Ga naar de inhoud

Er wacht Ajax geen plezierreisje naar Italië na missers en late 1-2 van Roma

Ajax-AS Roma heeft niet ontgoocheld. De meest interessante kwartfinale in de Europa League draaide uit op een beklijvend duel. Ajax leidde halfweg gevleid met 1-0, maar liet een prima resultaat uit handen glippen na onder meer een gemiste strafschop. Het kreeg uiteindelijk het deksel op de neus. 

Ajax - AS Roma in een notendop:

 • Sleutelmoment: In een paar dolle minuten mist Tadic de uitgelezen kans op 2-0 vanaf de stip. Aan de overkant blundert doelman Scherpen op de vrije trap van Pellegrini, die de bordjes in evenwicht hangt. 

 

 • Man van de Match: Tadic miste dan wel de penalty, maar speelde een dijk van een wedstrijd voorin bij Ajax. 

 • Opvallend: Slechts zevende in de Italiaanse competitie, maar in de Europa League speelt Roma als een titelkandidaat. Met winst in Amsterdam nemen de Romeinen een optie op de halve finales.

AS Roma pakt in het slot de zege op het veld van Ajax: 1-2

Openingsdoelpunt in cadeauverpakking

Bij Roma maakte Paulo Fonseca de keuze om Diawara en niet ruwe diamant Villar op te stellen. Een meer defensieve keuze van de Portugees. Die keuze zou hem na 40 minuten zuur opbreken.


Diawara pakte uit met een bijzonder zwakke pass naar zijn verdediging. Davy Klaassen ging met de bal aan de haal en tikte na een combinatie met Tadic het openingsdoelpunt makkelijk in doel. 


Nochtans was Ajax niet oppermachtig tegen Roma in de eerste helft. De bezoekers dreigden met kansen voor Dzeko en Cristante. Die laatste testte Europa Leaugue-debutant Scherpen met een heerlijk afstandsschot. De boomlange doelman bleef overeind.

Ajax straft blunderende verdediging van Roma af: 1-0

Droomdebuut verandert in nachtmerrie

Scherpen maakte op 21-jarige leeftijd zijn debuut in de Europa League. Eentje dat de Nederlander niet snel zal vergeten na een turbulente tweede helft. 

 

In een paar dolle minuten verzuimde Tadic de voorsprong te verdubbelen voor Ajax vanaf de stip. Aan de overkant mocht Pellegrini niet veel later een vrije trap nemen. De Italiaan leverde een matige poging af, maar een blunder van doelman Scherpen zorgde voor een gelijke stand op het uur.

 

Ajax voelde de bui hangen en wou absoluut met een bonus naar Rome reizen. Onder impuls van een sterke Tadic creëerde het enkele uitgespeelde kansen. Invaller Brobbey was niet fris genoeg om oog in oog met Pau Lopez de Amsterdammers weer op voorsprong te hijsen.

 

Het spreekwoordelijke deksel op de neus liet even op zich wachten, maar 5 minuten voor tijd was het toch prijs. Op een hoekschop stond Roger Ibanez moederziel alleen. De Braziliaanse verdediger controleerde met zijn borst en haalde loeihard uit. Scherpen had geen verhaal op de knal.

 

Ajax wacht een moeilijke opdracht volgende week in Rome, wil het de halve finales bereiken. Roma staat een klein stapje dichter bij hun doel dit seizoen: eindwinst in de Europa League. 

Doelman Scherpen gaat in de fout, Roma klimt op 1-1

Roma slaat toe in het slot! Roger knalt van dichtbij staalhard binnen: 1-2

Gefrustreerde ballenjongen slingert de bal keihard naar het hoofd van Calafiori (Roma)

Fase per fase

 1. einde, 22 uur 52. Roma doet wat Ajax niet kon: de wedstrijd afmaken. Na de blunder van Diawara in de eerste helft, blunderde ook Scherpen op de vrije trap van Pellegrini in de tweede helft. De Italiaan bracht de bordjes in evenwicht. Nochtans had Ajax de beste kansen in de tweede helft, met een penalty voor Tadic en opgelegde kans voor Brobbey. In de slotminuten trok Roger de Romeinse overwinning over de streep met een loeiharde trap. .
 2. tweede helft, minuut 98. Gefrustreerde ballenjongen slingert de bal keihard naar het hoofd van Calafiori (Roma).

  Gefrustreerde ballenjongen slingert de bal keihard naar het hoofd van Calafiori (Roma)

 3. tweede helft, minuut 95 match afgelopen
 4. Gele kaart voor Riccardo Calafiori van AS Roma tijdens tweede helft, minuut 95
 5. tweede helft, minuut 94. Een ballenjongen van Ajax is niet opgezet met het tijdrekken van Calafiori en gooit een bal in het aangezicht van de Roma-speler. .
 6. tweede helft, minuut 93. Ajax wil de gelijkmaker op het bord zetten. Roma zet alle zeilen bij om dat te voorkomen. .
 7. tweede helft, minuut 91.
 8. tweede helft, minuut 91. Roma slaat toe in het slot: Ibanez knalt van dichtbij staalhard binnen: 1-2.

  Roma slaat toe in het slot: Ibanez knalt van dichtbij staalhard binnen: 1-2

 9. tweede helft, minuut 90. De grote mogelijkheden om op voorsprong te komen breken de Ajacieden zuur op. Tadic en Brobbey hadden de beste kansen op een tweede treffer, maar het is Roma dat de wedstrijd gaat winnen. .
 10. tweede helft, minuut 87. Roger hijst Roma op 1-2! Een hoekschop landt op de borst van Roger. De Braziliaan controleert de bal en knalt snoeihard naar doel. Scherpen heeft geen verhaal, Roma leidt in Amsterdam. .
 11. Gele kaart voor Lisandro Martínez van Ajax tijdens tweede helft, minuut 87
 12. tweede helft, minuut 86. Pedro is op zijn oude dag nog erg bedrijvig bij Roma. Hij dribbelt zich in weg door de Ajax-defensie. Een hoekschop is het hoogst haalbare. .
 13. tweede helft, minuut 84. Tadic blijft het volle pond geven. Hij zoekt Klaassen met een listig balletje, maar de bal komt niet aan bij de Nederlander. .
 14. tweede helft, minuut 82. Roma-doelman Lopez houdt Antony opnieuw van een goal.

  Roma-doelman Lopez houdt Antony opnieuw van een goal

 15. tweede helft, minuut 82. De afwezigen bij Ajax, waaronder Onana, hebben een grotere rol gespeeld dan die bij Roma. Filip Joos.
 16. Lopez pakt poging Antony. Tadic vindt Antony met een knap lobballetje. Nog knapper is de volley van zijn ploegmaat. Pau Lopez heeft een goede parade in huis om de 2-1 te voorkomen. . tweede helft, minuut 79.
 17. tweede helft, minuut 78. Vervanging bij AS Roma, Gonzalo Villar erin, Jordan Veretout eruit
 18. tweede helft, minuut 77. Dzeko mag gaan rusten, in zijn plaats komt de topschutter in de Europa League: Mayoral. Ook Veretout zijn match zit erop, nummer 14 Villar mag invallen in de Johan Cruijff ArenA. .
 19. Exit Pellegrini? Tagliafico plant zijn voet op die van Pellegrini. De speler van Roma gaat naar de grond en lijkt veel pijn te hebben. Kan hij doorspelen?  . tweede helft, minuut 75.
 20. tweede helft, minuut 75. Leuke deviatie van Antony achter het steunbeen levert geen goal op.

  Leuke deviatie van Antony achter het steunbeen levert geen goal op