Rode Duivels in spaarmodus beginnen EK-campagne met logische zege

  1. 45' - Doelpunt strafschop - Eden Hazard (2 - 1)
  2. 26' - Verv. Daler Kuzyaev door Anton Miranchuk
  3. 19' - Geel - Aleksandr Golovin
  4. 16' - Doelpunt - Denis Cheryshev (1 - 1)
  5. 14' - Doelpunt - Youri Tielemans (1 - 0)
  1. 90' - Geel 2 - Aleksandr Golovin
  2. 90' - Geel - Dries Mertens
  3. 88' - Doelpunt - Eden Hazard (3 - 1)
  4. 84' - Verv. Thorgan Hazard door Nacer Chadli
  5. 77' - Verv. Artem Dzyuba door Fedor Smolov
  6. 64' - Verv. Denis Cheryshev door Fedor Chalov
  14'goalYouri Tielemans1 - 0
  16'goalDenis Cheryshev1 - 1
  45'penalty goalEden Hazard2 - 1
  88'goalEden Hazard3 - 1

  België heeft zijn eerste opdracht volbracht op weg naar het EK voetbal. Na een flater van Courtois wiste Rusland de openingsgoal van Tielemans snel uit. Eden Hazard loodste de Rode Duivels daarna met 2 treffers naar een 3-1-zege.

  België - Rusland in een notendop

  • Man van de Match: Eden Hazard deed Rusland telkens weer pijn met zijn versnellingen en manoeuvreerde als een ervaren kapitein het schip de haven binnen met 2 goals.
  • Sleutelmoment: Het is een cliché, maar een doelpunt net voor de rust doet altijd deugd. Met de 2-1 op het bord konden de Rode Duivels de 2e helft controleren.
  • Statistiek: In zijn 20e interland maakte Youri Tielemans zijn 1e doelpunt in het shirt van de Rode Duivels.

  Tielemans opent score vanaf de rand van de zestien

  Door een waslijst aan geblesseerden was het puzzelen voor Roberto Martinez tegen de Russen. De bondscoach verkoos in de verdediging Boyata boven Vermaelen en posteerde Castagne en Thorgan Hazard op de flanken. Op het middenveld herenigde de Spanjaard Dendoncker en Tielemans, Batshuayi kreeg de voorkeur in de spits.

   

  Een op papier defensief Rusland kwam in de openingsfase verrassend offensief voor de dag. Dzjoeba deelde al vroeg in de wedstrijd een prikje uit, aan de overkant zette Batshuayi de Russische defensie op scherp.

   

  Zonder dirigent De Bruyne kregen de Belgen maar moeilijk vaart in hun spel, hoewel het snel duidelijk was dat de Russen wankelden bij elke tempoversnelling. Het was dan ook geen toeval dat de Duivels scoorden na een snelle omschakeling. Castagne bediende Tielemans, die vanaf de rand van de zestien zijn 1e goal voor België maakte.

  Youri Tielemans viert zijn eerste interlandgoal.

  Courtois blundert, Hazard scoort

  Lang konden de Belgen evenwel niet genieten van die voorsprong, want Courtois liet zich betrappen op een zeldzame blunder. Ook Dzjoeba schrok zich een aap toen de Belgische goalie domweg de bal inleverde, maar de Rus was wel lucide genoeg om Tsjerisjev aan te spelen. Die legde de bal in het lege doel, de Duivels moesten weer vanaf nul beginnen.

   

  Dat deden ze met veel balbezit, maar weinig dreiging. De Russen metselden intussen een muur voor hun doel die stevig genoeg bleek om de schaarse Belgische uitbraken in de kiem te smoren.

   

  Enkel wanneer de Rode Duivels het gaspedaal wat dieper induwden, kwamen de bezoekers in de problemen. Dat scenario voltrok zich onder meer na een Russische corner, waarna de Belgen als de wiedeweerga aan de overkant stonden. Dzjikija was op de lijn de reddende engel voor de Russen, na een schot van Batshuayi.

   

  De gemiste kans van Batshuayi was de voorbode van de 2-1, die enkele minuten later viel toen de broertjes Hazard een schitterend aanvalspatroon op de grasmat tekenden. Thorgan Hazard draaide heerlijk weg van zijn mannetje en stuurde grote broer Eden diep, die in de zestien struikelde over een Russisch been. De Roemeense spelleider Hategan wees naar de stip, Eden Hazard schopte de pingel zelf feilloos tegen het net.

  Eden Hazard scoort vanaf 11 meter.

  Eden Hazard maakt het af

  Na een al bij al onderhoudende 1e helft schoof het spelniveau in het tweede bedrijf mondjesmaat op richting vriespunt, met rommelig voetbal aan beide kanten. De Rode Duivels controleerden wel, maar slaagden er niet in om doelrijpe kansen bij elkaar te voetballen. Gelukkig voor de Belgen konden de matig acterende Russen dat ook niet.

   

  Maar toch bleef het een linke situatie voor de Belgen, die pas in het slotkwartier leken te begrijpen dat een extra doelpuntje bevrijdend zou werken. De bedrijvige Eden Hazard combineerde opnieuw uitstekend met broer Thorgan, die op zijn beurt Batshuayi aanspeelde. Die mikte de bal naar het beeld van zijn wedstrijd op de paal.

   

  In de slotminuten viel het 3e doelpunt dan toch nog, niet toevallig dankzij Eden Hazard. De Belgische captain keek aanvankelijk toe hoe Batshuayi een voorzet van Mertens niet onder controle kreeg en jaste de bal dan maar zelf tegen het net: 3-1 en drie punten op zak, een prima start van de EK-campagne voor een onuitgegeven Belgisch elftal.

  Eden Hazard had het laatste woord.

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 93 match afgelopen
  2. Tweede gele kaart voor Aleksandr Golovin van Rusland tijdens tweede helft, minuut 90
  3. tweede helft, minuut 90. Geel voor Mertens, Golovin uitgesloten. In de slotfase van de wedstrijd loopt Dries Mertens nog tegen een overbodige en domme gele kaart aan. Hij trapt Golovin onderuit en de Rus trapt in zijn val na. Beide spelers krijgen geel en voor Golovin is dat al de tweede keer deze wedstrijd. Hij mag nu al gaan douchen.
  4. Gele kaart voor Dries Mertens van België tijdens tweede helft, minuut 90
  5. tweede helft, minuut 89.
  6. tweede helft, minuut 88. Hazard beslist de match. Eden Hazard, vanavond de beste man bij de Belgen, legt de match in een beslissende plooi. Batshuayi krijgt een voorzet van Mertens niet onder controle, waarop Hazard de bal dan maar binnen legt.
  7. Doelpunt tijdens tweede helft, minuut 88 door Eden Hazard van België. 3, 1.
  8. tweede helft, minuut 86. Mertens in het ijle. Dries Mertens kaatst een pass in één tijd naar voren, maar niet waar Batshuayi zich bevindt. De Napoli-speler is niet bezig aan zijn beste interland.
  9. tweede helft, minuut 84. Chadli valt in. Chadli maakt zich op om in te vallen. Dat zal hem deugd doen, want sinds de winterstop heeft hij amper 17 competitieminuten op de teller.
  10. tweede helft, minuut 84. Vervanging bij België, Nacer Chadli erin, Thorgan Hazard eruit
  11. tweede helft, minuut 79. Paal voorkomt 3-1. Dan toch eens een uitgespeelde Belgische kans. Eden Hazard speelt zijn broertje Thorgan aan, die op zijn beurt de vrijstaande Batshuayi vindt. De aanvaller mikt op de paal.
  12. tweede helft, minuut 78. Geen Belgische wissels. Brengt Martinez nog vers bloed? Na bijna 80 minuten heeft de Spanjaard nog altijd niet gewisseld.
  13. tweede helft, minuut 77. Vervanging bij Rusland, Fedor Smolov erin, Artem Dzyuba eruit
  14. tweede helft, minuut 74. De tweede helft is toch een beetje een rommeltje. Veel goed voetbal hebben we niet gezien. De Belgen controleren wel, maar gevaarlijk is het nog niet geweest.
  15. tweede helft, minuut 70. Met de 2-1 op het bord blijft het toch een precaire situatie voor de Belgen, die zich geen foutje kunnen veroorloven. Een extra doelpunt zou de Rode Duivels ademruimte geven.
  16. tweede helft, minuut 66.
  17. tweede helft, minuut 65. Tweede wissel. Fjodor Tsjalov, de topschutter in de Russische competitie, maakt zijn opwachting. De aanvaller lost Denis Tsjerisjev af.
  18. tweede helft, minuut 64. Vervanging bij Rusland, Fedor Chalov erin, Denis Cheryshev eruit