• home
 • video
 • pas verschenen

  Genk maakt einde aan de opmars van Club Brugge in de play-offs

  einde
  31
  1. 45+1' - Geel - Mats Rits
  2. 36' - Doelpunt strafschop - Hans Vanaken (1 - 1)
  3. 20' - Geel - Dennis
  4. 13' - Doelpunt - Leandro Trossard (1 - 0)
  1. 90+2' - Verv. Bryan Heynen door Casper de Norre
  2. 88' - Verv. Leandro Trossard door Dieumerci Ndongala
  3. 85' - Geel - Clinton Mata
  4. 80' - Doelpunt - Mbwana Samatta (3 - 1)
  5. 79' - Verv. Ruslan Malinovskiy door Dries Wouters
  6. 72' - Geel - Mbwana Samatta
  7. 69' - Verv. Dennis door Arnaut Danjuma Groeneveld
  8. 65' - Verv. Siebe Schrijvers door Loïs Openda
  9. 55' - Doelpunt strafschop - Ruslan Malinovskiy (2 - 1)
  13'Leandro Trossard1 - 0
  36'Hans Vanaken1 - 1
  55'Ruslan Malinovskiy2 - 1
  80'Mbwana Samatta3 - 1

  Genk heeft Club Brugge afgetroefd in de topper: 3-1. Genk was de betere ploeg, maar de strafschop voor de 2-1 zal wel controverse veroorzaken. Genk heeft nu weer 4 punten voorsprong op achtervolger Club Brugge.

  Genk - Club Brugge in een notendop

  • Sleutelmoment: Tien minuten na de rust caprioleert de bal ongelukkig tegen de arm van Mechele. Onvrijwillig, maar er komt toch een strafschop en die wordt door Malinovski spijkerhard tegen het net geknald. Club heeft geen antwoord meer.
  • Man van de Match: Junya Ito bezorgde Denswil nachtmerries met zijn nimmer aflatende inzet en vinnige dribbels. De Japanner was de enige Genkse aanvaller die genoeg energie in de batterijen had om de hele match door te gaan.
  • Opvallend: Na twee maanden is de droogte in de Tanzaniaanse savanne voorbij. Mbwana Samatta ziet zijn werklust eindelijk beloond met een doelpunt, zijn eerste in de play-offs en nummer dertig van het seizoen (Europees inbegrepen).

  Bekijk de goals uit Genk - Club Brugge (3-1)

  Wervelend Genk vergeet afstand te nemen

  Beide coaches behielden het vertrouwen in hun ploeg van vorige speeldag en wilden dominant voetbal brengen. Het was echter vooral een energiek Genk dat daarin slaagde. Club werd in elke uithoek van het terrein opgejaagd en kwam maar niet in zijn normale spel.

   

  Na een klein kwartier werd de indrukwekkende pressing van de thuisploeg beloond. Denswil speelde, niet voor het laatst, belabberd, Trossard ging met de bal aan de haal en nagelde hem lekker in de benedenhoek. Club was aangeslagen, maar kon rekenen op een uitstekende Horvath. De Amerikaanse doelman hield het verschil beperkt met twee knappe reddingen binnen de minuut. Samatta en Trossard konden de score niet uitdiepen.

   

  Uit het niets kregen de bezoekers dan de kans om gelijk te maken. Vormer belandde in de sandwich en lokte een strafschop uit, Vanaken zette hem keurig om. De Limburgse twijfel was een paar minuten lang tastbaar. Genk kreeg nog een tweede klap te verwerken. Een kopbalgoal van Dewaest op slag van rust werd immers nog (terecht) afgekeurd wegens buitenspel.

  Denswil maakt bijna een wel heel knullige owngoal

  Dubieuze strafschop nekt matig Club Brugge

  Met de inbreng van Amrabat voor de wat licht uitgevallen Rits hoopte Leko voet aan de grond te krijgen op het middenveld, maar het was toch de thuisploeg die de richting van de wedstrijd bleef bepalen en het initiatief nam.

   

  Tien minuten na de pauze kreeg Genk een duwtje in de rug. De bal vloog in de zestien tegen de arm van Mechele. De beelden leken duidelijk te maken dat de verdediger daar geen weet van had, maar Boucaut wees desondanks naar de stip. Malinovski, vrijdag nog verlost van zijn schorsing, vierde zijn honderdste match voor Genk met een geweldig belangrijk strafschopdoelpunt.

   

  Daarna was het vooral knokken en doorbijten. De energie sijpelde zachtjesaan uit de Genkse spieren, maar Club Brugge was op geen enkel moment in staat om doelkansen af te dwingen. Genk mikte op de counter en op een van die prikken was het bingo. Ito schepte zijn voorzet op de kruin van Samatta. Die zette zichzelf met de 3-1 alleen aan de leiding in de topschuttersstand en verzekerde Genk voor minstens nog twee speeldagen van de leiding.

  De VAR oordeelt dat het handspel van Mechele een strafschop is: Terecht?

  Clement: "Denk niet dat die penalty beslissend was"

  Philippe Clement kon na afloop alleen maar trots zijn. "Dit was een topmatch. Vanaf de eerste seconde zaten mijn spelers erbovenop. We zijn op training heel veel bezig geweest met die pressing. Dat was moeilijk, want we wisten niet of het met of zonder Malinovski zou zijn, maar de spelers hebben het goed ingevuld en ook nog goed gevoetbald."

   

  "Malinovski zat stikkapot. Die zaak heeft veel energie gekost", verklaarde de Genkse coach. "Ik denk dat hij heel blij is dat zijn situatie is omgekeerd. Hij is gewoon een heel goede speler, maar hij niet alleen. Heel de groep heeft met z'n hart gespeeld en de tribunes stonden in brand. Als je ziet hoe Heynen stappen blijft zetten... Het is mooi om zulke spelers van de academie te zien openbloeien."

   

  Clement wierp ook zijn licht op de 2-1. "Ik heb de fase gezien en het is voor mij geen penalty. De nieuwe regels zijn moeilijk voor iedereen, maar ik denk niet dat dat de match beslist heeft. Wij hadden veruit de meeste kansen", stipte hij nog fijntjes aan.

   

  "De kloof van vier punten is niet onoverbrugbaar. De play-offs zijn een rollercoaster en het ligt allemaal dicht bij elkaar. Mijn jongens moeten dit nog zes keer brengen, maar we zijn wel de morele winnaar van de speeldag", besloot Clement met de glimlach.

  Leko: "We hebben als collectief gefaald"

  Ivan Leko was grootmoedig in de nederlaag. "We kunnen niks zeggen. Dit was een dik verdiende overwinning van Genk. Ze waren gewoon de betere ploeg in alles: power, duels, flitsen. Wij waren te soft", gaf de coach van Club grif toe.

   

  "Onze eerste drie wedstrijden waren misschien te goed. We kwamen naar hier om te tonen hoe goed we wel zijn en zo mag je in de play-offs niet spelen. We hebben als collectief gefaald. We verloren de strijd op het middenveld, achterin, op de flanken en voorin. Niemand had dit verwacht, dit is pijnlijk."

   

  "Nu moet er een reactie van de ploeg komen", blikte Leko vooruit. "Topploegen moeten het laten zien op de grote momenten. Ik heb vertrouwen in mijn team, want ze hebben het al zo vaak getoond. Hoofd omhoog en vanaf morgen nog harder en nog beter."

  Leko: "Slecht moment voor een slechte match van Club Brugge"

  Trossard: "Hebben Club Brugge met de rug tegen de muur gezet"

  Vanaken: "Had niet het gevoel dat zij ons weg speelden"

  Samatta: "Is geen makkelijke periode voor een spits als je niet kan scoren"

  Heynen: "Was de bedoeling om Club fel onder druk te zetten"

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 94. Afgelopen! Racing Genk heeft Club Brugge afgetroefd in de topper en staat opnieuw vier punten los. De zege was zeker verdiend, al zal er nog lang nagepraat worden over de strafschop bij de 2-1.
  2. tweede helft, minuut 92. Vervanging bij KRC Genk, Casper de Norre erin, Bryan Heynen eruit
  3. tweede helft, minuut 91. Ook voor bezige bij Bryan Heynen gaan de handen op elkaar. Hij is de belangrijkste reden dat we Hans Vanaken amper hebben gezien.
  4. tweede helft, minuut 89. Ndongala smijt zich graag naar de grond om een nieuwe strafschop te versieren. Boucaut laat zich niet foppen door het theater van de invaller.
  5. tweede helft, minuut 88. Vervanging bij KRC Genk, Dieumerci Ndongala erin, Leandro Trossard eruit
  6. tweede helft, minuut 87. Na Malinovski krijgt ook aanvoerder Trossard bij zijn wissel een gulle staande ovatie van de Limburgse fans. De zege is zo goed als binnen.
  7. Gele kaart voor Clinton Mata van Club Brugge tijdens tweede helft, minuut 85
  8. tweede helft, minuut 85. De kloof tussen Genk en Club is virtueel vier punten. Hebben de bezoekers nog iets in petto?
  9. tweede helft, minuut 83. Je ziet dat Club Brugge een serieuze dreun heeft gekregen. Eddy Snelders.