Ga naar de inhoud
West Ham United neemt de trofee mee naar huis.

Jarrod Bowen trapt West Ham in 90ste minuut naar Europees delirium tegen Fiorentina

 wo 7 juni 2023 23:01
  1. 31' - Geel - Said Benrahma
  1. 53' - Geel - Nayef Aguerd
  2. 61' - Verv. Kurt Zouma door Thilo Kehrer
  3. 62' - Verv. Christian Kouamé door Riccardo Saponara
  4. 62' - Doelpunt strafschop - Said Benrahma (0 - 1)
  5. 66' - Geel - Rolando Mandragora
  6. 67' - Doelpunt - Giacomo Bonaventura (1 - 1)
  7. 67' - Geel - Alfred Duncan
  8. 75' - Geel - Nikola Milenkovic
  9. 76' - Verv. Said Benrahma door Pablo Fornals
  10. 84' - Verv. Luca Ranieri door Igor Julio
  11. 85' - Geel - Sofyan Amrabat
  12. 90' - Doelpunt - Jarrod Bowen (1 - 2)
  13. 90+2' - Geel - Aaron Cresswell
  14. 90+3' - Verv. Rolando Mandragora door Antonín Barák
  15. 90+4' - Verv. Michail Antonio door Angelo Ogbonna
  16. 90+7' - Geel - Jarrod Bowen
UEFA Europa Conference League - speeldag 1 - 07/06/23 - 21:00
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
62'
Said Benrahma
0 - 1
Said Benrahma
62'
67'
Giacomo Bonaventura
67'
Giacomo Bonaventura
1 - 1
90'
Jarrod Bowen
1 - 2
Jarrod Bowen
90'

West Ham mag na 58 jaar opnieuw een Europese beker in zijn prijzenkast bijzetten. De Londense club kon in de finale van de Conference League tegen Fiorentina verlengingen op de valreep vermijden, dankzij een goal van Jarrod Bowen in de 90ste minuut: 2-1.

Fiorentina - West Ham United in een notendop:

  • Sleutelmoment: Terwijl iedereen zich al opmaakt voor verlengingen slaat West Ham genadeloos toe in de 90e minuut. Paqueta stuurt Bowen met een heerlijke pass diep en alleen voor Terracciano brengt die de Hammers in extase. 

  • Man van de match: Jarrod Bowen heeft zijn naam in de annalen van West Ham gebeiteld. De Engelse ploeg kwam bleekjes voor de dag, maar dat belette Bowen niet om op de valreep de winning goal te maken. Hij bezorgde West Ham zo zijn eerste Europese prijs sinds de Beker voor Bekerwinnaars in 1965.

  • Opvallend: Drie keer stond West Ham al in een Europese finale en slechts één keer liep dat fout af. In 1976 moest het de Beker voor Bekerwinnaars aan Anderlecht laten. Voor Fiorentina oogt het bilan minder fraai: vijf Europese finales en slechts één keer leverde dat een trofee op, in 1961.

  • Statistiek: Na ruim 1.097 wedstrijden als coach pakt David Moyes voor het eerst in zijn carrière een grote prijs. Emerson doet een pak beter, hij is de eerste speler die de Champions League, de Europa League én de Conference League wint.

Vliegende bekertjes ontsieren slappe eerste helft

Een Europese trofee pakken, zowel voor Fiorentina als West Ham United was dat al van in de jaren '60 geleden. Beide ploegen waren dan ook hongerig naar een nieuwe triomf en vlogen er meteen stevig in, maar de vinnige start verzandde al snel in een tactisch schaakspel.

Het balbezit was met bijna 70 procent voor Fiorentina, al ving La Viola daar weinig mee aan. Een slap West Ham kwam op zijn beurt niet verder dan een gevaarlijke volley van Rice, nipt naast.

Niet de spelers, maar helaas enkele Engelse supporters eisten de aandacht op in een flauwe eerste helft door met bekertjes en andere voorwerpen te gooien bij corners voor Fiorentina. Aanvoerder Biraghi hield er een hoofdwonde aan over.

Bijna zat het venijn nog in de staart. Aréola had net voor de rust een schitterende redding nodig op een kopbal van Kouamé, ex-Anderlecht. In de herneming kon Jovic wél scoren, maar de vlag ging terecht de hoogte in.

Fiorentina buigt voor Bowen

De tweede helft leek in hetzelfde bedje ziek, tot West Ham op het uur plots een strafschop kreeg na hands van Biraghi. Benrahma liet de kans niet liggen en bracht West Ham op een diefje op voorsprong. Daar stond Fiorentina dan met al zijn balbezit.

La Viola toonde evenwel veerkracht, want amper vijf minuten later hingen de bordjes weer gelijk. Op aangeven van Gonzalez werkte Bonaventura de gelijkmaker knap voorbij Aréola. Mandragora kreeg kort daarna zelfs een prima kans op de 2-1, maar hij besloot nipt naast.

Plots viel er wel wat te beleven in Praag. Ook West Ham deed nog zijn duit in het zakje. Tot twee keer toe kon Soucek dreigen, maar even vaak hield Terracciano Fiorentina overeind. 

Verlengingen leken in de maak tot één aanval in de 90e minuut alles in een definitieve plooi legde. Paqueta stuurde Bowen diep en oog in oog met Terracciano bracht die West Ham, met wat meeval, naar de zevende hemel. Fiorentina bleef verslagen achter.

Voor David Moyes was het de eerste grote prijs in een trainerscarrière van 25 jaar en meer dan 1.000 matchen. Het leverde West Ham, pas 14e in Engeland, een ticket op voor de Europa League volgend seizoen.

(lees reacties onder de video's)

Bowen: "Je zegt altijd: je wil winnend doelpunt maken in de slotminuut"

Bowen was de matchwinnaar voor West Ham: "Het is wat je altijd zegt: je wil een winnend doelpunt maken in de laatste minuut. Dat ik dat hier doe voor al die fans.... Ik dacht dat ik ging huilen", vertelde de 26-jarige winger aan BT Sport.

"We hadden een droom. We hadden niet ons beste seizoen, ik incluis. Ik ben buiten zinnen dat we dit vanavond aan onze fans kunnen bieden."

West Ham eindigde 14e in de Premier League, maar verloor geen match in de Europese campagne. Vanuit de kwalificaties won het 12 van zijn 13 duels. Voor Moyes was het zijn eerste grote trofee als coach: "Ik heb al een lange carrière in het voetbal, veel momenten als deze krijg je niet", was hij door het dolle heen.

De club West Ham kwam in alle euforie ook met een ernstig bericht naar buiten. Ze veroordeelde met klem het gedrag van een aantal individuen dat voorwerpen op het veld gooide. "Die acties hebben geen plaats in het voetbal en vertegenwoordigen op geen enkele manier de waarden van onze club en het leeuwendeel van onze supporters."

"We hanteren nultolerantie. Wie geïdentificeerd wordt, geven we door aan de politie en krijgt een stadionverbod voor onbepaalde tijd."

In het verliezende kamp likte coach Vincenzo Italiano zijn wonden: "Ik dacht eerlijk gezegd niet dat het zo voor ons zou eindigen. We speelden goed, hadden kansen, maakten meteen gelijk na een penalty die ons had kunnen dood doen."

"Maar na een gevecht om de bal op het middenveld maakten we niet de juiste beweging in verdediging en was alles voorbij. De jongens zitten in zak en as."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Fase per fase

90+9' tweede helft
90+8'

Einde

Het laatste fluitsignaal weerklinkt in de Fortuna Arena in Praag! Het is West Ham dat AS Roma opvolgt als winnaar van de Conference League, dankzij een late winning goal van Bowen. Voor de Engelse club is het de eerste Europese trofee sinds de Beker voor Bekerwinnaars in 1965. Fiorentina blijft verslagen achter.

90+7'
West Ham United
90+4'
wissel
West Ham United
90+3'

Nog twee minuten extra tijd resten Fiorentina om alsnog verlengingen af te dwingen. De Engelse fans bouwen intussen een feestje op de tribunes.

90+3'

Praag ontploft in de 90e minuut na winnende goal van Bowen (West Ham)

90+2'

5 - extra time

Er komen 5 minuten extra tijd bij.
90+2'
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
90+2'
West Ham United
90'

Bowen brengt West Ham in extase!

West Ham heeft de beker plots binnen handbereik! Bowen wordt alleen op doel afgestuurd door Paqueta en oog in oog met Terracciano lift hij de bal met wat meeval over de doelman. Bij West Ham worden ze gek!

88'

Aréola pareert schot van Amrabat

Amrabat gaat aan het kanon staan, maar zijn afstandsschot vormt geen probleem voor Aréola. De doelman gaat goed plat.

88'
85'
Fiorentina
85'

Geel voor Amrabat

Amrabat maait Emerson onderuit en krijgt daarvoor een gele kaart. De tijd begint intussen te dringen. Zijn we op weg naar verlengingen?

84'
wissel
Fiorentina
84'

Ranieri kampte al een tijdje met problemen en wordt nu bij Fiorentina uit zijn lijden verlost door Igor Julio.