Alderweireld mist een strafschop in de toegevoegde tijd.

Nachtmerrie voor Antwerp: 2-3 verlies na ommekeer, flater Butez en penaltymisser Alderweireld

di 3 oktober 2023 20:08
  1. 3' - Doelpunt - Arbnor Muja (1 - 0)
  2. 12' - Geel - Mandela Keita
  3. 33' - Doelpunt - Michel Ange Balikwisha (2 - 0)
  4. 35' - Geel - Yukhym Konoplia
  5. 37' - Geel - Vincent Janssen
  1. 48' - Doelpunt - Danylo Sikan (2 - 1)
  2. 66' - Geel - Yaroslav Rakytskyi
  3. 71' - Doelpunt vrije trap - Yaroslav Rakytskyi (2 - 2)
  4. 74' - Verv. Jurgen Ekkelenkamp door Anthony Valencia
  5. 76' - Doelpunt - Danylo Sikan (2 - 3)
UEFA Champions League - speeldag 2 - 04/10/23 - 18:45
3'
Arbnor Muja
3'
Arbnor Muja
1 - 0
33'
Michel Ange Balikwisha
33'
2 - 0
48'
Danylo Sikan
2 - 1
48'
71'
Yaroslav Rakytskyi
2 - 2
71'
76'
2 - 3
76'

Wat een nachtmerrie. Antwerp leek in zijn tweede Champions League-duel tegen Sjachtar Donetsk zegezeker nadat het met een dubbele voorsprong was gaan rusten. Maar wat gebeurde er dan, zeg? De Great Old incasseerde snel een aansluitingstreffer en later ook de 2-2. Een zeldzame flater van doelman Jean Butez zorgde voor een nieuw drama en dan moest de penaltymisser van Toby Alderweireld in minuut 97 nog komen...

Antwerp - Sjachtar in een notendop

• Sleutelmoment: Een voorsprong van 2-0 na een uitstekende eerste helft moet je gewoon over de streep trekken, maar Antwerp komt flauw uit de kleedkamer. Sjachtar maakt snel de aansluiting en gaat er uiteindelijk nog over.

• Man van de Match: Arthur Vermeeren heerste voor de rust en strooide met twee assists, maar kon zijn ploeg niet behoeden voor de ramp. Bij de bezoekers was de veelbelovende nummer 10 Georgi Soedakov de drijvende kracht achter de remonte.

• Opvallend: De Bosuil kreeg vanavond een omgekeerd Vitosja-scenario te zien. In de slotseconde rolt Alderweireld de strafschop van de 3-3 naast het doel. Geen wonderlijke ontsnapping dus, maar een pijnlijke nederlaag voor Antwerp.

Antwerp overtroeft Sjachtar voor de rust

Het begon nochtans allemaal zo mooi. Na nog geen drie minuten klom een gretig Antwerp al op voorsprong. Vermeeren toonde doorzettingsvermogen en bediende Muja, die na een kapbeweging de verste hoek vond.  Een droomstart.

Arbnor Muja
Muja schiet snel raak.

Even later likte een plaatsbal van Janssen de buitenkant van de paal. Antwerp was feller en simpelweg sterker dan Sjachtar, maar moest plots toch opletten. Coulibaly verscheen net op tijd om Sikan af te blokken, en Matvienko duwde de hoekschop die erop volgde naast.

Antwerp overleefde de Oekraïense opstoot en kon zelf weer aan aanvallen denken. Vermeeren mocht ver oprukken en een diepe bal in de loop van Michel Ange Balikwisha prikken. Doelman Riznyk kwam overhaast uit zijn doel en werd simpel gestift, een heel eenvoudig doelpunt. Bij 2-0 had de thuisploeg de zege al bijna beet.

Slappe tweede helft doet Great Old de das om

Sjachtar toonde echter een heel ander gelaat na de pauze. De bezoekers stormden meteen naar voren. Soedakov ramde tegen de paal en Butez redde een poging van Nazaryna (ex-Antwerp), maar bokste de bal dan op het hoofd van Sikan. Die kopte de 2-1 dankbaar binnen.

Er sloop zichtbaar angst in de Antwerpse rangen en Sjachtar ging plots lekker combineren. Zoebkov miste na een geweldige aanval zijn schot, maar dat deed Vermeeren na een prangende fase in de Oekraïense zestien wat later ook. Rakitski volgde bij een vrije trap de slechte voorbeelden, maar had het geluk dat Balikwisha stond te dromen in het muurtje. Via zijn voet dwarrelde de bal in het doel van Butez.

De 2-2 was nog niet het meest vermijdbare tegendoelpunt dat Jean Butez zou slikken. De Franse doelman hielp Sjachtar letterlijk een handje door de bal binnen te houden voor Nazaryna, die Sikan zijn tweede van de avond aanbood. De Bosuil, op de dolle Oekraïners in het uitvak na, was met verstomming geslagen.

Bij 2-3 moest Antwerp alles uit de kast halen om nog een puntje te redden. Van Bommel stuurde in zijn wanhoop Alderweireld mee in de spits, en die zet leek te werken.

Mega Toby versierde diep in de extra tijd met een knal tegen de arm van Stepanenko een strafschop. De Bosuil hield zijn adem in, maar Alderweireld schoof dé kans op 3-3 teleurstellend naast.

De droom was helemaal een nachtmerrie geworden.

(scrol omlaag voor reacties)

Keita: "Het lag vooral aan onszelf"

Mandela Keita stond Tom Boudeweel na afloop zuchtend, maar sereen te woord. "Ik voel alleen maar teleurstelling. We hebben het aan onszelf te wijten, het was niet goed genoeg. Details worden op het niveau van de Champions League gewoon afgestraft. Daar moeten we beter in worden."

"We moesten gewoon de dingen blijven doen die we in de eerste helft deden, maar dat hebben we niet gedaan. We hadden de controle over de wedstrijd. Het lag vooral aan ons", sakkerde de jonge middenvelder. "Voor elke speler is dit een leerproces. Hopelijk kunnen we die foutjes in de volgende wedstrijden vermijden."

"Als je naar onze vorige wedstrijden kijkt, zie je dat we vaak de nul hielden. Dat is normaal gezien ons sterke punt. Vandaag hebben we de concentratie verloren en foutjes gemaakt. Dat overkomt elke ploeg. We moeten eruit leren. We nemen het positieve mee uit de eerste helft. Als we daarop verderbouwen, zal het wel beter gaan."

De penaltymisser van Toby Alderweireld was een enorme domper, ook voor Keita. "Maar iedereen kan een penalty missen. Niemand verwijt hem iets, dat weet hij zelf ook. Hij is een professional en zal daar goed mee omgaan. Ik hoop dat we de volgende penalty wel binnentrappen."

"Op de eerste helft mogen we zeker fier zijn. We zijn die goed gestart en goed geëindigd, maar een match duurt negentig minuten. We moeten zorgen dat we die tweede helft goed analyseren en de foutjes eruit halen."

De derde plaats in de poule is een stuk verder weg na deze nederlaag. "We hoopten niet per se op die derde plaats. We zijn gewoon gekomen om het wedstrijd per wedstrijd te bekijken, om alles te geven en er het beste van te maken. We zullen zien wat er nog komt en we gaan nederig naar de volgende wedstrijd."

Wijndal: "Het was stil in de kleedkamer"

"De eerste helft spelen we goed en waren we de dominante partij", begint Antwerp-winger Owen Wijndal zijn verhaal.

"Na de rust deden we dat niet meer en kregen we 3 goals ongelukkig tegen. Dat hebben we aan onszelf te wijten."

Wijndal zat op de bank toen de aanvoerder de 3-3 kon maken. "We hoopten nog dat Toby de bal erin schoot, maar helaas. Dat nemen we hem niet kwalijk."

"We zijn met z'n allen teleurgesteld. Het was stil in de kleedkamer", getuigt de Nederlander, die de handdoek nog niet zal gooien.

"We zijn nog maar net begonnen in de Champions League. We gaan er vol voor en hopelijk kunnen we de fans de volgende keer wel 3 punten gunnen."