UEFA Europa Conference League - speeldag 1 - 21/09/23 - 21:02
    70'
    Eduardo Guerrero
    70'
    1 - 1

KAA Gent heeft zijn eerste opdracht in de groepsfase van de Conference League niet gewonnen. Hugo Cuypers opende halfweg de tweede helft de score, maar de thuisploeg maakte meteen gelijk. Gent verdiende wel meer, maar kon het gelijkspel niet meer van het scorebord tikken.

Zorja Loehansk - KAA Gent in een notendop:

Sleutelmoment: Na lang zoeken klimt Gent iets na het uur dan toch op voorsprong. Het moeilijkste lijkt gedaan, maar 3 minuten later slikken de Buffalo's veel te simpel de gelijkmaker. Daarna vindt Gent geen gaatje meer in de Oekraïense muur.

Man van de Match: Bij Gent presteerde zo goed als iedereen ondermaats, ook bij Zorja sprong maar één naam in het oog. Doelpuntenmaker Guerrero was al enkele keren gevaarlijk geweest en sleept met zijn goal een punt in de wacht voor zijn club.

Opvallend: Het wil maar niet lukken voor Gent op verplaatsing in de Conference League. Ook vorig seizoen haalden de Buffalo's slechts 2 op 9 in de uitwedstrijden van de groepsfase.

Dramatische eerste helft

Met het label van topfavoriet in groep B op het hoofd trok KAA Gent vandaag naar Polen voor de eerste groepswedstrijd. Daar wachtte de Oekraïense club Zorja Loehansk, die door de oorlog moet uitwijken voor zijn thuiswedstrijden.

Op papier zeker een haalbare kaart, maar de Buffalo's zouden vandaag nog maar eens beseffen dat voetbal een vreemd spelletje is.

In een zo goed als leeg stadion liep het voor geen meter bij de bezoekers. De Oekraïense thuisploeg was dan weer tevreden met de gang van zaken en hield de rangen gesloten. Het leverde een slaapverwekkende en vooral erg slordige eerste helft op.

Twee prikjes van Tarik Tissoudali en een afstandsschot van Brown zouden wel wat gevaar creëren, maar waren zeker niet genoeg om de Zorja-verdediging in verlegenheid te brengen.

3 dolle minuten

Op naar de tweede helft dan maar. Daarin zou Gent al iets beter voetbal op de mat leggen, maar bleef het ver weg van het gewoonlijke niveau. Een reuzekans voor Gerkens en eentje voor Guerrero aan de overzijde zorgden tenminste wel al voor wat animo.

En in minuut 67 was het dan toch prijs. Andrew Hjulsager trapt zijn voorzet eerst nog tegen een verdediger, maar in de herneming vindt hij Cuypers. Die weet wel raad met een lage voorzet en verschalkt de Zorja-doelman.

Lang zouden ze echter niet lachen bij Gent. Onmiddellijk na de goal volgt een waarschuwing van de Oekraïners, een minuut later trillen de touwen ook effectief. Een voorzet vanop rechts belandt voor de voeten van Guerrero, die werkt knap af.

Daarna timmeren ze bij Zorja Loehansk opnieuw een afweersysteem ineen. Gent pompt de bal een kwartier lang tevergeefs voor doel, maar goals zou dat niet meer opleveren.

En zo eindigt de eerste speeldag van de groepsfases in mineur voor ons land. Naast Gent konden ook de andere Belgische clubs niet winnen.

Sven Kums: "Technisch onvoldoende om 3 punten te pakken tegen een goed blok"

Hein Vanhaezebrouck: "We hebben vandaag veel te weinig kwaliteit gebracht aan de bal. Het was te traag, we voetbalden veel te lateraal en namen te weinig initiatief. Dan wordt het natuurlijk moeilijk. Zeker als je altijd afhankelijk bent van een paar jongens, dan is het gewoon te weinig om het verschil te maken. Er waren er vandaag gewoon te weinig die het niveau haalden om met 3 punten naar huis te gaan. Het was nochtans ideaal geweest om te starten met 3 punten, maar dit is Europa en niets is simpel in Europa. Het is wel een gemiste kans.

Hugo Cuypers: "Ik ben erg teleurgesteld dat we maar een punt kunnen rapen, want er zat zeker meer in. Het ging bij momenten wel iets te traag of de laatste pass was net niet goed genoeg, maar dat zijn dingen waaruit we moeten leren. En dat we in een leeg stadion speelden? Daar moet je als prof naast kunnen kijken en gewoon je match spelen. Al misten we wel wat intensiteit waardoor we soms een metertje tekortkwamen. Maar de verdienste ligt gewoon bij de tegenstander die het de hele partij goed gesloten hield. We hebben nooit de goeie oplossing kunnen vinden."

Sven Kums: "Deze wedstrijd deed wat denken aan de coronatijd, in zo'n leeg stadion. Dat wisten we op voorhand, maar je wil natuurlijk altijd voor een vol stadion spelen. Toch weet ik niet of het daaraan lag. Bij momenten ging het gewoon te traag en was er te weinig beweging, maar vooral technisch was het niet goed. Ik weet niet of het veld een rol speelde, maar technisch was het onvoldoende om 3 punten te rapen tegen een ploeg die goed stond als blok. Als je op voorsprong komt, moet je die wel altijd vasthouden. Slechte wedstrijden speel je altijd, maar als team moet je die winnen."

22:53

Einde van de partij!

In de tweede helft kwam Gent al een stuk beter voor de dag en forceerde het ook een voorsprong, maar enkele minuten later klom Zorja wel heel simpel op gelijke hoogte. Kansen waren er daarna nog genoeg, maar goals vielen er niet meer. De Buffalo's beginnen dus aan hun groepsfase met een gelijkspel.

90+4'

Guerrero houdt de bal slim bij, de seconden tikken weg. Het lijkt een gelijkspel te worden.

90+3'

Kandouss maait met een hakje naast een voorzet van Tissoudali. Daardoor is Watanabe te verrast om nog iets aan te vangen met de bal, alweer een kans verkwanseld.

90+2'

De ballen blijven komen, maar voorlopig vinden de wingers geen Gents hoofd. Nog iets meer dan 2 minuten!

90+2'

Kums bijna met de winning goal

90+1'

Kums van ver!

Als het niet lukt met voorzetten, dan proberen we het van ver, dacht Kums. Zijn poging dwingt de Zorja-doelman tot een goede redding. Op de hoekschop die volgt knikt Gandelman naast.

90+1'

90'

Zo goed als alle Buffalo's kamperen nu in of rond de 16 van Zorja. Valt er nog een bal goed?

88'

De vrije trap wordt hard voor doel getrapt door Kums. Voor de neus van Kandouss kan Bol nog ontzetten. Hij geeft wel een hoekschop weg.

87'

Fofana snelt weg op links en wordt dan onderuitgetrokken op de rand van de 16. De fout gebeurde net buiten het strafschopgebied, geen elfmeter dus.

87'

Cuypers op de paal

86'
    86'

Torunarigha zwiept de bal nog eens hard voor doel, aan de tweede paal komt Cuypers een voetje tekort om binnen te tikken. Forceren de Buffalo's nog iets?

85'

Nog 5 minuten

Er wordt wat getoverd rond de 16 van Zorja Loehansk, maar tot concrete kansen leidt dat niet. De klok tikt in het nadeel van Gent.

83'

Cuypers op de paal!

Tissoudali tikt het leer door tot bij Cuypers, die de bal doet opstuiten bij zijn controle. Geen probleem voor de goaltjesdief, hij haalt vol uit in de volley. De trap spat uiteen op de paal.

83'

Zijnet !

81'

Fofana in het zijnet

Op links boksen Hjulsager en Fofana nog eens een aanval in elkaar. De jonge winger snelt langs zijn man en haalt dan uit, maar zijn poging strandt in het zijnet.