Red Flames kwalificeren zich voor EK met vier uitroeptekens tegen Zwitserland

  De Red Flames hebben op de slotspeeldag hun ticket voor het EK 2022 in Engeland veroverd. Ze bezweken niet onder druk tegen Zwitserland en zetten vier kaarsjes op hun EK-kwalificatietaart.

  Het journaal 13u met o.a. de 4-0-zege van de Red Flames en de kwalificatie voor het EK

  Doelpuntenmakers:

  25' De Caigny 1-0,
  45+1' De Caigny 2-0

  73' Wullaert 3-0

  85' Cayman 4-0

  Flames overleven moeilijk openingskwartier na stroompanne

  De opdracht voor de wedstrijd was duidelijk voor de Flames: winnen en het EK was een feit.  Het was dan ook even schrikken toen het plots pikdonker werd in het King Power stadion. Toch duurde de stroompanne niet al te lang en kon de wedstrijd snel weer van start gaan.

   

  Zwitserland nam het heft meteen in handen en België leek wat van slag door het oponthoud. De bezoekers dicteerden het tempo en lieten de Flames achter de bal aanhollen. Toch leverde het Zwitserse overwicht geen echte kansen op en België kwam beter in de wedstrijd.

   

  Kapitein Tessa Wullaert zette zich knap door op de rechterflank en vond Tine De Caigny in het strafschopgebied. De middenveldster torende boven keepster Herzog uit en kopte de bal met een boogje binnen. De eerste kans was meteen raak voor de Flames.

   

  De Zwitsers probeerden te reageren, maar slaagden er niet in een vervolg te breien aan hun sterk openingskwartier. Integendeel zelfs, nadat Wullaert na een knappe actie eerst nog de lat had getroffen, schotelde Cayman De Caigny niet veel later haar 2e van de de avond voor.  Een efficiënt België trok met een dubbele voorsprong de kleedkamer in.

  Wullaert en De Caigny maakten het verschil in de eerste helft.

  Wullaert en Cayman maken het feestje na de rust compleet

  Ook na de rust kregen we een gretig België te zien. De Flames hielden de bezoekers simpel in bedwang en gingen zelfs op zoek naar een 3e doelpunt. De Caigny kopte een voorzet goed naar de hoek, maar Herzog pakte uit met een knappe parade. Ei zo na een hattrick voor de middenveldster.

   

  Toch was het slechts uitstel van executie voor de Zwitsers. Wullaert trapte de hoekschop die Herzog in eigen doel grabbelde. Het 50e doelpunt van Wullaert voor de Flames nam alle twijfels weg. Het EK mocht de Belgen nu echt niet meer ontglippen. 

   

  Toch was het nog steeds niet voorbij. Cayman ontsnapte op links en kon alleen op doel af. De aanvalster twijfelde niet en zette de 4e kaars op de kwalificatietaart.  De Flames winnen met 4-0 van Zwitserland en mogen zich opmaken voor hun 2e EK.

  Wullaert: "Ik ben een zeer trotse kapitein"

  • Tessa Wullaert: "Vandaag wilden we de 3 punten om zo de kwalificatie te verzekeren en ik denk dat het oververdiend is. We hebben veel geleerd uit onze nederlaag in Zwitserland. We speelden vandaag met meer lef en scoren dan ook nog 4 keer. We weten dat we altijd minstens 1 keer scoren en vandaag krijgen we ook geen doelpunt tegen, dus dat is zeer goed. Ik ben een zeer trotse kapitein vandaag."
  • Tine De Caigny: "Dit is een onbeschrijfelijk gevoel. We kwamen hier vandaag om te winnen en dat hebben we gedaan. Ik denk ook dat niemand een 4-0-overwinning had verwacht. We waren zeer efficiënt en stonden er als team, dus we hebben vandaag aan iedereen getoond wie we zijn.  Het is natuurlijk altijd leuk om te scoren, maar de overwinning doet zoveel meer deugd.  Dit was een zeer sterke teamprestatie. We hebben geknokt tot de laatste minuut en ik denk dat we nu wel een klein feestje mogen bouwen."
  • Janice Cayman: "We hebben de perfecte wedstrijd gespeeld.  In het begin zochten we nog wat naar het juiste ritme, maar als je de hele wedstrijd bekijkt, is deze overwinning zeker verdiend. Het team heeft veel maturiteit getoond vandaag. Er heerst een goede sfeer in de groep en iedereen vecht voor elkaar. Nu kunnen we ons focussen op het EK om ons zo goed mogelijk voor te bereiden."

  Cayman: "We hebben getoond dat we een sterk collectief hebben"

  Serneels: "We hebben nog veel progressiemarge"

  Fase per fase

  1. 21 uur 58. EINDE. Het is zover, de Red Flames mogen zich opmaken voor het EK! Na een uitstekende wedstrijd scoorden onze landgenotes zowaar 4 keer. De Caigny (2x), Wullaert en Cayman waren de doelpuntenmaaksters van dienst. .
  2. 21 uur 55. 2 minuten erbij. We krijgen nog 2 minuten extra tijd. Ondertussen mag Tessa Wullaert naar de kant, terwijl de 17-jarige Eurlings haar debuut maakt. .
  3. 21 uur 54. Na een stevig duel gaat Missipo even op de grond gaan liggen. Het lijkt allemaal mee te vallen, want de middenveldster staat al snel weer recht .
  4. 21 uur 51. Cayman maakt er een feestje van. Er komen vier kaarsjes op de EK-kwalificatietaart van de Red Flames. Janice Cayman ontsnapt op links en zet de Zwitserse doelvrouw op het verkeerde been. .
  5. 21 uur 50. Tessa Wullaert probeert een vrije trap rechtstreeks in de winkelhaak te schilderen. Niemand zal het haar kwalijk nemen dat ze over mikt. .
  6. 21 uur 47. Het was het 50e doelpunt van Tessa Wullaert voor de nationale ploeg. Ook Kassandra Missipo wil het voorbeeld van haar ploegmaat bij Anderlecht volgen. Het afgeweken schot wordt gepakt door de Zwitserse doelvrouw. .
  7. 21 uur 44. De Red Flames willen nog in stijl groepswinnaar worden. Minnaert probeert zowel met Wullaert als De Caigny een aanval op te zetten voor de 4-0. .
  8. 21 uur 43. Wullaert maakt het af. De Red Flames mogen zich opmaken voor het EK voetbal. Tessa Wullaert kopt, met wat hulp van de Zwitserse doelvrouw, de 3-0 binnen. .
  9. 21 uur 33. 68' Odeurs klem. Na een knappe aanval probeert Humm Odeurs te verrassen met een kopbal. De Zwitserse invalster kan net niet voldoende kracht zetten, waardoor onze doelvrouw simpel redding kan brengen. .
  10. 21 uur 30.
  11. 21 uur 29. Heet standje voor Zwitsers doel! Een strakke voorzet van Cayman belandt voor de voeten van Missipo, die meteen uithaalt. Het schot van de middenveldster wordt uiteindelijk nog afgeblokt. De 3-0 is dichter bij dan de 2-1. .
  12. 21 uur 26. Gut hoog over. Middenveldster Gut neemt een vrije trap voor haar rekening en probeert het dan rechtstreeks. Opportunistisch, want de poging gaat nog enkele meters over het doel van Odeurs. .
  13. 21 uur 25. Een Zwitserse aanval belandt uiteindelijk bij Crnogorcevic. De nummer 9 probeert het met een kopbal die uiteindelijk ver naast gaat. .
  14. 21 uur 22. Zwitserland komt nu toch wat meer opzetten, maar echt grote kansen vallen er nog niet te noteren. De Red Flames hebben voorlopig alles onder controle. .
  15. 21 uur 20. De Caigny bijna met de 3-0. Een vrije trap van De Neve belandt uiteindelijk bij De Caigny. De middenveldster kopt de bal richting de hoek, maar Herzog pakt uit met een knappe parade. Ei zo na een hattrick voor De Caigny. .
  16. 21 uur 17.
  17. 21 uur 16. Odeurs staat scherp te keepen en komt goed uit op een voorzet. Veel werk heeft de Belgische doelvrouw nog niet gehad, maar secuur speelt ze zeker en vast. .
  18. 21 uur 15. De Belgen zijn goed uit de kleedkamer gekomen en eisen de bal meteen weer op. Philtjens glijdt uit en kan de bal net niet voor doel krijgen. .
  19. 21 uur 11. TWEEDE HELFT. De Red Flames zijn aan hun 2e helft begonnen. Brengen ze deze wedstrijd tot een goed einde of gooien de Zwitsers nog roet in het eten? .