Perisic.
Perisic voorkomt een nederlaag voor Kroatië dankzij een rake knal in de verste hoek.

1. 35' - Geel - Dejan Lovren
  2. 37' - Doelpunt strafschop - Patrik Schick (0 - 1)
  1. 47' - Doelpunt - Ivan Perišic (1 - 1)
Europees Kampioenschap - speeldag 2 - 18/06/21 - 18:00
37'
Patrik Schick
0 - 1
37'
47'
Ivan Perišic
47'
1 - 1

Vice-wereldkampioen Kroatië blijft wachten op een eerste EK-zege. Tegen Tsjechië kwam het op achterstand na een strafschopgoal van - alweer - Patrik Schick. Kort na rust bracht Ivan Perisic de bordjes op gelijke hoogte met een heerlijke knal. Een winnende treffer kwam er evenwel niet.

Kroatië - Tsjechië in een notendop:

• Sleutelmoment: Bruno Petkovic krijgt in de slotfase nog een uitstekende kans om Kroatië op de valreep de volle buit te schenken. Op aangeven van Perisic kan hij van dichtbij in de draai uithalen, maar hij raakt de bal niet goed en zijn schot gaat via Kalas naast.

• Man van de match: Ivan Perisic verzoop in de eerste helft mee met zijn ploegmaats in de ellende, maar liet in de tweede helft flitsen van zijn klasse zien. Hij bracht de Kroaten met een knappe solo langszij en had met iets meer efficiëntie van zijn ploegmaats ook 2 assists op zijn naam gehad.

• Opvallend: Een wereldgoal zat er vandaag niet in voor Patrik Schick, maar de Tsjech pikte wel weer zijn goaltje mee. Hij zit nu aan 3 stuks is daarmee voorlopig alleen topschutter op dit EK. Enkel Milan Baros deed beter voor Tsjechië op een groot toernooi. In 2004 scoorde die 5 keer op het EK.

Schick doet het opnieuw voor Tsjechië

Het was D-day voor Kroatië na de nederlaag in de openingsmatch tegen Engeland, maar ook tegen Tsjechië sloeg de vicewereldkampioen aanvankelijk een belabberd figuur. Veel meer vuur bij de Tsjechen, die de wedstrijd meteen in handen namen.

Schick, tegen Schotland nog auteur van een wereldgoal, liet na 20 minuten een prima kans liggen om de score te openen. Kroatië kwam er amper aan te pas tot doelman Vaclik bijna een handje toestak. Hij trapte de bal pardoes tegen Rebic aan, maar de bal landde gelukkig voor de doelman naast.

Even later kregen de Kroaten de bal wel tussen de palen, maar Vaclik was toch niet echt onder de indruk van het schot van Perisic. De Tsjechen bleven baas, de lusteloze Kroaten holden achter een ongrijpbare bal aan.

Tien minuten voor de rust maakte Lovren zich wel erg breed tijdens een luchtduel in de zestien. Schick kreeg een elleboogstoot op zijn neus en na tussenkomst van de VAR ging de bal op de stip. Terwijl het bloed nog uit zijn neus druppelde, tikte Schick zijn derde van het toernooi in doel.

Verdiende voorsprong voor de Tsjechen, die ze meteen daarna wel bijna weer weggaven. Rebic kon plots alleen op doel afstormen, maar oog in oog met Vaclik mikte hij de uitgelezen kans op de gelijkmaker onbesuisd naast.

Perisic haalt Kroatië (deels) uit de penarie

Meteen na de rust klaarde de hemel plots op voor Kroatië. Na een snel genomen vrije trap ging Perisic er als een duiveltje uit een doosje vandoor op links, hij kapte naar zijn rechter en draaide de bal in de verste hoek. Compleet
uit het niks kwamen de Kroaten zo langszij.

Het zorgde voor wat meer vaart in het spel van de vicewereldkampioen, al waren ze pas een kwartier voor het einde nog eens echt gevaarlijk. Perisic kopte een voorzet van Gvardiol goed terug tot bij Vlasic en die mikte nipt naast.

In de slotfase snuffelde Kroatië nog eens aan de 2-1. Weer was het Perisic die met een goed getimede kopbal de perfecte aangever was, maar Petkovic kon het van dichtbij niet afmaken. Het bleef zo 1-1, het zal voor de Kroaten dus in hun laatste match tegen Schotland moeten gebeuren. Tsjechië ligt met 4 op 6 nog steeds op koers voor de 1/8e finales.

90+4'

Tsjechië en Kroatië delen de punten in Hampden Park, een billijk gelijkspel. Schick opende in de eerste helft de score, maar kort na de rust bracht Perisic Kroatië verrassend langszij. Tsjechië komt voorlopig aan de leiding in Groep D.

90+3' tweede helft
90+3'
Tsjechië
90+1'

89'

Petkovic laat het liggen

Na een alweer uitstekende actie van Perisic haalt Petkovic van dichtbij uit in de draai. Zijn schot wijkt nog op Kalas en verdwijnt zo naast. Hier was meer te doen, Tsjechië ontsnapt.

86'

Onbevreesde Perisic

Opvallende actie van Perisic. Hoewel Krmencik op de loer ligt, speelt hij de bal met zijn borst nonchalant terug op doelman Livakovic. Niks aan te merken op de uitvoering, maar we zien het toch niet iedereen doen.

82'
Tsjechië
81'

Gvardiol is aan een goede tweede helft bezig. Hij kan zich nog eens doorzetten op links, maar zijn lage voorzet strandt in de grijparmen van Vaclik. De tijd begint te dringen voor de Kroaten.

80'

Kroatië neemt duidelijk geen vrede met een puntendeling. Het is de meest bedrijvige ploeg in deze slotfase. Kunnen ze ook nog een doelkans afdwingen?

76'

Hlozek in één tijd over

74'

Daar is oude bekende Krmencik. Hij neemt de plaats in van doelpuntenmaker en EK-topschutter Schick. Ook Jankto gaat naar de kant, Sevcik is zijn vervanger.

74'
73'

Vlasic zijn schot gaat niet ver naast

73'

Vlasic plots dicht bij de 2-1!

Tsjechië komt plots met de schrik vrij. Perisic kopt een voorzet van Gvardiol goed tot bij Vlasic. Die kan van dichtbij uithalen, maar hij besluit over en naast. Bondscoach Dalic kan zijn frustratie niet verstoppen.

69'

Wedstrijd in evenwicht

Krijgen we nog een winnaar in Hampden Park? De wedstrijd is meer in evenwicht na de treffer van Perisic. Tsjechië kan niet meer zoals in de eerste helft zijn stempel op de match drukken.