Veel strijd, geen goals: rivalenduel tussen Engeland en Schotland eindigt zonder winnaar

  1. 15' - Geel - John McGinn
  1. 87' - Geel - Stephen O'Donnell
  2. 86' - Verv. Ché Adams door Kevin Nisbet
  3. 76' - Verv. Billy Gilmour door Stuart Armstrong
  4. 74' - Verv. Harry Kane door Marcus Rashford
  5. 63' - Verv. Phil Foden door Jack Grealish

  Veel strijd, geen goals. Het rivalenduel tussen Engeland en Schotland eindigde zonder winnaar. Beide ploegen kwamen enkele keren dicht bij een treffer, maar scoren lukte niet. Vooral voor de Engelsen een teleurstelling.

  Engeland - Schotland in een notendop:

  • Sleutelmoment: Tien minuten voor het einde ontbindt Raheem Sterling zijn duivels in de Schotse zestien. Hij gaat gretig neer na een licht contact met Robertson en claimt een strafschop. Scheidsrechter Lahoz moet er niks van weten en ook de VAR grijpt niet in.

  • Man van de match: Lyndon Dykes maakte het de Engelse defensie vanavond knap lastig. De Schot vormde een prima tandem met Ché Adams, nog één van de Schotse uitblinkers. Op het uur kwam hij 2 keer dicht bij de 0-1, maar Mings en James gooiden roet in het eten.

  • Opvallend: Engeland komt voor de 17e in zijn geschiedenis niet verder dan een 0-0-gelijkspel op een groot toernooi. Geen enkel ander land kreeg dat voor elkaar. Het is ook de eerste keer dat een duel tussen Schotland en Engeland op Wembley uitdraait op 0-0.

  Bekijk de samenvatting van Engeland - Schotland

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Stones op de paal, O’Donnell op Pickford

  Een derby tussen Schotland en Engeland in Londen, dan kon de regen niet ontbreken. Ook de dolenthousiaste supporters waren van de partij in Wembley Stadium en zij zagen hoe Schotland sterk uit de startblokken schoot. Na amper 5 minuten kon Adams al van dichtbij vrij aanleggen, maar Stones blokte zijn schot nog net af.

  Ook de eerste Engelse kans liet niet lang op zich wachten. Stones werd helemaal uit het oog verloren op een hoekschop, maar zijn kopbal strandde op de paal. Meteen daarna ging het achteraan weer fout bij de Schotten. Sterling snoepte McTominay de bal af en speelde die dan ook nog eens door de Schot zijn benen, maar de inlopende Mount kon de voorzet niet in doel verlengen.

   

  De Schotten moesten na hun felle start wat gas terugnemen, maar kwamen op het halfuur toch bijna op voorsprong. Met een schitterende volley op een voorzet van Tierney dwong O’Donnell Pickford tot een al even mooie redding. De Engelsen kwamen met de schrik vrij.

  De kopbal van Stones belandt op de paal

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  De volley van O'Donnell dwingt Pickford tot een knappe redding

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Engeland wil, maar krijgt geen penalty

  Na de rust greep Engeland de Schotten meteen bij de keel. Robertson was Mount maar net te snel af op een voorzet van Sterling en diezelfde Mount zette Marshall kort daarna voor het eerst echt aan het werk met een stevige knal. Ook James deed nog zijn duit in het zakje, zijn fraai afstandsschot ging nipt over.

   

  Het Engelse stormpje ging even snel weer liggen en op het uur kwamen de Schotten zelfs bijna op voorsprong. Dykes kwam tot twee keer toe dicht bij de 0-1. Eerst werd hij op een gemeten voorzet maar net afgetroefd door Mings en op de daaropvolgende hoekschop haalde James zijn knappe volley van de lijn.

   

  In de slotfase ontsnapte Schotland op zijn beurt toen Robertson in de zestien even op de voet van Sterling ging staan. De aanvaller van Manchester City ging gretig neer en Engeland schreeuwde om een penalty, scheidsrechter Lahoz zag er geen graten in. Een flipperkastmoment voor de neus van Marshall zorgde in de extra tijd nog even spanning, maar de Schotten hielden stand.

  Engeland start het scherpst na de pauze

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Dubbele dreiging van Dykes

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Lahoz zag in deze fase geen fout

  "Een frustrerende avond"

  • Gareth Southgate (bondscoach Engeland): “Het was een frustrerende avond, we weten dat we beter kunnen. Maar we moeten ook erkennen dat Schotland met volle overgave verdedigd heeft en gewoon goed speelde. We hebben uiteindelijk niet genoeg gebracht om de winst te pakken. Als je een wedstrijd op een toernooi niet kan winnen, dan is het belangrijk dat je hem niet verliest. Dit is natuurlijk een ontgoocheling voor onze supporters, maar we moeten ons nu herpakken en focussen op de volgende wedstrijd. Vandaag was het niet goed genoeg om te winnen, we hebben te weinig op doel geschoten. Daar moeten we komende dagen op werken. Dat geldt ook voor onze aanvallende combinaties. We spelen wedstrijden van heel hoog niveau, met veel intensiteit, waarin het zeer moeilijk is om de ruimtes te vinden. Schotland plooide zich goed terug op eigen helft en verdedigde goed. Wij vonden geen openingen.”

  • Steve Clarke (bondscoach Schotland): "Ik ben heel blij voor mijn spelers en voor de staf. We hebben een zeer goede wedstrijd afgeleverd. Ik zag een sterke ploeg op het veld. We hebben hard gewerkt om dit punt te kunnen halen en het is gelukt. En dat tegen een zeer sterke ploeg. Ik vond dat we na de nederlaag van maandag tegen Tsjechië te hard werden aangepakt. Wij hadden vanavond enkele kansen, maar Engeland had ook zijn sterke momenten en had ook kunnen scoren. Dat maakte van deze match een leuke pot voetbal tussen twee goede ploegen."

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 93. Einde. De Schotse supporters dansen want hun team pakt een punt op Wembley tegen Engeland. Beide ploegen hadden kansen om te scoren, maar het bleef bij een scoreloos gelijkspel. .
  2. tweede helft, minuut 93 match afgelopen
  3. tweede helft, minuut 92. Even wordt het nog flink spannend in de Schotse zestien. De bal blijft hangen voor de neus van Marshall in een waar flipperkastmoment waar iedereen vecht voor de bal. Uiteindelijk is het McGinn die de bal wegkeilt. .
  4. tweede helft, minuut 91. 2 minuten extra. Engeland heeft nog 2 minuten om alsnog de volle buit te pakken. Houden de Schotten stand? .
  5. Er komen 2 minuten extra tijd bij. tweede helft, minuut 91.
  6. tweede helft, minuut 90. Steve Clarke weet dat hij dicht bij iets bijzonders staat voor een Schotse bondscoach. Een punt op Wembley tegen het sterke Engeland. Peter Vandenbempt.
  7. tweede helft, minuut 88. Pas de tweede gele kaart in deze wedstrijd, toch opmerkelijk voor zo'n beladen derby. Na McGinn is het nu O'Donnell die geboekt wordt. Nog geen kaarten voor de Engelsen. .
  8. Gele kaart voor Stephen O'Donnell van Schotland tijdens tweede helft, minuut 87
  9. tweede helft, minuut 86. Vervanging bij Schotland, Kevin Nisbet erin, Ché Adams eruit
  10. tweede helft, minuut 83. Bij 0-0 is er geen man overboord voor Engeland, maar dan moeten ze wel winnen tegen de Tsjechen voor groepswinst. Peter Vandenbempt.
  11. tweede helft, minuut 82. Geen penalty, voortspelen zegt Robertson.

   Geen penalty, voortspelen zegt Robertson

  12. tweede helft, minuut 80. Geen penalty voor Engeland. Even alarmfase rood voor de Schotten in de eigen zestien. Robertson tikt Sterling licht aan en de Engelsman gaat gretig liggen. Bij Engeland willen ze een penalty, maar scheidsrechter Lahoz gaat er niet op in. De VAR komt niet tussenbeide. .
  13. tweede helft, minuut 80. Adams kan niet kadreren.

   Adams kan niet kadreren

  14. tweede helft, minuut 79. Adams in één tijd naast. Het blijft voor Engeland opletten voor de prikken van Schotland. De bal komt aan de tweede paal bij Adams. Die moet het in één tijd doen, maar raakt de bal niet goed. .
  15. tweede helft, minuut 77. Het debuut van Gilmour voor Schotland zit erop, hij wordt vervangen door Armstrong. Intussen is bij Engeland Kane naar de kant gehaald voor Rashford. .
  16. tweede helft, minuut 76. Vervanging bij Schotland, Stuart Armstrong erin, Billy Gilmour eruit
  17. tweede helft, minuut 75. Luke Shaw is duidelijk geen aanvaller.

   Luke Shaw is duidelijk geen aanvaller

  18. tweede helft, minuut 75.
  19. tweede helft, minuut 74. Vervanging bij Engeland, Marcus Rashford erin, Harry Kane eruit
  20. tweede helft, minuut 74. Shaw mist zijn schot. Met een knap opwippertje stuurt Mount Shaw de zestien in, maar het schot van de verdediger van Manchester United gaat helemaal de mist in. Hij besluit ruim voorlangs. .