Het ene seizoen is het andere niet: ex-halvefinalist Ajax overleeft groepsfase niet

  einde
  01
  1. 24' - Doelpunt - Rodrigo (0 - 1)
  2. 10' - Geel - Edson Álvarez
  1. 90+5' - Verv. Ferrán Torres door Eliaquim Mangala
  2. 90+4' - Geel - Dušan Tadic
  3. 90+3' - Rood - Gabriel Paulista
  4. 89' - Verv. Nicolás Tagliafico door Siem de Jong
  5. 86' - Geel - Manu Vallejo
  6. 83' - Geel - Donny van de Beek
  7. 81' - Geel - Daniel Parejo
  8. 81' - Geel - Andre Onana
  9. 79' - Geel - Nicolás Tagliafico
  10. 79' - Geel - Jaume Domenech
  11. 70' - Verv. Noa Lang door Klaas-Jan Huntelaar
  12. 54' - Verv. Kevin Gameiro door Manu Vallejo
  24' Rodrigo0 - 1

  Ajax, de revelatie van het vorige Champions League-seizoen, heeft de groepsfase dit jaar niet overleefd. De Amsterdammers werden op de slotspeeldag in eigen huis koud gepakt door Valencia.

  Ajax-Valencia in een notendop

  • Sleutelmoment: Dat het ene CL-seizoen het andere niet is, maakte Ziyech duidelijk halverwege de 2e helft. De helden van vorig seizoen - Tadic, Van de Beek en Ziyech - knutselden een fraaie aanval in elkaar, maar die laatste miste onbegrijpelijk. Dat soort ballen ging er vorig jaar wel in.

   

   

  • Man van de Match: Mouctar Diakhaby is niet de grootste naam in het internationale voetbal, maar de 22-jarige Franse verdediger was een rots in de branding in de ijzersterke verdediging van Valencia. Positioneel op geen foutje te betrappen, bikkelhard in de duels en heersend in de lucht.

   

   

  • Opvallend: Het is 7 jaar geleden dat Valencia nog eens de groepsfase van de Champions League kon overleven. In het seizoen 2012-2013 kon het zich plaatsen in een groep met Bayern, BATE en Rijsel. Daarna verloor het tegen PSG.

  Rodrigo geeft Amsterdams optimisme een knauw

  Bijna niemand in de Johan Cruijff ArenA twijfelde er voor de match aan dat Ajax het Valenciaanse varkentje wel eens zou wassen, ook al ontbraken met Promes en Neres twee sleutelspelers.

   

  Maar het moeizame spel in de beginfase deed niet het beste vermoeden en de twijfels namen nog wat meer toe toen Rodrigo de 0-1 kon aanteken, met dank aan de slapende Veltman die het buitenspel ophief.

   

  Kort voor de rust kon Van de Beek eindelijk eens infiltreren en met een acrobatische volley Domenech te grazen nemen. Die werd op de doellijn nog gered door een verdediger. Toch had het ook nog 0-2 kunnen zijn bij de rust, want opnieuw Rodrigo dwong Onana tot een goeie beenveeg.

  Weinig voetbal, veel opstootjes na de rust

  "Everything's gonna be alright", zongen de Ajax-fans op de tonen van Bob Marley bij het begin van de 2e helft. Zij wisten toen nog niet dat er in die 2e helft meer relletjes en opstootjes zouden zijn dan (goed) voetbal.

   

  Ajax liet zich meeslepen in het afbraakvoetbal van de uitgekookte Spanjaarden. Het regende wel kaarten (in de extra tijd ook een rode voor Paulista), maar zeker geen kansen.

   

  Als stofzuigers veegden Diakhaby en Paulista het gevaar op in hun strafschopgebied en als er toch eens iets tussendoor glipte, was er nog altijd de uitstekende Domenech. Bij de grootste kans voor Ajax hoefde de Spaanse doelman zelfs niet eens in te grijpen. Ziyech kon niet geloven dat hij na voorbereidend werk van Tadic en Van de Beek niet kon afwerken.

   

  Met het nodige tijdrekken en theater overleefde Valencia uiteindelijk ook met zijn tienen de extra tijd. Het gaat zowaar als groepswinnaar naar de 1/8e finales, samen met Chelsea. De jongens van Frank Lampard wonnen in de andere match in groep H hun slotduel tegen Rijsel.

  >> Reacties na Ajax-Valencia: "Naar de Europa League? Ja, wrijf het maar in. Dit is kut!"

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 97 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 96. EINDE: Valencia schakelt Ajax uit. Iets vroeger dan verwacht fluit Turpin af. Niet Ajax maar Valencia mag naar de 1/8e finales. Een bittere ontgoocheling voor de Amsterdammers.
  3. tweede helft, minuut 96. Na veel vijven en zessen mag Ziyech zijn hoekschop trappen. Onana is meegekomen, maar de corner van Ziyech is van matige makelij.
  4. tweede helft, minuut 95. Met Mangala komt er nog een oude bekende het veld op. Mangala is zo enthousiast dat hij al in zijn eigen strafschopgebied staat voor Torres van het veld is.
  5. tweede helft, minuut 95. Vervanging bij Valencia CF, Eliaquim Mangala erin, Ferrán Torres eruit
  6. Gele kaart voor Dušan Tadic van Ajax tijdens tweede helft, minuut 94
  7. Rode kaart voor Gabriel Paulista van Valencia CF tijdens tweede helft, minuut 93
  8. tweede helft, minuut 93. Rood voor Paulista. Het kon niet uitblijven en bij een zoveelste relletje laat Gabriel Paulista zich vangen. Tadic fokt hem op en de Braziliaan hapt toe door te reageren. Tadic zelf krijgt ook nog geel.
  9. tweede helft, minuut 92. Domenech > Ziyech. Wass laat een hoge voorzet over zijn hoofd waaien, maar hij vergeet dat Ziyech daar nog loopt. Die haalt uit met zijn linker, opnieuw ligt Domenech in de weg.
  10. tweede helft, minuut 91. 5 minuten extra tijd. Er komen nog 5 minuten bij. We spelen dus tot de 95e minuut. De 95e minuut, Ajax. Komt het bekend voor?
  11. tweede helft, minuut 90. Prangend moment. Een misverstand tussen Wass en Domenech zorgt ervoor dat de bal bijna zomaar in zijn doel rolt. De doelman is even het noorden kwijt, maar in 2e instantie pakt hij nog uit met een verbluffende save.
  12. tweede helft, minuut 89. Laatste Ajax-wissel. Met Siem de Jong voor Tagliafico gooit Ten Hag zijn laatste troef op tafel. Nog wat meer aanvallende kracht vooraan.
  13. tweede helft, minuut 89. Vervanging bij Ajax, Siem de Jong erin, Nicolás Tagliafico eruit
  14. tweede helft, minuut 89. In de tribunes houdt Quincy Promes het al voor bekeken. Die aanvaller heeft Ajax vandaag gemist, want Lang en ook Huntelaar wogen toch iets te licht.
  15. Gele kaart voor Manu Vallejo van Valencia CF tijdens tweede helft, minuut 86
  16. tweede helft, minuut 85. Toch nog hulp van Rijsel? Op Stamford Bridge heeft Rémy (ex-Chelsea) er 2-1 van gemaakt. Een 2e Franse treffer zou Ajax alsnog in de 1/8e finales brengen.
  17. tweede helft, minuut 85. De Ajax-spelers zijn helemaal opgenaaid. Ook Van de Beek laat zich in al zijn ijver op een fout betrappen, die hem geel oplevert.
  18. Gele kaart voor Donny van de Beek van Ajax tijdens tweede helft, minuut 83
  19. tweede helft, minuut 82. Er moest ook nog een vrijschop genomen worden. Parejo kan makkelijk voorbij de muur trappen, maar daar staat Onana al te wachten. Als een magneet verdwijnt de bal in zijn grijpers.
  20. tweede helft, minuut 81. Tik tak, tik tak, tik tak. Turpin geeft ook geel aan Onana en Parejo voor hun aandeel in het relletje na de overtreding. Intussen tikt de klok ongenadig door. De ervaren spelers van Valencia spelen het spelletje perfect. Ajax laat zich in de luren leggen.