Antwerp zet scheve situatie recht bij rentree in Europa

  einde
  12
  1. 45+1' - Verv. Kiril Despodov door Elvis Manu
  1. 90+3' - Geel - Olivier Verdon
  2. 89' - Geel - Cicinho
  3. 84' - Verv. Stéphane Badji door Anicet
  4. 81' - Geel - Faris Haroun
  5. 81' - Verv. Martin Hongla door Birger Verstraete
  6. 79' - Verv. Cauly Oliveira Souza door Claudiu Keserü
  7. 78' - Verv. Dominik Yankov door Bernard Tekpetey
  8. 75' - Geel - Simen Juklerød
  9. 73' - Verv. Lior Refaelov door Aurélio Buta
  10. 71' - Doelpunt - Lior Refaelov (1 - 2)
  11. 64' - Doelpunt - Pieter Gerkens (1 - 1)
  12. 60' - Verv. Cristian Benavente door Nana Ampomah
  13. 47' - Doelpunt - Higinio Marín (1 - 0)

  Antwerp heeft zijn eerste échte Europese match in meer dan een kwarteeuw naar zich toegetrokken. De bekerwinnaar - duidelijk de betere ploeg tegen Loedogorets - kwam na de rust uit het niets achter in Bulgarije, maar kon de rollen nog omdraaien. Gerkens en Refaelov zorgden voor de 1-2. Een goeie generale repetitie voor de derby van zondag tegen Beerschot.

  Loedogorets - Antwerp kort samengevat

  • Sleutelmoment: Op het uur gooit Leko het roer om. De bleke Benavente moet wijken voor Ampomah. De Ghanees schudt Antwerp weer wakker met zijn flukse dribbels en leidt de ommekeer in.
  • Man van de Match: De beste voetballer in de Huvepharma Arena was veruit Lior Refaelov. De Israëliër onderstreepte zijn status met het belangrijke winnende doelpunt, doorzicht en techniek verenigd.
  • Opvallend: Een achterstand wegpoetsen tegen een Bulgaarse tegenstander, dat kan je Antwerp wel toevertrouwen. Al was het Mirakel van Vitosja meer dan dertig jaar geleden iets straffer.

  Verslag van Loedogorets - Antwerp (1-2)

  Antwerp dommelt in na reeks kansen...

  Na het missen van de groepsfase vorig seizoen was de honger bij Antwerp groot. Op het veld van de negenvoudige Bulgaarse kampioen Loedogorets hadden de bezoekers wel een paar minuten nodig om het juiste ritme te vinden.

   

  Eens op dreef was Antwerp wel duidelijk de betere ploeg. Juklerød bracht de eerste lading kansen aan. Batubinsika kon net niet bij zijn voorzet en Benavente had meer moeten aanvangen met zijn aflegger. Refaelov plaatste daarna een versnelling, maar schoof zijn schot rakelings naast. Na vers voorbereidend werk van Juklerød redde Iliev de inzet van Gerkens.

   

  Daarna sloop de gemakzucht in de Antwerpse rangen. Het gevaar droogde op en, erger nog, achterin werd er geknoeid. Batubinsika en Hongla brachten hun ploeg in de problemen met elk een flauwe terugspeelbal.

  ... en heeft wake-upcall van Loedogorets nodig

  De nonchalance werkte ook na de rust door. Na een minuut legden de Bulgaren er een in het mandje. Marin verraste Butez met een schuiver van buiten de zestien die precies in de verste hoek paste. Het duurde zijn tijd vooraleer Antwerp een gepast antwoord klaar had.

   

  Leko bracht Ampomah en die bracht met zijn acties meer schwung. Dat deed The Great Old zichtbaar deugd. De gelijkmaker van Gerkens kwam er wel door een gelukje. Hij verlengde een hoekschop met zijn schouder over Iliev in doel. Niet veel later had Refaelov de rollen helemaal omgedraaid. Hij stortte zich op een makke bal van Santana en omspeelde Iliev voor 1-2.

   

  Loedogorets was het helemaal kwijt en mocht blij zijn dat het geen 1-3 werd. Gerkens kende deze keer pech met een kopstoot tegen de lat en een knal van Miyoshi werd knap gered. Omdat de Bulgaren geen vuist meer konden maken, kon Antwerp de match rustig uitspelen.

  Loedogorets komt uit het niets op voorsprong kort na de rust: 1-0

  Gerkens 'kopt' met de schouder de gelijkmaker binnen: 1-1

  Slimme Refaelov profiteert van blunder in de verdediging en scoort de 1-2

  De Laet: "Nog een woordje voor Refaelov? Hij had een tweede keer moeten scoren"

  Ritchie De Laet was heel tevreden, ook over de manier waarop: "Inderdaad, als we bij de rust 3-0 voorstaan, kan niemand iets zeggen, denk ik. Met die 0-0 bij de rust maken we het ons wel moeilijk. We kwamen 1-0 achter, maar we hebben gereageerd als ploeg. En de score had nog hoger kunnen oplopen. We hebben 90 minuten lang proberen hoog druk te zetten."

  Gerkens: "Ik heb wat geluk met mijn schouder"

  Leko: "Heel trots op mijn kleine groep hier in Bulgarije"

  Ivan Leko was een tevreden coach, over het resultaat en de manier van voetballen: "1-2 is eigenlijk nog een klein resultaat als je ziet hoe we gespeeld hebben. En dat tegen een team dat toch heel wat Europese ervaring heeft. Mijn jongens hebben super gespeeld. We hebben getoond dat voetbal leuk kan zijn."

   

  "Het was jammer dat we gingen rusten zonder goals. We hadden 3, 4 grote kansen. Ik ben een trotse coach. Het waren de laatste weken ook moeilijke omstandigheden om in te werken. Heel wat stafleden ontbraken, ook heel wat bestuursleden (door corona natuurlijk, red). Ik ben dus echt trots op de kleine groep die meekwam naar Bulgarije."

   

  De pressing was top, bij balverlies was Antwerp indrukwekkend: "Dat is de manier waarop we willen spelen. Ook in België. We speelden al 6 à 7 mooie matchen dit seizoen. Sommigen zeggen dat we stom spelen en te open, maar ik ben niet stom. Ik houd van zo voetbal te spelen, ik houd van aanvallen, wij houden van aanvallen. Mijn jongens accepteren deze manier van aanpak. Als je aanvalt, is het normaal dat de verdediging af en toe afziet. Maar we zijn nog maar 3 à 4 maanden samen aan het werken. Dit goeie resultaat met goed voetbal geeft vertrouwen voor de volgende matchen."

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 94 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 93. Afgelopen! Antwerp maakt het zichzelf een beetje lastiger dan nodig op bezoek bij Loedogorets, maar begint wel aan de Europa League met een 2-1 zege op verplaatsing. .
  3. Gele kaart voor Olivier Verdon van Loedogorets tijdens tweede helft, minuut 93
  4. Bijna thuis. Er komen drie minuten bij. . tweede helft, minuut 91.
  5. tweede helft, minuut 90. Een vrije trap geeft Antwerp de gelegenheid om seconden te stelen in de hoek van het veld. Dat pakt verkeerd uit, want Loedogorets verovert snel de bal. .
  6. Gele kaart voor Cicinho van Loedogorets tijdens tweede helft, minuut 89
  7. tweede helft, minuut 88. Nog even en dan kunnen ze bij Antwerp de blik richten op de derby tegen Beerschot. Filip Joos.
  8. tweede helft, minuut 87. Leko maant zijn manschappen aan om niet te verslappen. .
  9. tweede helft, minuut 86. De Bulgaarse kampioen wekt niet de indruk nog veel veerkracht te hebben. Voor alle zekerheid toch maar opletten. .
  10. tweede helft, minuut 85. Pech voor Gerkens, lat ligt in de weg.

   Pech voor Gerkens, lat ligt in de weg

  11. tweede helft, minuut 84. Vervanging bij Loedogorets, Anicet erin, Stéphane Badji eruit
  12. tweede helft, minuut 83. Ampomah stormt op doel af maar kan niet afwerken.

   Ampomah stormt op doel af maar kan niet afwerken

  13. tweede helft, minuut 83. Loedogorets leeft nog. Coach Vrba voert enkele vervangingen door in de hoop om nog iets uit de brand te slepen. .
  14. Gerkens op de lat! Een keertje geluk, een keertje pech. Gerkens kopt ditmaal wel zuiver, maar treft de lat. In dezelfde aanval dwingt Miyoshi Iliev tot een uitstekende redding. Die derde hangt in de lucht. . tweede helft, minuut 81.
  15. Gele kaart voor Faris Haroun van Antwerp tijdens tweede helft, minuut 81
  16. tweede helft, minuut 81. Vervanging bij Antwerp, Birger Verstraete erin, Martin Hongla eruit
  17. tweede helft, minuut 79. Actie van Ampomah. Ampomah onderschept en raast voorbij Nedjalkov. Die zorgt er wel voor dat de hoek scherp wordt en helpt zo doelman Iliev een handje. .
  18. tweede helft, minuut 79. Haroun duwt Manu omver vooraleer de counter van Loedogorets vorm krijgt. Geel is zijn straf. .
  19. tweede helft, minuut 79. Vervanging bij Loedogorets, Claudiu Keserü erin, Cauly Oliveira Souza eruit
  20. tweede helft, minuut 78. Vervanging bij Loedogorets, Bernard Tekpetey erin, Dominik Yankov eruit