veld gedragen

  David drukt paars-witte hoop meteen de kop in

  De rust bracht enige soelaas voor Anderlecht, dat in de tweede helft beter voor de dag kwam. De beste kansen bleven evenwel voor Gent: Didillon had geluk toen hij een schot van David door de handen liet glippen en de bal op het dak van het doel viel.

   

  Op het uur ontsnapte Bornauw aan een rode kaart. Hij ging op de hiel van Jaremtsjoek staan, maar Van Driessche liet het spel doorgaan en duwde hem na de fase geen tweede geel kartonnetje onder de neus. Belhocine bekende schuld door zijn verdediger dan maar zelf van het veld te halen.

   

  Met elf tegen elf versierde Anderlecht een onverhoopte gelijkmaker. Saelemaekers slingerde zich voorbij Asare en leverde de perfecte assist af, Bolasie maakte het af. Het slotoffensief werd ingezet, want een gelijkspel was niet genoeg om de vijfde plaats te veroveren.

   

  De bezoekende druk naar voren deed gaten vallen in de rug. Jaremtsjoek ontsnapte, maar ging neer. David nam het leer over en krulde hem in de verste hoek. Zijn vierde goal in drie wedstrijden en het doelpunt dat Gent naar de vijfde plek brengt. Anderlecht sluit een snertseizoen af op plek 6 en grijpt voor het eerst in 56 jaar naast Europees voetbal.

  Belhocine wil een bal vangen en valt bijna over de stoeltjes

  Kvilitaia zwaait net voor de aftrap nog naar iemand in de tribune

  Marc Coucke over Kompany:

  "We zijn Vincent heel dankbaar, want hij had genoeg andere en makkelijkere opties. We hebben zijn komst maandenlang voorbereid en zijn dolgelukkig dat hij wil terugkeren naar zíjn club", zegt Anderlecht-voorzitter Marc Coucke na de wedstrijd.

   

  "Of hij een manager zal zijn naar Engels model, zullen jullie wel zien wanneer het zover is. Ik wil enkel herhalen dat we heel blij zijn met deze oplossing en dat we ze in alle discretie hebben kunnen realiseren. Het project is voorgesteld en Vincent en wij geloven er heel hard in. Het is nu aan ons om de theorie om te zetten naar de praktijk", aldus nog Marc Coucke.

  Reacties na de wedstrijd:

  • Jess Thorup (coach Gent): "We zijn altijd blijven geloven in onszelf. Ik heb oneindig veel respect voor mijn spelers, die hard zijn blijven werken om nog iets te kunnen tonen. Met 9 op 9 hebben we bewezen dat we elk team in de hoogste klasse aankunnen. Of de vijfde plaats ons Europees voetbal oplevert? Dat moet blijken. Wij deden onze job, de rest hangt niet meer van ons af."
  • Karim Belhocine (coach RSC Anderlecht): "Het rapport is erg mager na een verschrikkelijk moeilijk seizoen. Er waren hoogtes en laagtes en de play-offs begonnen erg slecht. We moesten de ruggen rechten, maar zijn er niet in geslaagd om de 5e plaats te veroveren. Wat ik onthoud over dit seizoen is dat ik geen enkele speler heb gezien die het heeft opgegeven. Het karakter zit nog steeds in de groep, de goesting ook. We trapten op onze adem en kregen een paar mentale tikken, maar ik zie nog steeds grinta."

  Belhocine: "Natuurlijk zou ik graag met Kompany willen samen werken"

  Kums: "Nieuws van Kompany vernomen via de pers"

  Cobbaut: "Kan alleen maar positief zijn als er zo een legende naar Anderlecht terug komt"

  Verstraete: "Niet veel mensen geloofden dat we een 9 op 9 zouden halen"

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 94 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 93. Afgelopen! Einde! Gent wint met 2-1 van Anderlecht en houdt verdiend de drie punten thuis. De Buffalo's eindigen zo vijfde en mogen met de procedure tegen KV Mechelen in het achterhoofd nog hopen op Europees voetbal.
  3. tweede helft, minuut 92. Odjidja plukt de bal uit de lucht en speelt Souquet aan, maar die krijgt het leer niet onder controle.
  4. tweede helft, minuut 90. Bezoes valt in en knalt direct hard tegen Sanneh. De invaller kan na verzorging wel verder.
  5. tweede helft, minuut 89. Vervanging bij KAA Gent, Roman Bezoes erin, Jonathan David eruit
  6. tweede helft, minuut 88. Jonathan David krijgt een applauswissel. Met vier goals in de laatste drie wedstrijden gaf hij de Gentse play-offs toch wat kleur.
  7. tweede helft, minuut 85. Anderlecht is op weg naar de zesde plaats en het slechtste seizoen in de naoorlogse periode. Geert Heremans, Sporza Radio.
  8. tweede helft, minuut 84. Vervanging bij Anderlecht, Bubacarr Sanneh erin, Francis Amuzu eruit
  9. tweede helft, minuut 83.
  10. tweede helft, minuut 82. Dejaegere heeft alle ruimte op de linkerflank en glipt tussen Mbodji en Appiah in de grote rechthoek. Hij tikt te bal te ver voor zich uit en kan niet meer afdrukken.
  11. tweede helft, minuut 80. Nog tien minuten op de klok. Anderlecht moet nog twee keer scoren om over Gent te wippen in het eindklassement.
  12. tweede helft, minuut 78. Vervanging bij KAA Gent, Brecht Dejaegere erin, Giorgi Kvilitaia eruit
  13. tweede helft, minuut 77. David stelt orde op zaken. Jonathan David zet Gent weer op voorsprong. Jaremtsjoek gaat neer, maar Van Driessche laat het spel doorgaan. David bedankt met een fijne krul met links in de verste hoek: 2-1!
  14. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 76 door Jonathan David van KAA Gent. 2, 1.
  15. tweede helft, minuut 75. Een gelijkspel is niet genoeg voor Anderlecht om de vijfde plaats te pakken en dus proberen de Brusselaars door te duwen.
  16. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 73 door Yannick Bolasie van Anderlecht. 1, 1.
  17. tweede helft, minuut 73. 1-1! Saelemaekers slalomt voorbij Asare en levert de perfecte assist af. Bolasie knalt de gelijkmaker voorbij Kaminski: 1-1!
  18. tweede helft, minuut 71. Grote kansen krijgt Anderlecht niet bij elkaar gevoetbald. Geert Heremans, Sporza Radio.
  19. tweede helft, minuut 70. Amuzu snijdt met zijn snelle voetjes naar binnen en haalt uit met zijn rechter. Het schot gaat over.
  20. tweede helft, minuut 70. Plastoen schampt een hoekschop van Verstraete. De poging gaat hoog over.