Ga naar de inhoud
Union houdt een puntje over aan het eerste duel.
UEFA Europa League
speeldag 5
UEFA Europa League klassement
ploegptnmm+m-m=d+d-
1Liverpool94310125
2Toulouse FC7421168
3Union4412137
4LASK3413056
ploegptnmm+m-m=d+d-
1Liverpool0000000
2Toulouse FC0000000
3Union0000000
4LASK0000000
ploegptnmm+m-m=d+d-
1Liverpool0000000
2Toulouse FC0000000
3Union0000000
4LASK0000000
UnionToulouse FC
wisselspelers
coaches
scheidsrechter
Rohit Saggi
stadion
Lotto Park
toeschouwers
12162

Supersub Amoura schenkt Union nog een puntje na ferme krachtmeting tegen Toulouse

 do 21 september 2023 20:27
Union
einde
1-1
Toulouse FC
 1. 14' - Geel - Charles Vanhoutte
 2. 33' - Geel - Aron Dønnum
 3. 40' - Verv. Zakaria Aboukhlal door Frank Magri
 4. 45+3' - Doelpunt strafschop - Thijs Dallinga (0 - 1)
 1. 53' - Geel - Kevin Mac Allister
 2. 60' - Verv. Aron Dønnum door Warren Kamanzi
 3. 60' - Verv. Cristian Cásseres Jr door Cesar Gelabert
 4. 62' - Verv. Charles Vanhoutte door Mohamed Amoura
 5. 62' - Verv. Gustaf Nilsson door Kevin Rodríguez
 6. 66' - Geel - Logan Costa
 7. 69' - Doelpunt - Mohamed Amoura (1 - 1)
 8. 78' - Geel - Noah Sadiki
 9. 82' - Verv. Gabriel Suazo door Moussa Diarra
 10. 82' - Verv. Thijs Dallinga door Yanis Begraoui
 11. 84' - Verv. Cameron Puertas door Mathias Rasmussen
 12. 86' - Geel - Frank Magri
 13. 87' - Verv. Loic Lapoussin door Casper Terho
 14. 90+4' - Geel 2 - Logan Costa
UEFA Europa League - speeldag 1 - 21/09/23 - 18:56
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
45+3'
Thijs Dallinga
0 - 1
Thijs Dallinga
45+3'
69'
Mohamed Amoura
69'
Mohamed Amoura
1 - 1

Dit jaar geen (stunt)zege op speeldag 1 voor Union in Europa. Tegen Toulouse slikte het na een felbevochten eerste helft nog een penaltydoelpunt in de allerlaatste minuut. Het was wachten op de flitsen van invaller en uitblinker Amoura om alsnog een puntje uit de brand te slepen.

Union - Toulouse in een notendop:
 • Man van de match: De MVP van de partij kwam vandaag vanaf de bank. Zo zorgde invaller Mohamed Amoura met een elektrische invalbeurt voor een ferme stroomstoot in de gesloten wedstrijd. De pijlsnelle Algerijn zou zijn uitstekende invalbeurt uiteindelijk ook met de 1-1-gelijkmaker verzilveren.
 
 • Sleutelmoment: De eerste helft verdiende noch een winnaar noch een verliezer. Toch trapte Toulouse-kapitein Dallinga zijn ploeg in de toegevoegde tijd van de eerste helft nog op voorsprong vanaf de stip. Het zorgde ervoor dat de tweede helft een totaal ander gelaat kreeg. Met de allesbeslissende invalbeurt van Amoura als logisch neveneffect.
 
 • Groep E: Liverpool deed wat het moest doen tegen LASK Linz. De Engelse topploeg kwam eerst nog op achterstand, maar ging nadien met 1-3 op en over zijn Oostenrijkse tegenstander. Het klimt zo alleen aar de leiding van de groep van Union.

Als Union in Europa speelt, zit België op het puntje van zijn stoel.

 

Maar hoe wervelend de Brusselaars vorig jaar aan hun Europese campagne begonnen, zo voorzichtig kwamen ze aan de aftrap tegen Toulouse.

 

Dat er een gelijkaardig datasysteem achter beide ploegen schuilt, leek al snel geen toeval te zijn. Union en Toulouse neutraliseerden elkaar perfect in een gesloten eerste helft. 

 

Het bewijs dat beide ploegen wel een eeneiige tweeling leken: Na 45 minuten schoten beide ploegen elk 1 keer op doel, kregen ze evenveel kaarten en deelden ze het balbezit zowaar fifty-fifty.

 

Een nul-nulletje dan maar?

 

Neen, de eerste helft zou toch nog een minuutje te lang blijken om het ultieme evenwicht te behouden. In de 45 + 3e minuut veroorzaakte Christian Burgess nog een strafschop, die Toulouse-kapitein Dallinga feilloos omzette.

Supersub Amoura

Enter: invaller Mohamed Amoura.

 

De supersub van Union doorbrak het potje stratego met enkele ferme flitsen. Een antilichaam van de dribbelvaardige winger had Toulouse duidelijk nog niet gevonden in zijn datasysteem.

 

Zo dook de pijlsnelle Algerijn twintig minuten voor het einde plots op in de grote rechthoek van Toulouse, waar hij drie mannetje schijnbaar gemakkelijk oprolde en de 1-1-gelijkmaker in de kortste hoek prikte.

 

Union ging mee in het enthousiasme van zijn supersub en zette een ferm slotoffensief op poten. Maar deze keer leek de helft net een minuutje te kort te duren.

 

En zo eindigde de eerste Europese clash van Union met een billijk en logisch gelijkspel. Liverpool deed alvast zijn job tegen LASK en nestelt zich na een 1-3-overwinning op kop van de groep.

"Uiteindelijk mogen we blij zijn met punt"

Alessio Castro-Montes: "Uiteindelijk mogen we - gezien het verloop van de wedstrijd - blij zijn met een puntje. De eerste helft hadden we het moeilijk en slikken we een vermijdbaar doelpunt, maar in de tweede helft kwamen we er een pak beter uit. Onze tegenstander had duidelijk al veel gegeven voor de pauze en wij bleven gewoon hetzelfde doen. Dat heeft ons uiteindelijk iets positiefs opgebracht. Het is belangrijk dat je je Europese campagne niet begint met een verliespartij. Dit dankzij Amoura, die al elke invalbeurt zijn kwaliteiten heeft getoond. Tegen Genk had hij nog pech met die bal tegen de paal, maar nu kon hij zijn vorm toch verzilveren met een doelpunt. Ik ben dan ook zeer blij voor hem. Hij kan ons veel kwaliteit bijbrengen."

Fase per fase
90+5' tweede helft
90+4'
Toulouse FC
90+2'
Toulouse en Union krijgen nog mooie kans op de zege
90+1'

Bijna nog het moment van de debuterende Rodriguez. De nieuwe aanvaller van Union slingert zich voorbij zijn tegenstanders en wil afdrukken, maar kan debuut (voorlopig) niet peperen met een winning goal.

90+1'
4 - extra time
Er komen 4 minuten extra tijd bij.
86'
Toulouse FC
84'

Union komt met de schrik vrij. In de allerlaatste minuut van de reguliere speeltijd staat Moris pal wanneer hij nog oog in oog komt te staan met de spits van Toulouse. Geen eenzelfde scenario als in de eerste helft.

84'

Union is aan zijn slotoffensief begonnen. Lapoussin stuurt Amoura nog eens diep. De Algerijn zet het leer meteen voor met de buitenkant van zijn voet, maar zijn scherpe voorzet vliegt voorbij alles en iedereen. Toulouse staat even met flanellen benen te verdedigen.

82'
82'
79'
Amoura mist uitstekende kans op 2-1
78'
76'
Amoura flitst opnieuw

Amoura bewijst zich als supersub. De aalvlugge aanvaller van Union dribbelt vanop rechts enkele pionnen voorbij en schuift de bal hard naar de verste hoek. Deze keer zonder succes. De Algerijn ziet zijn schot gepareerd worden door Restes.

75'
Toulouse is plots wakker geschoten
73'
Moris haalt opgelucht adem

Slag om slinger. Net na de gelijkmaker komt Toulouse aan de overkant snuffelen. Eerst zien de bezoekers een afstandsschot gekraakt worden, maar César aarzelt niet om het meteen een tweede keer te proberen. De Spaanse invaller verrast Moris ei zo na met een zwabberbal, maar de doelman van Union kan het leer net over duwen.

72'
Union op 1-1 na knappe actie van Amoura