do 13 oktober 2022 21:11
  1. 38' - Geel - Piotr Johansson
  1. 90+3' - Geel - Núrio
UEFA Europa Conference League - speeldag 4 - 13/10/22 - 18:46

Weer een ontnuchterende Europese avond voor KAA Gent. Tegen het Zweedse Djurgardens lieten de Buffalo’s zich veel te makkelijk naar de slachtbank leiden. In de eerste helft incasseerde Gent veel te makkelijk drie tegentreffers, 11 seconden na rust was het wéér raak. Het slotoffensief met twee goals - via Depoitre en Cuypers - kwam veel te laat. Hoe stevig wordt de donderspeech van Hein Vanhaezebrouck?

Sleutelmoment: De minuten rond de rust duwt Djurgardens even het gaspedaal in, al is het vooral Gent dat defensief helemaal de mist ingaat. Drie doelpunten, twee van Wikheim, één van Banda dompelen de Buffalo’s onder in een nachtmerrie.

Man van de match: Wikheim, ooit nog in Gentse loondienst, heeft na vanavond al zijn mogelijke appeltjes geschild. Twee doelpunten en nog eentje afgekeurd, meer moet dat niet zijn.

Statistiek: Het is de derde competitieve wedstrijd van Gent op Zweedse bodem. Tegen Göteborg en Kalmar werd het telkens 4-0. Gent kon deze keer wel een beetje goedmaken, maar de vier geslikte doelpunten blijven staan als teleurstellende statistiek.

Gentse fouten afgestraft

Gent begon nochtans niet slecht aan de wedstrijd. Een eerste kans van Wikheim was gewoon goed gespeeld van de thuisploeg, Roef stond pal. Gent kwam niet tot schoten op doel, maar de wedstrijd was in balans.

Tot de Gentse verdediging aan het sukkelen sloeg, was dat. Tijdens een aanval van de Zweden lieten Torunarigha en Ngadeu Holmberg helemaal alleen in het midden van het veld, waar hij met één toets de bal voorbij Roef kon plaatsen.

Gent reageerde tussenin met een bal op de lat maar de spreekwoordelijke dam barstte en brak helemaal, net voor rust. Torunarigha stoomde op maar liet op knullige manier de bal van zich afpakken. Asoro en Eriksson combineerden dan wel mooi tot bij Wikheim die maar binnen te duwen had.

Amper vier minuten later moest Roef zich opnieuw omdraaien na een kopbaldoelpunt van de 'kleine' Banda. Met zijn 1m78 mocht hij ondanks torens Depoitre en Torunarigha vrij binnenkoppen.

Terugkrabbelen voor gevorderden

Na rust, en na wat de donderpreek der donderpreek moet geweest zijn in de Gentse kleedkamer, leek er niets veranderd. Elf seconden had de thuisploeg maar nodig om via Asoro en Wikheim de 4-0 op het scorebord te schieten. De 5-0, vijf minuten later op krek dezelfde manier, werd afgekeurd voor buitenspel.

Vanhaezebrouck greep in. Kinderen van de rekening waren onder andere Torunarigha en de nagenoeg onzichtbare Odjidja.

Gent kwam daarna wél in de match en kwam zelfs tot scoren. Depoitre kon eerst nog de voorzet van de ingevallen Nurio knap binnenkoppen. Daarna volgde zelfs een tweede eerredder van spitsbroeder Cuypers, die een goed teruggekaatste voorzet van Hauge in doel tikte.

De Zweden liepen er dan wat nerveus bij maar hielden toch de poorten stevig toe. Gent zag nog de 4-3 van de lijn gekeerd en kwam nog twee keer voor de Zweedse doelman, maar zag alle kansen gemist worden.. Tot overmaat van ramp werd het aan de overzijde nog bijna 5-2.

Gent is zo al zeker dat het niet meer eerste wordt, door de onderlinge resultaten met Djurgardens. Afhankelijk van het resultaat later vanavond tussen Molde en Shamrock Rovers, wordt zelfs de tweede plaats nog een karwei.