Antwerp is na de rust meteen zijn voorsprong kwijt.

Antwerp beleeft opnieuw traumatiserende avond en gaat na rust helemaal kopje-onder tegen Porto

wo 25 oktober 2023 22:55
  1. 14' - Geel - Stephen Eustáquio
  2. 37' - Doelpunt - Alhassan Yusuf (1 - 0)
  3. 44' - Verv. Wendell door Evanilson
  4. 45+2' - Geel - David Carmo
  1. 46' - Doelpunt - Evanilson (1 - 1)
  2. 54' - Doelpunt - Stephen Eustáquio (1 - 2)
UEFA Champions League - speeldag 3 - 25/10/23 - 21:00
37'
Alhassan Yusuf
37'
1 - 0
46'
Evanilson
1 - 1
Evanilson
46'
54'
Stephen Eustáquio
1 - 2
54'
69'
Evanilson
1 - 3
Evanilson
69'
84'
Evanilson
1 - 4
Evanilson
84'

De Champions League is tot dusver een lijdensweg voor Antwerp. Tegen Porto kwam de Great Old wel op voorsprong, maar net zoals tegen Sjachtar ging het na rust helemaal kopje-onder. Van 1-0 naar 1-4: de Bosuil heeft er weer een Europees trauma bij.

Antwerp - Porto in een notendop:

Man van de match: Een masterclass invallen. Dat demonstreerde Evanilson bij Porto. De Braziliaanse aanvaller was de enige - noodgedwongen - wissel voor de rust en kantelde de wedstrijd in de tweede helft met een hattrick.

Sleutelmoment: Of Antwerp zijn lesje had geleerd tegen Sjachtar? Niet echt. Ook tegen Porto kwam het slap uit de kleedkamer en moest het al na amper een minuut na de pauze een doelpunt incasseren. De voorbode voor een nieuwe afstraffing in de tweede helft.

Opvallend: Hoe solide de defensie van Antwerp zich toont in de JPL, zo kwetsbaar presenteert het zich in de Champions League. Na 11 speeldagen in België slikte het nog maar 8 doelpunten, in het Kampioenenbal dikt de teller na amper 3 wedstrijden al aan tot 12 stuks.

Vooruitblikken op morgen? ’t Is simpel: winnen moeten we doen.

Dinsdagmiddag hadden we de (ongrijpbare) Paul Gheysens amper een half minuutje aan de lijn. Tijd om grondig de situatie van zijn Antwerp te bespreken had de voorzitter niet - er wachtte een vliegtuig - maar met die ene quote zette hij wel de toon.

Voor de Great Old was het woensdagavond al do or die in de Champions League, na een logisch verlies tegen Barça en die dreun tegen Sjachtar. Porto thuis was dé allerbeste kans om Europees te blijven dromen.

In een flauwe eerste helft met amper echte kansen, maar veel kleine foutjes kozen beide ploegen voor een behouden aanpak.

Het resultaat: een lang voorspel op de Bosuil.

Veel strijd, weinig kansen in de eerste helft.

Godsgeschenk

In minuut 37 kwam er dan toch een onverwacht hoogtepunt.

Met wat geluk viel er een bal voor de voeten van Alhassan Yusuf - vervanger van de geblesseerde Keita. Poef! Met een onhoudbare knal zette de Nigeriaan net voor rust Antwerp op voorsprong. Een godsgeschenk.

Alleen weten ze bij de Great Old sinds het drama tegen Sjachtar: in de Champions League gaat het er niet om hoe de avond begint, maar wel hoe hij eindigt.

Zou Mark van Bommel tijdens de rust zijn ploeg daar nog eens aan herinnerd hebben? Als dat het geval was, valt eigenlijk niet te verklaren hoe de Belgische landskampioen aan de tweede helft begon.

Nog geen minuut ver straften de bezoekers zeldzaam balverlies van Vermeeren af - een schot van Evanilson devieerde voorbij Butez.

Sjachtar-scenario

Je voelde op de Bosuil dan al de schrik voor een herhaling van het Sjachtar-scenario overnemen.

Met angst als slechte raadgever verloor Antwerp de controle over de rest van de tweede helft. Eerst ontsnapte het nog aan de 1-2, maar bij de volgende poging van Eustaquio was het wel raak.

Op amper tien minuten tijd een voorsprong helemaal weggegooid. Een pijnlijke déjà vu.

Ook Alderweireld heeft deze campagne geen geluk gehad. Na zijn penaltymisser twee weken geleden zag de aanvoerder nu een kopbal voor de 2-2 uiteenspatten op de lat.

Aan de overkant nam Evanilson twintig minuten voor tijd alle hoop weg door met een heerlijke knal voor de 1-3 te zorgen. In de slotminuten zou de Braziliaan zijn hattrick vervolledigen.

0 op 9, 12 tegengoals en mentaal bijzonder fragiel: dat is de bikkelharde balans voor Antwerp na drie matchen Champions League.

Brengen de returns straks een beetje beterschap?

22:56

EINDE: 1-4.

90+1'

84'
83'
81'

Doelpunt Porto: 1-4

Opnieuw een pijnlijke tweede helft voor Antwerp. Als een duiveltje uit een doosje duikt de onvermijdelijke Evanilson op in de rug van de Antwerpse defensie. De Braziliaanse aanvaller ziet Butez in niemandsland op hem afstormen en pakt de doelman droogjes met een uitgemeten lob.

79'

Mark van Bommel neemt geen halve maatregelen. De Nederlandse coach van Antwerp haalt Muja, Janssen en Balikwisha naar de kant. Ejuke, Ilenikhena en Valencia mogen het tij nog proberen te keren.

78'
76'

De Bosuil wordt gereanimeerd door twee stroomstoten van de thuisploeg. Wijndal ziet zijn volley net voorbij de winkelhaak vliegen en ook de schicht van Janssen mist op enkele haren het doelkader. De voorbode voor een Antwerps tegenoffensief?

76'

Antwerp probeert terug te knokken, maar echt gevaarlijk kan de thuisploeg niet zijn. Het ontbloot zo opnieuw zijn achilleshiel. Zowel Bataille als Wijndal dropt een voorzet in de grote rechthoek, maar daar staat alleen Vincent Janssen. Tot twee keer toe komt hij niet tot knikken.