57'
Denis Dragus
57'
3 - 0

Roemenië heeft de toon gezet in groep E. In zijn eerste wedstrijd op het EK in Duitsland was het een opvallend wankel Oekraïne de baas. Stanciu, die een verleden heeft in Anderlecht, opende de score met een heerlijke knal. Courtois-doublure Loenin zag er dan weer niet goed uit bij de 2-0, waarna meteen een derde tik volgde. Zo starten de Roemenen de debatten met een duidelijke zege.

13 video's
Roemenië - Oekraïne in een notendop
  1. Man(nen) van de match
    In het collectief van Roemenië is het moeilijk om één man aan te duiden. Radu Dragusin was een patron achterin, terwijl kapitein Nicolae Stanciu uitblonk met zijn goal. Flankspeler Dennis Man was ook belangrijk met zijn twee assists.
  2. Sleutelmoment
    Een pover Oekraïne mag de zege helemaal vergeten wanneer Marin en Dragus de voorsprong uitdiepen voor het uur. Daarna had Roemenië de match helemaal in handen.
  3. Opvallend
    De 3 doelpuntenmakers hebben een verleden in de Jupiler Pro League. Nicolae Stanciu floreerde bij Anderlecht, Razvan Marin en Denis Dragus speelden bij Standard. In de wedstrijdselecties zaten nog 6 spelers die passeerden in de Belgische competitie.
  4. Statistiek
    Voor Roemenië is het na 17 partijen nog maar de 2e zege ooit op een Europees kampioenschap. De vorige was op het EK in 2000 (3-2 tegen Engeland).

Matig eerste halfuur

Groep E, de poule van de Rode Duivels, werd op gang getrapt door Oekraïne en Roemenië. Met mannen als Moedryk, Zinchenko en Dovbyk aan de aftrap was Oekraïne favoriet.

Daar was op het veld wel weinig van te merken. Oekraïne vond het gaspedaal niet en zo stond het na 20 minuten zonder kansen nog 0-0.

Halfweg de eerste helft pakte Roemenië wel stilaan het momentum. En dat resulteerde ook in een verrassend doelpunt.

Na slecht uitvoetballen achterin gaf doelman Loenin de bal weg aan Dennis Man. Hij was de aangever voor Nicolae Stanciu,

De ex-speler van Anderlecht maakte een geweldige goal. Zijn afstandsschot verdween in de bovenhoek, buiten bereik van Loenin.

Foutje Loenin

In de rest van de eerste helft was er iets meer dreiging, maar dan vooral van de Roemenen. Flankspeler Man trapte een bal niet ver naast en Stanciu krulde een hoekschop op de lat.

Oekraïne probeerde wel, maar er zat weinig pit in de aanvallen. Spits Dovbyk zat in de klem van centrale verdedigers Dragusin en Burca.

De tweede helft bracht zeker geen beterschap voor Oekraïne, integendeel. Na 8 minuten voetballen sinds de pauze werd het 2-0.

Opnieuw was een ex-speler uit de Jupiler Pro League trefzeker. Razvan Marin (ex-Standard) scoorde met een laag afstandsschot. Doelman Loenin dook klungelig over de bal.

Roemenië houdt makkelijk vol

De keeper van Real Madrid kon vertrouwen tanken met een save in de korte hoek, maar voor het uur moest hij zich voor een derde keer omdraaien.

Stanciu nam snel een hoekschop waarna Man zijn tweede assist gaf, deze keer voor Denis Dragus (ex-Standard). Vlak voor doel kon hij haast niet missen.

De 3-0 was de doodsteek voor Oekraïne. Pas in de 77e minuut had het een eerste schot op doel. De Roemeense doelman Nita had weinig moeite met een afstandsschot van Soedakov.

Veel gebeurde er niet meer. Oekraïne probeerde nog de eer te redden, maar het bleef 3-0 in München.

Zo staat Roemenië (voorlopig) verrassend aan de leiding in groep E. Straks spelen de Rode Duivels en Slovakije nog in de poule.

16:54

EINDE: Roemenië stunt tegen Oekraïne

De eerste verrassing van het EK is een feit. Roemenië wint met stevige cijfers tegen Oekraïne. Met Nicolae Stanciu, Razvan Marin en Denis Dragus hebben de drie doelpuntenmakers een link met de Jupiler Pro League. Oekraïne was onmondig en kon lange tijd weinig creëren.

90+3'

Bijna 3-1

Ook Roman Jaremtsjoek wil zich nog tonen. Uit de draai lobt hij de bal meteen over Nita, maar het leer valt op de bovenkant van de lat.

90+2'

Uit de draai lobt Jaremtsjoek op de bovenkant van de lat

90+1'

90'

Sinds de 3-0 is Oekraïne de betere ploeg. Opnieuw komt het dicht bij een eerredder. Op een hoekschop kopt invaller Puscas de bal bijna in eigen doel.

87'

Applauswissel Stanciu

De man van de geweldige openingsgoal krijgt een staande ovatie van de Roemeense fans. Hij wordt vervangen door Bogdan Racovitan.

87'

Het einde van de match is in zicht en dat zal ook voor Oekraïne welgekomen zijn. Het zal een pak beter moeten spelen om wel iets te rapen tegen Slovakije en België.

86'

Trap van Moedryk gaat net over de kooi van Nita

85'

Poging Moedryk

Af en toe creëert Oekraïne wel een kansje. Deze keer probeert Moedryk te scoren, maar zijn schot vanuit een scherpe hoek gaat net over de kooi van Nita.

83'

Roeslan Malinovsky, voormalig speler van Racing Genk, mag nog een kleine tien minuten meevoetballen. De wedstrijden keren wordt aartsmoeilijk, zo niet onmogelijk.

80'

Marin in het boekje

De maker van de 2-0 gaat met zijn arm iets te fel in het duel en krijgt geel. Bij de vrije trap gaat de bal via een paar Roemenen zowaar bijna in doel, maar Nita klemt de bal.

79'
Roemenië
78'

Eindelijk een schot op doel van Oekraïne

77'

Afstandsschot Soedakov

Eindelijk een schot op doel van Oekraïne. Met een simpele zweefsprong houdt Nita zijn netten schoon. Hij liet de bal wel nog even uit zijn handen glippen.

76'

Dragus naar de kant

Edi Iordanescu voert zijn 3e en 4e wissel uit. Onder meer Dragus gaat naar de kant. Hij was belangrijk bij de 2-0 en maakte het derde doelpunt van de namiddag.