Italië gunt de Belgische beloften niets en zit zelf in de wachtkamer

  1. 45+2' - Geel - Alexis Saelemaekers
  2. 45' - Doelpunt - Nicolò Barella (0 - 1)
  1. 90+7' - Geel - Gianluca Mancini
  2. 90+6' - Geel - Giuseppe Pezzella
  3. 90+4' - Geel 2 - Isaac Mbenza
  4. 90+2' - Geel - Federico Chiesa
  5. 90+1' - Verv. Nicolò Barella door Federico Dimarco
  6. 90' - Doelpunt - Federico Chiesa (1 - 3)
  7. 80' - Verv. Lorenzo Pellegrini door Federico Bonazzoli
  8. 80' - Doelpunt - Yari Verschaeren (1 - 2)
  9. 77' - Geel - Isaac Mbenza
  10. 75' - Verv. Alexis Saelemaekers door Isaac Mbenza
  11. 73' - Verv. Manuel Locatelli door Sandro Tonali
  12. 72' - Geel - Yari Verschaeren
  13. 66' - Geel - Manuel Locatelli
  14. 63' - Geel - Orel Mangala
  15. 60' - Verv. Samuel Bastien door Orel Mangala
  16. 60' - Verv. Stephane Omeonga door Yari Verschaeren
  17. 59' - Geel - Rocky Bushiri
  18. 57' - Geel - Dion Cools
  19. 54' - Doelpunt - Patrick Cutrone (0 - 2)
  45'goalNicolò Barella0 - 1
  54'goalPatrick Cutrone0 - 2
  80'goalYari Verschaeren1 - 2
  90'goalFederico Chiesa1 - 3

  De Belgische beloften hebben hun Europees kampioenschap zonder punten afgesloten. België verloor zijn laatste groepsmatch met 1-3 van Italië, dat zelf naast de groepswinst grijpt en een stevige kaars moet laten branden voor het ticket als beste tweede voor de halve finales. 

  België - Italië in een notendop:

  • Sleutelmoment: Net voor de rust gaat Chiesa op de hand van Saelemaekers staan. De Italiaan gaat vrijuit en niet veel later opent ploegmaat Barella de score.
  • Man van de match (1): De videoref heeft zijn dagje niet. Eerst grijpt hij niet in na de fout van Chiesa, daarna ziet hij een bal van Italië niet over de achterlijn. 
  • Man van de match (2): "We zien mannen tegen jongens aan het werk", dixit Filip Joos in Italië. De 17-jarige jongen Yari Verschaeren redt wel de Belgische eer met een prachtig doelpunt.

  Een ruime samenvatting van België - Italië:

  Twijfelachtige beslissingen van de wedstrijdleiding

  Na nederlagen tegen Polen en Spanje hadden de jonge Belgen zich voorgenomen om het toernooi niet met 0 op 9 te beëindigen. Bondscoach Walem koos voor een verdedigende aanpak waardoor zijn team er nauwelijks uitkwam.

   

  Voor de rust zetten de jonge Duivels de doelman van Italië een keer aan het werk. In een volle arena schoot Lukebakio vanuit een scherpe hoek op de vuisten van Meret.

   

  De Italianen zetten daar meer kansen tegenover. Met dank aan goalie De Wolf leken de Belgen de rust te halen met 0-0 op het bord, maar dat was zonder de wedstrijdleiding gerekend.

   

  Chiesa ging op de hand van Saelemaekers staan, maar dat vond de VAR niet de moeite om te melden (kijk hieronder naar de video). Niet veel later maakte Barella er in 2 keer 0-1 van voor Italië.

  Heerlijke goal van Yari Verschaeren

  En de arbitrage bleef de hoofdrol opeisen. Na de rust knikte Cutrone knap achterwaarts binnen, maar in de fase vooraf had de bal de achterlijn overschreden. Onvoldoende volgens de videoref om de goal af te keuren.

   

  Walem wilde niet afgaan en bracht o.a. Verschaeren in. Het 17-jarige talent bedankte met het knapste doelpunt van de avond. Op z'n Robbens kneep hij naar binnen om de bal vervolgens in de verste haak te draaien (kijk hieronder naar het doelpunt). Daar deden zelfs de tifosi hun petje voor af.

   

  Om nog kans op kwalificatie voor de halve finales en de Olympische Spelen moesten de Italianen de score uitdiepen. Dat deed Chiesa. Hij moest nog even wachten op een beslissing van de VAR en die was hem opnieuw goedgezind.

   

  Zo verlieten de Belgen het EK met 3 nederlagen. Eerder verloren ze ook van Polen (2-3) en Spanje (1-2). De Italianen moeten hopen om met 6 punten beste tweede te worden en zo door te stoten naar de laatste vier. 

  De Italiaanse doelpunten op een rij:

  Saelemaekers: "Mijn hand deed echt pijn"

  Alexis Saelemaekers maakte in de eerste helft kennis met de voet van de Italiaanse aanvaller Federico Chiesa. "Ik versnelde met de bal en raakte zelf uit evenwicht. Ik lag op de grond, maar dacht helemaal niet aan een strafschop. Plots stonden er wel een pak Italiaanse spelers rond mij", doet de Belgische belofte-international zijn verhaal.

   

  "Ik voelde mijn hand en zag dat er iemand op stond. Ik schreeuwde omdat het echt pijn deed. De scheidsrechter reageerde niet meteen. Hij zag er geen fout in. Blijkbaar omdat de speler niet naar mijn voet keek. Dat was de uitleg die hij me gaf."

  Walem: "Italianen spelen op de limiet, spijtig"

  "We wisten op voorhand dat Italië sterker was, maar mijn jongens hebben toch  bijna een helft standgehouden", doet bondscoach Johan Walem zijn verhaal.  "We wilden over de flanken en tussen de linies spelen, maar de Italiaanse middenvelders stonden sterk op hun benen. En achterin blonken ze fysiek uit."

   

  Ook Walem zag wat Chiesa deed. "De Italianen spelen op de limiet en dat vind ik spijtig. Dat deden ze ook in hun eerste match tegen Spanje."

   

  "Ik heb wel positieve zaken opgemerkt. Dan heb ik het vooral over de invalbeurten. Verschaeren maakte een schitterend doelpunt. Hij is een jongen voor de toekomst, maar hij heeft ook nog wat te leren. Bij dat laatste doelpunt van de Italianen speelt hij de bal kwijt."

  Doelman De Wolf: "0 op 9 doet pijn"

  "Italië heeft verdiend gewonnen", gaf Ortwin De Wolf achteraf toe. "Ze speelden veel agressiever dan wij. Dat heeft de doorslag gegeven."

   

  De doelman was het niet eens met de beslissingen van de videoref. "Ik zag de bal over. En Saelemaekers' hand stond echt dik", zei hij over de betwiste fases.

   

  België moet nu met 0 op 9 naar huis. "Dat zijn harde cijfers en dat doet pijn. Onverdiend wel, zeker in de eerste en de tweede match. Daar hadden we meer verdiend."

   

  De jonge doelman van Lokeren mag wel tevreden zijn met zijn prestaties. "Ja, maar ik praat niet zo graag over mezelf. Ik ben heel trots op de groep. De teamprestatie staat altijd voorop", besluit De Wolf.

  Verschaeren: "Ik moest het eens proberen"

  "Een mooie goal", vertelt doelpuntenmaker Yari Verschaeren (17) over de Belgische eerredder. "Ik kreeg de bal van Siebe Schrijvers en ik moest het maar eens proberen, vond ik. Het is me nog gelukt ook."

   

  "Voor mij was dit een fantastisch avontuur", gaat de benjamin van de Belgische ploeg voort. "Ik heb hier grote matchen beleefd en dat kan alleen maar goed zijn voor mijn ontwikkeling."

   

  "Nu kijk ik uit naar de samenwerking met de nieuwe trainer bij Anderlecht. Op 17 juli maak ik mijn rentree bij de club, eerst mag ik nog wat genieten van vakantie."

  Cools: "Vreemde beslissingen gezien"

  Cobbaut: "We mogen toch trots zijn"

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 97 match afgelopen
  2. Gele kaart voor Gianluca Mancini van Italië Onder-21 tijdens tweede helft, minuut 97
  3. tweede helft, minuut 96. Finito. Nu is het helemaal afgelopen voor de jongen Belgen. De nationale beloften verlaten het Europees kampioenschap met een 0 op 9. Verschaeren maakte wel nog een prachtig doelpunt tegen Italië. Het gastland eindigt als 2e in groep A en moet de uitslagen uit de andere matchen afwachten. Enerzijds voor een ticket voor de halve finales, anderzijds voor een plaats op het voetbaltoernooi van Tokio 2020.
  4. Gele kaart voor Giuseppe Pezzella van Italië Onder-21 tijdens tweede helft, minuut 96
  5. Tweede gele kaart voor Isaac Mbenza van België Onder-21 tijdens tweede helft, minuut 94
  6. tweede helft, minuut 93. Rood voor Mbenza. En de Belgen besluiten de wedstrijd met z'n tienen. Invaller Mbenza slikt zijn tweede gele kaart nadat hij Chiesa heeft gevloerd met zijn linker.
  7. tweede helft, minuut 93. Invaller Mbenza slikt in het slot nog zijn tweede gele kaart.

   Invaller Mbenza slikt in het slot nog zijn tweede gele kaart

  8. tweede helft, minuut 92. Spanje - Polen 5-0. In Bologna smeert Spanje Polen een forfaitnederlaag aan via Mayoral.
  9. Gele kaart voor Federico Chiesa van Italië Onder-21 tijdens tweede helft, minuut 92
  10. tweede helft, minuut 91. Chiesa draait de bal knap binnen, VAR keurt doelpunt goed.

   Chiesa draait de bal knap binnen, VAR keurt doelpunt goed

  11. tweede helft, minuut 91. Vervanging bij Italië Onder-21, Federico Dimarco erin, Nicolò Barella eruit
  12. tweede helft, minuut 90. 1-3 dankzij de VAR. Kent u Chiesa nog? Hij draait de bal knap binnen en gaat meteen in blote bast vieren. De VAR twijfelt aan buitenspel, maar het doelpunt telt uiteindelijk wel. Terecht.
  13. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 90 door Federico Chiesa van Italië Onder-21. 1, 3.
  14. tweede helft, minuut 87. Bijna staat het 1-3. De Italiaanse verdediger Mancini kopt op de paal.
  15. tweede helft, minuut 86. Cobbaut verslikt zich in een Italiaanse aanval. Anderlecht-ploegmaat Bornauw schiet hem te hulp.
  16. tweede helft, minuut 86. "Verschaeren heeft even laten zien wie het grootste talent is.". Filip Joos.
  17. tweede helft, minuut 83. De Belgen putten moed uit het doelpunt en dromen van een punt. Dan moeten ze wel iets rustiger handelen. Mbenza schiet veel te overhaast op doel.
  18. tweede helft, minuut 80. Verschaeren mildert nog tot 1-2 met de mooiste goal van de avond.

   Verschaeren mildert nog tot 1-2 met de mooiste goal van de avond

  19. tweede helft, minuut 80. Vervanging bij Italië Onder-21, Federico Bonazzoli erin, Lorenzo Pellegrini eruit