Gouden invaller Duranville weer cruciaal voor Anderlecht in zuinige zege tegen Silkeborg

1. 65' - Geel - Amir Murillo
  2. 66' - Verv. Sören Tengstedt door Sebastian Vinther Jørgensen
  3. 86' - Verv. Stefán Teitur Thórdarson door Andreas Oggesen
UEFA Europa Conference League - speeldag 1 - 08/09/22 - 18:47

Een economisch Anderlecht heeft een valse start vermeden. Tegen Silkeborg zocht paars-wit lange tijd naar een openingstreffer. Verschaeren zag die eerst (onterecht) afgekeurd, maar 10 minuten voor tijd maakte de ingevallen Duranville wéér het verschil. Hij lokte een penalty uit, die Silva perfect omzette.

• Sleutelmoment: Tien minuten voor het einde dwingt Duranville een strafschop af. Fabio Silva faalt niet vanop de stip en schenkt Anderlecht zo de zege.

• Man van de match: Fabio Silva was de gevaarlijkste man bij Anderlecht. Hoewel het spel van paars-wit vaak niet vlot verliep, zat de Portugees wel vol goede bedoelingen en werkte hij zich ook te pletter.

• Opvallend: Het was al van december 2018 dat Anderlecht nog eens een groepswedstrijd in Europa speelde. Het begint al meteen goed met een zege aan de nieuwe campagne.

Zwakke eerste helft, beterschap na de pauze

Het was al vier jaar geleden dat Anderlecht nog eens een woordje mocht meespreken op het Europese toneel.

Dat inspireerde de elf namen echter niet op het veld. Het spel verliep veel te stroef in de eerste helft en de beste kansen waren zelfs voor Silkeborg. Van Crombrugge zag hoe twee schoten net voorlangs gingen.

Een eerste helft om snel te vergeten dus. Beterschap loerde wel om de hoek in de tweede helft. Met een goede invalbeurt van Yari Verschaeren en de jonge Julien Duranville.

Die eerste omspeelde de doelman knap, maar werd teruggefloten door de grensrechter. Buitenspel, al klopte dat niet. Geen VAR in de Conference League dus het feestje ging (onterecht) niet door.

Het was slechts uitstel van executie voor Silkeborg. Tien minuten voor tijd trapte Duranville het leer tegen de hand van Felix. Fabio Silva bleef stoïcijns kalm en zette de strafschop om.

Paars-wit begint zonder goed voetbal, maar wel met een zege aan de Europese campagne.

Verschaeren: "Het verliep moeizaam"

• Fabio Silva: "In de eerste helft was het niet makkelijk voor ons. We moesten veel lopen en verspeelden veel energie. Ook als we de bal hadden, was het niet simpel. Maar tijdens de rust had de coach goed advies voor ons en heeft hij wat zaken aangepast. In de tweede helft hadden we meer de bal. Op het einde is het goed dat we 3 punten pakken en dat we met een zege beginnen."

• Yari Verschaeren: "Het ging moeizaam. Het was een ploeg die heel goed voetbalde en daar hadden we wat moeilijkheden mee. In de tweede helft hebben we dat proberen op te lossen. Dan zijn we beter beginnen spelen en kregen we ook meer en meer kansen. Ik voelde me goed en probeerde het team te helpen vandaag."

• Hendrik Van Crombrugge: "We waren gewaarschuwd dat het een goed team was. We hebben vandaag gemerkt dat ze heel goed georganiseerd zijn. Het was bij momenten heel frustrerend dat we niet de ruimte vonden.Dat liet het publiek ook wel merken dus hebben we in de tweede helft gezegd om geduldig te zijn, maar te proberen om de bal iets sneller rond te laten gaan. Er kwam meer ruimte naarmate ze moe werden."

90+4'

Het zit erop. Anderlecht heeft een eerste zege in Europa beet. In de tweede helft had het genoeg aan een strafschopdoelpunt van Fabio Silva.

90+2'

Amuzu laat de 2-0 liggen

90'

4' extra

Trekt paars-wit de 3 punten over de streep? We voetballen nog vier minuten.

89'

Daar is Anderlecht nog een keer. Amuzu kan zijn snelle benen aanspreken en zorgt ook voor een schot. Doelman Larsen kan er nog een been tegen zetten.

86'

Het was een betere tweede helft van Anderlecht.

Peter Vandenbempt
83'

Silva zet Anderlecht op voorsprong vanaf de stip: 1-0

82'
80'

Silva maakt er 1-0 van!

Fabio Silva faalt niet vanop de stip. De Portugees stuurt de doelman de verkeerde kant uit.

79'

Strafschop Anderlecht!

De scheidsrechter wijst naar de stip. Duranville houdt het leer binnen en dan valt de bal tegen de hand van Felix. Unieke kans voor Anderlecht.

78'

Daar is Anderlecht opnieuw. Fabio Silva wil het leer met een kopbal klaarleggen, maar er zit een Deen tussen.

76'

Anderlecht gaat op zoek naar het openingsdoelpunt. Debast kan het leer op rechts veroveren en zoekt Fabio Silva. Die kan zijn voet niet al te goed tegen de bal zetten. De kansjes volgen zich nu wel op.

70'

Verschaeren is aan een goede invalbeurt bezig. Hij snijdt naar binnen en wil maar al te graag uithalen met rechts. Zo ver komt het echter niet, maar er gaat wel gevaar uit van de voeten van Verschaeren.

67'

Anderlecht duwt door: afgekeurde goal van Verschaeren en nieuwe kans voor Silva

65'
62'

1-0 Verschaeren afgevlagd

Plots is het prijs voor Anderlecht. Refaelov stuurt Verschaeren fraai het straatje in en die omspeelt de doelman ook. Het doelpunt gaat echter niet door omdat er gevlagd is voor buitenspel. Er is geen VAR, dus geen feestje voor paars-wit.