Ga naar de inhoud

RWDM beukt na 21 jaar de poort naar de Jupiler Pro League opnieuw open

Twee jaar na Union promoveert er opnieuw een Brusselse club naar de Jupiler Pro League. RWDM stijgt na 21 jaar weer naar het hoogste niveau na een nipte overwinning tegen de beloften van Anderlecht. Een doelpunt van Biron volstond om de titel in de Challenger Pro League in de wacht te slepen.

Doelpunten:

25' Biron 1-0

Met Seraing, Zulte Waregem en KV Oostende waren de drie zakkers bekend, maar wie zou de plek van het drietal innemen in de Jupiler Pro League? RWDM en SK Beveren hadden zich in de Challenger Pro League kandidaat gesteld.

 

Vooral in Molenbeek maakten ze zich op voor een titelfeestje, want alleen puntenverlies tegen de beloften van Anderlecht kon hen nog van de promotie houden. En dat zouden ze niet laten gebeuren, maakten ze snel duidelijk in een volgepakt Edmond Machtensstadion.

 

Vooral de oudgedienden van de Jupiler Pro League maakten indruk. Alexis De Sart kreeg in het openingskwartier drie goede kansen, maar scoren lukte niet. Ook Mickael Biron, ex-KV Oostende, kon de ban niet breken. Twee goals werden afgekeurd voor buitenspel.

 

Na 25 minuten leverde de overmacht van RWDM wel iets op. Biron was sneller op de bal dan ploegmaat De Sart en mocht dus het openingsdoelpunt op zijn naam zetten na een knal in het dak van het doel.

Biron zorgt voor de goal van de promotie.

In Molenbeek konden ze de promotie al ruiken, maar gingen ze na de pauze misschien iets te veel leunen op die voorsprong. Eerste achtervolger SK Beveren had zijn achterstand ondertussen evenwel uitgewist en wachtte op een uitschuiver van RWDM.


In een spannende slotkwartier leek RWDM verlamd door titelstress, maar trok het de beslissende overwinning toch over de streep. Voor het eerst sinds 1988 krijgen we zo weer drie Brusselse clubs op het hoogste niveau.

RWDM mag de beker van de Challenger Pro League in de lucht steken.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Fase per fase

 1. tweede helft, minuut 93 match afgelopen
 2. tweede helft, minuut 93. Einde. Daar is het verlossende fluitsignaal: RWDM klimt na 21 weer naar het hoogste niveau van het Belgische voetbal. Eén doelpunt volstond om de titel in de wacht te slepen. .
 3. tweede helft, minuut 90. Dit had de verlossing kunnen zijn voor RWDM. Na een mooi een-tweetje brengt Vanhoutte redding. In het Edmond Machtensstadion beginnen ze al te fluiten om het verlossende fluitsignaal af te dwingen. .
 4. tweede helft, minuut 88. RWDM lijkt verlamd door titelstress. Een veelbelovende tegenaanval lost de belofte niet in. El Ouahdi trapt zijn voorzet onbesuisd over de doellijn. .
 5. tweede helft, minuut 86. RWDM voetbalt gewoon niet meer. Bert Sterckx, commentator radio.
 6. tweede helft, minuut 83. Masscho krijgt veel tijd om de knoop door te hakken en kiest uiteindelijk (weer) voor een afstandsschot. Zijn harde knal van daarnet was een pak gevaarlijker dan zijn krul.  .
 7. tweede helft, minuut 82. RWDM kampeert nu toch alweer even op de helft van de beloften van Anderlecht. Het neemt de druk wat weg. .
 8. tweede helft, minuut 78. Spanning in Molenbeek. Ook het publiek in het Edmond Machtensstadion voelt de stress. Masscho doet er nog een schepje bovenop met een strak afstandsschot, Defourny redt. Zo wordt het nog een kwartiertje bibberen voor de leider. .
 9. tweede helft, minuut 75. Lucas Lissens kan de 2-0 voorkomen. Biron staat klaar om te verdubbelen, maar Lissens sliert de voorzet nog in hoekschop. .
 10. tweede helft, minuut 74. RWDM lijkt nu toch weer wat tempo in zijn spel te krijgen. Het leidt tot enkele voorzichtige aanvaller, maar veel gevaar leverde het nog niet op. .
 11. tweede helft, minuut 67. Nieuwe waarschuwing. Ondanks zijn waarschuwingsschot van daarnet krijgt Engwanda veel ruimte in het strafschopgebied. Hij twijfelt niet en mikt naar de linkeronderhoek, maar de bal gaat naast. RWDM speelt met vuur. .
 12. tweede helft, minuut 66. 3-1 voor SK Beveren. Beveren lijkt zijn taak te hebben volbracht: winnen tegen Club NXT. Alleen als RWDM zijn zege niet over de streep trekt, mogen ze op de Freethiel vieren. .
 13. tweede helft, minuut 65. RWDM lijkt nu toch te beseffen dat één doelpunt geen veilige marge is. Biron, de maker van het openingsdoelpunt, staat op het verkeerde been als de voorzet het strafschopgebied binnen rolt. RSCA werkt weg. .
 14. tweede helft, minuut 63. Biron komt nog eens aandringen, maar wacht te lang om te besluiten. Voor zijn neus wordt de bal weggeplukt door de RSCA-doelman. .
 15. tweede helft, minuut 58. Dat RWDM moet opletten, maakt Engwanda heel duidelijk. Defourny kan het harde afstandsschot nog over de lat tikken.  .
 16. tweede helft, minuut 57. SK Beveren op voorsprong. Ondertussen heeft RWDM geen foutenmarge meer, want SK Beveren heeft zijn achterstand omgebogen in een voorsprong bij Club NXT. Mbokani en Barry namen de doelpunten voor hun rekening. Een tegentreffer van RSCA Futures zou de titeldroom van RWDM dus doorprikken. .
 17. tweede helft, minuut 51. Hazard forceert. Kylian Hazard wil maar wat graag zijn duit in het zakje doen bij de titelmatch. Maar met een slechte voorzet (meteen tegen de eenmansmuur) en een optimistisch afstandsschot zal het niet lukken. Dat ziet ook zijn broer Thorgan in de tribune. .
 18. tweede helft, minuut 46 match begonnen
 19. tweede helft, 21 uur 47. Start tweede helft. De bal rolt weer in Molenbeek. Houdt RWDM de voorsprong vast om zich tot kampioen van de Challenger Pro League te kronen? .