Roma speelt met vuur, maar verbrandt zijn vingers niet aan Ajax

  heenwedstrijd 2 - 1
  1. 44' - Geel - Roger
  2. 23' - Verv. Sean Klaiber door Perr Schuurs
  1. 90+3' - Geel - Lisandro Martínez
  2. 90' - Geel - Nicolás Tagliafico
  3. 88' - Verv. Henrikh Mkhitaryan door Pedro
  4. 87' - Geel - Bryan Cristante
  5. 84' - Verv. David Neres door Lassina Traoré
  6. 84' - Verv. Perr Schuurs door Oussama Idrissi
  7. 82' - Verv. Riccardo Calafiori door Gonzalo Villar
  8. 81' - Verv. Edin Džeko door Borja Mayoral
  9. 80' - Geel - Edin Džeko
  10. 73' - Doelpunt - Edin Džeko (1 - 1)
  11. 71' - Verv. Edson Álvarez door Mohammed Kudus
  12. 69' - Geel - Gianluca Mancini
  13. 68' - Geel - Jordan Veretout
  14. 50' - Doelpunt - Brian Brobbey (0 - 1)
  73'Edin Džeko1 - 1

  Met Ajax is de laatste Nederlandse vertegenwoordiger in Europa uitgeschakeld. De Amsterdammers leefden in de tweede helft op hoop, maar de 0-2 van Tadic werd terecht afgekeurd. Na de 1-1 van Dzeko betaalde Roma niet al te veel bibbergeld meer in het slot. 

  AS Roma - Ajax in een notendop:

  • Sleutelmoment: Ajax brengt Roma aan het wankelen met een blitzstart in de tweede helft. Na de openingstreffer van Brobbey lijkt Tadic voor het broodnodige tweede doelpunt te zorgen, maar de VAR steekt er een stokje voor. Het momentum keert nadien niet meer terug voor Ajax.

  • Man van de match: Brian Brobbey bracht na de rust vuur in het spel van Ajax. Hij opende de score met een uitstekende actie en wist zo al voor de derde keer dit seizoen als invaller te scoren in de Europa League. Eerder lukte dat de Nederlander ook al tegen Rijsel en Young Boys Bern.

  • Opvallend: Roma staat voor het eerst sinds het seizoen 2017-2018 nog eens in een Europese halve finale. Toen leverde dat spektakel op in de Champions League. Na een 5-2-nederlaag bij Liverpool trok Roma het thuis bijna nog recht. Het bleek steken op 4-2.

  Bekijk het verslag:

  Ajax laat de kansen onbenut

  Ajax moest minstens 2 keer scoren om alsnog door te stoten naar de halve finales. Tadic zette meteen de toon, maar Ibañez kon zijn gevaarlijke voorzet nog net voor de neus van Antony wegwerken. Meteen daarna pakte Roma uit met een scherpe counter. Gelukkig voor Ajax was de afwerking van Pellegrini ondermaats.

   

  Veretout trof na 10 minuten wél raak voor Roma, maar zijn treffer werd terecht afgekeurd voor buitenspel. Opluchting bij de bezoekers, die zelf dan weer morsten met de kansen. Tagliafico maakte te weinig van een vrije kopbalkans en Klaassen kon niet profiteren van een blunder van Roma-doelman Lopez.

   

  Ook Tadic zorgde halfweg de eerste helft nog voor dreiging. Op aangeven van Klaiber, die kort daarna geblesseerd uitviel, besloot hij in één tijd op Lopez. Veel was er nadien niet meer te beleven. De steriele druk van Ajax leverde geen kansen meer op.

  Roma overleeft Amsterdamse blitzstart

  Met Brobbey gooide Ten Hag een frisse kracht in de strijd voor de tweede helft en dat bleek al na 5 minuten een gouden zet. De invaller gaf Mancini en Cristante het nakijken op een lange bal van Schuurs en nam met een slim tikje ook de ver uitgekomen Lopez te grazen: 0-1.

   

  5 minuten later lag Ajax helemaal op koers voor de halve finales toen Tadic er 0-2 van maakte. Maar na de tussenkomst van de VAR werd de treffer afgekeurd voor een voorafgaande overtreding van Tagliafico op Mkhitaryan.

   

  Pech voor Ajax en 20 minuten voor het einde zat het de Amsterdammers opnieuw niet mee. Na ongelukkig wegglijden van Timber kon Calafiori zich doorzetten en zijn voorzet werd dan ook nog eens jammerlijk gedevieerd door Gravenberch. Dzeko kon zo aan de tweede paal makkelijk scoren: 1-1.

   

  Hoewel 1 goal genoeg was om verlengingen af te dwingen kon Ajax Roma in de slotfase niet meer nerveus krijgen. De thuisploeg hield makkelijk stand en blijft op koers voor een Europese prijs. Ajax kan zich nu volop focussen op de bekerfinale tegen Vitesse en de titelstrijd.

  Bekijk de 2 goals:

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 96 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 96. Einde. Roma heeft zich geplaatst voor de halve finales van de Europa League. Brobbey gaf Ajax hoop met de 0-1 en Tadic maakte er zelfs 0-2 van, maar zijn treffer werd terecht afgekeurd. Na de gelijkmaker van Dzeko was het voorbij voor de Amsterdammers. .
  3. tweede helft, minuut 93. Roma houdt de bal nu in de ploeg. Voor Ajax lijkt het over & out.  .
  4. Gele kaart voor Lisandro Martínez van Ajax tijdens tweede helft, minuut 93
  5. tweede helft, minuut 91. 5 minuten extra. Ajax krijgt nog 5 minuten om de uitschakeling af te wenden. Zit het er nog in voor de Amsterdammers? .
  6. Gele kaart voor Nicolás Tagliafico van Ajax tijdens tweede helft, minuut 90
  7. tweede helft, minuut 89. Dan toch ook een gele kaart voor Ajax na een wilde overtreding van Tagliafico. Hij is daardoor geschorst voor de heenwedstrijd van de halve finales. Maar wellicht zullen ze die bij Ajax allemaal moeten missen. .
  8. tweede helft, minuut 88. Vervanging bij AS Roma, Pedro erin, Henrikh Mkhitaryan eruit
  9. tweede helft, minuut 87. Zeggen dat de 1-2 in de lucht hangt, is de waarheid geweld aandoen. Maar het blijft toch spannend voor Roma. Ajax heeft genoeg aan een goal om verlengingen af te dwingen. .
  10. Gele kaart voor Bryan Cristante van AS Roma tijdens tweede helft, minuut 87
  11. tweede helft, minuut 84. Vervanging bij Ajax, Lassina Traoré erin, David Neres eruit
  12. tweede helft, minuut 84. Vervanging bij Ajax, Oussama Idrissi erin, Perr Schuurs eruit
  13. tweede helft, minuut 83. Ten Hag zet alles op alles en brengt ook Traoré en Idrissi nog tussen de lijnen. Neres en Schuurs moeten de slotfase vanaf de zijlijn volgen. .
  14. tweede helft, minuut 82. Vervanging bij AS Roma, Gonzalo Villar erin, Riccardo Calafiori eruit
  15. tweede helft, minuut 81. De tijd dringt voor Ajax. Ajax heeft nog 10 minuten om minstens verlengingen af te dwingen. De spelonderbrekingen zijn niet in het voordeel van de bezoekers. Het tempo is helemaal uit de wedstrijd. .
  16. tweede helft, minuut 81. Vervanging bij AS Roma, Borja Mayoral erin, Edin Džeko eruit
  17. tweede helft, minuut 80. Dubbele wissel bij Roma. Niet Santon, maar Villar neemt de plaats van Calafiori. Ook voor Dzeko zit de wedstrijd erop. Hij wordt vervangen door Mayoral. .
  18. Gele kaart voor Edin Džeko van AS Roma tijdens tweede helft, minuut 80
  19. tweede helft, minuut 79.
  20. tweede helft, minuut 79. Ook Dzeko loopt nog tegen een gele kaart aan na een overtreding op Martinez. De teller staat intussen op 4 bij Roma. Ook Ibanez, Mancini en Veretout werden al geboekt. Ajax pakte nog geen kaarten. .