Engeland pakt revanche op Kroatië en wint zo voor het eerst EK-opener

  1. 42' - Geel - Duje Caleta-Car
  1. 90+2' - Verv. Raheem Sterling door Dominic Calvert-Lewin
  2. 85' - Verv. Mateo Kovacic door Mario Pašalic
  3. 82' - Verv. Harry Kane door Jude Bellingham
  4. 78' - Verv. Ante Rebic door Bruno Petkovic
  5. 71' - Verv. Phil Foden door Marcus Rashford
  6. 70' - Verv. Andrej Kramaric door Josip Brekalo
  7. 70' - Verv. Marcelo Brozovic door Nikola Vlašic
  8. 66' - Geel - Marcelo Brozovic
  9. 64' - Geel - Phil Foden
  10. 57' - Doelpunt - Raheem Sterling (1 - 0)
  11. 48' - Geel - Mateo Kovacic

  Engeland is goed aan het EK begonnen. Een halfuur lang werd een teleurstellend Kroatië zoekgespeeld, maar toch konden de Engelsen pas na de rust toeslaan, met een goal van Sterling. Engeland heeft zo zijn revanche beet voor de verloren halve finale op het WK.

  Engeland - Kroatië in een notendop:

  • Sleutelmoment: Engeland kan geen vervolg breien aan het sterke wedstrijdbegin, maar heeft aan één flits van het duo Phillips-Sterling genoeg om het verschil te maken.

  • Man van de match: Kalvin Phillips toonde zich zowel aanvallend als in de balrecuperatie een belangrijke schakel bij de Engelsen, met een knappe assist als kers op de taart.

  • Opvallend: Tiende keer, goede keer. De Engelsen winnen voor het eerst hun openingsmatch op een EK, na 5 gelijke spelen en 4 nederlagen in het verleden.

  Ruim verslag van Engeland - Kroatië (1-0)

  Engeland kan vliegende start niet verzilveren

  De Engelsen begonnen in een zonovergoten Wembley Stadium gretig en met veel druk naar voren aan hun eerste EK-opdracht. Al in de openingsminuten krulde Foden de bal tegen de paal, niet veel later dwong Phillips de Kroatische doelman Livakovic tot een prima redding.

   

  Kroatië overleefde als bij wonder de Engelse blitzstart en kon halverwege de eerste helft het evenwicht in de partij zelfs herstellen, weliswaar zonder echt gevaarlijk te worden – tenzij we een mislukt vluchtschot van Perisic een doelkans noemen.

   

  Bij Engeland liep het plots heel wat minder. Kane kwam weinig in het stuk voor, en ook Sterling en Foden konden zich niet meer doorzetten. Maar ook de Kroaten kwamen nooit echt onder stoom, en dus kabbelde de wedstrijd voort tot aan de rust: 0-0 halfweg.

  Raheem Sterling laat Wembley Stadium juichen

  De tweede helft begon zoals de eerste geëindigd was, met weinig tempo en amper doelpogingen. Kroatië hield gemakkelijk gelijke tred met de Engelsen en kon zelfs Modric voor het eerst in schietpositie brengen, maar de Kroatische aanvoerder trapte recht op Pickford.

   

  Net toen Engeland in slaap dreigde te sukkelen, sloegen de troepen van Southgate dan toch toe. Kalvin Phillips zette zich uitstekend door en bediende Raheem Sterling, die Livakovic van dichtbij het nakijken gaf.

   

  Het doelpunt zorgde voor een korte opflakkering bij de Engelsen, die nog een paar keer dreigden via Kane en opnieuw Sterling, zonder succes. Een bleek Kroatië wist geen antwoord meer te bedenken en moest zich neerleggen bij een uiteindelijk verdiende zege voor Engeland.

  Sterling scoort de enige goal:

  Sterling: "Wist dat ik zou scoren op Wembley"

  • Raheem Sterling (doelpuntenmaker): "Ik heb altijd gezegd dat als ik ooit een groot toernooi op Wembley zou kunnen spelen, toch mijn achtertuin, ik zou kunnen scoren. Het is fantastisch dat dat gelukt is. Er zijn verschillende redenen waarom ik dit seizoen minder scoorde voor Manchester CIty. Maar ik ben nu bij Engeland en genier daarvan. Het was een lang seizoen, maar ik kon niet wachten om aan dit EK te beginnen. Ik was er zeker van dat we vandaag goed zouden beginnen. Dit geeft veel vertrouwen."
   
  • Gareth Southgate (bondscoach Engeland): "We hadden bijna de hele wedstrijd onder controle en hebben Kroatië amper kansen gegeven. Enkel door de hitte zakte het tempo soms een beetje. De sleutel lag op het middenveld. We slaagden erin hen daar onder druk te zetten. Iedereen die op het veld kwam, heeft zijn taak perfect vervuld."
   
  • Zlatko Dalic (bondscoach Kroatië): "Bravo, Engeland, maar ook bravo aan mijn spelers, want ze hebben alles gegeven. We hebben de Engelse druk goed weerstaan en konden de match zelfs in handen nemen. Maar niet voldoende. Vooral aanvallend was het te weinig. Ondanks alles blijft het optimisme groot. Kwalificatie voor de volgende ronde blijft ons hoofddoel."

  Sonck analyseert de goal van Sterling: “We gaan nog veel zulke goals zien op het EK”

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 95 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 95. Einde. Het zit erop! Engeland opent zijn EK-campagne met een zege tegen Kroatië. Raheem Sterling scoorde net voor het uur de enige goal van de wedstrijd: 1-0, de Engelsen hebben hun revanche voor de verloren halve finale op het WK van 2018 beet. .
  3. tweede helft, minuut 92. Vervanging bij Engeland, Dominic Calvert-Lewin erin, Raheem Sterling eruit
  4. 3 minuten extra. De Kroaten lijken zich al neergelegd te hebben bij een nederlaag. Perisic trekt nog wel naar voren, maar moet vaststellen dat niemand mee is in steun. . tweede helft, minuut 91.
  5. tweede helft, minuut 90. De wedstrijd heeft niet echt gebracht wat we ervan verwacht hadden. Filip Joos.
  6. tweede helft, minuut 85. Vervanging bij Kroatië, Mario Pašalic erin, Mateo Kovacic eruit
  7. tweede helft, minuut 82. Vervanging bij Engeland, Jude Bellingham erin, Harry Kane eruit
  8. tweede helft, minuut 80. Nog tien minuten. Engeland moet nog tien minuten standhouden om de drie punten vast te houden. Er gaat nog maar weinig dreiging uit van de Kroaten, maar één flits kan natuurlijk voldoende zijn. .
  9. tweede helft, minuut 80. De ziel lijkt een beetje uit dit Kroatische elftal verdwenen, de geest die ze wel nog hadden op het WK in Rusland. Filip Joos.
  10. tweede helft, minuut 79.
  11. tweede helft, minuut 78. Vervanging bij Kroatië, Bruno Petkovic erin, Ante Rebic eruit
  12. tweede helft, minuut 76.
  13. tweede helft, minuut 75. Sterling hoog over. Een afgeweerde vrije trap valt uitnodigend voor de voet van Sterling, die onbesuisd over knalt. Hier moet hij toch veel meer mee kunnen doen. .
  14. tweede helft, minuut 71. Vervanging bij Engeland, Marcus Rashford erin, Phil Foden eruit
  15. tweede helft, minuut 70. Vervanging bij Kroatië, Josip Brekalo erin, Andrej Kramaric eruit
  16. tweede helft, minuut 70. Vervanging bij Kroatië, Nikola Vlašic erin, Marcelo Brozovic eruit
  17. tweede helft, minuut 69. Modric trapt een hoekschop richting de zestienmeterlijn, waar Brozovic het leer in één tijd op de schoen neemt. Aardig geprobeerd, maar de bal vliegt ver naast. .
  18. tweede helft, minuut 69. Mount mikt vrije trap net over doel.

   Mount mikt vrije trap net over doel