Hard verdict voor jonge Duivels: 0 op 6 door Spaanse klasseflitsen

  1. 37' - Geel - Bryan Heynen
  2. 25' - Doelpunt - Sebastiaan Bornauw (1 - 1)
  3. 8' - Doelpunt - Dani Olmo (1 - 0)
  1. 90' - Doelpunt - Pablo Fornals (2 - 1)
  2. 87' - Geel - Alexis De Sart
  3. 78' - Verv. Bryan Heynen door Alexis De Sart
  4. 71' - Geel - Junior Firpo
  5. 70' - Verv. Isaac Mbenza door Aaron Leya Iseka
  6. 70' - Verv. Borja Mayoral door Rafa Mir
  7. 70' - Verv. Mikel Oyarzabal door Alfonso Pedraza
  8. 59' - Verv. Orel Mangala door Francis Amuzu
  9. 55' - Geel - Wout Faes
  10. 50' - Geel - Mikel Merino
  11. 49' - Geel - Dani Olmo
  8'goalDani Olmo1 - 0
  25'goalSebastiaan Bornauw1 - 1
  90'goalPablo Fornals2 - 1

  De Belgische voetbalbeloften hebben ook hun tweede wedstrijd op het EK U21 verloren. Spanje was net te sterk met 2-1. Het EK en de olympische droom lijkt voorbij door de 0 op 6, al hebben ze door de zege van Polen tegen Italië nog een waterkansje om tweede te worden.

  Spanje - België kort samengevat:

  • Sleutelmoment: De jonge Duivels krijgen in de slotfase enkele kansen op de counter. Ze verkwanselen die allemaal en krijgen het deksel op de neus van invaller Fornals.
  • Man van de Match: Dani Ceballos voetbalde vanavond op een ander niveau dan de andere 21 spelers. De middenvelder van Real Madrid verdiende een doelpunt, maar mikte twee keer op het doelkader.
  • Conclusie: Het EK voetbal voor de Belgische beloften leek met 0 op 6 voorbij. Maar de zege van Polen tegen Italië veranderde dat: België kan nog 2e eindigen als het met 2 goals verschil van Italië wint én Polen Spanje klopt.

  Ruime samenvatting van Spanje-België op het EK voor beloften

  De Wolf toont zijn kunnen

  In een snikheet Reggio Emilia was de opdracht simpel voor de jongens van bondscoach Johan Walem. Alles minder dan de zege was onvoldoende voor de Belgische beloften.

   

  De Belgen begonnen niet slecht aan de wedstrijd. Lukebakio opende na iets meer dan 5 minuten spelen de score, maar deed dat vanuit buitenspel. Geen 0-1 voor de Duivels, wel meteen 1-0 voor Spanje. Olmo, jeugdproduct van FC Barcelona, poeierde de openingstreffer keihard voorbij De Wolf in doel.

   

  Na de 1-0 bleven de Spanjaarden komen. Mayoral en uitblinker Ceballos kregen kansen, maar de bal ging onverwacht aan de overkant in doel. Bornauw duwde het leer in de kluts net over de lijn en zo was alles te herdoen. Nog voor de rust deed Ceballos het doelkader trillen en ook De Wolf moest nog een paar keer zijn kunnen tonen.

  Spanje scoort meteen bij de eerste de beste kans: 1-0

  Bornauw werkt de gelijkmaker over de lijn: 1-1

  Belgen verkwanselen counters

  Ook in de tweede helft kwam zowat al het doelgevaar van Spaanse kant. De Wolf werd meteen drie keer aan het werk gezet en toonde waarom hij de voorkeur kreeg op Jackers.

   

  Niet veel later liet Ceballos nog maar een keer zijn klasse zien. De middenvelder van Real Madrid mikte een vrijschop keihard op de lat, in de rebound bracht Bornauw redding op de lijn. De Belgen wisten van geen hout pijlen maken, pas tien minuten voor tijd versierde Schrijvers een eerste kans in de tweede helft. 

   

  Het begin van een stevig slotoffensief van de jonge Duivels. Ze verkwanselden drie counters op een rij en kregen daarna het deksel op de neus. Invaller Fornals wist het doel wel staan en bezorgde Spanje op een drafje de verdiende zege.

   

  De groepsfase leek het eindstation voor de Belgen, ook de olympische droom spatte uit elkaar. Maar omdat Polen verrassend Italië klopte, behoudt ons land nog een waterkansje op de halve finales én op Tokio 2020. Al heeft het zijn lot niet meer in eigen handen. Het moet zelf met 2 goals verschil winnen van Italië op de laatste speeldag én Polen moet Spanje kloppen.

   

  In dat geval eindigt België alsnog 2e in groep A, al lijkt het onwaarschijnlijk dat 3 punten volstaan om beste 2e (van 3 groepen) te worden en zo de halve finales te halen. Als Engeland, dat geen IOC-land is en zijn 1e EK-duel verloor, zich kwalificeert, spelen de Belgen wel nog een barrage tegen de andere minst goeie tweede voor het laatste olympische ticket.

  Spanje slaat toe in het slot: Fornals knalt de 2-1 binnen

  Reacties:

  • Sebastiaan Bornauw: "Het doet ongelooflijk veel pijn. Spanje was de betere ploeg met het meeste balbezit, maar wij hadden ook kansen. Wij proberen nog met een counter te scoren en verliezen de bal. Ik denk dat ik het schot van Fornals nog raak. Jammer genoeg verdwijnt de bal in doel. We hebben tegen een sterk Spanje een goede wedstrijd gespeeld. Er zat meer in vandaag. We moeten tegen Italië tonen wat we waard zijn."
   
  • Dion Cools: "Er zat vandaag veel meer in. Op het einde van de wedstrijd kregen we nog een pak kansen. Toch is Spanje de verdiende winnaar. Ze hadden net wat meer geluk dan wij. Misschien moeten we het ook wat meer durven te proberen vanaf afstand. Dan gaat de bal misschien ook wel eens binnen. We hebben zeker geen slechte wedstrijd gespeeld, maar hadden misschien wel zware benen. Het was nog warmer dan tegen Polen. De frisheid ontbrak op het einde om het uit te spelen. Op naar Italië nu, we moeten voor de eer spelen."
   
  • Siebe Schrijvers: "Vandaag had het er anders kunnen uitzien. De vorige wedstrijd ook. Dat is pijnlijk. Zeker als je weet dat we de kansen hebben gehad. Meer kan ik er niet over zeggen. Vandaag stonden we goed en ook onze doelman was heel goed. Ik ben trots op de groep, jammer dat er na twee jaar een einde aan komt."
   
  • Wout Faes: "Het is zuur. We doen het goed tegen een heel goed Spanje en dan doet het pijn om te verliezen in de laatste minuten. We hebben een vuist gemaakt en hebben goed de oplossing gezocht. We konden winnen, maar op topniveau moet je efficiënt zijn. Daar moeten we nu van leren. Ik mis de wedstrijd tegen Italië. Ik vond het geen gele kaart en ben heel kwaad."

  • Ortwin De Wolf: "De hele kleedkamer heeft nu een boost nodig. We hebben een hele mooie match gespeeld tegen een van de favorieten. In de laatste minuut waren de details net in hun voordeel en dat is heel zuur. Nu moeten we Italië in de problemen brengen. Dat is onze opdracht."

  Walem: "Het laatste kwartier hebben we Spanje pijn gedaan"

  Bornauw: "Heel spijtig want we hebben lang stand gehouden"

  Cools: "Spijtig dat die goal aan de verkeerde kant valt"

  Schrijvers: "Heel trots op deze groep, jammer dat er een einde aan komt"

  Faes: "Leermomenten die we meenemen in onze verdere carrière"

  Lukebakio: "Hebben echt als ploeg gevochten"

  De Wolf: "Snakte er naar om terug op het veld te staan"

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 95 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 94. Einde. Het laatste fluitsignaal heeft geklonken. De jonge Duivels verliezen ook van Spanje en zijn met 0 op 6 uitgeschakeld voor de halve finales. Ook de olympische droom is voorbij. .
  3. tweede helft, minuut 93. Spanje slaat toe in het slot: Fornals knalt de 2-1 binnen.

   Spanje slaat toe in het slot: Fornals knalt de 2-1 binnen

  4. tweede helft, minuut 91. We krijgen nog vier minuten toegevoegde tijd. Zit een punt er nog in voor de jonge Duivels?
  5. Pablo Fornals (Spanje Onder-21) scoort. Het staat 2 - 1. tweede helft, minuut 90.
  6. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 90 door Pablo Fornals van Spanje Onder-21. 2, 1.
  7. tweede helft, minuut 89. Fornals maakt er 2-1 van. Fornals krijgt te veel ruimte van de Belgen en knalt de bal keihard binnen vanaf de rand van de zestien. De jonge Duivels zijn op dit moment uitgeschakeld.
  8. tweede helft, minuut 88. Schrijvers knalt recht op doelman Sivera.

   Schrijvers knalt recht op doelman Sivera

  9. tweede helft, minuut 87. Amuzu en Cobbaut krijgen de bal er niet in.

   Amuzu en Cobbaut krijgen de bal er niet in

  10. Gele kaart voor Alexis De Sart van België Onder-21 tijdens tweede helft, minuut 87
  11. tweede helft, minuut 86. De Spanjaarden slepen zich naar het einde van de wedstrijd. Filip Joos.
  12. tweede helft, minuut 86. Schrijvers krijgt de bal niet in doel. De bal wil er maar niet in voor de Duivels. Schrijvers kan knallen vanop de rand van de zestien, maar mikt flauw in de handen van Sivera.
  13. tweede helft, minuut 83. Sivera lost een schot van Amuzu. Iseka pikt de bal op, maar doet er weinig mee. De Spanjaarden liggen plots enorm onder.
  14. tweede helft, minuut 82. Belgen vergeten uitstekende counter af te maken.

   Belgen vergeten uitstekende counter af te maken

  15. tweede helft, minuut 81. Amuzu verkwanselt een tweede counter in evenveel minuten. Krijgen de Belgen het deksel op de neus?
  16. tweede helft, minuut 80. Een goede counter van de jonge Duivels levert geen doelgevaar op. Iseka acteerde te besluiteloos. Hier zat veel meer in voor de Belgen.
  17. tweede helft, minuut 80.
  18. tweede helft, minuut 78. Schot van Schrijvers strandt in het zijnet.

   Schot van Schrijvers strandt in het zijnet

  19. tweede helft, minuut 78. Vervanging bij België Onder-21, Alexis De Sart erin, Bryan Heynen eruit
  20. tweede helft, minuut 77. De Sart is de derde troefkaart van bondscoach Walem. Heynen mag gaan rusten.