Geen nieuwe zege voor Rode Duivels, die blij mogen zijn met puntje in Tsjechië

  1. 43' - Geel - Tomáš Soucek
  2. 25' - Geel - Timothy Castagne
  1. 90+4' - Verv. Lukáš Provod door Tomáš Pekhart
  2. 78' - Verv. Antonín Barák door David Pavelka
  3. 78' - Verv. Michael Krmencík door Matej Vydra
  4. 73' - Geel - Jan Vertonghen
  5. 62' - Verv. Jakub Jankto door Lukáš Masopust
  6. 60' - Doelpunt - Romelu Lukaku (1 - 1)
  7. 56' - Verv. Nacer Chadli door Thomas Foket
  8. 56' - Verv. Dries Mertens door Leandro Trossard
  9. 50' - Doelpunt - Lukáš Provod (1 - 0)
  50'goalLukáš Provod1 - 0
  60'goalRomelu Lukaku1 - 1

  Tsjechië heeft de Rode Duivels in bedwang gehouden: 1-1. Een goal van Romelu Lukaku, saves van Thibaut Courtois en de lat behoedden een slap België voor een nederlaag. Tsjechië en België delen de leiding in de groep.

  Tsjechië - België in een notendop

  • Sleutelmoment: Vijf minuten voor affluiten vangt Boril een hoekschop op. De Tsjechische linksachter heeft tijd om aan te leggen, maar raakt de deklat. Daar ontsnappen de fletse Rode Duivels aan de nederlaag.
  • Man van de Match: Niks dan uitblinkers bij de Tsjechen, die het België met hun tomeloze inzet en samenhorigheid meer dan lastig maakten. Lukas Provod krijgt een speciale vermelding voor zijn eerste interlandgoal.
  • Opvallend: Afgaand op het spelniveau zou je het niet verwachten, maar dankzij dit gelijkspel blijven de Rode Duivels zeker tot het EK de FIFA-ranking aanvoeren. Dat doen ze tegen dan al meer dan 1000 dagen.

  Kijk naar het verslag van Tsjechië - België (1-1) in Het journaal:

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Flauwe Rode Duivels krijgen weinig klaar

  De Bundesliga liet geen van haar spelers toe in het donkerrode Tsjechië. Bondscoach Martinez koos Castagne en verrassend Chadli als vervangers van het Dortmund-duo Meunier en Hazard. De Tsjechen waren zwaarder getroffen door de afwezigheid van hun Duitse afdeling en moesten in elke linie knutselen.

   

  Onder de Praagse stortregen toonden de Rode Duivels in de eerste minuten meteen het klasseverschil. Vooral Mertens toonde zich erg gretig, maar de ijverige Tsjechen namen het even snel over. Jankto ramde hard op Courtois en Krmencik kwam nog dichter bij de 1-0. De huurling van Club Brugge sneed naar binnen en trof de paal.

   

  De Tsjechische waarschuwingen schudden de Belgen opnieuw wakker. Dendoncker veroverde de bal op de rand van de zestien en dwong doelman Vaclik tot een prachtige redding. Wat later kopte een vrijstaande De Bruyne de voorzet van Lukaku te slap in. De Belgen slaagden er niet in om de thuisploeg te verrassen en misten bijtkracht.

  Tsjechië houdt de zege nog bijna thuis

  De Tsjechen roken dan ook dat er wel iets te rapen viel tegen de nummer 1 op de FIFA-ranking. Provod mocht eerst zijn vizier afstellen en haalde enkele minuten later hard en precies uit. Niemand die hem in de aanloop naar de 1-0 iets in de weg kwam leggen en dus was Courtois kansloos.

   

  Martinez aarzelde niet te lang om bij te sturen en wisselde Chadli en Mertens in voor Trossard en Foket. Vooral die laatste bracht meer vinnigheid in het verslapte elftal van de Duivels, dat plots weer kon flitsen. Lukaku ontving de bal van De Bruyne, draaide Celustka binnenstebuiten en prikte de gelijkmaker met een beetje meeval onder Vaclik.

   

  Erop en erover, zou je dan verwachten, maar de koppige Tsjechen weigerden mee te werken aan dat scenario. De Belgen bleven ook laks spelen en mochten blij zijn dat Provod zich verslikte na slecht uitverdedigen van Vertonghen. De Bruyne zorgde bij vlagen wel nog voor gevaar. Na een vloeiende counter plaatste hij de beste Belgische kans tegen de buitenkant van de paal.

   

  De Rode Duivels verdienden niet meer dan een punt. De Tsjechen konden met hun enthousiasme en werkkracht zeker aanspraak maken op meer. Bijna eigenden ze zich in het slot nog de zege toe. Een plaatsbal van Boril likte de lat en in de toegevoegde tijd haalde Alderweireld een dreigende kopbal van Soucek weg voor de lijn.

   

  Een gelijkspel op verplaatsing bij wellicht de lastigste tegenstander van de groep hoeft geen ramp te zijn, maar de flauwe prestatie van de Rode Duivels geeft toch reden tot ongerustheid. Gelukkig is er volgende week de wedstrijd tegen Wit-Rusland, waarin de Belgen eigenlijk doelpuntenkermis moeten houden.

  Martinez: "Heb veel informatie gekregen"

  Roberto Martinez was iets kritischer dan we van hem gewend zijn. "Het gevoel is dat we ons niveau niet gehaald hebben. We konden ons normale ritme niet vinden. We controleerden de wedstrijd niet zoals we dat kunnen en dus moesten we een ander kant van ons spel tonen."

   

  Natuurlijk belichtte de bondscoach ook het positieve. "We moesten enorm goed verdedigen in onze rechthoek. Tsjechië is geweldig gevaarlijk op de counter en sterk op stilstaande fases. Ik ben heel tevreden met hoe we daarop hebben verdedigd. Ik was wel wat teleurgesteld dat we ons tempo niet konden opleggen. We verloren de bal te gemakkelijk, waardoor we de wedstrijd te open maakten."

   

  "Er was een periode in de tweede helft waarin we enkele goede mogelijkheden afdwongen, maar uiteindelijk is een gelijkspel een billijk resultaat", vond Martinez. "Tsjechië heeft een heel goede ploeg."

   

  "Deze periode van de internationale kalender is erg belangrijk. Niet alleen met de kwalificatie voor het WK, maar ook in de voorbereiding op het EK. Dat is al over twee maanden. Dit is het soort ploegen dat we moeten treffen om ons voor te bereiden. Ik heb vandaag veel goede informatie gekregen waar ik mee kan werken. Dat zal ons beter maken."

  Vertonghen: "1-1 is uiteindelijk niet zo slecht"

  Echt groot was de ontgoocheling niet bij aanvoerder Jan Vertonghen. "We spelen elke match om te winnen. We wisten wel dat het moeilijk ging worden tegen een tegenstander die hoog druk zet, heel direct voetbal speelt en ook kwaliteit heeft."

   

  De Belgen konden na de gelijkmaker niet doorduwen. "Ze bleven goeie kansen krijgen. Het veld werd heel groot en er kwam heel veel ruimte tussen de linies. Dan moet je ballen vasthouden of tweede ballen winnen. Dat lukte allebei niet echt en dan gaven we achteraan nog een paar gemakkelijke ballen weg. Dan is 1-1 uiteindelijk niet zo slecht, als je naar de kansen kijkt."

   

  Tsjechië wordt waarschijnlijk de belangrijkste uitdager. "Dat had ik van tevoren verwacht. Als je de uitslagen van Tsjechië in de laatste maanden bekijkt, weet je dat het onze zwaarste tegenstander wordt. Hier 1-1 spelen is dan niet slecht."

   

  "Ik wil niet zeggen dat dit ons met de voetjes op de grond zet, want we zijn nooit gaan zweven", zei Vertonghen na alweer zijn 125e interland. "Maar we weten dat er ook andere moeilijke tegenstanders zijn."

  Courtois: "Als het niet ging, dan ging het niet"

  Ook Thibaut Courtois schikte zich in de puntendeling. "Het was vrij moeilijk. Zij zetten heel hoog druk en wij hadden het moeilijk om de bal voorbij hun pressing te krijgen. Ik denk dat 1-1 uiteindelijk een goed resultaat is."

   

  "Het is natuurlijk altijd ontgoochelend als je niet kunt winnen. Het is gewoon een goede tegenstander die het ons vandaag moeilijk heeft gemaakt. De opeenvolging van wedstrijden is ook niet gemakkelijk. Je speelt in het weekend, dan op woensdag en nu opnieuw op zaterdag", zei de doelman van de Duivels.

   

  "We wilden natuurlijk winnen. Maar als het niet ging, dan ging het niet. Dan moet je zien wat er beter kon. Dinsdag winnen en dan heb je met zeven punten een geslaagd begin. Niet het beste, maar ook niet slecht", klonk het oordeel van Courtois.

  bron reacties: VTM

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 95 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 95. Einde. De Rode Duivels verdienden geen overwinning en de Tsjechen verdienden zeker geen nederlaag. Dan is een gelijkspel een billijke uitslag. .
  3. Ondrej Celustka (Tsjechië) wordt teruggefloten door de scheidsrechter. Hij ging te fors in op Jason Denayer (België). tweede helft, minuut 95.
  4. Vladimír Coufal neemt de hoekschop voor Tsjechië. Hij dropt de bal centraal voor doel. tweede helft, minuut 95.
  5. tweede helft, minuut 94. Vervanging bij Tsjechië, Tomáš Pekhart erin, Lukáš Provod eruit
  6. Toby Alderweireld (België) helpt zijn doelman een handje en veegt de bal van de lijn. tweede helft, minuut 94.
  7. De voorzet komt tot bij Tomáš Soucek (Tsjechië). Zijn kopbal gaat richting doel... tweede helft, minuut 94.
  8. tweede helft, minuut 94. Alderweireld haalt nog een kopstoot van Soucek weg. De herhaling geeft aan dat de bal hoogstens tegen de paal zou vliegen, maar toch... .
  9. Romelu Lukaku (België) kan aanleggen met zijn linkervoet, maar zijn schot wordt afgeblokt. tweede helft, minuut 93.
  10. tweede helft, minuut 91. Courtois moet nog eventjes uitkijken in de toegevoegde tijd. .
  11. Redding van Thibaut Courtois (België), die de bal al duikend kan pareren. tweede helft, minuut 91.
  12. Lukáš Masopust (Tsjechië) haalt uit met zijn linker... tweede helft, minuut 91.
  13. Er komen 4 minuten extra tijd bij. tweede helft, minuut 91.
  14. tweede helft, minuut 90. Er zijn heel wat opmerkingen te maken over deze wedstrijd van de Rode Duivels. Peter Vandenbempt.
  15. Leandro Trossard (België) wordt teruggefloten door de scheidsrechter. Hij ging te fors in op David Pavelka (Tsjechië). tweede helft, minuut 89.
  16. tweede helft, minuut 88. De Duivels proberen de bakens te verzetten, maar Tsjechië bijt zich koppig vast in dit gelijkspel. .
  17. Leander Dendoncker (België) wordt teruggefloten door de scheidsrechter. Hij ging te fors in op Tomáš Holeš (Tsjechië). tweede helft, minuut 87.
  18. De vlag van de lijnrechter gaat de hoogte in: Matej Vydra (Tsjechië) stond buitenspel. tweede helft, minuut 87.
  19. tweede helft, minuut 85. De Tsjechen hebben er tegen een toch matig België een leuke wedstrijd van gemaakt. Krijgen we nog een winnaar? .
  20. Leander Dendoncker (België) wordt teruggefloten door de scheidsrechter. Hij ging te fors in op Tomáš Soucek (Tsjechië). tweede helft, minuut 85.