Gent verlaat Europa League met opgeheven hoofd na nieuwe topprestatie tegen Roma

  heenwedstrijd 0 - 1
  1. 43' - Geel - Jordan Veretout
  2. 30' - Doelpunt - Justin Kluivert (1 - 1)
  3. 29' - Geel - Roman Bezoes
  4. 26' - Doelpunt - Jonathan David (1 - 0)
  1. 90+6' - Geel - Vadis Odjidja Ofoe
  2. 90+4' - Geel - Milad Mohammadi
  3. 84' - Geel - Sven Kums
  4. 84' - Verv. Carles Pérez door Gonzalo Villar
  5. 81' - Verv. Igor Plastoen door Dogbole Niangbo
  6. 80' - Verv. Jordan Veretout door Federico Fazio
  7. 68' - Verv. Leonardo Spinazzola door Davide Santon
  8. 67' - Verv. Roman Bezoes door Giorgi Chakvetadze
  9. 67' - Verv. Laurent Depoitre door Giorgi Kvilitaia
  10. 63' - Geel - Leonardo Spinazzola
  11. 51' - Geel - Laurent Depoitre

  AA Gent heeft de nederlaag uit de heenmatch in Rome niet kunnen goedmaken. Jonathan David gaf de thuisaanhang even hoop, maar die verdween snel na de gelijkmaker van Justin Kluivert. Gent raakte na de rust niet meer over de te hoge berg die het moest bedwingen.

  AA Gent - AS Roma in een notendop:

  • Sleutelmoment: Amper 4 minuten na de 1-0 van David mag Mchitarjan ongestoord oprukken en Kluivert bedienen. De Nederlander geeft daarmee de vers opgewakkerde hoop van Gent een ferme knauw. 
  • Man van de match: Jonathan David scoorde en deed zijn bewaker Mancini af en toe sterretjes zien, maar vooral Elisha Owusu liet zich opmerken met alweer een beresterke partij. De Fransman heerste op het middenveld, tot frustratie van onder andere Cristante en Veretout.
  • Opvallend: Gent was net als in de heenwedstrijd beter dan AS Roma en trapte maar liefst 22 keer op doel, waarvan 6 keer tussen de palen. Met wat meer efficiëntie voor doel had het er waarschijnlijk anders uit gezien voor de Buffalo's.

  Verslag van Gent-AS Roma:

  Gent kan maar 4 minuten genieten van voorsprong

  AA Gent had in de heenwedstrijd in Rome al getoond dat het zeker niet de mindere was van AS Roma. Een doelpuntje ontbrak vorige week, maar de Buffalo’s konden met het nodige vertrouwen de terugwedstrijd aanvatten.

  Het was echter meteen schrikken voor Gent, dat na amper 1 minuut al met de daver op het lijf ontsnapte: Kolarov trapte op de paal. Gent pakte zichzelf snel bijeen en kon via David tot tweemaal toe dreigen.

   

  Het was diezelfde David die halverwege de eerste helft de ban brak voor de Buffalo’s. Bezoes borstelde een heerlijke voorzet in de rechthoek, waar de onvermijdelijke Canadees de 1-0 beheerst in doel devieerde. Het doelpunt van de hoop voor Gent.

   

  Die hoop werd echter al snel de kop in gedrukt. De Gentse verdediging acteerde belabberd toen Mchitarjan oprukte. Kluivert kon op aangeven van de Armeniër simpel afwerken. Een domper voor Gent, dat nu nog twee goals nodig had. Roma haalde vervolgens vakkundig het tempo uit de wedstrijd. Het beloofde nog een zware tweede helft te worden voor de Gentenaars.

  Bekijk de goals:

  Dapper Gent verlaat Europa met opgeheven hoofd

  In die tweede helft namen de Buffalo’s al snel het initiatief. Roma liet begaan en plooide terug, Gent zocht de openingen. David, die zijn belager Mancini af en toe sterretjes deed zien, toonde zich enkele keren, maar echte doelkansen kwamen er niet uit.

   

  Na David was het de beurt aan Vadis Odjidja om het Romeinse doel te bestoken. De aanvoerder nam op het uur een voorzet van Depoitre lekker op de slof, maar zijn vluchtschot zoefde een half metertje naast.

   

  De tijd begon te dringen voor Gent, maar de doorgaans dodelijk aanvalslinie van
  coach Thorup miste vandaag efficiëntie. Vanuit de tweede lijn leverde Vadis een
  handvol schoten af, maar telkens onbrak kracht en/of precisie.

   

  Roma, dat net als in de heenwedstrijd  bij momenten overklast werd, voelde dat het de schaapjes op het droge had en liet betijen. De Gentse batterijen liepen leeg, de twee verhoopte doelpunten kwamen er niet meer.

   

  Na twee uitstekende wedstrijden tegen AS Roma zit zo het Europese verhaal erop voor de Gentenaars, al is hun exit uit Europa er wel eentje met opgeheven hoofd.

  Sven Kums baalt: Gent is beter dan Roma maar krijgt geen loon naar werken.

  Reacties na Gent-Roma:

  • Jess Thorup (coach AA Gent): "Ik ben trots en ontgoocheld. We hebben een team als Roma, uit één van de beste competities in Europa, onder druk gezet en heel veel kansen gecreëerd. Maar aan de andere kant zijn we niet door naar de volgende ronde en dat was wel ons doel. We misten misschien wat geluk of kwaliteit om nog te scoren, maar iedereen heeft zich volledig gegeven. Op mijn spelers kan ik enkel trots zijn. We wisten dat we Roma niet 90 minuten konden domineren. We zagen bij hun doelpunten gewoon hun kwaliteit, dat is het hoogste niveau in Europa. Morgen zullen we misschien nog teleurgesteld zijn, daarna moeten we dit omdraaien in iets positief."
  • Vadis Odjidja (AA Gent): "We zijn heel ontgoocheld. We spelen een goede wedstrijd en het veld lag heel zwaar. Ik weet niet hoe tegendoelpunt tot stand is gekomen. We maken misschien positioneel een kleine fout. We zaten goed in de wedstrijd en hebben ook de nodige kansen gehad, maar het was net niet goed genoeg. Ik denk dat als we hier thuis dat tweede doelpunt hadden kunnen maken, dan waren we er los over gegaan. Maar het kwam er niet. We zijn blijven lopen en hebben er alles aan gedaan. We waren twee maal de betere ploeg maar gaan eruit. Dat doet ongeloofelijk veel pijn, maar dat is de wet van het voetbal."
  • Sven Kums (AA Gent): "Ik denk dat we grote stukken van beide wedstrijden gewoon domineerden. We hebben heel veel kansen gecreëerd, zowel ginder als hier. Het grote verschil is dat zijn scoren uit een paar kansjes en dat wij te veel nodig hadden deze wedstrijden om te scoren. We zaten misschien iets té goed in de wedstrijd en gingen na de 1-0 te snel op zoek naar de 2-0. En dan is het kleinste balverlies bij hun een goal. We mogen trots zijn op ons Europese avontuur, alleen had er wel meer in gezeten."
  • Paulo Fonseca (coach AS Roma): "We hadden het vooral in de eerste helft moeilijk met de uitbraken van Gent. We gaven de Gentse spitsen te veel ruimte. Na de rust hebben we dat beter opgelost. De kwaliteit aan de bal was niet altijd top. Dat kwam ook door het moeilijke veld. Maar mijn spelers hebben gestreden. Ik ben heel blij met de kwalificatie. Dit Gent is een heel sterke ploeg. Ze zijn al enkele jaren heel sterk in Europa en zijn dit seizoen in eigen huis nog ongeslagen. Er zijn hier al veel sterke teams komen verliezen."
  • Justin Kluivert (AS Roma): "We wisten dat het een heel moeilijke partij zou worden. Gent is gewoon een goed team. Na de 1-0 was het voor ons belangrijk om snel een doelpunt te maken en dat is gelukt. We wisten hoe goed Gent was. Hier thuis hebben ze in de competitie altijd gescoord en nog niet verloren, dat is niet iedereen gegeven. Gent had ook kunnen doorgaan, maar voor doel waren ze soms wat te gehaast. Vandaag was het geluk aan onze kant."

  Thorup: "Kan alleen maar trots zijn op mijn ploeg"

  Kums: "We domineerden grote stukken van beide wedstrijden"

  Kluivert: "Het geluk was vandaag aan onze kant"

  Odjidja: "De kleinste foutjes op dit niveau worden afgestraft"

  Fase per fase

  1. einde, 20 uur 48. Einde Europa voor Gent. Gent is er niet in geslaagd om de 1-0 uit de heenwedstrijd ongedaan te maken tegen AS Roma. De Buffalo's waren ook in de terugwedstrijd de betere van de Romeinen, maar gingen te onzorgvuldig om met de vele kansen. .
  2. Gele kaart voor Vadis Odjidja Ofoe van KAA Gent tijdens tweede helft, minuut 96
  3. tweede helft, minuut 95 match afgelopen
  4. Gele kaart voor Milad Mohammadi van KAA Gent tijdens tweede helft, minuut 94
  5. tweede helft, minuut 93. Gent was zowel in de heen- als in de terugwedstrijd de betere van Roma, maar het wordt niets voor de Buffalo's. .
  6. tweede helft, minuut 93. Niangbo kan koppen op een voorzet van Castro-Montes maar ziet zijn poging afgeblokt. Gent appelleert voor handspel, maar de herhaling toont dat de arm van Fazio netjes naast het lichaam was. .
  7. tweede helft, minuut 90. We krijgen 4 minuten extra tijd.
  8. tweede helft, minuut 89. Opnieuw een dubbele poging van Vadis.

   Opnieuw een dubbele poging van Vadis

  9. tweede helft, minuut 89. Het aantal schoten van Odjidja valt niet meer te tellen. Het ontbreekt hem echter telkens aan kracht en/of precisie.
  10. tweede helft, minuut 89. Odjidja pakt uit met zijn zoveelste doelpoging, maar opnieuw kan hij López niet in problemen brengen. Het vat lijkt af bij de aanvoerder.
  11. tweede helft, minuut 86. Gent was veruit de sterkste ploeg vandaag, maar het lijkt erop dat het niet gaat lukken voor Gent. Er miste duidelijk efficiëntie bij de Buffalo's.
  12. tweede helft, minuut 85. Ondertussen is Sven Kums geveld. Het is zowaar Owusu die zijn ploegmaat - weliswaar onbedoeld - toegetakeld heeft. De spelverdeler moet even verzorgd worden.
  13. Gele kaart voor Sven Kums van KAA Gent tijdens tweede helft, minuut 84
  14. tweede helft, minuut 84. Vervanging bij AS Roma, Gonzalo Villar erin, Carles Pérez eruit
  15. tweede helft, minuut 83. Gent blijft het proberen. Opnieuw kan Odjidja van ver uithalen, opnieuw waait zijn schot naast. Nog een kleine 10 minuten te spelen. Gent heeft een half mirakel nodig.
  16. tweede helft, minuut 81. Vervanging bij KAA Gent, Dogbole Niangbo erin, Igor Plastoen eruit
  17. tweede helft, minuut 80. Thorup speelt alles of niets. Hij haalt Plastoen eraf en brengt er met Niangbo nog een extra aanvaller in. .
  18. tweede helft, minuut 80. Vervanging bij AS Roma, Federico Fazio erin, Jordan Veretout eruit
  19. Kums baalt na z'n gemist schot. tweede helft, minuut 76.
  20. tweede helft, minuut 76. Na Odjidja is het de beurt aan Kums om aan te leggen, maar zijn gekraakt schot rolt meters naast het Romeinse doel. .