12. 90+2' - Doelpunt strafschop - Tarik Tissoudali (2 - 0)
UEFA Europa Conference League - speeldag 2 - 05/10/23 - 18:46
90+2'
2 - 0

KAA Gent heeft zijn eerste driepunter in de Conference League te pakken. In eigen huis domineerde het tegen Maccabi Tel Aviv. Gift Orban kreeg zijn kans in de spits, maar kon coach Vanhaezebrouck niet bedanken voor het vertrouwen. Tarik Tissoudali nam zijn ploeg op sleeptouw en besliste de match met twee goals.

KAA Gent - Maccabi Tel Aviv in een notendop:

• Sleutelmoment: Tien minuten na de rust vergeet Maccabi hun sterke start in de tweede helft te bekronen met de gelijkmaker. Peretz komt oog in oog met Roef, maar de doelman komt als winnaar uit de strijd. Nadien neemt Gent de wedstrijd weer in handen.

• Man van de match: Het was zijn 100e wedstrijd in het shirt van KAA Gent en het werd er één om in te kaderen voor Tarik Tissoudali. De Marokkaan brak kort voor de rust de ban en in de slot van de wedstrijd stelde de jubilaris vanaf de penaltystip de overwinning veilig met zijn tweede van de avond.

• Opvallend: De vormdip van Gift Orban blijft aanhouden. De Nigeriaan kreeg vanavond een reuzenkans aangeboden door Kandouss, ééntje die hij vorig seizoen met de ogen dicht had afgewerkt. Vanavond lukte dat niet, Orban staat al droog sinds zijn treffer tegen STVV op 20 augustus.

Jubilaris Tissoudali breekt de ban

De thuissupporters moesten wachten tot kort voor de rust vooraleer KAA Gent zijn overwicht verzilverde, maar de verlossing was het wachten waard. Met een geweldige, splijtende pass bracht De Sart Tissoudali alleen voor doelman Mishpati en uitgerekend in zijn 100e wedstrijd voor Gent trof de Marokkaan raak.

Een meer dan verdiende voorsprong na een eerste helft waarin Gent duidelijk de baas was, al bleven de uitgespeelde kansen wel uit. Tissoudali mikte tot twee keer toe nipt naast, terwijl Samoise recht op Mishpati kopte.

Een mak Maccabi Tel Aviv moest zich vooral beperken tot verdedigen, al had het ook anders kunnen lopen voor de Israëlische recordkampioen. Na nog geen 10 minuten was KAA Gent immers ontsnapt aan een strafschop, nadat Kums Milson had aangetikt.

Orban faalt, Tissoudali niet

Maccabi begon een pak feller aan de tweede helft. Roef werd een eerste keer getest op een vrije trap van clubicoon Zahavi en voorkwam tien minuten na de rust de gelijkmaker toen Peretz plots alleen voor hem opdook.

KAA Gent speelde met vuur, maar herpakte zich snel. De Sart zorgde voor de ommekeer met een geweldige pegel, maar ook de redding van Mishpati was van prima makelij.

Twintig minuten voor het einde leken de weken van droogte voorbij voor Orban. Kandouss schonk hem een uitgelezen kans op de 2-0, maar de vrijstaande Nigeriaan kopte van dichtbij op Mishpati.

Gent bleef jagen op die verlossende 2-0 en in de slot van de wedstrijd viel die dan toch. Tissoudali werd onderuit gewerkt in de zestien en de bal ging op de stip. Met een puike strafschop gaf de Marokkaan zijn jubileummatch nog wat meer glans.

Vanhaezebrouck: "Een volwassen prestatie"

• Tarik Tissoudali (KAA Gent): "Ik ben blij dat we gewonnen hebben en dat ik betrokken was bij de twee doelpunten. Ook met dank aan Julien (De Sart, red.). Hij stond op het lijstje, maar gunde mij de penalty. We zijn goed aan de wedstrijd begonnen, we moesten weer met energie spelen. Dat was de laatste weken wat minder, maar vanavond is dat weer gelukt. We hebben vanaf de eerste minuut druk gezet, met veel energie, en dan zijn we op ons best. Julien (De Sart, assistgever bij de 1-0, red.) is degene die ballen geeft die niemand verwacht. We hebben veel oogcontact met elkaar, we trainen daar ook op. Ik ben blij dat hij het zag, want het was een héél goede bal. Ik voel me nu fitter en ben minder snel moe, ik kan iets meer energie in mijn spel brengen. Ik speel nu een paar keer 90 minuten na elkaar, dat is het belangrijkste na zo'n blessure."

• Hein Vanhaezebrouck (trainer KAA Gent): "Het was niet onze beste wedstrijd, maar we hebben wel een volwassen prestatie geleverd. De tegenstander had ook absoluut zijn kwaliteiten, dus we moesten alert zijn. Maar we hebben heel scherp verdedigd, weinig weggegeven en ze pijn gedaan op de momenten dat het kon. Het had wat meer kunnen zijn, maar we mogen niet vergeten dat dit de zesde match is in een heel korte periode. We hebben verdiend gewonnen, ook al hebben we ze zeker niet overrompeld. Die penaltyfase met Kums? Ik had toch schrik. Hij raakte de bal niet, die speler gaat wel in volle snelheid door en botst met Sven, die te laat was. De VAR had tussenbeide kunnen komen, maar het mag ook eens meezitten. Ik ben blij voor Tissoudali, we mogen niet vergeten waar hij vandaan komt. Als je zo lang uit geweest bent, is het niet zo simpel om dat niveau terug te krijgen. Beetje met beetje is hij daar aan het werken. We hadden gedroomd van 6 op 6, maar met 4 op 6 zitten we op schema."

• Robbie Keane (trainer Maccabi Tel Aviv): "In de eerste helft kregen we geen controle over de wedstrijd, Gent begon heel fel en was de betere ploeg. Ik verwachtte meer durf van mijn spelers en in de tweede helft kwam dat er wel uit. De bal ging goed rond, ook al creëerden we niet veel kansen. In de beslissende fase moeten we beter doen. Maar onze prestatie in de tweede helft was veel beter dan in de eerste helft. Ik denk dat 2-0 niet de juiste weergave van de wedstrijd is, ik vond het een heel lichte penalty."

90+8'

KAA Gent doet wat het moet doen en houdt de drie punten thuis tegen Maccabi Tel Aviv. Tarik Tissoudali maakte het verschil. In zijn 100e wedstrijd voor KAA Gent opende hij kort voor de rust de score en in het slot van de wedstrijd stelde de jubilaris de overwinning veilig vanaf de strafschopstip.

90+5'
90+5'

Roef blijft alert

Maccabi zorgt zowaar nog voor dreiging op een vrije trap voor de bezoekers. De gevaarlijk indraaiende voorzet gaat aan alles en iedereen voorbij, maar Roef laat zich niet verrassen en werkt de bal in hoekschop.

90+5'

Applaus voor Kums, de aanvoerder van KAA Gent gaat naar de kant voor Agbor.

90+3'

Penalty in het slot: Tissoudali zorgt voor 2-0

90+2'

Tissoudali doet het!

Tissoudali laat de kans niet liggen. Hij stuurt Mishpati de verkeerde kant uit en stelt de eerste driepunter in deze Conference League veilig voor KAA Gent.

90+1'

De VAR-check is over. Tissoudali staat klaar voor de strafschop. Maakt hij zijn tweede van de avond?

90+1'
90+1'

90'
89'

Penalty!

Tissoudali krijgt in de zestien een duw van Davidzada en gaat neer. Scheidsrechter Bitigen twijfelt niet: penalty! Er komt wel nog een VAR-check.

89'
88'

Roef moet nog eens aan de bak op een vrije trap voor Maccabi. Peretz kan koppen, Roef plukt de bal. Bovendien is er gevlagd voor buitenspel.