Ga naar de inhoud
Genk raakt niet voorbij Servette.

Tien Servette-spelers prikken de Champions League-droom van Genk stuk na strafschoppen

 wo 2 augustus 2023 21:50
KRC Genk
einde (pen.)
21-24
Servette FC
SER
einde
1-1
GNK
 1. 7' - Rood - Enzo Crivelli
 2. 9' - Verv. Bryan Heynen door Matías Galarza
 3. 13' - Geel - Dereck Kutesa
 4. 29' - Doelpunt strafschop - Mike Trésor (1 - 0)
 5. 37' - Doelpunt - Timothé Cognat (1 - 1)
 6. 41' - Geel - David Douline
 7. 44' - Geel - Chris Bedia
 1. 53' - Doelpunt - Toluwalase Emmanuel Arokodare (2 - 1)
 2. 60' - Verv. Jérémy Frick door Joël Mall
 3. 64' - Doelpunt - Chris Bedia (2 - 2)
 4. 70' - Geel - Mike Trésor
 5. 70' - Verv. Bilal El Khannous door Anouar Ait El Hadj
 6. 70' - Verv. Mike Trésor door Alieu Fadera
 7. 76' - Verv. Alexis Antunes door Jeremy Guillemenot
 8. 76' - Verv. Dereck Kutesa door Boubacar Fofana
 9. 86' - Geel - Yoan Severin
 10. 90' - Verv. Chris Bedia door Hussayn Touati
 11. 90+1' - Geel - Steve Rouiller
 12. 90+1' - Geel - Timothé Cognat
 1. 105' - Geel - Joseph Paintsil
 1. 110' - Geel - Nicolas Vouilloz
 2. 120' - Verv. Nicolas Vouilloz door Ronny Rodelin
UEFA Champions League - speeldag 2 - 02/08/23 - 19:00
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
29'
Mike Trésor
29'
Mike Trésor
1 - 0
37'
Timothé Cognat
1 - 1
Timothé Cognat
37'
53'
Toluwalase Emmanuel Arokodare
53'
Toluwalase Emmanuel Arokodare
2 - 1
64'
Chris Bedia
2 - 2
Chris Bedia
64'

Racing Genk heeft zich niet kunnen plaatsen voor de 3e voorronde van de Champions League. De Belgische vicekampioen speelde bijna een hele wedstrijd, inclusief verlengingen, met een mannetje meer na een vroege rode kaart voor Servette, maar kon de Zwitsers niet afschudden. In de strafschoppenreeks knipten de bezoekers vervolgens het CL-licht uit voor Genk.

Genk - Servette in een notendop:

- Man van de wedstrijd: René Weiler. De trainer van Servette kreeg al vroeg in de wedstrijd met een rode kaart een tegenslag te verduren en kwam in elke helft van de reguliere speeltijd op achterstand. Toch liet de oude bekende van het Belgisch voetbal zijn overgebleven 10 spelers telkens weer overeind veren. Genk beet zijn tanden stuk op het door Weiler samengesmeed Zwitsers blok, dat het onverhoopt uitzong tot in de strafschoppen en daarin foutloos zichzelf beloonde. 


- Sleutelmoment: In de strafschoppenreeks onderscheidde het kaf zich van het koren. Genk maakte te veel fouten met pijnlijke missers van Hrosovsky en Tolu, Servette hield het hoofd koel en prikte de ene na de andere strafschop overtuigend binnen.


- Opvallend: Net zoals vorige week leek Genk af te stevenen op de kwalificaties, dit keer na een vroege rode kaart en een omgezette strafschop. Maar ook nu poetste Servette tot 2 keer toe de Genkse voorsprong weg.

Eerste helft: Genk geeft voorsprong uit handen

Het ideale scenario om aan een match te beginnen? Wel, het openingshalfuur van Racing Genk tegen Servette zal er toch niet ver af gezeten hebben. 

 

De Zwitserse tegenstander moest namelijk al na 2 minuten met een mannetje minder voort, nadat aanvaller Crivelli op de enkel van Bryan Heynen - in tranen afgevoerd - was gaan staan. Op aangeven van de VAR trok de ref terecht rood.

 

Genk leek helemaal vertrokken voor een feestavond toen Trésor op het halfuur het numerieke overwicht verzilverde door een strafschop, die Munoz slim uitlokte, te verzilveren.

 

1-0 en met een mannetje meer... Weinigen die het nog zagen mislopen.

 

Alleen kantelde de sfeer toch onverwacht een beetje voor rust. Na een onnodige overtreding voor de Genkse zestien was het Cognat die op vrijschop voor de 1-1 zorgde. De bal ketste af op het muurtje, doelman Vandevoordt was kansloos.

Tweede helft: Genk geeft voorsprong uit handen

Genk was opnieuw gewaarschuwd en duwde bij het begin van de tweede helft het gaspedaal in. Tolu verstuurde eerst nog enkele waarschuwingen en 

klom dan het hoogst bij een voorzet van Trésor om de 2-1 binnen te knikken.

 

En toch liet de thuisploeg zich opnieuw ringeloren. Een geniale aanval van Servette liet Bedia toe te scoren. Alles opnieuw te herdoen.

 

Vooral Genk begon op dat moment toch nattigheid te voelen. Het had de beste kansen, maar slaagde er niet in om een derde treffer te vinden. Onder meer El Hadj zag kort voor het einde van de reguliere speeltijd een poging van de lijn gekeerd.

 

En ook in de verlengingen viel de bevrijdende goal niet, nadat de reservedoelman van de bezoekers - de nummer 1 moest eerder geblesseerd naar de kant - een handvol reddingen uit zijn mouw schudde.

Strafschoppenserie: Genk geeft het helemaal uit handen

En dus zwoegden beide ploegen zich naar de allesbeslissende strafschoppenserie, die voor de thuisploeg uitdraaide op een nachtmerrie.

 

Hrosovsky zette meteen de negatieve toon door naast te mikken. Ook de inzet van Cuesta was aarzelend, maar ging wel nog binnen. Toen vervolgens ook Tolu onbesuisde over trapte, voelden de Genkse fans de bui al hangen.

 

De bezoekers waren wel foutloos vanaf de stip, Rodelin prikte de Genkse Champions League-droom finaal stuk.

 

De Zwitsers mogen op hun beurt blijven dromen van het kampioenenbal, voor Genk is het vangnet van de Europa League een magere troost. Bovendien wacht daar ook geen cadeau, met de Griekse topclub Olympiakos.

Trésor: "Niemand had dit zien aankomen"

"Niemand had dit zien aankomen", verbeet Mike Trésor zijn ontgoocheling. "Zeker gezien hoe de wedstrijd begon. Zij komen met 10, wij domineren en komen goed op voorsprong en toch geven we het tot 2 keer toe weg."

 

En aan kansen heeft het niet gelegen, dat zag ook de flankspeler: "We hadden er genoeg, niet altijd loepzuivere, maar toch zou je eruit kunnen scoren. Ook vorige week lieten we dat na. Dat zijn werkpunten die we moeten meenemen."

 

"Ook bracht de gelijkmaker ons uit evenwicht. We wilden ons organiseren, maar kregen er nooit de kans toe. Ze bleven hoop koesteren en dat maakte het lastig." 

 

Op naar de Europa League dan maar... "De Champions League was mooi, maar de Europa League is ook Europa, dus focussen we ons de volgende wedstrijden daarop en ook op de kwalificatie."

Vandevoordt: "Zag ze er allemaal in vliegen"

Ook bij Vandevoordt was de teleurstelling groot: "Jammer, meer kan ik er niet over zeggen."

 

Een verklaring? "We brengen goed voetbal. Alleen scoren zij ongelukkig via de muur en het ander doelpunt viel te makkelijk. Toch moet je met 11 tegen 10 meer kunnen doen."

 

"We hebben veel kansen gehad, maar ze vlogen niet binnen. Op een bepaald moment tikten we ook te veel rond, we geraakten er echt niet meer door."

 

"En in de strafschoppen zag ik ze allemaal boven mijn hoofd binnenvliegen. Jammer, dat ik daar mijn ploeg niet meer heb kunnen helpen."

Fase per fase
21:57
21:55
shootouts
Ronny Rodelin
Servette FC
21:55
shootouts
Yoan Severin
Servette FC
21:55
21:55
21:50
Wat een enorme teleurstelling van een lange, zenuwslopende wedstrijd waarin Genk het heeft nagelaten om zichzelf te belonen. Wat een harde conclusie!
Peter Vandenbempt op Radio 1
21:49
Rodelin schiet Servette naar Glasgow!

Rodelin kroont zich tot matchwinnaar. Hij stuurt Vandevoordt de verkeerde kant uit en plaats zijn strafschop netjes binnen. 

Genk laat het helemaal liggen!

21:49
Als die erin gaat, spat de Champions League-droom van Genk uit elkaar. Mensen verlaten al het stadion...
Peter Vandenbempt op Radio 1
21:48
Tolu erover!

Ai, ai. Het gaat helemaal de verkeerde kant uit met deze penaltyreeks voor Genk. Tolu knalt er los over! 

21:48
Foutloos Servette

Ook de volgende van Servette gaat er vlot in! De Zwitsers maken geen fouten.

21:46
Cuesta rakelings!

Wat scheelt het! Cuesta met de trippelpassjes, zijn schotje is pover. Mall raakt de bal met de vingers en toch rolt hij nog binnen!

21:46
0-2 Servette

Geen risico voor Guillemenot. Hij trapt rechtdoor en in doel! 

21:46
Hrosovsky mist!

Hrosovsky plaatst zijn schot iets te veel naar links, zijn bal rolt naast doel... 

21:46
shootouts
Hussayn Touati
Servette FC
21:44
0-1 Servette!

Beter kun je een strafschop niet nemen! Het jonge talent Touati trapt de bal hoog in het dak van het doel. 

21:44

De laatste 3 strafschoppenreeksen van Genk in de Croky Cup vielen tegen. Telkens lag Genk er toen uit. Wat kan het nu?