Engeland zonder tegengoal (maar ook zonder veel glans) naar groepswinst

  Engeland heeft op spaarmodus Tsjechië verslagen met 1-0. Hierdoor pakt het de groepswinst in poule D. Tsjechië tuimelt door de winst van Kroatië in de andere match in de groep naar de 3e plaats.

  Tsjechië - Engeland in een notendop:

  • Sleutelmoment: Dat had na 2 minuten al kunnen vallen, maar Sterlings lobje trof de paal. Zo'n 10 minuten later opende hij de score wel, zowaar met een kopbal.

  • Man van de match: Jack Grealish kreeg dankzij de quarantaine van Mason Mount zijn eerste basisplaats op dit tornooi. De middenvelder van Aston Villa dikte zijn YouTube-compilatie van knappe acties nog wat aan en leverde ook een knappe assist af.

  • Opvallend: De laatste keer dat Engeland de groepsfase van een groot tornooi overleefde zonder tegendoelpunten, is al geleden van 1966. Op dat WK speelde het ook zijn 3 groepsduels op Wembley en... werd het wereldkampioen. Een voorbode voor wat nog komen gaat?

  Samenvatting van Tsjechië - Engeland (0-1)

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Storm Sterling slaat al snel toe in Wembley

  Engeland en Tsjechië telden elk 4 punten en dus mochten ze onderling uitmaken wie groepswinnaar zou worden. Engeland deed dat zonder Mount na een risicocontact en Foden, maar wel met Grealish en de terugkerende Maguire in de basis. De Tsjechen rekenden op de doelpunten van Patrik Schick, die 3 keer scoorde in de eerste 2 duels.

   

  In eigen huis liet Engeland er geen gras over groeien, met Raheem Sterling op kop. Na enkele minuten zag Sterling zijn lobje tegen de paal eindigen, maar niet veel later stond hij aan de tweede paal op de goeie plek om de 0-1 in doel te koppen.

   

  Daarna was het aan de doelmannen op zich te onderscheiden. Vaclik had een erg stevige hand nodig om het schot van Kane af te weren. Aan de overkant pakte collega Pickford uit met een zweefduik om de pegel van Holes in hoekschop te duwen.

   

  De Tsjechen bleven met enige voorzichtigheid zoeken naar de gelijkmaker, maar Soucek kende niet zijn meest efficiënte aanval. Eerste kreeg hij de bal niet door een bos van Engelse benen gegidst en even later kreeg hij een rebound niet tussen de palen gemikt. Doelman Pickford stond in elk geval aan de grond genageld.

  Sterling kopt voorzet van Grealish in doel

  De tweede helft is de stilte na de storm

  Zo onderhoudend de eerste helft was, zo slaapverwekkend was de tweede. Engeland had wel de luxe om Rashford, Bellingham en Sancho tussen de lijnen te brengen. In theorie invallers om van te watertanden, maar op het veld konden ook zij de match geen nieuw leven inblazen.

   

  Van 10 doelpogingen voor de rust ging het naar 2 na de pauze. Daarvoor was het zelfs wachten tot in de laatste 10 minuten. Die schoten van Pekhart en Kral waren eerder wanhoopspogingen dan uitgespeelde kansen en dus was het lang aftellen naar het laatste fluitsignaal.

   

  Dat zal Engeland worst wezen, want het stoot als groepswinnaar door naar de 1/8e finales. Daarin mag het opnieuw in Wembley spelen. Door de zege van de Kroaten in Schotland tuimelt Tsjechië zelfs nog van 1 naar 3, maar zij wisten op voorhand al dat ze zelfs dan als een van de beste derdes zouden doorstoten. 

  Frommelgoal van Henderson afgekeurd