" "
Breel Embolo legt wedstrijd in definitieve plooi: Zwitserland verslaat Hongarije met 1-3!

Zwitserland bibbert in tweede helft, maar boekt wel belangrijke zege tegen Hongarije

za 15 juni 2024 16:54
  1. 5' - Geel - Silvan Widmer
  2. 12' - Doelpunt - Kwadwo Duah (0 - 1)
  3. 45' - Doelpunt - Michel Aebischer (0 - 2)
  1. 59' - Geel - Remo Freuler
  2. 66' - Doelpunt - Barnabás Varga (1 - 2)
  11. 87' - Geel - Bendegúz Bolla
  12. 90+3' - Doelpunt - Breel Embolo (1 - 3)
12'
Kwadwo Duah
0 - 1
Kwadwo Duah
12'
45'
Michel Aebischer
0 - 2
45'
66'
Barnabás Varga
66'
1 - 2
90+3'
Breel Embolo
1 - 3
90+3'

Oef! Met meer moeite dan gedacht, maar Zwitserland heeft een belangrijke zege geboekt tegen Hongarije in groep A. Aan de rust leek er geen vuiltje aan de lucht, maar Varga maakte er nog een spannend slot van. Uiteindelijk besliste Embolo de partij met een fraaie lob. Zo staat Zwitserland samen met Duitsland aan kop in hun groep.

Hongarije - Zwitserland
12 video's
Hongarije - Zwitserland in een notendop:
  1. Sleutelmoment
    Na de aansluitingstreffer van Varga blijft het een nerveus gedoe bij de Zwitsers. Pas in de extra tijd komt de verlossing wanneer Embolo zijn sterke invalbeurt bekroont na mistasten in de Hongaarse defensie.
  2. Man van de match
    Michel Aebischer was dé uitblinker in de eerste helft met een assist en een goal, maar over de hele wedstrijd gezien steekt Granit Xhaka er bovenuit. Hij was de drijvende kracht bij Zwitserland op het middenveld en lag vaak aan de basis van dreigende acties.
  3. Opvallend
    In de laatste 15 wedstrijden heeft Zwitserland maar één keer verloren. In november vorig jaar tijdens de EK-kwalificatie gingen de Zwitsers onderuit tegen Roemenië, zaterdag de tegenstander in de tweede groepswedstrijd van de Rode Duivels.

Zwitserland heeft geen kind aan zwak Hongarije

Met een spits aan een EK beginnen die amper 11 dagen geleden zijn debuut voor de nationale ploeg maakte. Het was een opvallende keuze van Murat Yakin, maar de Zwitserse bondscoah haalde zijn gelijk. Na amper 12 minuten bracht Duah Zwitserland al op voorsprong met zijn eerste treffer voor La Nati.

De spits liep perfect in op een schitterende doorsteekpass van Aebischer en maakte het koelbloedig af. De treffer werd eerst nog onterecht afgekeurd voor buitenspel, maar de VAR zette dat snel recht.

Hongarije kwam bijzonder bleek voor de dag. Geen Hongaar die eraan dacht om druk te zetten, Zwitserland deed wat het wou. Na geklungel bij Hongarije kreeg Vargas de 0-2 op een schoteltje aangeboden, maar hij besloot op Gulacsi.

Kort voor de rust kwam die tweede Zwitserse treffer er toch. Na een assist pikte Aebischer ook een goal mee. Van net buiten de zestien mikte hij de bal in de verste hoek, buiten het bereik van Gulacsi. Net als voor Duah ook voor hem zijn eerste interlandgoal.

" "
Aebischer viert met zijn teamgenoten.

Varga bezorgt Zwitserland lastige tweede helft

Weinig beterschap bij de Hongaren na de rust. De Zwitsers gingen gewoon door op hun elan. Gulacsi moest meteen aan de bak op schoten van Duah en Vargas. Misschien ging het té makkelijk voor de Zwitsers, want gaandeweg raakten ze de controle wel kwijt en Hongarije knokte zich in de match.

Op het uur ontsnapte Zwitserland toen Varga een grote kans op de aansluitingstreffer liet liggen, maar het bleek slechts uitstel. Enkele minuten later was het op aangeven van Szoboszlai wél raak. Varga legde uitgerekend uitblinker Aebischer in de luren en kopte van dichtbij binnen.

Hongarije was plots onherkenbaar tegenover de slappe ploeg vóór de rust. Toch bleven de kansen voor Zwitserland. Een afgeweken schot van Ndoye ging nipt over, een kopbal van Schär nipt naast en op een corner had Gulacsi handen en voeten nodig om een goal te voorkomen.

Zo bleef het tot in de extra tijd spannend, maar Hongarije deed zichzelf uiteindelijk de das om. Een verre uittrap van Sommer werd bijzonder slecht verwerkt en na een knappe borstcontrole tikte invaller Embolo de derde Zwitserse goal over Gulacsi in doel.

Zwitserland komt op de tweede plek in Groep A, met evenveel punten als Duitsland. Schotland en Hongarije staan meteen onder druk op de volgende speeldag.

" "
Zwisterland opent EK goed en komt met Duitsland aan de leiding van groep A.

Rossi: "Onze eerste helft was een nachtmerrie"

• Marco Rossi (bondscoach Hongarije): "We zijn niet goed aan de wedstrijd begonnen. De eerste helft was bijna een nachtmerrie. Het plan werd niet uitgevoerd, we leden veel balverlies en verloren de duels. In de tweede helft speelden we veel beter. We hadden ook een tweede keer kunnen scoren. Maar ook in de tweede helft hebben we te veel fouten gemaakt. Op dit niveau kan je dan geen goed resultaat halen. Het zal niet makkelijk worden om het recht te trekken, want in de volgende wedstrijd treffen we met Duitsland een nog sterkere ploeg dan Zwitserland."

• Murat Yakin (bondscoach Zwitserland): "We hebben een goede wedstrijd gespeeld. Het is belangrijk om met een overwinning aan het toernooi te beginnen. Ik moet mijn spelers feliciteren. Onze tweede helft was niet zo goed, we hadden problemen met de aanvallende spelers bij Hongarije. Na de aansluitingstreffer zijn we wel op zoek blijven gaan naar die derde goal. Het is een verdiende overwinning."

90+8' tweede helft
90+6'

Zwitserland begint met een moeizame overwinning aan het EK. Hongarije knokte zich na een bijzonder slappe eerste helft terug in de wedstrijd. Varga bracht de spanning helemaal terug en Zwitserland kreeg het nog knap lastig. Embolo verloste de Zwitsers in de slotfase met de bevrijdende 1-3.

90+3'

3-1! Embolo verliest zijn beenverband maar bezorgt Zwitserland de 3 punten

90+3'

Embolo beslist de wedstrijd!

Embolo legt de wedstrijd in een definitieve plooi. Bij Hongarije gaan ze achteraan de mist in op een verre uittrap van Sommer. Embolo pakt het cadeau gretig aan, na een knappe borstcontrole tikt hij de bal over Gulacsi in doel. Onderweg verliest de invaller een beenverband, maar dat deert hem niet.

90+2'

Rieder vergeet de wedstrijd dood te maken

90+1'

Rieder speelt het niet goed uit

Bijna was de wedstrijd beslist. Embolo, uitstekend ingevallen, geeft de bal goed mee aan Rieder. Die omspeelt Gulacsi, maar wijkt te ver uit. Weg kans.

90+1'

89'

Gulacsi voorkomt de 1-3

Zwitserland is plots nog eens razend gevaarlijk met een hoekschop van Rieder. Xhaka kan koppen aan de eerste paal, Gulacsi houdt de bal met handen en voeten uit zijn doel.

89'

Gulacsi houdt de spanning in de wedstrijd met prima reflex!

87'
87'

Nervositeit bij Zwitsers

Fiola haalt Amdouni onderuit en loopt zo tegen een gele kaart aan. Scheidsrechter Vincic gaat ook even naar de Zwitserse bank om Murat Yakin de les te spellen. De bondscoach krijgt ook geel. De nervositeit neemt duidelijk toe bij de Zwitsers.

86'
86'
85'

Dubbele wissel

Ndoye gaat er bij zitten en dus spelen ze bij Zwitserland de bal over de zijlijn. Ndoye wordt meteen naar de kant gehaald en ook Freuler mag gaan rusten. In hun plaatsen komen Sierro en Rieder.

83'

Wordt het toch nog spannend voor de Zwitsers? Hongarije blijft nadrukkelijk op zoek gaan naar de gelijkmaker.

81'

Hongarije is onherkenbaar. Die elf van de eerste helft moeten gewoon andere pionnetjes geweest zijn. Het is nu pompen voor Zwitserland.