• home
 • video
 • pas verschenen

  Ajax overklast Standard, dat mag herkansen in de Europa League

  einde
  30
  heenwedstrijd 2 - 2
  1. 35' - Doelpunt - Matthijs de Ligt (2 - 0)
  2. 31' - Doelpunt - Klaas-Jan Huntelaar (1 - 0)
  1. 90+1' - Verv. Hakim Ziyech door Zakaria Labyad
  2. 83' - Verv. David Neres door Donny van de Beek
  3. 79' - Verv. Renaud Emond door Orlando Sá
  4. 77' - Geel - Paul José Mpoku
  5. 77' - Verv. Noussair Mazraoui door Rasmus Kristensen
  6. 67' - Verv. Luis Pedro Cavanda door Sébastien Pocognoli
  7. 55' - Verv. Samuel Bastien door Gojko Cimirot
  8. 47' - Doelpunt - David Neres (3 - 0)
  31'Klaas-Jan Huntelaar1 - 0
  35'Matthijs de Ligt2 - 0
  47'David Neres3 - 0

  Standard heeft voetballes gekregen van Ajax, dat de Luikenaars met 3-0 naar huis stuurde. Standard had na de 2-2 uit de heenmatch nochtans hoop op een stunt, maar het zal nu zijn Europese weg moeten voortzetten in de poules van de Europa League.

  Ajax - Standard in een notendop:

  • Sleutelmoment: De Standard-supporters die bij de start van de 2e helft nog droomden van een comeback zoals in de heenwedstrijd, mochten die hoop al snel opbergen. De eerste aanval na de rust leidde meteen tot de 3-0 van Neres.
  • Man van de match: Een oorverdovende applausvervanging van het altijd kritische Ajax-publiek krijgen, dan moet je wel iets goeds gedaan hebben. De eer viel te beurt aan Hakim Ziyech, die opnieuw een lust voor het oog was en een dijk van een wedstrijd speelde.
  • Opvallend: Voor Standard is het nu al de 4e keer dat het na een 2-2-gelijkspel in een Europese heenwedstrijd uiteindelijk uitgeschakeld wordt. Eerder liep het zo ook al fout tegen Auxerre (’92), Steaua Boekarest (’06) en Hannover 96 (’12). 

  Ajax prikt Luikse CL-droom meteen stuk

  We zullen dat varkentje wel even wassen, dachten ze bij Ajax. Opgezweept door de zinderende sfeer in de Johan Cruijff ArenA vlogen de Ajacieden er meteen stevig in. Dat leverde na amper 8 minuten al een eerste grote kans op. Huntelaar besloot nipt naast op aangeven van Ziyech.

   

  Standard raakte niet onder de druk uit en verdedigde op lemen benen, maar Ajax kon z’n overwicht aanvankelijk niet vertalen in een voorsprong. De Ligt was er het dichtst bij, zijn kopbal ging nipt naast. Standard kon daar slechts één schuchter schot van Bastien tegenover stellen.

   

  Op het halfuur mondde het éénrichtingsverkeer dan toch uit in een Amsterdamse goal. Huntelaar opende net als in de heenwedstrijd de score, met een intikker op een voorzet van Tagliafico. Randje buitenspel, maar wel oververdiend voor de thuisploeg. Amper 5 minuten later deed De Ligt het licht helemaal uit bij Standard. Zijn kopbal verdween via de onfortuinlijke Emond in doel: 2-0.

   

  De Amsterdamse doelpuntenhonger was daarmee nog niet gestild. Neres kwam akelig dicht bij de 3-0, maar zijn schot strandde nog op de paal. Ziyech botste dan weer op Ochoa en Huntelaar besloot nog nipt voorlangs. 

  Standard ontsnapt aan zwaardere afstraffing

  Standard had een klein mirakel nodig in de tweede helft, maar Ajax smoorde het laatste greintje hoop meteen in de kiem. Bij de eerste Amsterdamse aanval was het al raak. Tadic deed de Standard-defensie duizelen en schotelde Neres de 3-0 voor.

   

  Klus geklaard voor de Ajacieden en dus namen de Amsterdammers wat gas terug. Standard kon zo eindelijk ook eens wat laten zien en kwam op het uur zelfs dicht bij de 3-1. Een schot van Mpoku spatte uiteen op de paal, Emond besloot niet veel later nipt naast.

   

  In de slotfase besloot Ajax het thuispubliek toch nog wat te verwennen. Huntelaar maakte er ei zo na 4-0 van, Ochoa hield de spits met een knappe redding van z’n tweede treffer. De Mexicaanse doelman voorkwam ook nadien erger voor  Standard met knappe reflexen op schoten van Tadic en Van de Beek. Carcela zorgde bijna nog voor een pleister op de wonde, zijn poging strandde op de lat.

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 94. Einde. Standard woog te licht voor een dominant Ajax en mag de CL-droom opbergen na een 3-0-nederlaag. De groepsfase van de Europa League is het vangnet.
  2. tweede helft, minuut 92. Carcela treft de lat. Standard komt nog dicht bij een eerreddend doelpunt, maar de bezoekers hebben het geluk niet aan hun zijde. Carcela plant de bal na een knappe dribbel tegen de lat.
  3. tweede helft, minuut 91. Vervanging bij Ajax, Zakaria Labyad erin, Hakim Ziyech eruit
  4. tweede helft, minuut 90. Applausvervanging voor Ziyech, hij liet vandaag opnieuw heel wat fraais zien en dat weten de Ajax-supporters duidelijk te appreciëren. Labyad is zijn vervanger.
  5. tweede helft, minuut 83. Vervanging bij Ajax, Donny van de Beek erin, David Neres eruit
  6. tweede helft, minuut 82. Ochoa tot twee keer toe alert. Ajax wil er graag nog eentje bijdoen. Van de Beek mist z'n entree niet met een prima pass op Tadic. Die dwingt Ochoa opnieuw tot een redding. Op de daaropvolgende hoekschop haalt Van de Beek zelf uit, opnieuw staat Ochoa pal.
  7. tweede helft, minuut 81. Mpoku kapt zich vrij op de rand van de zestien en haalt uit met een lage knal. Geen probleem voor Onana. .
  8. tweede helft, minuut 80. Ochoa voorkomt erger. Ochoa voorkomt een vierde Amsterdamse goal. Huntelaar duikt plots gevaarlijk voor hem op, maar de doelman houdt de spits met een knappe redding van een tweede treffer.
  9. tweede helft, minuut 79. Neres kan zich nog eens doorzetten op links en plant z'n schot in het zijnet. Luyindama gaf de knal nog een tikje mee, maar Neres krijgt z'n hoekschop vreemd genoeg niet.
  10. tweede helft, minuut 79. Vervanging bij Standard, Orlando Sá erin, Renaud Emond eruit