• home
 • video
 • pas verschenen

  België-Bosnië-Herzegovina

  1. 30' - Geel - Mato Jajalo
  2. 29' - Doelpunt - Eden Hazard (2 - 0)
  3. 26' - Own goal - Emir Spahic (1 - 0)
  4. 21' - Verv. Jordan Lukaku door Laurent Ciman
  5. 16' - Geel - Sead Kolašinac
  1. 90+1' - Geel - Marouane Fellaini
  2. 87' - Verv. Eden Hazard door Kevin Mirallas
  3. 82' - Verv. Romelu Lukaku door Christian Benteke
  4. 81' - Verv. Miralem Pjanic door Gojko Cimirot
  5. 79' - Doelpunt - Romelu Lukaku (4 - 0)
  6. 76' - Geel - Senad Lulic
  7. 73' - Verv. Mato Jajalo door Edin Višca
  8. 64' - Verv. Vedad Ibiševic door Milan Djuric
  9. 60' - Doelpunt - Toby Alderweireld (3 - 0)
  26'Emir Spahic1 - 0
  29'Eden Hazard2 - 0
  60'Toby Alderweireld3 - 0
  79'Romelu Lukaku4 - 0

  De Rode Duivels hebben in hun tweede WK-kwalificatiewedstrijd Bosnië-Herzegovina, de grootste concurrent voor groepswinst, ingeblikt met 4-0. Ze werden een handje geholpen door een owngoal, maar daarna deden ook uitblinker Hazard, Alderweireld en Lukaku de netten trillen. Het Koning Boudewijnstadion smulde ervan.

  België - Bosnië-Herzegovina in een notendop

  • Sleutelmoment: Iets voor het halfuur krijgt de Belgische overwinning plots vorm. Meteen na de ongelukkige owngoal van Spahic slaat Hazard Bosnië helemaal tegen het canvas na een misser van Lulic. Twee tikken op twee minuten, Bosnië komt het niet meer te boven.
  • Man van de match: Dries Mertens mocht nog eens starten aan een wedstrijd en bedankte met een knalprestatie. Met een heerlijke pass zette hij Hazard op weg naar de 2-0 en zijn hoekschop leidde tot de 3-0 van Alderweireld.
  • Opvallend: 6 op 6, veel beter kan je als kersvers bondscoach niet aan een kwalificatiecampagne beginnen. Meer zelfs, Roberto Martinez is de eerste Belgische bondscoach die z’n eerste twee wedstrijden met inzet wint sinds Georges Leekens in 1997.

  Spahic effent het pad naar vlotte zege

  Na de teleurstelling in de oefenwedstrijd tegen Spanje hadden de Rode Duivels iets goed te maken en dat was eraan te zien. De Belgen schoten stevig uit de startblokken, al leverde al die gretigheid aanvankelijk geen kansen op.

   

  Bosnië ging goed mee in het hoge tempo en kreeg ondanks het balbezit voor de Belgen zelfs de eerste doelkans van de partij. Een schot van Medunjanin ging nipt over. Even schrikken voor de Rode Duivels, die bovendien Jordan Lukaku al na amper 20 minuten geblesseerd zagen uitvallen.

   

  Maar toen stak Emir Spahic een handje toe. De verdediger raakte een ongevaarlijke voorzet van Meunier compleet verkeerd en zag de bal voorbij de verbouwereerde Begovic in doel verdwijnen. Dure fout en het bleef rammelen in de Bosnische defensie. Na een missertje van Lulic stuurde Mertens Hazard weg met een heerlijke pass en de kapitein rondde het prima af. Amper twee minuten na de openingstreffer stond het plots 2-0.

   

  De Bosniërs waren het noorden kwijt en de Belgen bleven de lakens uitdelen. Een schot van Vertonghen ging over, Mertens kwam net te laat aan de tweede paal op een voorzet van Meunier. Carrasco had zelfs tijd voor een Zidane-beweging. De frustratie bij de bezoekers nam toe en Bicakcic ontsnapte aan rood na een slag in het gezicht van Mertens.

  Alderweireld en Lukaku tellen Bosnië helemaal uit

  Bosnië-Herzegovina moest uit een ander vaatje tappen in de tweede helft en deed dat aanvankelijk ook. De Bosniërs zetten de Belgen onder druk, maar veel verder dan een kopbal van Dzeko kwamen ze uiteindelijk niet.

   

  Pas op het uur kwamen de Rode Duivels er zelf nog eens uit en het was meteen raak. En hoe! Met buitenkant rechtervoet devieerde Alderweireld een hoekschop van Mertens heerlijk binnen aan de eerste paal: 3-0. De Bosniërs leken even weer boven water te komen, maar deze schipbreuk was niet meer te herstellen.

   

  Meer zelfs, Bosnië ontsnapte aan nog meer averij toen Lukaku van dichtbij op aangeven van Carrasco een niet te missen kans onbegrijpelijk over doel knalde. Het leverde de spits boegeroep op en Carrasco probeerde het even later dan maar zelf. Met een knappe redding voorkwam Begovic de 4-0.

   

  Bosnië kon enkel nog even tegenprikken met een kopbal op de lat van invaller Djuric. Tien minuten voor het einde haalde Lukaku dan toch zijn gram. Hij werkte zich aan de rand van de zestien door de Bosnische defensie en zag z'n afgeweken schot voorbij de grabbelende Begovic in doel gaan: 4-0.

   

  Hazard werd in de slotfase nog een loepzuivere penalty onthouden, maar dat kon de pret niet drukken. De Rode Duivels wonnen na een overtuigende prestatie en starten de WK-kwalificatiecampagne met 6 op 6.

  Broers Lukaku onder de scanner

  Voor Jordan Lukaku was het geen vrolijke avond. De verdediger acteerde zenuwachtig in de openingsfase en moest al na 20 minuten naar de kant met een blessure. De jongste van de Lukaku-broers volgde de rest van de partij op de bank, de krukken binnen handbereik. Na de wedstrijd ging hij onder de scanner, maar over de ernst van zijn blessure is nog niks bekend.

   

  Ook Romelu Lukaku brengt zaterdag een bezoekje aan de scanner. Lukaku werd in de 82e minuut gewisseld voor Christian Benteke. Even daarvoor had hij een pijnscheut gevoeld.

  Fase per fase

  1. Gele kaart voor Marouane Fellaini van België tijdens tweede helft, minuut 91
  2. tweede helft, minuut 87. Vervanging bij België, Kevin Mirallas erin, Eden Hazard eruit
  3. tweede helft, minuut 82. Vervanging bij België, Christian Benteke erin, Romelu Lukaku eruit
  4. tweede helft, minuut 81. Vervanging bij Bosnië-Herzegovina, Gojko Cimirot erin, Miralem Pjanic eruit
  5. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 79 door Romelu Lukaku van België. 4, 0.
  6. Gele kaart voor Senad Lulic van Bosnië-Herzegovina tijdens tweede helft, minuut 76
  7. tweede helft, minuut 73. Vervanging bij Bosnië-Herzegovina, Edin Višca erin, Mato Jajalo eruit
  8. tweede helft, minuut 64. Vervanging bij Bosnië-Herzegovina, Milan Djuric erin, Vedad Ibiševic eruit
  9. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 60 door Toby Alderweireld van België. 3, 0.
  10. tweede helft, minuut 46 match begonnen